I know. Het woord ‘skinny‘ in de titel komt niet overeen met de dikke glazuurlaag op de foto. Ook was ik niet zozeer op zoek naar een skinny recept voor worteltaart. Ik had een voorraad wortels en bananen over en zocht naar inspiratie om hier iets mee te doen.
Zodoende vond ik DIT recept van Chickslovefood.com (zij hadden het weer uit de Allerhande) en Mariette van Zoetrecepten.nl maakte hier vervolgens weer DEZE skinny variant van.
Ik heb even getwijfeld: het recept van de Chicks leek me lekkerder, maar het recept van Mariette maakte me nieuwsgieriger. Want tsja: nieuw jaar, goede voornemens en zo.
In het oorspronkelijke recept wordt wortel en banaan gebruikt, die van nature al zoet zijn. Mariette bedacht dus dat deze worteltaart ook prima zonder geraffineerde suikers te maken moest zijn, met wat meer bananen en wortels en een klein beetje honing.
Ik heb de cake volgens Mariette’s recept gemaakt en… hij is inderdaad nog steeds zo smeuïg als je van een carrot cake mag verwachten! Ik vond de structuur ook luchtig en zacht.
Mariette gebruikte als topping gesmolten chocolade voor haar skinny worteltaart, maar de roomkaas topping van de Chicks leek mij lekkerder. Niet zo skinny als pure chocolade, maar: ik heb de topping zonder boter gemaakt en ik heb minder poedersuiker gebruikt, dus… SORT of skinny!
Dit recept kan dus niet in de sectie ‘suikervrij’ van je receptenboekje, maar als je lekkere dingen moet bakken voor een feestje, dan is dit toch semi sort of verantwoord(er). Niet…?
Ik heb er in ieder geval schaamteloos van genoten. En morgenochtend neem ik gewoon weer een punt bij mijn kop koffie.
Sorry, not sorry.
Ingrediënten voor een springvorm ø 24-26 cm
- 300 gram wortel
- 300 gram rijpe bananen
- 4 eieren
- 5 eetlepels honing
- 175 milliliter olie
- 250 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 150 gram walnoten (grof gehakt)
VOOR DE TOPPING
- 1 bakje naturel roomkaas
- 100 gram poedersuiker
Hoe maak je het?
Bekleed de bodem en randen van de springvorm met bakpapier. Dit blijft het beste plakken als je de vorm eerst een beetje invet.
Rasp de wortels en prak de bananen fijn, mix dit samen kort door elkaar in een kom.
Zet even opzij en warm de oven alvast voor op 180 graden.
Zeef in een kom de bloem, bakpoeder en kaneel en meng dit door elkaar.
Mix in een andere kom de eieren luchtig en voeg hier de honing aan toe.
Als de honing is opgenomen kun je ook de olie toevoegen.
Voeg het bloemmengsel toe aan het natte mengsel en mix kort door elkaar.
Schep met een spatel de fijngeraspte wortels, fijngeprakte bananen en de grof gehakte walnoten door het beslag.
Dit ziet er niet mooi of smakelijk uit, niet van schrikken! 😉
Stort het beslag in de bakvorm en zet voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Test met een satéprikker of je carrot cake al klaar is of nog iets langer gebakken moet worden.
Je carrot cake is klaar, als de prikker er droog uitkomt.
Mix met een vork de poedersuiker door de roomkaas en smeer dit met een mes of spatel uit over de afgekoelde taart.
De topping is nu lekker vloeibaar, dus dit kun je mooi uitsmeren met een ‘dripping effect’. In de koelkast kan het mooi uitharden, dit vind ik persoonlijk erg lekker dus meestal laat ik de taart even in de koelkast staan, voordat ik het serveer aan mijn gasten.
Decoreer eventueel nog met walnoten, kaarsjes, smarties, hagelslag, wortelrasp of… iets skinny 😉
[bctt tweet=”Sort of Skinny Carrot Cake! Een recept voor worteltaart met banaan.” username=”MarisMariaRenne”]
Ook leuk en lekker om te maken: een Carrot Cake met Sinaasappel!
Ik maakte er eentje met roze muisjes voor een babyshower en dit was een hit.
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
9 reacties
Ziet d’r heerlijk ook uit! Ik gebruik altijd hazelnoot ipv walnoot ivm allergie maar is dat echt maar een half pakje roomkaas ? Zoiezo vind ik 100 gram suiker op een heel pakje al genoeg.
Kan d’r nooit vanaf blijven heerlijk ook als ontbijt??door de olie blijft ie echt sappig hé ??.
Shit ik typ dit terwijl ik in bed lig en krijg onmenselijke trek in worteltaart!!!
Nope: een heel pakje! Typfoutje, ik heb het aangepast! Het was inderdaad heerlijk als ontbijt vanmorgen. Een extra groot stuk natuurlijk want hee: SORT of skinny 😉
Lijkt me heerlijk!
Ohhhh dat ziet er heerlijk uit.
Ik zal het recept bewaren.
Xoxo
Haha, heerlijk dit! Sort of skinny is ook al fijn 😉
Yes: toch minder schuldgevoel bij een groter of tweede stuk taart 😉
Looks amazing! Wat een gave pica’s weer, een lust voor het oog.
Ik heb deze van het weekend gemaakt en oohh wat is ie lekkerrrr!!! Maar kun je deze taart ook in de vriezer bewaren? Aangezien ik hem alleen op zou moeten eten (vind ik helemaal niet erg hoor, maar élke dag een stuk is een beetje teveel van het goede ?) ik heb trouwens gewoon een ongezouten notenmix erdoor gegooid, dat wat ik in huis had, net zo lekker ? Groetjes
Hi Moniek! Snap wat je bedoelt (geen probleem om alleen op te eten haha) en je kunt het zeker (zonder frosting) in de vriezer bewaren. En ik maak zelf ook regelmatig quiches of taarten met leftovers van vrijdagmiddagborrels: bijna alle soorten nootjes lenen zich hier prima voor. Ook prima op een zelf belegde pizza trouwens 🙂