Taart met Kerstverlichting


I know: door de titel klinkt het alsof deze taart lichtgeeft 😉 . Maar ik heb dus een taart gedecoreerd met niet lichtgevende en wél eetbare kerstverlichting.

Kerstverlichting op een taart

Ik tekende met een Decoratiestift van Dr. Oetker het snoer op witte fondant en gebruikte gekleurde snoepjes voor de lampjes.

Deze taart ziet er misschien op het eerste gezicht ingewikkeld uit, maar het is echt relatief makkelijk om te maken! Je moet er alleen wel ietsje meer geduld voor hebben dan bij de andere makkelijke baksels uit mijn Food Index.

In deze blogpost (in samenwerking met Dr. Oetker) laat ik je zien hoe ik de taart heb gemaakt én deel ik ook wat tips & tricks voor wanneer je niet alle genoemde keukengerei of bakspullen in huis hebt.
Want geloof me: je hoeft net als ik écht geen ervaren keukenprins(es) te zijn om deze taart op tafel te toveren 🙂 .

TIPS!
Op Pinterest vond ik eindeloos veel ideeën voor baksels met kerstverlichting, van koekjes, taarten en brownies tot cupcakes.
Op mijn bord JOLLY JINGLES heb ik een aantal toffe voorbeelden opgeslagen voor andere uitvoeringen van kerstverlichting op baksels. Neem daar dus zeker even een kijkje, mocht je bijvoorbeeld aan de slag willen met andere kleuren of snoepjes voor jouw party food met kerstverlichting!

Wil je nóg meer inspiratie voor stressvrije kerstbaksels met een hoog WOW-gehalte?
Neem dan eens een kijkje op Bakken.nl!
Ga je aan de slag met één van deze creaties, deel dan je foto op social media met de hashtag #kerstopdetaart 

Ingrediënten voor 1 taart

VOOR DE TAART:

  • 1 pak Dr. Oetker Basismix Biscuittaart
  • 5 eieren
  • 50 ml water
  • OPTIONEEL: ik heb een snufje piment en een snufje kaneel toegevoegd voor een kerstig smaakje!

VOOR DE VULLING:

  • 1 pak Dr. Oetker Mix voor Luchtige Botercrème
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 125 ml melk
  • 1 blik kersenvlaaivulling

VOOR DE DECORATIE:

  • 4 pakjes Dr. Oetker Rolfondant Wit
  • Dr. Oetker Decoratiestiften Choco & Karamel
  • Gekleurde snoepjes naar keuze voor de lampjes
  • Poedersuiker

OVERIG:

  • Dr. Oetker Bakspray
  • Bakpapier
  • Mixer met garden
  • Taartzaag of een scherp broodmes
  • Deegroller of een longdrink-glas

Hoe maak je de taart?

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
De temperatuur voor jouw type oven vind je op de zijkant van de verpakking.

Leg bakpapier op de springvormbodem, plaats de rand hierop en sluit de springvorm.
Vet de randen in met Dr. Oetker bakspray en bekleed ze met (op maat geknipte) stroken bakpapier:

Hierdoor kun je het biscuit na het bakken mooier uit de vorm halen.
Wanneer je de randen wat hoger knipt dan de zijkanten van je springvorm, kan het beslag ook mooier en hoger rijzen (wanneer je bijvoorbeeld een kleiner formaat springvorm gebruikt).

Doe de mix, de eieren en het water in een beslagkom en meng het geheel met een mixer op de laagste stand goed door elkaar.  Klop het geheel daarna op de hoogste stand (turbo) in minimaal 5 minuten tot een luchtig beslag.
Verdeel het beslag over de springvorm en strijk het glad.

Bak de taart in 30 – 40 minuten gaar en goudbruin.
Prik met een satéprikker in het midden van de taart.
Is de prikker droog? Dan is de taart gaar!

Laat de taart vervolgens op een rooster afkoelen en verwijder na 10 minuten de rand van de springvorm.
Leg de taart ondersteboven op een taartrooster en verwijder voorzichtig de bodem.
Laat de taart goed afkoelen (1,5 tot 2 uur).
De taart is dan gereed om door te snijden, te vullen en te decoreren.

Tips!
Nadat de taart goed is afgekoeld kun je deze doorsnijden.
Heb je geen taartzaag? Gebruik dan een scherp kartelmes (groot broodmes).
Leg een hand zachtjes op de taart (die ondersteboven op het rooster ligt) zodat deze niet verschuift en snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden (of in drie lagen, als je net als ik twee soorten vulling gebruikt).

De bodem van de taart komt mooier, rechter en strakker uit de oven dan de bovenkant: daarom draai je ‘m om 🙂 .
Wat ik altijd doe voordat ik de taart in laagjes snijd, is over één zijkant een verticale streep botercrème aanbrengen.
Wanneer je dan lagen hebt besmeerd met vulling, kun je deze als een soort ‘puzzelstukjes’ weer op elkaar stapelen en blijft je taart mooi strak en recht!

Taart vullen en decoreren

Snijd de taart in drie lagen, volgens bovenstaande tips.
Besmeer één laag met botercrème en één laag met kersenvlaaivulling.
Houd een beetje botercrème apart, voor het afsmeren van de taart.
De Dr. Oetker Mix voor Luchtige Botercrème bereid je als volgt:

Klop de zachte boter op de laagste stand met de mixer met garden in 1 minuut glad, smeuïg en zonder klontjes.
Voeg de melk en de Mix voor Botercrème toe.
Mix het geheel ca. ½ minuut met de mixer met garden op de laagste stand door elkaar.
Ga met een lepel over de bodem en de randen van de kom, zodat alle boter goed los komt en door de crème gemengd kan worden.
Klop de massa in ca. 1 minuut op de middelste stand tot een luchtige botercrème.

TIPS!

Voor een frisse botercrème vervang je de roomboter door 125 gr MonChou of mascarpone en gebruik je 100 ml melk i.p.v. 125 ml.

Voor een gekleurde botercrème voeg je voor het mixen enkele druppels kleurstof (bijvoorbeeld Dr. Oetker Kleurstoffen) toe aan de botercrème om deze een kleurtje te geven.

Voor een feestelijke smaakvariatie, vervang je 25 ml melk door bijvoorbeeld Rum, Cointreau of andere sterke drank naar smaak of voeg je enkele druppels Dr. Oetker Aroma Rum toe. 

Stapel de met vulling besmeerde taartlagen volgens eerdergenoemde tips weer netjes op elkaar.
Gebruik een mes of spatel, om eventuele oneffenheden aan de buitenkant te vullen en om de gehele taart van een klein laagje te voorzien.
Daardoor kun je de fondant mooier en makkelijker aanbrengen.
Zet je taart nu even in de koelkast om op te stijven.

TIP!
Wanneer je net zoals ik een taart met witte fondant gaat bekleden en rode vulling hebt gebruikt, kun je de taart op deze laag het beste met een flinke laag botercrème aan de buitenkant insmeren.
Er bestaat anders een kans dat door het witte fondant heen nog een beetje vulling zichtbaar is.

Kneed de fondant totdat het zacht genoeg is om uit te rollen.
Bestuif je aanrecht met poedersuiker (gebruik een zeef) en leg de geknede fondant hierop.
Rol dit uit met een deegroller (of stevig glad glas) tot ongeveer 3 mm dikte.
De lap moet groot genoeg zijn om de gehele taart te bedekken.

Strijk en boetseer zachtjes, totdat alle oneffenheden weggewerkt zijn en de taart strak bekleed is.
Ik heb hiervoor een ‘smoother’ in huis, maar met een beetje geduld en beleid, kun  je met je vlakke hand een zelfde effect bereiken.
Snij overtollige randjes fondant aan de onderkant van de taart zo strak mogelijk weg met een scherp mesje.

Kneed de tube Dr. Oetker Decoratiestift Choco voor het openen 1 minuut door, voor het beste resultaat.
Verwijder de dop en druk de inhoud gelijkmatig uit de tube.
Teken rondom de taart slierten voor het snoer van de kerstverlichting en schrijf eventueel (net als ik) een gezellige kerstgroet.
Zet op de gewenste plekken van het snoer korte streepjes, waar je de lampjes (snoepjes) wil bevestigen.

Maak een glazuur van poedersuiker en weinig water.
Het moet een beetje dik en vooral plakkerig zijn, om als lijm voor de snoepjes te kunnen gebruiken.
Laat het glazuur even staan, dip hier de snoepjes aan één kant in en plak ze op het fondant.

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit in je foto op Instagram.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Eén reactie

  1. Wat een heerlijke prijs, voor taart kun je ons wakker maken?? Ik denk dat ik mijn dochter zou verrassen. Ze zeurt al weken om een tompoes. Ik ga een tompoezen taart maken, met pudding vulling en een prachtige roze bovenkant. Niet echt iets kersterigs aan? maar vooruit dan maken we marsepein sneeuwvlokjes en hulstblaadjes met rode m&m’s als versiering langs de rand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret