Welke spullen heb je écht nodig, als je een baby verwacht?

norah 1e slaapje kamer
In onze vriendengroep is er sprake van een ware babyboom. Veel van onze vrienden hebben net hun eerste kindje gekregen of worden binnenkort ouders. Het is echt ongelooflijk, maar in 14 maanden tijd zijn/worden er bij ons maar liefst NEGEN baby’s geboren!
En het zal me niets verbazen dat er nóg meer bij gaan komen. Dat worden nog heel wat kinderpartijtjes die wij de komende jaren gaan afstruinen…

De laatste tijd krijg ik dan ook steeds vaker vragen, over welke spullen er nou écht nodig zijn en hoeveel stuks je van alles precies in huis moet hebben.

Heb je écht een flashy luieremmer nodig die stinkluiers luchtdicht per stuk verpakt?
Zijn dure luiers of flesvoeding nou echt zoveel beter dan een huismerk? Is het niet een beetje overdreven om 12 hydrofiele doeken te kopen? En merk je echt verschil tussen het duwen van een merk-kinderwagen en een B-merk?

Wanneer je voor het eerst een kindje verwacht, kun je misschien een beetje in paniek raken als je op internet gaat zoeken naar uitzetlijstjes voor ‘Baby’s First Needs’.
De lengte van die lijstjes met productnamen zijn namelijk behoorlijk overweldigend en waarschijnlijk heb je van meer dan de helft ook nog nooit gehoord. Althans, ik niet, toen ik voor het eerst zwanger was.
En dan hebben we het nog niet over de enorme kosten gehad, als je braaf alles nieuw (en van de duurste merken) koopt.

Hierbij kunnen ook je zwangerschapshormonen nog een extra loopje met je nemen, want je bent er namelijk extra gevoelig voor om ALLES goed te doen en 100% voorbereid te zijn op de komst van je baby.
En mogelijk voel je je ook nog eens extra onder druk gezet door bijvoorbeeld de mevrouw van de Kraamzorg die bij jullie thuis kwam inspecteren of je alles wel in huis had.
I know I did. (twice…).

Maar het goede nieuws is: je hoeft niet alles te kopen en niet alles hoeft veel geld te kosten of brand new te zijn. Die uitzetlijstjes zijn een richtlijn en wat en hoeveel je nodig hebt, is van verschillende factoren afhankelijk.

Ik heb nu twee kids: één jongen van 9 jaar en een meisje van 4 maanden oud.
Mijn zoon is geboren in een héél erg koude winter en mijn dochter zag het levenslicht in een warme lente, vlak voor aanvang van de zomer.
Bij beide kids heb ik dingen anders ervaren en andere producten gebruikt. Vandaag laat ik jullie zien welke artikelen ik wel, niet en hoe lang heb gebruikt, hoe ik het ervaren heb en hoeveel het (niet) hoeft te kosten.

Ik heb de uitzetlijsten van Prénatal en Wij als richtlijn gebruikt. Deze kwamen namelijk redelijk met elkaar overeen.
Mocht er twijfel ontstaan over mijn objectiviteit: dit is GEEN gesponsord artikel, maar een eerlijke post met mijn persoonlijke ervaringen en budgettips. Just saying 🙂

Voor het slapen

Voor de beginners: een wieg is een ieniemienie klein bedje op poppenformaat. Een ledikantje is een wat groter kinderbedje (zoals op de foto hieronder).

Een baby is na een week of 12 ongeveer wel echt uit het wiegje gegroeid en met een ledikantje kan je een paar jaar doen. De lattenbodem verplaats je een standje lager, wanneer je kindje kan zitten of staan.

ledikantlaken grafisch close up

Foto: DIY Ledikantlaken

Toen mijn zoon geboren werd, woonde ik in een piepklein appartement met maar één slaapkamer en hij sliep in een ledikantje naast het tweepersoonsbed. Hij heeft dus nooit in een wiegje geslapen.
Als je kindje meteen in een ledikantje gaat slapen, maak je deze in het begin anders op dan in een later stadium. Maar no worries: dit wordt je straks allemaal voorgedaan door de kraamzorg.

Als je niet veel geld wilt uitgeven aan een bedje, kijk dan ook eens op Marktplaats of op een Prikbord (van je eigen woonplaats en omstreken) op Facebook.
Vaak kun je er wel eentje voor een habbekrats scoren. Even goed schoonmaken met een sopje, eventueel een likje verf, en het is zo goed als nieuw. Een matrasje is wel fijn en fris om nieuw te hebben en deze zijn bij Ikea voor ieder budget al verkrijgbaar vanaf €9,95 tot €99,95.

Als je wel gebruik maakt van een wiegje én een ledikantje, houd er dan rekening mee dat je het wiegje maar ongeveer 12 weken zal gebruiken. Je kunt dan afwegen of je dit (inclusief matrasje en bijbehorend beddengoed) allemaal nieuw wilt kopen of tweedehands. Wij hebben dit trouwens geleend, dus hier hadden we geen onkosten aan.

Zowel Seth’s broer als zijn zus, hadden namelijk vlak voor ons een baby gekregen en hadden hun wiegje niet meer nodig. En een matrasje waarop alleen ons bloedeigen neefje en nichtje maar heel kort op hebben gelegen, dat vind ik dan weer niet vies, in tegenstelling tot deze spullen kopen van een vreemde 😉
Ik vond het wel superfijn om de eerste periode onze dochter in een wiegje op onze slaapkamer te laten slapen, zeker toen we er ’s nachts nog zo vaak uit moesten. Het gaf gewoon een gerustgesteld gevoel en we hebben het slapen op haar eigen kamertje eerst opgebouwd met middagdutjes, voordat ze er hele nachten ging slapen.

Wat betreft beddengoed, heb ik minder in huis dan dat de uitzetlijstjes voorschrijven. Meestal worden er 3 lakens, hoezen en slaapzakken voor zowel een wiegje als een ledikantje geadviseerd, maar ik gebruik eigenlijk maar 2 matrashoezen, 2 ledikantlakens, 1 deken en 1 slaapzak.
Mocht er een ongeluk met vlekken voorvallen (wat in de afgelopen 4 maanden nog niet is gebeurd in bed overigens) en het andere setje zit nét in de wasmand, dan kan ze altijd nog in haar slaapzak slapen.

ledikantdekens
Ledikantdekens zijn niet erg goedkoop (zeker niet als je een leuk printje of een speciaal thema wilt hebben) en ik vind het onnodig om er twee te hebben. Je kindje mag trouwens pas onder een dekbed slapen, als hij/zij wat ouder is, i.v.m. verstikkingsgevaar.

Lakentjes (voor zowel wieg als ledikant), kosten gemiddeld tussen de 8 en 14 euro per stuk, bij zowel HEMA, Prénatal als Ikea.
Het kan voor de aanschaf van al het beddengoed zinvol zijn om tijdens je zwangerschap kortingsacties en aanbiedingen in de gaten houden en toe te slaan wanneer ze flink afgeprijsd zijn.
Ook vind je vaak leuke koopjes bij het Kruidvat trouwens, ik scoorde hier een aantal roze ledikant matrashoezen voor maar €3,- per stuk!

kruik

Aluminium kruiken (gemiddeld €14,- per stuk) heb ik bij mijn zoon vrij lang gebruikt. Hij werd geboren in een ijskoude winter en zijn bedje moest constant voorverwarmd worden. In de eerste week gebruikten we er twee, daarna hebben we nog een tijdje er maar één gebruikt.
Toen ik zwanger was van mijn dochter, hamerde de Kraamzorg er tijdens de inspectie bij ons thuis op dat we toch écht twee kruiken in huis moesten hebben, want dit stond nou eenmaal op het lijstje.

Ik had er maar eentje gekocht en leende er last minute nog één van een vriendin.
In onze kraamweek hebben we welgeteld drie dagen gebruik gemaakt van één kruik en daarna was het niet meer nodig. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jouw kindje het sneller koud heeft of dat het kamertje niet erg warm is.

Maar meestal gebruik je een kruik (of twee kruiken) dus maar érg kort, mocht je ze kunnen lenen of tweedehands kunnen scoren: doen!
Het geld dat je bespaard door niet twee kruiken te kopen, kun je dan weer leuk besteden aan extra mooi beddengoed 😉
Je moet wel een kruikenzak om de kruik doen en ik vond het wel leuk om dit in een kleur naar keuze of in de stijl van het kamertje te doen. Deze kun je al vanaf €3,- kopen bij de HEMA of Prénatal.

Wat betreft de babyfoon: deze heb je eigenlijk alleen nodig als je in een wat groter huis woont en niet meteen zou kunnen horen of je baby huilt. Wij wonen redelijk klein en horen het meteen als ze wakker is, moppert, piept of hoest. Ook als we in de tuin zitten en zij ligt op haar kamertje.

Verzorging

Toen mijn zoon geboren werd, had ik op aanraden van een vriendin met een newborn een Tummy Tub én een babybadje in huis, want zij had daar goede ervaringen mee.

Guess what: mijn zoon vond het he-le-maal niks. Hij krijstte de hele boel bij elkaar en vond badderen vanaf dag één echt een kwelling. Maanden later, toen hij eenmaal kon zitten en met speelgoed kon spetteren, vond hij het wél leuk om in bad te gaan.

babybadje

Mijn dochter is een heel andere baby. Zij kan echt chillen alsof ze gepamperd wordt in een spa, wanneer zij in bad gaat. Ik ben dus blij dat we voor haar een superleuk roze babybad in huis hebben, dat mooi matcht in haar kleurrijke kamertje. Zij vindt het echt een feestje om in bad te gaan en ik vind het leuk om te doen. Bij mijn zoon vond ik het dus een draaaaama en heb ik het badje ook maandenlang niet gebruikt.

Bij Prénatal vind je een uitgebreid assortiment badjes en standaards in verschillende kleuren en van verschillende merken, al vanaf €11,99.
Een badthermometer schijnt ook ’te moeten’ maar heb ik nog nooit gebruikt trouwens. Ik heb ook alle kraamhulpen de temperatuur van het water met hun hand zien aanvoelen.

diy baby badcape met hartjeFoto : DIY badcape

Mijn zoon hield dus niet van badderen en onder de douche kwam hij als kleine baby veel meer tot rust, dus dit deden we dan ook bijna altijd met hem. Als je dit ook wilt gaan doen: doe dit altijd met z’n tweetjes, zodat één van de twee de baby kan aanpakken na het douchen, meteen kan inwikkelen in een badcape en kan afdrogen.
Onder de douche is het ook wel handig om de baby in een hydrofiele doek te wikkelen, om glibbergevaar te voorkomen.

hydrofiel

Waarom die lappen stof nou eigenlijk hydrofiele luiers heten, snap ik eerlijk gezegd niet, want het zijn gewoon vierkante doeken van dun katoen. Op vrijwel alle uitzetlijstjes staat dat je er twaalf nodig hebt en dit kan ik alleen maar beamen. Sterker nog: koop er méér!

Je gebruikt ze namelijk o-ve-ral voor. Als lakentje, als bescherming tegen de zon, als handdoek en na een paar maanden ook als spuugdoek.
Die cutie cute kleine spuugdoekjes op het uitzetlijstje, zijn namelijk alleen handig voor newborns die nog maar kleine beetjes melk drinken.
Mijn dochter is nu vier maanden oud en ik neem geen risico’s meer. Als zij gedronken heeft en ik houd haar tegen mijn schouder vast om te laten boeren, dan bescherm ik mijn kleding met een hydrofiele doek en niet met een klein spuugdoekje waar ze op een of andere manier altijd precies naast weet te mikken met een melkgolf.

Nog een gratis tip van mij: draag geen mooie kleding dat niet op 40 graden gewassen kan worden als je de baby voedt. Just, don’t…
Inmiddels gebruik ik die doeken echt overal voor en liggen ze door het hele huis verspreid.
Drankje gemorst op tafel? Ik heb altijd wel een hydrofiele doek in de buurt liggen om het meteen op te deppen. Fijn: ze zijn ook verkrijgbaar in leuke kleurtjes en printjes, o.a. bij de HEMA.

De hydrofiele washandjes zijn ook fijn om te gebruiken voor zo’n klein babylijfje en die XL doeken zijn ’s zomers fijn om je baby in te wikkelen of beschermen tegen de zon, als je bijvoorbeeld naar het strand gaat, op een terrasje zit of om over de kinderwagen te spannen.

babymeubels hare maristeit restyling

Op het kamertje van mijn dochter heb ik me helemaal uitgeleefd met het restylen van een kledingkast en commode in knalkleuren en vrolijke printjes plakfolie.
Toen mijn zoon geboren werd hadden we geen aparte babykamer en in onze slaapkamer was geen plek voor een commode. We hebben toen een dressoir dat wij zelf in gebruik hadden benoemd tot commode (gewoon een aankleedkussen erop leggen), er een paar plankjes boven gehangen en dit volstond prima!

Ook kleine ruimtes kun je optimaal benutten, kijk voor inspiratie maar eens op Pinterest of gewoon in de Ikea showroom.
En eerlijk: wij gebruiken de commode nu alleen wanneer ze in bad is geweest, of als we ’s nachts eens een luier moeten verschonen (en gelukkig hoeven we er niet meer iedere nacht uit).

Hiermee kom ik ook op de flashy luieremmers die luiers per stuk luchtdicht verpakken: dit moet je persoonlijk afwegen, wat wel of niet handig is voor jullie.

luieremmers hema
Acht van de tien luiers verschonen wij in de woonkamer (op een verschoningsmatje) of buitenshuis/onderweg, dus zo’n luieremmer op haar kamertje is bij ons niet nodig. Ook hebben wij vlakbij ons huis een ondergrondse afvalcontainer, waar wij dag en nacht ons vuilnis naartoe kunnen brengen. Wij hebben dus geen last van nare luierluchtjes.

Negen jaar geleden werd ons afval één keer per week opgehaald en woonden we in een piepklein appartement, dus was zo’n flashy emmer geen overbodige luxe.
HEMA heeft trouwens erg betaalbare exemplaren!
Nu hebben wij een simpele en vrolijk blauw gekleurde luieremmer (i.v.m. roze overkill) van Prénatal, die we dus nooit gebruiken…

Wat betreft de verzorgingsproducten (haarborsteltjes, nagelvijltjes, snotpompje e.d.), is het wel handig om alles in huis te hebben. Je weet niet of je baby geboren wordt met veel/weinig/geen haar en korte of lange nageltjes en je gaat het sowieso een keer nodig hebben.
Die dingen kosten ook geen drol en zijn leuk om te shoppen. Ik kocht alles in het roze en werd hier als waggelend hoogzwanger hormoonmonster heel erg blij van. Net als van de geur van Zwitsal trouwens: ik heb wat flessen babyshampoo en lotion opgesnoven in de laatste maand, sooooo good!

kraamcadeaus zwitsalpakketFoto: Kraamcadeautjes, Zwitsal producten en slabbetjes zijn altijd goed en fijn om te krijgen!

Over luiers zijn de meningen ook verdeeld en heb ik zelf wisselende ervaringen. Mijn zoon heeft jarenlang alleen maar Pampers (deze zijn het duurst) gedragen, omdat het met huismerk luiers altijd misging.
Hij had regelmatig lekkage ongelukjes en ik moest hem dus vaker verschonen en verkleden.

Ik weet niet of in de afgelopen jaren de kwaliteit van huismerk luiers verbeterd is of dat er een verschil is tussen jongens en meisjes (kan me voorstellen dat jongens een luier op een iets andere manier bevuilen dan meisjes), maar voor mijn dochter koop ik ook regelmatig huismerk luiers als ik geen Pampers in de aanbieding kan vinden.

Wat ik overigens wél echt fijn vond in de kraamtijd met mijn dochter, waren de Pampers newborn luiers met plasindicatie. Deze zaten in de Blije Doos en toen ik hierover las, dacht ik dat ik in de toekomst aanbeland was 😉
Wanneer je in de eerste weken nog niet goed weet ‘hoe je baby werkt’ is het handig om aan de buitenkant van zo’n luier te zien of het tijd is om te verschonen.

Bekijk hier de inhoud van de Blije Doos.

 

Voeding

Ik vind het lastig om hierover te adviseren. Bij verschillende vrouwen heb ik gezien, dat ze veel geld hadden geïnvesteerd in dure kolfapparaten, maar deze nooit gebruikt hebben. Vaak kun je deze producten ook lenen bij een thuiszorgwinkel, wat misschien dus wel zinvol is om even te proberen voordat je zelf apparatuur aanschaft!

Sowieso is het handig om een flesje en flesvoeding in huis te hebben, ook als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, gewoon: just in case. Over merken flesvoeding ben ik een beetje huiverig om mijn mening te delen, maar volgens onze verloskundigenpraktijk mag je er vanuit gaan dat in Nederland voor zuigelingenvoeding de kwaliteitseisen zeer hoog zijn, er dus weinig/geen verschil is tussen merken en je dus vaak extra voor een merknaam betaalt.

Natuurlijk moet je hierbij ook persoonlijke afwegingen maken. Als jij het belangrijk vindt om bijvoorbeeld biologische producten te kopen, dan moet je dat natuurlijk vooral blijven doen. Maar voel je in ieder geval niet schuldig als je om budget redenen een huismerk flesvoeding koopt, want hiermee doe je jouw baby geen tekort .

Overigens heb ik nog nooit een flessenwarmer gebruikt (wel tweemaal aangeschaft/geleend…) en hebben wij geen magnetron in huis. Flesvoeding mag tegenwoordig gewoon met warm kraanwater bereid worden, terwijl ik bij mijn zoon ruim negen jaar geleden iedere dag spastisch bezig was met gekookt water laten afkoelen en porties voeding bereiden.

Van andere moeders begreep ik dat zo’n flessenwarmer wel handig is voor het opwarmen van afgekolfde melk, maar dat het ook volstaat om dit ‘Au Bain Marie’ te doen.

melkpoedercontainerEen melkpoedercontainer (zie foto) is wel handig om in huis te hebben, om de porties flesvoeding in te doseren. Handig voor in de luiertas, maar ook om gewoon iedere ochtend te gebruiken.

In de beginperiode drinkt je baby ten minste zes flesjes per dag en dan is het handig om twee van die torentjes in huis te hebben en iedere ochtend (of avond van tevoren) te vullen, voor alle voedingen van die dag.
Als je vermoeid bent, kun je nog wel eens verkeerd tellen namelijk (true story) of twijfelen hoeveel schepjes je nou al in het flesje had gedaan. Of je kunt gewoon niet alles in je keuken terugvinden (again: true story).
Het is lekker als je niet hoeft na te denken en gewoon zo’n torentje kunt opendraaien en in een flesje leegschudden.

 

Overig

Op alle uitzetlijstjes staan er nog dingen als een box, wipstoeltje, kinderwagen, luiertas en een lange lijst aan babykleding.

Een box is erg handig om te hebben, ook als je (zoals wij) klein woont. Het is een veilige plek om je baby even neer te leggen wanneer jij je handen vrij moet hebben of moet plassen/douchen. Wij kozen voor een rond model op wielen, omdat het in onze kleine woonkamer fijn is om ‘m in of uit de zon te verplaatsen.

omakastje boven babybox

Een wipstoeltje is ook fijn om te hebben en kan in ligstand/zitstand versteld worden. Handig, wanneer je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten, maar het liggen (in de box) wel beu is. Mijn dochter lag hier na ongeveer twee maanden in en tegenwoordig zit ze er graag rechtop in, zodat ze ons beter kan volgen.

babykleding ikbenzomooiNL

Foto: babykleding vanaf maat 50/56 van ikbenzomooi.nl

Wat betreft babykleding, is mijn ervaring na beide zwangerschappen dat je in de kraamtijd bedolven wordt met ieniemienie kleding in maat 50/56, ook als je mensen op het hart drukt om géén kleding te kopen.
Begrijpelijk natuurlijk, want er is bijna niets leukers in de wereld, dan babykleding in de allerkleinste maatjes. Ik deed zelf ook niets liever, dan ieniemienie babykleding shoppen. Vooral in de laatste fase van de zwangerschap, toen de nieuwe collecties van het seizoen waarin je baby eindelijk geboren wordt in de winkels hangen…

Mijn zoon heeft ongeveer vier weken maat 56 gedragen en mijn dochter ruim zeven weken. Erg vies word je kindje in die allereerste periode ook niet, meestal volstaat één setje kleding per dag ook wel. Mijn dochter heeft ook nog ongeveer twee weken maatje 50 gepast, maar mijn zoon paste meteen in maat 56 en heeft dus nooit maat 50 gedragen.
Beide zwangerschappen waren voldragen en iedere baby is natuurlijk anders. Maar mijn advies zou toch zijn om niet heeeeeel veel rompers, pyjamaatjes en kleding in de kleinste maatjes te kopen, want ze groeien er razendsnel uit en je krijgt waarschijnlijk ook nog een heleboel cadeau.

joolz day tailor

Toen mijn zoon een baby was had ik via Marktplaats een tweedehands kinderwagen van een goed merk, voor een fijn prijsje gescoord. Het model was een driewieler zonder zwenkwielen. Maar dit was dan ook alweer negen jaar geleden en kinderwagens zijn inmiddels iets geavanceerder. Zwenkwielen zijn fijn: je wilt zwenkwielen!

Voor mijn dochter hebben we nu een Joolz Tailor (customized in blauwe jeansstof en met accenten van roze leder) en ik ervaar toch wel behoorlijke verschillen in gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit en comfort met de wagen die ik negen jaar geleden had.
Wij gebruiken de kinderwagen dagelijks en hij is supermakkelijk en compact op te vouwen, rolt soepel in en uit de bus of over stoepranden. Ook is ‘ie handig als je net als wij regelmatig de duinen op- en afloopt.

Lees HIER terug waarom wij voor deze kinderwagen gekozen hebben.

Er zit dus alweer enige tijd tussen deze twee verschillende (en dus niet met elkaar te vergelijken) kinderwagens. Ik moet hier ook bij zeggen trouwens, dat ik destijds boven een winkel in de allerdrukste winkelstraat van Haarlem woonde.
Ik vond het teveel gedoe om steeds op die steile trap met de kinderwagen te sjouwen en dan in de smalle gang (waar het vol met fietsen stond) of in de winkelstraat de wagen uit te klappen, weer terug naar boven te moeten lopen om mijn baby te halen enz.

Mijn zoon heb ik nog zeker negen maanden in een draagzak gedragen. Daarna vond ik het te zwaar worden en verhuisden we gelukkig naar een nieuw huis waar de kinderwagen in de gang opgehangen kon worden.
Voor mijn dochter heb ik nu dezelfde draagzak (een Babybjorn) maar… ik heb ‘m pas één keer gebruikt!

Gelukkig hebben we ‘m dit keer geleend, dus heb ik geen miskoop gedaan. Ik had wel gedacht dat ik deze vaak zou gebruiken, omdat ik destijds bij mijn zoon echt bijna vergroeid was met dat ding.
Maar met mijn zoon (winterbaby) vond ik het prettig om hem lekker dicht bij me onder mijn jas te dragen. Bij mijn dochter vond ik het maar irritant en plakkerig in de bloedhete zomer.

Dus de afwegingen die je kunt maken voor het aanschaffen van een draagzak of kinderwagen en hoeveel je hierin wilt investeren, kunnen onder andere zijn: het seizoen waarin je baby geboren wordt, de locatie van je woning en opbergruimte.

Hopelijk is dit artikel met mijn persoonlijke ervaringen interessant voor ouders in spé 🙂
Heb je vragen aan mij over producten op uitzetlijstjes, die ik niet behandeld heb in dit artikel? Stel ze dan in een comment!

Hebben andere ouders zich (net als ik) schuldig gemaakt aan het kopen van overbodige spullen? En welke producten op de uitzetlijstjes vind je echt niet nodig om in huis te hebben? Do share!

 

Meer lezen?
Blije Doos (geef nóóit je telefoonnummer door!)
Wat zit er in een kraampakket? (niet te verwarren met een blije doos…)
Do’s & Don’ts voor kraamvisite Deel 1
Do’s & Don’ts voor kraamvisite Deel 2
Dingen die je niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen…
Budget Babymeubels: Zelf opknappen!

 

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

23 reacties

 1. Ik mocht beide keren van de kraamzorg geen kruikenzakken gebruiken, we moesten de kruiken in een hydrofiele luier knopen zodat hij niet kon wegrollen tegen de baby aan.

  1. Dat heb ik ook vaker gehoord, toch bijzonder, hoe al die kraamhulpen er verschillende werkwijzes op nahouden en hoe vaak de richtlijnen veranderen 🙂
   Toen mijn zoon geboren werd, is er echt op gehamerd dat het water voor de flesvoedingen gekookt en gekoeld moest zijn (en vervolgens weer opgewarmd) en nu mag je gewoon je fles onder de kraan houden.

 2. Ik heb dit artikel meteen even doorgeappt naar mijn vriendin die hoogzwanger is. Kan ze nog even checken of ze alles heeft. En weer lekker op jouw manier geschreven dus het leest zo lekker weg!

  1. Haha, thanks 🙂
   Weet je, wat je nodig blijkt te hebben maar niet in huis hebt, is zo gehaald/gekocht/besteld! Je moet je vooral niet gek laten maken door al die lijstjes en getrainde verkopers die inpraten op je hormonale schuldgevoel dat je mogelijk niet het beste voor je newborn in huis hebt.

 3. Mijn grootste miskoop was een aerosleep voor de wieg. De baby kon nog niet eens draaien in de wieg en je mag hem ook niet samen gebruiken met een kruik.
  Ook voor het ledikant heb ik me er 1 aan laten smeren, maar vind het eigenlijk een onzin ding.
  Mijn beste aankoop was trouwens een oplaadbare zensy kruik.

 4. leuk stuk! hydrofiele luiers zijn zeker handig om daar veel van te hebben; heb er minimaal 30 ?
  Heb dit keer een elektrische kruik, met van die gel er in en dat is ideaal. Ook de digitale baby weegschaal is heel fijn!

 5. Zo herkenbaar dit artikel en so true… en ja dames… hydrofiel luiers heb je echt echt nodig. Wij hadden er wel zeker 20 en heb je pas vorige week weg gedaan. Ze waren na bijna 6jaar nog steeds kraakwit en van super kwaliteit, had ze van Bambino van de kruidvat…. super merk. Als laatste aanvulling koop geen of maar 2 setjes in maat 56 want de mijne was meteen in maat 62 en binnen 3!weken al op maat 74. Nogal extreem voorbeeld (i know) maar dat je er even bewust van ben. Zoals Maris zegt krijg je heel veel kleding of kan je als je een kleine baby krijgt altijd iemand op pad sturen voor een paar setjes lieve ienieminie kleertjes

  1. Maar het is zoooo leuk om zelf kleding te shoppen 😉
   Het was inderdaad wel zo dat zoveel kleding die we cadeau hebben gekregen, ongedragen zijn gebleven… zonde! En ik denk niet dat ik die hydrofiele doeken ooit weg ga doen haha
   Ik vind de kleurtjes (uiteraard) leuker dan de gewone witte.

 6. Leuk artikel! Zelf al trotse mama van onze boy. Hij is inmiddels alweer 1.5 en kan niet wachten dat ik weer voor baby’s kan gaan shoppen 😉 Voor de babykamer hebben wij de meubels ook 2de hands gekocht. Beetje opknappen en nieuwe matras. Wij waren er super blij mee en niets dan complimentjes van andere. Had wel een leuke schommelstoel gekocht en opgeknapt maar deze nooit gebruikt. Door een keizersnede kon in er echt niet in zitten van de pijn en als ik zat kwam ik er al helemaal niet meer uit! Dus dat was onze aankoop waar we echt geen plezier van gehad hebben helaas. Volgende keer een maar een mooie stoel met armleuningen voor het voeden snachts.
  Ook de accessoires voor de kamer heb ik zelf gemaakt waaronder schilderijtjes met dieren op. Onze zoon kijkt iedere dag naar de schilderijtjes en dan moet ik vertellen wat erop staat. Zo lief om te zien 🙂 Misschien nog een goede tip is om geen dingen te kopen die je de eerste 2 weken nog niet perse nodig hebt. Zoveel mensen die vragen wat je graag als kraamcadeau wil hebben en als het duurdere aankopen zijn cadeaubonnen vragen. Echt super leuk shoppen met een paar cadeaubonnen 😀 Verder gebruiken wij ook luiers en eerst voeding van de etos. Echt heel tevreden over en de dames bij ons in de etos altijd heel behulpzaam vriendelijk en hebben goede tips. Gelukkig heeft onze kleine man dan ook geen ondergewicht of allergie gehad. Dan is het ook wat makkelijker allemaal. Als je twijfelt over flesvoeding gewoon eens de achterkant bekijken. Dan zie je zelf dat bijna overal hetzelfde inzit. Dit zijn idd gewoon de richtlijnen.

  1. Oh ja, daar heb ik meer mensen over gehoord, dat ze een schommelstoel echt als miskoop beschouwden. Wij hadden er sowieso geen ruimte voor, dus nooit over nagedacht, maar het lijkt inderdaad iets dat heel fijn is om te hebben, maar dat je mogelijk niet echt gaat gebruiken.
   En met alle cadeaubonnen die wij hebben gekregen waren we inderdaad ook erg blij!

 7. Leuk artikel! Ben het helemaal met je eens! De grote hydrofiel doeken bind ik altijd losjes om m’n nek en til zo m’n baby uit bad, tegen me aan zonder doorweekt te raken. En je flapt zo de hele doek om je baby. Ideaal! ik had ook een elektrische kruik, ook handig bij dreigende borstontsteking 🙂
  En ik vind een babydraagzak ideaal voor drukke dingen als je oudere kind naar school brengen (een kinderwagen in een schoolgang is Drama) en een hippe joggingbroek voor jezelf voor in die drukke schoolgang 😉
  Mijn grootste hormonale onzinaankoop was mondspray voor in het vluchtkoffertje naar het ziekenhuis, mocht mijn vriend gaan meepuffen en toevallig net iets riekends hebben gegeten… Wahaha!

  1. Oooh, dat is inderdaad handig, douchen met zo’n XL-doek, ga ik eens doen, thanks voor de tip 🙂
   En ik vind mondspray geen miskoop voor in je ziekenhuiskoffer hoor, je kunt maar beter iedere vorm van irritatie bij voorbaat uitsluiten haha (ik had ook kauwgom ingepakt trouwens).

 8. Handig artikel. Het grappig is altijd dat iedereen zo zijn persoonlijke voorkeuren heeft. Hydrofiele luiers zijn zeker handig. Die kleine spuugdoekjes heb ik weinig gebruikt, want wat je zegt.. als er iets komt is dat niet altijd een beschaafd beetje en zo’n grote doek doet dan net iets meer voor je haha.

 9. Wij hebben ook lang niet alles nieuw gekocht, bedje en zelfs veel kleding hebben wij tweedehands. Maar dat is natuurlijk iedereen zijn eigen keuze. Maris, misschien eens een keer leuk om te schrijven over baby musthaves.

 10. Erg leuk artikel! Nu 3 maanden zwanger en nog niks gekocht. Denk dat ik pas neigingen krijg wanneer ik het geslacht weet. Maar ik ga proberen om alleen het hoognodige aan te schaffen. Ik denk dat ik pas echt weet wat ik nodig heb en wat ik veel ga gebruiken als die kleine er is.

  1. Dank je wel! Bij mij kwam de echte shoplust pas toen de winkels volhingen met kleding van het seizoen waarin ze geboren werd. Toen was ik niet meer te bedwingen en kocht ik alleen maar rompertjes en jurkjes in minimaatjes 🙂
   Laat je in ieder geval niet gek maken door de enorm lange uitzetlijsten en vraag ook eens bij vriendinnen/familie welke spullen zij nou écht nuttig vonden of waarom niet.

   1. Ja de online lijsten vind ik soms echt te ver gaan, dus voor mezelf alvast een lijstje aan het maken. Lijkt me wel lekker om alles af te strepen over een paar maanden, dat dan weer wel 🙂

 11. Ik heb net ongeveer het complete assortiment van oxo tot gekocht. Liep een beetje uit de hand. Maar volgens mij heb ik het echt allemaal nodig.

 12. Hoi, hoi,

  In je blog lees ik dat jeje afvraagt waarom hydrofielluiers die naam hebben. Eigenlijk heel simpel: de stof is hydrofiel (het “houdt van water” als in neemt gemakkelijk vocht op) en luiers waren vroeger (voor de komst van wegwerpluiers) vierkante lappen van 60X60 cm die in een bepaalde vorm werden gevouwen. Er waren in de tijd dat mijn oudste geboren werd (2000) ook nog “oogjes” luier te koop. Dat waren ook katoenen vierkanten van 60X60 cm, maar dan van een ander soort katoen.
  Maar goed, inmiddels zijn ook de wasbare luiers totaal geen vierkante lappen meer, dus eigenlijk kan de benaming luier er wel af. 🙂
  Overigens, vind ik je lijstje supertop en compleet. Alleen je tip om sowieso en pak poedermelk, flesje en poedermelktorentje etc. In huis te halen, vind ikzelf wat jammer van het geld.
  Ik heb dat bij de oudste namelijk gedaan en kwam er vervolgens achter dat de bv meteen fantastisch liep. Dat pak poedermelk kon dus zo de vuilnisbak in, want in 2000 was er nog geen FB weggeefhoek en ik had geen andere moeders met baby’s in mijn omgeving.
  Ook. Nu lijkt het me eigenlijk zonde van het geld, omdat winkels tegenwoordig 7 dagen per week open zijn, ook in kleinere plaatsen, en een pak poedermelk zo gehaald is en de meeste supermarkten verkopen dan ook nog wel een flesje, of anders is de weekendapotheek geduldig. De rest van de toebehoren kunnen wachten tot de eerst volgende werkdag.
  Verder helemaal handig dit lijstje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret