Tips & Tricks voor een vakantie met de HELE familie

familievakantie

Een lezer stuurde mij een berichtje: ‘Nu je in scheiding ligt, ga je denk ik niet meer een artikel delen met tips voor een vakantie met de hele familie...?’
Eerlijk: ik was dit gewoon helemaal vergeten! Ik heb een lange lijst met concepten voor blogposts en ook een tigtal drafts met halve zinnen en foto’s om nog te gebruiken.

Toen ik deze zomer met de complete schoonfamilie (in totaal veertien personen, waaronder vier kinderen) twee weken in Griekenland verbleef, kreeg ik op social media véél verbaasde reacties en vragen.

‘WOW, dat je dat aandurft!’
‘Hoe doen jullie dat met eten?!’
‘Zijn er geen onderlinge irritaties?’

Ik heb toen beloofd om na thuiskomst een artikel te zullen delen met mijn ervaringen en tips. Maar doordat wij tijdens deze vakantie besloten onze relatie te beëindigen, was deze belofte me helaas ontschoten.
Dus fijn dat mensen me soms een reminder sturen 🙂
Vragen en suggesties zijn dan ook altijd welkom: ik vind het alleen maar leuk om te weten wat jullie graag willen lezen!

Ondanks de verdrietige uitkomst van deze vakantie, heb ik het oprecht, eerlijk waar, écht heel fijn gehad met de mensen waarmee ik op reis was. Er waren geen ruzies of irritaties en alles verliep ontspannen en relaxt.

Ik heb veel leuke groepsfoto’s en filmpjes gemaakt van onze gezamenlijke uitstapjes, maar gezien de huidige omstandigheden laat ik deze achterwege in deze blogpost. Dus die foto’s van een grote groep mensen moet je er zelf maar even bij denken 😉

Met z’n allen op vakantie: mijn ervaring

Zoals ik al schreef, verbleven wij met een groep van veertien personen (grootouders, kinderen, partners en kleinkinderen) in Griekenland.
Zo’n onderneming (tijdens het hoogseizoen) had ik natuurlijk never nooit niet gedaan, als ik van tevoren ook maar enige twijfels had.
Daarom dus eerst een inkoppertje:

Erger jij je met Kerst of een verjaardagsfeestje al aan het gekwebbel van Tante Tiny, de alcoholische consumpties van Oom Otto of de drukke neefjes en nichtjes?
Dan moet je vooral niet verder lezen, want dan is twee weken samen op vakantie gaan gewoon gedoemd om te mislukken.
Maar verderop in dit artikel, deel ik ook slimme tips voor een geslaagde DAG of WEEKEND met een grote groep familie, dus lees maar wel verder 😉 

met z'n allen op vakantie

TIP: Renske de Greef maakte een hilarische strip over ‘met z’n allen op vakantie’!  Mijn persoonlijke nachtmerrie 🙂
@renskestript is HEEL LEUK om te volgen op Instagram!

Het voornaamste ingrediënt voor een geslaagde vakantie is dus dat je elkaar sowieso al leuk en aardig vindt en je het jezelf dus prima kunt voorstellen om samen langere tijd in een vakantie-oord door te brengen.
Mijn ex-schoonfamilie is hartstikke leuk, dus ik had van tevoren absoluut geen twijfels of ik dit wel moest willen doen.

We liepen de deur nooit bij elkaar plat, maar wanneer we wel samen waren, was het altijd gezellig. Geen situaties dus, die je wel eens in TV-programma’s zoals ‘Het Spijt Me’ of ‘Het Familiediner’ voorbij ziet komen.

familievakantie

De keuze om met z’n allen te gaan, was ook een spontane beslissing en geen ‘moetje’.
De keuze van de locatie was ook geen helse zoektocht, eindeloze discussie of een verrassing. Mijn schoonouders gaan al een tiental jaren iedere zomer voor een lange periode (vijf of zes weken) naar hetzelfde oord: een niet toeristische en erg afgelegen plek op het Griekse eiland Kreta (waarvan ik heb gezworen de locatie niet publiekelijk te delen, sorry).
In de afgelopen jaren gingen er wel eens kinderen een weekje bij ze op bezoek en in de afgelopen jaren werd steevast herhaald: ‘dit is echt een leuke plek om eens met z’n allen te verblijven!’

Dit idee is dus gaan borrelen en geheel organisch gegroeid. Niemand die riep ‘We MOETEN met z’n allen een week samen wat gaan doen’.
Want JUIST op vakantie, moet je helemaal niets.
Dus hier zijn geen ellenlange en moeizame whatsapp-berichten of familiebijeenkomsten aan vooraf gegaan: it just happened.

Voor mij (ons) was dit het eerste tripje naar deze plek en het was superfijn om daar met mensen te zijn die de weg en locals al kenden.
Ik heb vanaf het moment dat we naar Schiphol reisden niet meer hoeven nadenken: ik was in een gezelschap die de route en werkwijzes al bekend waren en kon er dus braaf achteraan sjokken. Niet hoeven nadenken of opletten: niks geen stress!

familievakantie

Ook tijdens ons verblijf, heb ik het als prettig ervaren dat we met zo’n grote groep waren.
Neefjes en nichtjes (allemaal in dezelfde leeftijdsgroep) hebben de tijd van hun leven gehad: er was namelijk altijd wel een kindje om samen mee te spelen.
Ouders konden ook af en toe iets met z’n tweetjes gaan ondernemen, want er waren altijd wel mensen om op de kinderen te passen (die zichzelf sowieso al prima vermaakten).
Helaas was één van de kleinkinderen tijdens de vakantie erg ziek geworden en was er medische hulp nodig. Dit verliep ook (naar omstandigheden) ‘soepeltjes’ omdat we met een groep waren die wisten waar we moesten zijn voor een huisarts die langs kon komen en dat er familie was die kon oppassen of de ouders af en toe even kon ontzien.

Wij verbleven op een Triple A-locatie OP het strand en zaten elkaar ook niet in de weg.
Ieder stel/gezin had zijn eigen appartement, buiten elkaars zicht, maar wel op minimale loopafstand van elkaar. We hadden een gezamenlijk strand waar we dagelijks samenkwamen, maar dit ging zonder verwachtingen of afspraken.
We merkten het vanzelf wel of we iemand van de familie aantroffen op het strand of in het restaurant waarboven wij verbleven.
En negen van de tien keren, liep het zo dat we spontaan in groepjes samen gingen eten, pizza’s lieten bezorgen, een scooter gingen huren of een hele dag niks deden en alleen maar af en toe een luchtbedje moesten opblazen.

De belangrijkste voorwaarden voor een langdurige vakantie met een grote groep zijn volgens mij dan ook:

  • Ga niet naar een onbekende bestemming, maar juist naar een plek waar iemand al goede ervaringen mee heeft. Het is dan van tevoren duidelijk wat bijvoorbeeld de kosten zijn, of het al dan niet kindvriendelijk is, of er goed te eten is voor mensen met een specifieke eetstijl, dieet of allergie enz.
  • Ga sowieso niet (lang) op reis met mensen waar je in het dagelijks leven ook al niet teveel mee klikt. Een heel weekend (of zelfs een hele dag) is al LANG wanneer je weet dat je je gaat ergeren aan iemands gewoontes, gebruiken, behoeftes of ritme. Deze elementen komen namelijk nog harder naar voren, wanneer je een langere periode in elkaars aura zit.
  • Zorg ervoor dat iedereen zijn eigen accomodatie heeft. Gegarandeerd minder irritaties, dan wanneer je samen één huis moet delen.
  • Heb geen verwachtingen en maak geen afspraken, want dan voorkom je ook teleurstellingen.
    Juist wanneer je met (kleine) kinderen reist die allemaal een eigen ritme hebben (en vaak ook ontregeld kunnen zijn na een vlucht of op een nieuwe locatie), is het vaak niet realistisch om iedere dag op een vast tijdstip samen te lunchen of om gezamenlijk een bezienswaardigheid te bezoeken.
    Go with the flow en laat dingen spontaan over je heen komen!

Plannen van een Familiedag of Familieweekend

Vrienden van mij organiseren ieder jaar een familieweekend voor zeventig (!!!!) mensen, waarbij één dag cetraal staat en dit is ieder jaar opnieuw een groot succes. Zij willen liever anoniem blijven, maar waren wel bereid om hun gouden tips met jullie te delen.
Ik vind het geniale tips en ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben!

familievakantie

De Opa van mijn vriendin is opgegroeid in plaatsje X en heeft tien broers en zussen, die ieder ook weer kinderen en kleinkinderen hebben. Iedereen woont verspreid door het land en het is onmogelijk om ieders verjaardag af te gaan. Ook is het niet haalbaar om elkaar met alle feestdagen te zien.
Daarom hebben zij een jaarlijks ‘Familieweekend’ in het leven geroepen met een paar vaste ‘regels’.

  • Het is altijd de eerste zaterdag van juli in plaatsje X.
    Door dit op een vaste dag te doen, kan iedereen die wil gaan er rekening mee houden en zit je niet ieder jaar met een datumprikker. Niemand doet er moeilijk over als iemand eens een jaar (of twee, negen…) overslaat. Wie wil komen is welkom.
  • Het vaste punt is een boerderijcamping in plaatsje X. Op deze camping kun je overnachten met je eigen tent of caravan, maar er zijn ook kamers te huur op de boerderij.
    Er zijn afspraken gemaakt met de eigenaren dat de hele familie die dagen van de facilitaire voorzieningen gebruik mag maken en de activiteiten mogen ook daar plaatsvinden op het grote grasveld.
  • Het zaterdagprogramma begint rond 10:30 uur, met als vast onderdeel de wandeling naar het graf van de ouders van Opa om 11:00 uur.
    Dan geeft iemand een speech en mogen de achterkleinkinderen een roos leggen. Het is niet iets treurigs, maar het heeft juist een leuke sfeer met zo’n grote groep. Daarna zijn er ieder jaar weer andere activiteiten.
    Mijn vriendin zegt hierover: “Dit jaar gingen we naar een oud dorpje in de buurt van plaatsje X waar we een leuke workshop hebben gevolgd met een groep (niet iedereen).
    Het jaar daarvoor was het schitterend weer en hebben we gewoon lekker rondgewandeld. Het jaar daarvoor organiseerden we “spelen” op de camping (zoals touwtrekken, een familiequiz, etc).”
  • Vast onderdeel daarna is een borrel met aansluitend (en op tijd) het avondeten. Aangezien het budget per persoon zo laag mogelijk is, is het vaak iets simpels. Al vaker is er een pizzabakker langsgekomen. Na het avondeten is de dag weer voorbij en kan iedereen zijn eigen gang gaan. Het is gewoon een relaxte dag en niets hoeft.
    Juist omdat je met zo’n grote groep bent, zijn er altijd wel familieleden waar je meer mee op kunt trekken omdat je er een grotere klik mee hebt. Mensen waar je minder goed mee kunt opschieten, zitten niet ‘in je aura’ en omdat je met de overige mensen wel zo’n leuk weekend hebt, voel je je mogelijk ook minder verplicht om de rest van het jaar veel familieverjaardagen af te gaan.
  • Best veel familieleden maken er een weekendje weg van. Niet iedereen woont namelijk nog in de regio van plaatsje X.
    De één arriveert op vrijdagmiddag al, de ander komt zaterdagochtend of ’s middags bij de familieborrel aanwaaien.
    Sommigen boeken een AirBNB in plaatsje X zelf, anderen slapen in hun caravan.
    De website van Interhome is ook een aanrader voor het vinden van een geschikte vakantiewoning voor grote groepen.
  • De organisatie van het familieweekend wordt per jaar doorgegeven en gaat op volgorde van de leeftijden.
  • Bonustip: organiseer een BINGO-avond! Laat iedereen een ‘prijs’ meenemen, dat levert hilarische taferelen op 🙂

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben!
Als er nog vragen zijn: stel ze in een reactie onder deze post en ik beantwoord ze graag 🙂

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

  1. Goede tips, denk dat het hebben van een eigen accommodatie het belangrijkste is. En mooi dat je fijne herinneringen over hebt gehouden aan je laatste vakantie met je ex-schoonfamilie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret