Weekendje fietsen in Friesland

Toen wij eerder deze zomer spontaan en redelijk onvoorbereid een weekendje naar Gent gingen, waren er vanwege de Gentse feesten veel toffe winkels gesloten en konden we bij een aantal restaurants van onze wish list niet terecht. Nu hadden we bedacht om tijdens ons weekendje naar Friesland (op uitnodiging van Eurocamp) een sloepje en/of een sup te huren, maar…. bleek dit vrijwel onmogelijk vanwege de Sneekweek die plaatsvond précies toen wij er waren en alle inwoners van Friesland denk ik op een bootje zaten.
Ik zie een patroon, jullie ook?

Weekendje Friesland: varen of fietsen?

Dat we geen bootje meer konden bemachtigen tijdens ons weekendje in Friesland, was gelukkig geen drama. We hadden immers vlak daarvoor nog tijdens een hittegolf een week gezeild in Zeeland en we wonen gelukkig ook om de hoek van het strand. Aan waterplezier voor ons geen gebrek dus deze zomervakantie. Maar de Friese wateren en het schitterende landschap, zijn wel perfect om per bootje te verkennen. Heb ik van horen zeggen dan, want ik kan je er in deze blogpost geen tips over meegeven 😉 .

Camping ’t Hop in Wijckel

Gezien de draaaaaama’s op Schiphol, voelde ik deze zomer geen behoefte om in het vliegtuig te stappen. We treffen het ook echt met mooi zomerweer dit jaar, dus #vakantieineigenland is zeker geen straf. Weekendjes weg vind ik ook echt heel fijn en minder stressvol dan langere periodes weg zijn van huis. Lang genoeg om even een ‘vakantie shotje’ te krijgen, maar kort genoeg om geen kopzorgen te hebben over logistieke uitdagingen zoals nachtelijke taxi’s, dagenlange autoritten of langdurige oppas voor je huisdier. Camping ’t Hop in het Friese plaatsje Wijckel (dit spreek je trouwens uit als ‘wiekel’, wist ik niet tot ik er aankwam) is vanuit Haarlem ongeveer 1,5 uur rijden. Ver genoeg dus om je echt even ‘weg’ te wanen, maar dichtbij genoeg om even in een weekend op en neer te gaan.

De locatie van de camping is top: niet al te ver van bijvoorbeeld grotere steden zoals Sneek of Heerenveen en omringd door superschattige en pittoreske Oud Hollandsche dorpjes. De camping zelf is niet al te groot of massaal, maar voorziet wel in alle basisbehoeftes. Het is tijdens een weekendje weg dan ook een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Er is bijvoorbeeld geen supermarkt op het camping terrein, maar je kunt bij het restaurant wel broodjes bestellen om de volgende ochtend af te halen voor je ontbijt. Ook is er een superenthousiast animatieteam (sowieso opvallend vriendelijk en behulpzaam personeel op de camping!) en een leuk zomerprogramma: mijn dochter heeft alle avonden uitbundig meegedanst in de kinderdisco en meerdere malen per dag een duik genomen in het (binnen-)zwembad.

Luxe Stacaravan AZURE van Eurocamp

Wij verbleven tijdens ons weekendje op camping ’t Hop in de luxe stacaravan AZURE van Eurocamp. Deze accomodatie is mij niet onbekend. Voor eerdere samenwerkingen met Eurocamp, verbleef ik namelijk in 2018 al eens een weekend in een AZURE op de Beekse Bergen en in 2019 een week op de Spaanse camping Sanguli. Eigenlijk vind ik ook niet dat je ze ‘caravans’ kunt noemen, want het zijn eerder luxe vakantiehuisjes waarin je tot met wel acht personen kunt verblijven. De AZURE heeft drie slaapkamers (twee slaapkamers met twee éénpersoonsbedden en één slaapkamer met een tweepersoonsbed) en de bank in de woonkamer is ook nog uit te klappen tot een tweepersoonsbed.

Daarnaast hebben de nieuwe keukens alle moderne faciliteiten om heerlijk comfortabel zelf te koken, een fijne badkamer, een apart toilet en een heerlijk terras. Vooral dat terras is echt superfijn: hier heb ik tot nu toe op alle locaties heel wat avondjes rustig alléén doorgebracht na kinderbedtijd, maar ook ’s ochtends heerlijk samen ontbeten in het zonnetje. In onderstaande reels krijg je een goede impressie van ons weekendje in Friesland én zie je hoe de AZURE er van binnen uitziet:

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Fietsen in Friesland

Change of plans dus: er was nergens geen bootje meer te huren tijdens ons weekend in Friesland, daarom besloten we maar spontaan om fietsen te huren. Dit was een geniale ingeving, want fietsen is héérlijk als je geen haast hebt. Mijn fiets is thuis mijn dagelijkse vervoer-en-transportmiddel, dus ik denk er eigenlijk nooit echt bij na. Maar toen wij een fiets én een tandem huurden in een nabijgelegen dorpje, kreeg ik toch wel instant vakantie vibes tussen de uitgestrekte weilanden en over de dijken tussen zoveel water.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Het is gewoon héél anders om in een rustig tempo en in een volkomen onbekende omgeving redelijk doelloos rond te fietsen. Ook hadden wij ongelooflijk veel mazzel met het mooie fietsweer: lekker geen hittegolf, maar gewoon perfect zomers en zonnig. Ongemerkt hebben we tigtallen kilometers afgelegd, maar heel ontspannen allemaal met lekker veel pitstops. Zo ontdekten we spontaan een super sfeervol strandtentje in een baai, waar we even neerstreken voor een ijsje. Ook stopten we ergens ‘in the middle of nowhere’ omdat ik een mooie kruidentuin (met theeproeverij) had gespot:

Prachtig, nietwaar? Genietsje sels fan ús Krûdetún, of meitsje in ôfspraak foar in Rûnlieding en/of Teepriuwerij!
Kijk voor meer info over kruidentuin ‘De Reidikker’ op www.theeproeverij.com

Ook pikten we tijdens een pitstop in Stavoren nog de finish mee van het beroemde Skûtjesilen en dit was ook een heel uitbundige en gezellige happening waar geloof ik half Friesland op af was gekomen.
Kortom: het was geen drama dus dat we ons weekendje Friesland niet op het water hebben doorgebracht (al staat dit nog wel op mijn verlanglijstje) en ik kan je een Friese fietsvakantie dus van harte aanbevelen.

Nieuwsgierig naar bewegende beelden van ons weekendje Friesland zonder Reels-achtergrondmuziekje? Klik dan HIER >>
Als eerste mijn andere trips & uitstapjes zien? Volg dan @hare_maristeit op Instagram!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret