Salade met Ketjap Kip

salade-kip-ketjap

Ik vind het altijd leuk om nieuwe foodblogs te ontdekken. En omdat ik sinds vorig jaar een missie heb om Indisch te leren koken, speur ik het web vaak af naar niet al te moeilijke Indische recepten.
Zodoende leerde ik Simone kennen, van het foodblog Eetspiratie.

Simone en ik hebben veel met elkaar gemeen. Zo zijn we beiden half Indisch, exact even oud en hebben we kinderen van dezelfde leeftijd. En ze heeft net als ik ook wat taalneurotische trekjes.
I like her.

Naast eenvoudig te bereiden recepten, deelt Simone ook leuke feitjes en weetjes. Zo legt ze bijvoorbeeld uit wat het verschil is tussen Ketjap Manis en Sojasaus. En dat je dit dus moet uitspreken als ‘Ketjap Mah-nies’ en NIET als ‘Ketjap Maanis’.
Ik had het zelf kunnen schrijven 🙂

Op mijn eigen blog leg ik namelijk uit wat het verschil is tussen pindasaus en satésaus. Ik licht in ditzelfde artikel ook toe hoe je dit uitspreekt. En dat is dus NIET: ‘Sateej’.

Je snapt dat Simone en ik fijn kunnen twitteren en tetteren over gekke Indische dingetjes die we zelf ook niet altijd helemaal begrijpen.
Zo kunnen we allebei trippen over het feit dat er in een toko verschillende soorten spelling gebruikt wordt voor ‘Daun Djeroek Peroet’.
Dat veroorzaakt een grote errormelding in mijn hoofd en het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben.

Op haar blog vond ik een makkelijk recept voor een salade met ketjap kip, dat binnen no time op tafel staat.

Ingrediënten voor 2 personen

salade-ketjap-kip-ingredienten

 • 300 gr kipfilet of kippendijen
 • 8 champignons
 • 1 teentje knoflook (geraspt)
 • 2 wortels, in dunne repen gesneden
 • halve komkommer in plakjes
 • halve rode peper, in reepjes of ringetjes
 • 1 lente- of bosuitje
 • een flinke pluk gemengde sla
 • 4 el Ketjap Manis (Say it with me: ‘MAH-NIES’ en niet ‘MAANIS’)
 • 2 el zoete chilisaus
 • 1 el citroensap
 • (kokos-)olie om in te bakken

Optioneel: Simone voegde zoete aardappel toe.
Ik heb gefreestyled met gewone (gebakken) aardappeltjes (in kleine blokjes) en er nog wat Indische kruiden aan toegevoegd. Ook kwam ik er na het maken van de foto’s (en het opeten van deze maaltijd) achter dat ik de komkommer vergeten was toe te voegen. Story of my life.

Hoe maak je het?

Dit recept is voor 2 personen. Voor meer personen verdubbel je de ingrediënten.

Bereid alles voor door eerst de groenten te snijden.
Snijd of knip de kip in kleine blokjes.
Leg alles klaar en begin met het bakken van de kip.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak op hoog vuur de kip bruin en gaar.
Haal de kip uit de pan en leg deze even apart op een bord.
Bak nu in dezelfde pan (je hoeft deze niet schoon te maken) de champignons en de knoflook kort aan.
Schep deze hierna uit de pan en leg ze bij de kip op het bord.

In de pan voeg je meteen ketjap, de chilisaus en het citroensap toe.
Wacht nu tot het gaat bubbelen en een beetje indikt:

saus-oosterse-kip

Voeg nu de kip en de champignons aan de saus toe en schep dit goed om, totdat alle kipblokjes met de saus bedekt zijn.

Nu kun je de salade gaan opmaken.
Begin met een flinke pluk gemengde sla.
Leg hierop de wortel, de komkommer, de rode ui en vervolgens de stukjes kip.
Drizzle de saus overheen en garneer met een paar stukjes fijngesneden rode peper en eventueel sesamzaadjes.

Houd je van een beetje crunch?
Strooi er dan wat gehakte geroosterde pinda’s of cashewnoten overheen.

salade-met-ketjap-kip-op-bord

Selamat Makan!

Ga je aan de slag met een recept of DIY van mijn blog? DO let me know!
Deel er een foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag @Hare_Maristeit IN je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

6 reacties

 1. Heerlijk recept! Maaaaaaaarrrr, ga je ook een keertje Tjendol maken? Als half Indische is dit hét drankje van vroeger maar het is mij nog niet gelukt hem echt lekker te maken….

  1. Ik heb vroegâh in een Indische vreetschuur gewerkt en het is mij thuis ook nog niet gelukt om dezelfde smaak Tjendol te evenaren. Met Kelapa Muda ook niet trouwens. Ik zal eens bij Oma peilen hoe je dit moet doen. Hoewel ik het antwoord al weet: ‘Dat moet je op gevoel doen lieverd XOXO’. 😉

 2. Ketjap is echt zo ontzettend lekker! Bestel bij de Chinees ook altijd Babi Ketjap, is het enige wat ik een beetje lekker vind, haha. Dus, meestal ziet dat er ongeveer zo uit: ouders en zusjes eten diverse gerechten uit allerlei bakken, en ik zit met mijn bakje Babi Ketjap en wat rijst. 😛 Misschien krijg ik moeders zo gek dat deze salade wel op tafel komt, en anders maak ik het wel eens als ze weg is, net zoals de gorgonzolaburgers gisteren, haha. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret