Ik ben gek op siliconen mallen met leuke vormpjes. Als je net als ik houdt van freubelen en priegelwerk, dan zijn deze dingen bijna onmisbaar. Ik gebruik ze onder andere voor klei, snoep, fondant, ijsblokjes en chocolade.
Een ijsklontje in de vorm van een LEGO-poppetje of een simpele taart bekleed met chocolade bloemetjes of pandaberen, ziet er toch nét iets leuker uit.
Je kunt deze mallen voor een habbekrats (al vanaf €1,-) scoren bij winkels als de Action, HEMA of Blokker. Maar wanneer je écht profi aan de slag wilt met voedsel, dan is het Italiaanse merk Silikomart een must have.
De goedkopere varianten die je bij eerdergenoemde winkels kunt kopen zijn prima voor hobby-doeleinden met bijvoorbeeld klei of zeep. Maar wanneer je met voedsel aan de slag gaat, wil je toch zeker weten dat je een producten gebruikt dat aan alle voedselveiligheidseisen voldoet.
Wij verkochten deze producten vroeger in onze webshop en ik heb ze dus uitvoerig kunnen testen. Ik durf dan ook met het hand op mijn hart te zweren dat het kwaliteitsverschil merkbaar en voelbaar is. Maar afhankelijk van wat je ermee wilt doen (spelen met Fimo klei of chocolaatjes maken en opeten), kan ik me voorstellen dat het prijsverschil (gemiddeld €10,- tot €15,- t.o.v. eerdergenoemde €1,-) voor sommige mensen wel shocking is.
Maar ik heb dit artikel dus NIET in opdracht geschreven en put uit eigen ervaringen, mocht je nu opeens twijfelen over mijn objectiviteit 😉
Deze panda-mallen heb ik al eeuwen in huis en het leek me wel leuk om te laten zien hoe je eenvoudig en snel mooie pandabeertjes kunt maken van chocolade of fondant.
Wat is het?
Een bruin gekleurde siliconen mal waarmee je kleine panda’s kunt maken van zeep, water, snoep, fondant, chocolade, klei en nog heel veel meer:
Alle siliconen producten van Silikomart zijn 100% voedselveilig en geschikt voor temperaturen van -60°C tot +230°C en kunnen (in tegenstelling tot goedkope siliconen producten die je bij grote winkelketens kunt kopen) in de vaatwasser, vriezer, koelkast, magnetron en zowel elektrische als gasovens.
Deze “Choco Panda Mal” is 17,5 x 30 cm groot en hiermee kun je 24 panda’s maken van ieder ongeveer 3,5 x 3,5 cm.
Grappig: het pandabeertje heeft 2 ongelijke oortjes!
Je kunt producten van Silikomart online o.a. HIER kopen.
Hoe smelt je chocolade?
Er bestaan natuurlijk professionele tools voor het perfect zelf maken en secuur beschilderen van chocolade, maar het is niet noodzakelijk om dit in huis te hebben wanneer je met deze mallen aan de slag gaat.
Ook ‘matige’ keukenprinsesjes (zoals ik) kunnen heel gemakkelijk met dit product overweg!
Er zijn twee simpele manieren om chocolade te smelten. Eén daarvan is au bain marie:
Albert Heijn maakte dit korte en duidelijke filmpje, hoe je eenvoudig zelf chocolade ‘Au Bain Marie’ kunt smelten. Gebruik deze methode om een reep witte en donkere (puur of melk,-)chocolade te smelten.
Voor 24 chocolade panda’s heb je aan ongeveer 180 gram chocolade genoeg.
Belangrijk: zorg ervoor dat de mal goed schoon en droog is voordat je ‘m gaat gebruiken. Dus spoel het goed af met warm water of was ‘m met een sopje of in de vaatwasser.
Het kan nog makkelijker: Breek of hak de chocolade in kleine stukjes. Stop de chocolade in stevige plastic zakjes (bijvoorbeeld Gripseal zakjes) en leg deze in een glas of kom met kokend water.
Pure chocolade smelt sneller dan witte of melkchocolade. Kneed het zakje goed door en knip er een puntje af. Spuit de gesmolten chocolade in de mal.
Op deze manier heb je ook minder afwas!
Mijn ervaring met chocolade en de pandavormpjes
Ik houd er niet van om ingewikkeld te doen. Ik hoopte dan ook dat het vrij eenvoudig zou zijn om eerst met bruine of witte chocolade een beetje chocolade in de oogjes en oortjes te gieten of druppelen met een spuitzakje, maar dit viel toch een beetje tegen.
Je ziet op de foto’s ook dat sommige panda’s niet mooi zijn geworden. Daarom heb ik vervolgens heel simpel een satéprikker als een soort ‘penseel’ gebruikt om met de gesmolten chocolade eerst de oogjes en oortjes kleur te geven:
Excuses voor de crappy kwaliteit foto.
Nogmaals sorry voor de slechte kwaliteit foto.
Na het aanstippen van de oogjes en oren, kun je vrijwel meteen met een andere kleur chocolade de mal vullen zonder dat de kleuren in elkaar overlopen.
Heel belangrijk: als je klaar bent met vullen, TIK de mal dan een paar keer op het aanrecht zodat alle chocolade goed kan verspreiden en er geen luchtbellen ontstaan.
Met een (kleine) siliconen spatel kun je na het vullen van de mal ook alle nog gesmolten chocolade mooi gladstrijken.
Stop de mal 15-20 minuten in de koelkast en daarna kun je de beertjes heel snel en makkelijk uit de mal ‘wippen’.
Ze blijven niet plakken en er blijven geen restjes achter!
Serveertips, Variatietips & Bewaartips
Presenteer de panda’s in papieren mini cupcake papiertjes (bakvormpjes) tijdens een High Tea als ‘bonbonnetje’!
Ook leuk als traktatie voor jarige kindjes of als zoete verrassing in een vrolijk gevulde lunchbox.
Bewaar je chocolaatjes altijd in een luchtdichte/afgesloten trommel op een koele plek of in de koelkast.
Ik heb de mallen ook gebruikt om pandabeertjes van fondant te maken voor taartdecoraties:
Omdat marsepein of fondant (in tegenstelling tot chocolade) niet smelt, kun je wat meer secuur te werk gaan en meer details aanbrengen:
Ik heb eerst kleine bolletjes roze en zwart gekleurde fondant in de oogjes en oortjes “geduwd” met handig taartdecoratie gereedschap, vervolgens een grotere bol witte fondant voor het hoofdje en alles stevig aangedrukt.
TIP!
Als je mallen vult met marsepein of fondant, laat dit dan even een minuut of 5 rusten in de vriezer. Daarna wip je de vormpjes er veel soepeler en onbeschadigd uit. Plak nog twee kleine witte bolletjes voor de pupillen op de oogjes en voilà!
Nog meer inspiratie?
Ik maakte met mallen, chocolade en gekleurde candy melts deze fruitige vormpjes:
Bekijk HIER meer fruitige chocoladefoto’s.
Ook gebruikte ik de panda-mal om deze suikervrije watermeloen gummies te maken:
Gebruiken jullie ook wel eens siliconen mallen met leuke vormpjes? Wat maken jullie ermee?
Laat het horen in een reactie!
Bewaren
Bewaren
5 reacties
Wat leuk!!! Ik ben gek op chocolade en toevallig is de reuzenpanda mijn lievelingsdier, dus dit is echt helemaal iets voor mij 😀 😀
Leuk ja! Die Sillikomart vormpjes zijn inderdaad een miljard keer fijner dan de cheapo versies. Ik heb ze in robotjes en dino’s, en heb ook wel eens bonbon-achtige dingen gemaakt. Dus gesmolten witte chocola in streepjes over de vorm doen (eh ja ik kan even geen betere beschrijving bedenken, gewoon zo’n beetje zwabberen met een lepel zodat er strepen in alle vormpjes liggen) en dan een beetje pure chocola erin zodat de ‘buitenkant’ klaar is, daar dan vulling in duwen (pindakaas, nootjes, gedroogd fruit) en dan weer afvullen met nog wat (pure) chocola. Was heel lekker en ook best mooi maar ik heb dus geen foto om dat te bewijzen, dus ik ga het binnenkort nog maar eens doen 😉
En ook ga ik je watermeloengummies proberen, maar dan met agar agar en ik denk met mango! Dat lijkt me nog eens lekker!
Ik had de mijne ook met agar agar gemaakt hoor! Ik denk dat met mango erg lekker en smaakvoller is dan met watermeloen. Keep me posted ?
P.s. Goed omschreven hoor, met dat zwabberen ? Ik heb nog nooit gevulde chocolaatjes gemaakt, moet ik ook eens proberen. Heb nu een pindakaasfase dusssss ?
Dus dit zijn chocolade panda’s! Haha, wat leuk. Ik gebruik nooit van dat soort mallen, maar ik bak dan ook niet veel. Alleen appeltaart of cake.
Zo leuk en heel apart!
Xoxo