HACK: Recept voor McDonald’s Big Mac!

big mac hack
Eén van mijn grootste guilty pleasures is af en toe een bezoekje aan Oom McDonald.

Ik weet het, ik weet het, en ik wil ook geen discussie in mijn comments over hoe slecht blablabla en ‘McDonald’s is vergif en yadayada’.
Zo eens in de zoveel tijd wil ik gewoon extra zoute Franse frietjes (gewone patat vind ik ‘mwah’), een milkshake aardbei en een Big Mac of Quarter Pounder. Laat me.

Toen ik door het Guilty Pleasures kookboek bladerde en een recept voor McDonald’s Big Mac zag staan, dacht ik: ‘Dat kán niet’.

De iconische Big Mac heeft namelijk zo’n typische smaak saus, die leek mij niet te evenaren met een zelfverzonnen recept.

De reactie van mijn zoon, toen ik vertelde wat ik ging maken en hem de foto uit het boek liet zien, was dan ook niet heel erg enthousiast. Eigenlijk reageerde hij zelfs een beetje ‘lafjes’ en sceptisch.

Er is geen kritischer en eerlijker publiek dan een kind van bijna 10 jaar en ik zal dan ook meteen maar zijn eindoordeel bekendmaken.
Hij zei twee dingen, na het eten van deze door mij gemaakte Big Mac.
I quote:

“Jouw burger is niet zo mooi als die op de foto in het boek…… maar hij smaakt WEL echt als een Big Mac!”

En:

“Ik ben echt heel blij dat jij dit boek gekregen hebt Mama!”

Dus Sabine, als je dit leest: deze complimenten van een zeer eerlijke criticus kun je in je zak steken 

Ingrediënten voor 2 Big Macs

Voor de burgers

 • 400 gram mager rundergehakt
 • peper & zout
 • 2 hamburgerbroodjes
 • 1 ui
 • handvol ijsbergsla
 • 1 augurk
 • 2 plakjes cheddar

Voor de beroemde Big Mac-saus

 • 2 el Heinz Sandwichspread Tuinkruiden
 • 1 el mayonaise
 • 1 tl ketchup
 • 1/2 tl citroensap
 • 1/4 tl kristalsuiker

Zo maak je het!

Roer alle ingrediënten voor de Big Mac-saus door elkaar en zet deze opzij terwijl je de burgers maakt.
Doe het gehakt in een kom en voeg hier peper en zout naar smaak aan toe.
Kneed het even door en vorm vervolgens vier grote, dunne burgers van het gehakt.
Bak de burgers vervolgens in een beetje boter in een koekenpan gaar.
Leg de hamburgerbroodjes 20 seconden in de magnetron zodat ze wat zachter worden. Snijd de broodjes vervolgens voorzichtig in drieën.

big mac hack

Snipper de ui, snijd de ijsbergsla in reepjes en de augurk in dunne plakjes.
Smeer een lepel saus op het onderste deel van het broodje.
Leg hier een beetje ijsbergsla bovenop, gevolgd door een plakje cheddar en een hamburger.
Verdeel een beetje ui en augurk over de hamburger en leg het middelste deel van het hamburgerbroodje hier bovenop.

Smeer ook de middelste laag van het hamburgerbroodje in met een beetje saus gevolgd door wat ijsbergsla.
Leg hier weer een hamburger bovenop en top af met ui en augurk.
Maak het broodje af door het kapje er weer op te leggen.
Serveer en eet direct! Anders is het een koude burger, net zoals bij de Mac 😉

LET OP!
Inmiddels heb ik al vaker deze Big Mac gemaakt en doe ik het ietsiepietsie anders dan in dit recept beschreven staat.

In plaats van het broodje in drie laagjes te snijden (voor twee dunne burgers), snijd ik het broodje gewoon doormidden en gebruik ik maar één burger.
Dit eet ietsje makkelijker en daardoor gebruik je ook minder saus.
En zo kan ik voor mezelf verantwoorden dat ik ietsje minder erg zondig 😉

nov guilty pleasuresFoto: auteur Sabine (van het foodblog Ohmyfoodness.nl) en ik met haar Guilty Pleasures Kookboek.
Lees HIER mijn review over dit schaamteloze kookboek.

 

Geloven jullie mij, als wij zeggen dat deze burger écht naar de originele Big Mac smaakt?
Als je ‘m ook gaat proberen te maken, DO let me know!

Deel een foto van jouw home made Big Mac op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet ‘m naar @MarisMariaRenne
Je kunt je foto ook delen op Instagram met de hashtags #HareMaristeit en #guiltypleasureskookboek (tag ook @hare_maristeit IN je foto!) en wie weet verschijnt jouw foto met eervolle vermelding in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

[bctt tweet=”HACK: recept voor McDonald’s Big Mac, inclusief de échte Big Mac saus!” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

18 reacties

 1. Dat jouw Big Mac niet zo mooi is als die op de foto maakt hem helemaal tot een échte Big Mac. Die zijn namelijk ook nooit zo mooi als op de foto! 😉

  Oké, ik zal niks zeggen over Mc Donalds, maar wel goed dat er nu een kookboek is waaruit je deze guilty pleasure zelf kunt maken. Dan hoef je je om deze burger al wat minder guilty om te voelen…

 2. Oh heerlak! Sandwichspread Tuinkruiden als secret ingredient, wie had dat gedacht? Dit boek gaat op mijn Sinterklaas/Kerst wishlist! En inderdaad: als je vol spanning in de Maccie het doosje open doet lijkt je hamburger ook ab-so-luut niet op het plaatje. 😉 Mijn lievelings is de meer dan 900 caloriën tellende Big Tasty met een bananenmilkshake…

  1. Bananenmilkshake was mijn favoriet gedurende mijn tienertijd. Iedere vrijdagmiddag kocht ik een Bananenmilkshake als ik met vriendinnen door de stad liep. En opeens was dat over, drink nu dus al twintig jaar aardbeien. In de zomer probeer ik wel altijd zo’n nieuw smaakje, maar op de kokos na (die was lekker!) vind ik ze nooit echt super. ??

 3. Klinkt erg goed! Ik wil deze burger voor mijn food critic (mijn dochter van 7) neerzetten. Ben heel benieuwd. Don’t like Mc D maar dit wil ik proberen.

 4. Héél toevallig kwam ik op je site terecht en zat gezellig te neuzen tot ik de win actie zag! Wat een geweldig leuk kookboek om te winnen! Mijn guilty pleasures zijn ijs, brownie, taart, chocola..kan zo wel even doorgaan. Handig zo’n kookboek vol lekkere zoete en hartige heerlijkheden zo vlak voor de kerst. En uiteraard alle andere dagen van het jaar haha.

 5. Kinderen zijn eerlijk! Dus zijn reactie slaat de spijker op zijn kop denk ik zo.
  Allereerst, ik heb bij de MC gewerkt ooit als bijbaan en ging meestal voor een mckroket, cheeseburger, Quarter Pounder of McChicken. Ik heb zelfs nog nooit een Big Mac gegeten! Ja misschien moet ik me nu lichtelijk schamen haha! Mijn vriend is er echter dol op. Dus ik zal deze zeker eens een keer proberen na te maken

  1. De QP is mijn favoriete burger, die bestel ik 9 van de 10 keer ook. En die ene keer dan een Big Mac, omdat ik die saus zo lekker vind. Maar die kan ik vanaf nu altijd en overal bij serveren ?

 6. Ik heb je recept vandaag gemaakt. En ik ben geen kind, maar een eerlijke volwassene. 🙂 Het leek ’to good to be true’ en dat was het helaas ook. Het ging mij voornamelijk om de saus. De geur kwam goed in de richting, maar de consistentie bleef ook na het toevoegen van de mayonaise 1 dikke brei die niet lijkt op de lekkere saus van de MC. Het broodje belegd zoals beschreven en daar ben ik erg blij mee omdat ik daardoor voor het eerst in mijn leven geen sompige sesambroodje onderkant had. 😀 Ondanks dat geluk heb ik na twee happen mijn broodje aan de kant gelegd, ik vind het echt niet lekker. Ik ben gek op een Bigmac zo nu en dan en die saus is dun en zonder brokken en vele malen lekkerder. Bedankt voor het recept ik heb in ieder geval nooit meer sompige broodjes. 😉

  1. Hm, wat gek? Bij ons was de saus absoluut geen dikke brei en ik krijg verder ook alleen maar enthousiaste reacties. Misschien had je een verkeerde batch sandwichspread, die nog even doorgeroerd moest worden of zo?

 7. Ik had afgelopen zondag eindelijk tijd om dit te maken.
  Ik heb wel de luie variant gemaakt met maar 1 laag maar jeetje… zoooo lekker.
  Ik had eigenlijk wel verwacht dat mn burger uit elkaar zou vallen ofzo doordat je echt alleen het gehakt gebruikt om de burger te maken. Maar het ging goed!
  Fijn dat ik niet meer naar de Mac hoef voor een jummy burger.
  Heb het deze week zelfs nog een keer gemaakt haha!
  Thanks dus voor het delen!!

  1. Leuk om te horen 🙂
   Ik maak ‘m tegenwoordig ook met één burger, dat eet toch wat makkelijker. Bovendien heb ik dan het gevoel dat ik nét ietsje minder zondig 😉
   Overigens kun je dan ook gewoon een kant en klare burger gebruiken. Voor het origineel is het wel fijn als je zelf erg dunne burgers maakt, omdat twee lagen vlees best grote happen zijn natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret