Wat zit er in een Kraampakket?

pink clouds

Prille zwangeren van hun eerste baby zijn gewaarschuwd.
Na het lezen van dit artikel ben je misschien zo *POEF* uit je romantische modus en *BAM* van je roze wolk afgetrapt. Sorry .

Deze week ben ik 30 weken zwanger en kreeg ik mijn ‘Kraampakket’ thuisbezorgd.
Hierdoor besefte ik weer, dat ik na de bevalling niet meteen weer mijn oude zelf zou zijn. Na negen maanden met enige regelmaat een hormoonheks te zijn geweest, uitdijende heupen en billen (en een extra speklaag op mijn rug) te hebben geaccepteerd, mag ik me gaan verheugen op (eventueel) lekkende tieten en naast het regelmatig verschonen van de baby, mag ik ook zelf nog een tijdje met luiers rondwaggelen. Joy!

Ben je nog onbekend op dit terrein? Ik heb wat items uit deze goodiebox voor jullie toegelicht in Jip & Janneke taal.

Laat je niet misleiden door de leuke naam ‘Kraampakket‘, want de inhoud moet je zeker niet verwarren met de vrolijke ‘Blije Doos‘.
De spulletjes die je in dit pakket aantreft, zijn namelijk echt NIET gezellig, maar deze producten zijn wel stuk voor stuk onmisbaar bij een bevalling thuis.

Ondanks dat ik voor mijn aanstaande bevalling in mei een medische indicatie heb en dus in het ziekenhuis ga bevallen, word ik wel geacht om een kraampakket in huis te hebben.
Stel dat het opeens zo snel gaat dat er geen tijd meer is om naar het ziekenhuis te racen, dan moet ik alles in huis hebben voor een gezonde en hygiënische thuisbevalling.

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen en uiterlijk in week 34, wil je dit pakket wel in huis hebben. In de meeste gevallen ontvang je dit kraampakket van je zorgverzekeraar, zoals ik deze week kreeg.

De inhoud van een kraampakket kan echter wel per zorgverzekeraar verschillen. Je kunt ze ook kopen bij verschillende drogisten of apotheken, de prijzen (en inhoud) kunnen variëren van €20,- tot €50,-

 

Wat zit er in een gemiddeld Kraampakket?
kraampakket

Een matrasbeschermer.
Dit bedzeil beschermt je matras voor het eventueel breken van de vliezen. Om nattigheid te voorkomen plaats je deze ongeveer 3 à 4 weken voor de uitgerekende datum om je matras met de papieren kant naar boven.
Dit is geen bescheiden formaatje ‘vuilniszak’ maar eerder een soort zeil dat je gebruikt om je meubels te beschermen wanneer je het plafond gaat witten.

Kraammatrassen.
Deze extra beschermer legt de verloskundige of kraamverzorgster tijdens de bevalling bovenop de blauwe matrasbeschermer.
Meestal gebeurt dit vlak voordat je gaat persen. Het kraammatras is wat dikker dan het zeiltje en extra absorberend. En dat is wel nodig, want tijdens de bevalling kun je aardig wat vruchtwater verliezen en soms komt er ook een hoeveelheid vocht mee als het hoofd van je baby wordt geboren.

Sorry; heb ik dit té beeldend uitgelegd….?

kraammatras

5 tot 8 onderleggers.
Dit zijn dunne, zachte papieren “lakens” die je boven je overtrekhoes kunt plaatsen. Naast het opvangen van bloed en vruchtwater tijdens de bevalling, kunnen deze ook gebruikt worden wanneer je na de bevalling onderzocht wordt door de verloskundige of kraamvrouw om eventueel bloed van het navloeien op te vangen.

Een navelstrengklem (steriel verpakt).
Wanneer je kind geboren is, wordt de navelstreng afgeklemd.
Op het stompje dat achterblijft wordt een navelklem geplaatst.
Dit is om het bloeden te laten stoppen.
Deze navelklem zal meestal een aantal dagen blijven zitten en valt er vanzelf af samen met het stompje.

navelstrengklem

Kraamverband.
Deze krengen zijn echt niet sexy.
En ook niet te verwarren met ‘gewoon maandverband’. Ze voelen aan als een dikke rol plastic.
Helaas zijn ze wel onontbeerlijk.
Denk aan maxi maandverband en dan nog 2 keer zo groot. De HORROR…!

Stretch gaasbroekjes. 
Die afschuwelijke kraamverbanden, draag je in een eveneens niet sexy gaasbroekje.
Denk aan een model ‘hipster slip’ gemaakt van een witte netpanty. Maar dan niet ‘purno’ of ‘pikant’. Kortom: NIET cool dus…
Oh ja, het model op onderstaande verpakking is dus NIET onlangs bevallen. Just saying.

netbroekjes kraamverband

Een flesje alcohol (70%).
Met alcohol kan de verloskundige of kraamverzorgster de thermometer desinfecteren waarmee jouw, of de baby’s temperatuur na de bevalling wordt gemeten.
Indien je verdoofd dient te worden (bijv. bij een hechting) zal je verloskundige ook eerst de huid schoonmaken.

Een pak maandverband. 
Wanneer je het kraamverband niet meer nodig hebt (Hurray!) mag je overstappen op normaal maandverband.

Een pak zoogkompressen.
Ook wel ‘Nursing Pads’ genoemd. De vreselijke naam zegt het al: dit zijn grote absorberende pads, om melk te absorberen en vlekken in je kleding te voorkomen.
Als je borstvoeding geeft, zul je ze waarschijnlijk nog wel een flink aantal keren bijkopen.
Tussen voedingen door kunnen je borsten namelijk overtollige moedermelk afgeven.
Wegwerp zoogkompressen kun je vrijwel overal kopen, al vanaf
€1,99.
Er zijn ook varianten van betere kwaliteit, die bijvoorbeeld zachter en wasbaar zijn.

zoogkompressen HEMA

Een zak verbandwatten. 
Om te ontsmetten, heb je behalve alcohol ook watten nodig om de te gebruiken instrumenten mee af te vegen.

Desinfecterende gel.
Laat ook al je kraamvisite hun handen goed ontsmetten voordat ze je baby aanraken!

Verder zitten er nog meer dingetjes in het kraampakket voor je verloskundige, zoals latex handschoenen, een rol hechtpleister, doosjes met gaaskompres enz.

 

Lever je ongebruikte kraampakket in voor een goed doel!

Stichting-baby-hope

Stichting ‘Baby Hope‘ zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. De stichting streeft naar meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken.

Je kunt je ongebruikte kraampakket en zelfs sommige aangebroken producten opsturen, of inleveren bij één van de vele inzamelpunten. Kijk voor meer informatie over dit project op: www.stichtingbabyhope.org

En, zijn de niet zwangeren/kinderloze lezeressen onder jullie nu heel erg afgeschrikt, na het lezen van dit artikel?

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

17 reacties

 1. Wat is de inhoud verandert ten opzichte van vroeger.
  Zoogkompressen zaten er namelijk nooit bij die moest men nog apart kopen.
  Fijn om te weten wat er allemaal in zo pakket zit want daar vergissen velen zich inderdaad in.

 2. Haha ik vind dit juist allemaal super interessant, ook al duurt het waarschijnlijk nog een jaartje of 2, 3 voor we het gaan proberen. Zat vroeger als klein meisje ook gewoon met een snack naar die bevallingsprogramma’s op tv te kijken en dat doe ik nu als 23-jarige ook xD. Ik vind het iets moois, maar denk dat het juist belangrijk is dat men zo eerlijk is als jij! Dat voorkomt vervelende verassingen, want het valt me op dat er heel veel dingen zijn die mensen niet weten en /of waar niet over word gesproken omtrent zwangerschap.

  1. Klopt, alles rondom zwangerschap, bevalling en baby’s wordt behoorlijk geromantiseerd! Terwijl het echt geen constante roze wolk is (ik noem het liever ‘af en toe sluimerbewolking’). Er zit op dit gebied weinig tussenin. Of je belandt op kirrende babysites waar alles ‘AWESOME’ is, of je hebt informatieve sites waar het meteen over postnatale depressies e.a. ellende gaat. Ik hoop daar af en toe met een artikel een kleine nuchtere verandering in te brengen. Het is inderdaad een bijzondere tijd, maar echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

 3. Ik heb het met verbazing en een glimlach gelezen. Ik heb geen kinders en ook nog geen ambitie in die richting. Wat goed dat iedere zwangere vrouw van zo’n 34 weken dit pakket krijgt. En wat goed dat ze de ongebruikte dozen/artikelen doorsturen naar het buitenland! Maar wat een gedoe. Lekker beeldend uitgelegd, hihi. Ik zou toch liever in het ziekenhuis bevallen, denk ik. Hou je je eigen bedje schoon(er) en hebben ze alles bij de hand. Succes 🙂

 4. Hahah nou je bent m’n voorland, want zes weken verder dan ik (qua zwangerheid bedoel ik) en ik vond ’t wel interessant. Al wel over gehoord, maar wist niet wat er in zat. Tja heel sexy is het allemaal niet, maar het is m’n eigen lijf wat dat allemaal goed doen, dus ach…eigenlijk niets om van te gruwelen ofzo he. Tip van het inleveren van niet gebruikte pakketten is een goeie, wist ik nog niet!!!

  1. Ik had voor mijn vorige bevalling wel van het bestaan van die horrorbroekjes af willen weten, voor de mentale voorbereiding 😉
   En dat formaat van de kraammatrassen vond ik ook wel indrukwekkend. Je weet dat het bloederig kan worden, maar het daadwerkelijk zien van die meters plastic, was wel ontnuchterend.

 5. En dat kraamverband zit ook zo lekker, haha… Nee, het is inderdaad niet zo dat je ff gezellig dat pakket gaat zitten uitpakken. Al moet ik zeggen dat het pakket wat ik kreeg was “opgeleukt” met een babydekentje en iets van een opvouwbaar mandje oid.

 6. ok, nog nooit zwanger geweest, zal het op mijn leeftijd ook nooit worden, maar dit zijn dingen die je niet hoort van je vriendinnen met babies :). Leuk en intressant om te lezen. Lekker down to earth en eerlijk. Hahaha horror valt best wel mee. Ik denk dat zonder zo’n kraampakket je sneller van je roze wolk afvalt 🙂 dan met een kraampakket. Fijn dat het bestaat

 7. Ik verkeer zelf in zalige onwetendheid en ervaring in al deze zaken, maar mijn zus vond het inderdaad ook een enorme volksverlakkerij: dat zwangerschap en bevalling in die roze wolk verkocht werden. A bloody carnage was haar samenvatting, bloed,vruchtwater en poep als in een hogedrukspuit 3 meter verder tegen de tegels gespletterd. (iets te plastisch? 😀 )

 8. Ik heb vandaag het pakket binnengekregen en ik was erg blij dat ik van jou al wist wat voor’gezelligheid’ er in zat! Anders was het me waarschijnlijk vies tegen gevallen denk ik! Haha! Dus bedankt en ik wens je heel veel succes met de laatste loodjes 😉

 9. Eigenlijk is zwanger zijn en bevallen zooooo niet sexy! Gelukkig heb ik in de zorg al zoveel gezien, dat dit me niet afschrikt. Al proberen vriendinnen dit wel. Zo stuurde een vriendin laatst een foto van de bekende Macy onderbroeken van de Zeeman: “kijk Mir! Deze grote onderpeuren moet je kopen voor je bevalling!”

  1. Bevallen sowieso niet (sexy), maar sommige zwangere vrouwen vind ik echt bloedmooi! Ik was zelf meteen na de zwangerschapstest een opgeblazen olifant, dus ik behoorde niet tot die groep 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret