Peuters & Troep

peuter lippenstift
Deze foto van mijn destijds éénjarige dochter herinneren mijn vaste lezers zich denk ik nog wel 🙂

Op een onbewaakt moment had Norah mijn lipstick uit mijn tas gevist (die over een stoelleuning hing) en er haar gezichtje en een stukje muur mee ondergeschilderd.
Supergrappig en ultra cute (die ogen!) en natuurlijk maakte ik eerst een foto voordat ik in de weer ging met een emmertje sop.

Die ontdekkingsfase van zo’n peuter levert weliswaar leuke foto’s op, maar de schrikmomenten zijn op het moment zelf echt niet altijd even grappig.

Daarom deel ik vandaag mijn persoonlijke ervaringen met peuterterreur en wat tips om échte gevaren met je kindje te voorkomen.
Dit artikel schrijf ik in samenwerking met Ariel. Zij hebben een nieuwe verpakking voor de waspods ontwikkeld die grijpgrage-peuterhandjes-proof zijn!

Nu kan ik wel lachen om bovenstaande plantenfoto.
Maar ik heb op dat moment niet lachend de bank schoongemaakt en stiekem baalde ik ook wel een beetje, want ik was al maanden bezig met het opkweken van dit mooie plantje.
Maar goed: ‘het is maar een plantje’ en ‘het was maar een lipstick’.

‘Motherhood is a blessing’ en zo…

Je kunt je huis al tijdens de zwangerschap helemaal babyproof maken en alle stopcontacten en scherpe hoekjes van meubels beschermen: die échte ontdekkingsfase komt heel spontaan en onaangekondigd.
En ondanks eerdere ervaringen (ik heb immers ook al een puberzoon en ben dus enigszins doorgewinterd) was ik toch weer overvallen door die plotselinge ‘peuterterreur’.

‘Oh ja… ZO was het….’

Kleine kindjes ontdekken de wereld met hun mond.

Dit had ik verdrongen, maar zo omstreeks haar eerste verjaardag moest ik de helft van onze meubels weer voorzien van een opknapbeurt.

peuter sloopt interieur

Box, ledikantje, salontafel en bijzettafeltjes: ze werden vanaf dat moment allemaal vakkundig rondom aangeknaagd en voorzien van haar tandafdrukken.

Nou is het restylen van meubels mijn hobby, dus: no problem.
Maar: tijdens deze ontdekkingsreizen van mijn lieftallige peuter, zijn er ook veel spullen gesneuveld of tijdelijk even opgeborgen. Op zich ook geen al te groot drama, want het ruimt zo lekker op 😉

Leuk leesvoer: ‘Ontspullen van je huis’.

Safety First

Sinds mijn dochter min of meer kon lopen en zich overal aan optrok, heb ik mezelf een aantal dingen aangeleerd.
Zo hebben wij bijvoorbeeld lange tijd geen warme dranken gedronken wanneer zij wakker was.

Een wijnglas of beker met limonade dat van tafel klettert is ook geen feestje, maar het is altijd nog beter dan een kokendhete vloeistof zoals thee of koffie waaraan zij blijvend letsel had kunnen oplopen.

En cliché maar waar: een ongeluk zit nou eenmaal écht in een klein hoekje.
Zo ontvang ik bijvoorbeeld dagelijks pakketjes en gaat de deurbel dus ook meerdere malen per dag. Ik loop dan vaak nog geen minuutje de woonkamer uit om de postbezorger te begroeten, te tekenen voor ontvangst en weer naar binnen te gaan.

Maar dat korte momentje is lang genoeg voor een gemiddeld eigenwijs peuterkind om zichzelf aan een tafelkleed omhoog te trekken (die heb ik dus ook lange tijd niet gebruikt) en daarbij een fruitschaal/laptop/hete kop thee mee te trekken.
Mijn dochter is inmiddels 2,5 jaar oud en gelukkig al iets meer voorspelbaar, maar nog steeds heb ik twee paar ogen in mijn achterhoofd nodig.

Buiten bereik van Copycats & Kittens

Online heb ik een gruwelijke hekel aan copycats, maar van mijn dochter vind ik het juist wel superleuk dat ze ALLES wat ik doe tot in detail imiteert.

Van woorden die ik vaak zeg en mijn lichaamshouding, tot handelingen die ik dagelijks doe: zo’n Mini-Me is soms best confronterend 🙂
Mijn dochter wordt serieus BOOS als ik de was in de machine doe of ophang aan een droogrekje, zonder dat ik aangeef dat ik dit ga doen, want: ‘ikke wille helpennnnn!’

Ook heeft ze een akelig goed geheugen en weet ze precies welke Frozen Pyjama (zucht…) er nog gewassen of gedroogd moet worden.

Wanneer ik aan het koken ben, is ze er als de kippen bij om te observeren wat ik doe (en om alvast wat te snaaien natuurlijk) en is het superschattig als ze bij me op het aanrecht zit in haar mini-keukenschortje.
Vaak bewaar ik na het koken ook gebruikte verpakkingen, maak deze schoon en zet ze neer in haar speelgoedkeukentje, zodat ze er zelf mee kan koken.

Ook heeft ze een ministofzuiger waar ze mij mee achterna rent, wanneer ik (sporadisch) voor het echie aan het stofzuigen ben.
Super cute: ze ruimt na afloop niet haar stofzuiger op in haar speelgoedkist, want deze moet naast onze stofzuiger in de trapkast geparkeerd worden 🙂

ariel pods

Voor mijn blog ben ik vaak in de weer met het uitwerken van recepten en DIY’s en als zij erbij is, dan geef ik haar ook vaak wat te doen.
Het is dan zo schattig om te zien hoe ze met een droge kwast (zonder verf uiteraard) haar keukentje gaat schilderen of hoe ze haar speelgoed inpakt met papier en als ‘cadeautje’ aan mij presenteert.
Na afloop moet ik dan extra goed opletten dat ik mijn gereedschappen en photo props goed buiten haar handbereik heb opgeborgen, want dagen na afronding van een project kan zij nog steeds helemaal in de ban zijn van een DIY die ik alweer vergeten ben.

Ditzelfde geldt (zoals je al had gezien op de eerste foto in dit artikel) voor mijn make-up. Mijn toilettas is nu ook voor mij op een onhandige plek opgeborgen, nadat ik een keer moest ingrijpen omdat mijn dochter bijna met een pincet in haar oogje prikte.
Mijn dochter heeft haar eigen toilettafeltje en ik heb haar wat (lege) make-up producten en poederkwasten gegeven om mee te spelen, maar nog altijd blijft ’the real thing’ (mijn spullen dus) natuurlijk interessanter.

Ze vindt het superleuk om samen met mij te tuinieren, koken, make-uppen en de was te doen en ik geniet ook echt van deze momentjes samen met haar. Maar als ze mij écht mag helpen, dan heb ik dus altijd twee paar extra ogen in mijn achterhoofd.
En voordat ik de vuile was in de machine prop, check ik dus ook altijd of er geen speelgoed in gegooid is.

ariel pods

In haar dagelijkse speelbeleving heeft ze uiteraard geen échte producten tot haar beschikking, maar dus wel lege échte eierdoosjes of make-up en dergelijke.
Wanneer we wél samen met echte producten in de weer zijn, ben ik natuurlijk extra voorzichtig en berg ik alles na afloop goed op: op een hoge plank of in een gesloten kast.

Want zo’n lipstickfoto is heus wel grappig, maar ik wil toch niet meemaken dat ze een slok amoniak drinkt, een strip ibuprofen opsnoept of op een pod met wasmiddel kauwt…

Medicijnen kunnen er verleidelijk uit zien voor kindjes (roze snoepjes!) en moeten dus veilig opgeborgen worden om te vermijden dat kindjes ze inslikken.
Bewaar medicijnen (of je lipstick, kuch…) daarom ook niet in je handtas, nachtkastje of op het aanrecht in de badkamer.
Deze dingen zijn rete-interessant voor kinderen (want Mama gebruikt ook oogdruppels of vitaminen) en dus le-vens-ge-vaar-lijk.

Ariel heeft onlangs een nieuw familieverpakking voor de waspods ontworpen met een verbeterd kinderslot. Deze verpakking is voor ouders makkelijk om vast te maken, maar voor kinderen moeilijk om te openen.

ariel
FOTO: De familieverpakking met waspods binnen handbereik van kinderen of kittens bewaren is dus FOUT.
Ook al krijgt de kitten het doosje ook niet open, hij vindt het wel leuk om deze door de kamer te schuiven. En om met wasgoed te spelen (zucht).

ariel pods
 Maar tja: net als met ondeugende peuters die de wereld verkennen, kun je dan wel weer grappige foto’s maken met zo’n kitten.

ariel
FOTO: Bewaar de waspods op een veilige plek, zoals lekker hoog bovenop een kast.

Bij ons thuis staan ze op een hoge plank in de bijkeuken waar ook de wasmachine staat. Maar die ruimte is helaas niet photo proof, vandaar dat ik voor dit artikel heb gesmokkeld met de buffetkast die ik vorig jaar heb gepimpt 🙂

Ariel 3in1 PODS: Hoe te gebruiken en bewaren?

Ariel 3in1 PODS is het eerste wasmiddel met 3 compartimenten. Dankzij deze 3 verschillende ingrediënten wordt je was schoon, worden vlekken verwijderd en straalt je kleding weer.
ariel pods
Er zijn Ariel 3in1 PODS voor de witte en gekleurde was. Verkrijgbaar in verpakkingen met 16, 30 en 38 stuks.

Hoe te gebruiken?
Plaats de POD achter in de trommel voordat je de was in de machine doet. Voeg daarna je kleding toe en was op de normale temperatuur.

Altijd buiten bereik van kinderen bewaren!

ariel pods veilige verpakking

ariel pods veiligheid

Kijk voor nog meer tips voor veiligheid in huis op keepcapsfromkids.eu

Lezers met peuters en kleuters: zijn de voorbeelden van peuterterreur die ik heb omschreven herkenbaar voor jullie?
Heb je ook wel eens zo’n schrikmomentje meegemaakt met een lipstick of plant?
Laat het weten in een reactie!

En tot slot nog één allerlaatste foto en een DISCLAIMER van hoe je wasmiddelen NIET moet opbergen, gewoon omdat onze kitten Badjak zo leuk op foto’s staat 😉

ariel pods

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

 1. Oeh die waspods ruiken zoo lekker. Wel een goeie om ze goed op te ruimen. Ziet er leuk uit voor kinderen, doet me denken aan die badparels bij de drogist. Daar wilde ik ook altijd in knijpen hahaha.
  Mijn kids hebben nog nooit iets verkeerds opgegeten maar ik heb wel eens meegemaakt dat mij toen 2 jarige ineens onvindbaar was in het huis. Na een paar minuten roepen en zoeken raakte we in paniek en dachten dat er iets verschrikkelijks gebeurd was…. toen stapte hij gierend van het lachen uit de kledingkast van zn grote broer ???
  Denk dat daar mn eerste grijze haren zijn ontstaan. ?

  1. Oh, die badparels zijn inderdaad uitnodigend om in te knijpen! Ken je die schepbakken met parels? Onweerstaanbaar 🙂 En zo’n verstopfase heb ik ook gehad met mijn zoon. Hele huis overhoop gehaald, zat hij op hoge vensterbank achter het gordijn pff… Achteraf heel grappig 🙂

 2. OMG zo herkenbaar! Bij ons is het de hond die elke kast weet open te wrikken, soms grappig, wanneer ze zakdoekjes steelt en soms DRAMA zoals toen ze chocolade ( achter dichte kast) had weten te pakken waardoor ze in shock raakte en ik haar naar de dierenarts getild heb ( ver lopen met 25 kilo hond) en vervolgens een hartverlamming kreeg met afrekenen. Afijn, kinderen en huisdieren zijn zó heerlijk!

  1. Haha yes: BLESS our families 😉
   Maar: een hond die zakdoekjes steelt. Heeft dit hetzelfde effect als een peuter met een pak lotiondoekjes? (Dus een hondertal doekjes versnipperd door de hele kamer)

 3. Oh dat is wel een verbetering zeg! Dat soort dingen is handig maar eigenlijk ook heel gevaarlijk. Kinderen zien er vaak heel wat anders in een zeker geen gevaar. Ik zet vaatwastabletten ook boven op de keukenkastjes. En lege knoopcelbatterijen, levensgevaarlijk, die durf ik ook niet binnen bereik van kinderen te laten liggen. Fijn dat die verpakking nu een kinderslot heeft. Bijkomend voordeel: dan moet mijn man de was doen want ik krijg dat soort dingen ook nooit open ??

  1. Aaaaah haha, nee hoor: jij krijgt het heus wel geopend 🙂
   Wij bewaren dit soort dingen dus ook HOOG in/op kastjes of planken, maar dit betekent dus dat ik altijd in de weer moet met een keukentrapje. First world problems 🙂

 4. Gelukkig hier geen gevaar met de pods,maar ze zijn wel heeeeeel makkelijk , wij gebruiken ze alleen maar ,hup mik in de wasmachine was er op klaar!Ook in onze bedrijfswasmachine altijd de goede hoeveelheid wasmiddel?.
  Mijn zoon heeft ooit een munt uit de kassa gepikt en toen in zijn mond gestopt toen ik zei dat hij er niet aan mocht komen?Drama hij stikte bijna moest de trap af rennen hield hem op zijn kop toen schoot het eruit…wat een nachtmerrie. Krijg nog de rillingen als ik er aan terug denk.

 5. Love Ariël. De gouden combi is trouwens deze combineren mer Robijn wasverzachter.
  Fijn dat deze ‘snoepjes’ nu extra veilig kunnen worden opgeborgen voor nieuwsgierige aapjes.

 6. Kleine hier was 2,5 en vond een plantenspuit. ( gewoon gevuld met water) zij wilde ook plantjes ‘puite’ en was daar druk mee bezig. Toen ik mij een seconde omdraaide en weer terugdraaide had ze hem intussen op het stopcontact gericht. Ik kon nog net: NEE schreeuwen waardoor ze schrok en de spuit uit haar handen liet vallen. Ik was ook gelijk 10 jaar ouder. En de pods staan hier nu ver weg opgeborgen en zijn ‘op’. Want kleintje vind ze superinteressant en wil er steeds even aan voelen( lekke sag) als ik de was doe. Dan mochtend zij er een in de trommel stoppen want wil ook ‘heppele’. Maar de laatste keer kneep ze hem bijna kapot. Geen goed plan dus .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret