Ik ben gek op Starbucks en dolgelukkig dat er nu ook eindelijk een filiaal in Haarlem is op het station. Het wachten op een trein of bus is nou eenmaal minder erg onder het genot van een Latte Macchiato met hazelnootsiroop. Grande, natuurlijk.
Niet alleen de koffies, maar ook de cakejes achter de vitrine laten mijn hart sneller kloppen. Starbucks gaat heel secuur om met haar recepten en die zul je dus ook niet zomaar overal terugvinden.
Ik sprong dan ook een gat in de lucht, toen ik op het blog van Baked Louie’s een recept vond voor citroencake, waarbij in de omschrijving staat dat de site waar Louie het recept gevonden heeft (volg je ‘m nog?), beweert dat dit het ‘secret recipe’ van de Starbucks Iced Lemon Pound cake is.
Ik heb ‘m gemaakt, en ik vind ‘m ECHT smaken zoals die van Starbucks! De binnenkant is lekker vochtig en de buitenkant is afgewerkt met een zacht poedersuikerglazuur. En oh: de frisse citroensmaak is werkelijk onweerstaanbaar! Ik neem me steeds voor om maar één plakje te eten, maar het idee dat de cake half aangebroken in de koelkast staat, kan ik niet verdragen. Hij smaakt heerlijk bij het ontbijt, als tussendoortje en als dessert. De geur wanneer de cake uit de oven komt is om van te watertanden, vers en nog een beetje warm is ‘ie heerlijk, maar pas echt waanzinnig vind ik ‘m de dag erna, wanneer het glazuur lekker gehard en in de cake getrokken is.
De cake is al op wanneer ik dit schrijf, maar ik voel mijn maag alweer knorren als ik de smaak beschrijf…
Ingrediënten Starbucks Citroen Cake:
Voor de cake
- 200g bloem
- 3g zuiveringszout
- 4g bakpoeder
- een snuifje zout
- 3 eieren
- 220g kristalsuiker
- 40g boter op kamertemperatuur
- 1tl citroenextract
- 75ml citroensap (het sap van 2 citroenen)
- 130ml plantaardige olie
- enkele schijfjes citroen ter decoratie (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm van 22x12cm in met boter en bestuif met bloem.
- Zeef de bloem, het zuiveringszout, het bakpoeder en het zout boven een grote kom.
- Mix in een aparte kom de eieren, de suiker, de boter, het citroenextract, het citroensap en de olie onder elkaar.
- Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad beslag.
- Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de cake in de bakvorm op een rooster afkoelen. Maak intussen het glazuur door de poedersuiker te zeven en de melk en het citroenextract toe te voegen tot een wit, niet-doorschijnend papje.
- Ontvorm de cake en spatel het glazuur er zorgvuldig over. Garneer met de schijfjes citroen.
Als je ‘m ook gaat maken, laat je dan even weten hoe je het vond smaken?
Fijne zondag!
Heb je een DIY of een recept van mijn blog gemaakt en deel je er een foto van op Instagram, Twitter of Facebook? Gebruik dan de hashtag #haremaristeit zodat ik je foto kan zien/altijd kan terugvinden, liken en wie weet (met credits) zal delen in het volgende artikel met lezersfoto’s!
Geen citroenen, maar wel sinaasappels in huis? Maak dan deze Sinaasappelcake!
11 reacties
Leuk recept en oh de cake ziet er yummie uit 😉
Xoxo
Cake for breakfast, oh yeah!
Ik houd van alles met citroensmaak. 🙂
jaaaaaah ik ook :-p Citroen sorbetijs Mmmmmmm….. Maar sowieso is iedere cake/taart/cupcake lekkerder als er citroenglazuur over gegoten is.
Gister gemaakt!!
YUM YUM YUM!!
Zeker voor herhaling!
Bedankt voor het delen van het recept!
x
Jaaaaah FIJN is ‘ie hm 🙂
Ik zat vandaag nog te bedenken of het heel erg slecht is om ‘m WEER te maken :-p
Heerlijke cake, maar bij mij was de bovenkant verband. Is 170 graden niet beter?
Het verschilt heel erg per oven, dus als jij je oven goed kent en denkt dat 170 graden beter is, dan zou dit best kunnen. Je kunt ook tussendoor even kijken hoe het gaat en eventueel de bovenkant met aluminiumfolie afdekken als het te snel te donker wordt. Dit heeft mij al een aantal keren van verbrande cake behoed 🙂
Oh dat ziet er super uit! Ik heb nog nooit bij Starbucks koffie, laat staan citroencake op, maar ik ga deze zeker een keer maken.
Moet alleen even kijken waarmee ik zuiveringszout kan vervangen hier in Zweden… bestaat vast wel wat voor.
Natuurlijk mag ik er zelf niet zoveel van hebben (suiker…) maar het is ook leuk voor op een verjaardag.
Bedankt voor het recept!!!
Groetjes!
Aaaah, nog nooit een hazelnut latte van Starbucks op? Je weet niet wat je mist ☕
Op de site van handigebaktips.nl vind je vast een goede suggestie om het te vervangen!
wow, de cake vanmorgen met mn dochter gemaakt en vanmiddag lekker samen in de tuin met de familie helemaal opgegeten, wat was die goed gelukt zeg, nog nooit zo’n goeie cake gebakken!! Wel jammer dat tie nu op is;-) Bedankt voor het recept en goede uitleg!
Dank je wel! Ik moet ‘m ook snel weer eens maken (en dit artikel van betere foto’s voorzien haha)