Kookboeken doen het altijd goed als kerstcadeau en vandaag tip ik één van mijn favoriete titels.
Het bakboek ‘PUUR ZOET‘ is dit jaar uitgekomen en mag niet ontbreken in de collectie van kookfanaten of koekenbakkers!
Zeker niet als de ontvanger van dit cadeau het voornemen heeft om ná de feestdagen weer wat gezonder te gaan eten (don’t we all…?) 🙂
In PUUR ZOET legt Mariette (van het foodblog Zoetrecepten.nl) de basis uit voor gezonder bakken.
Dit boek helpt je op weg om het gebruik van toegevoegde suikers, vet en room te minimaliseren en daar een pure vervanger voor te vinden.
In het boek staan 80 recepten voor de lekkerste ontbijtjes, voedzame tussendoortjes, toffe taarten en zoete toetjes.
De meeste recepten zijn glutenvrij, lactosevrij of vegan proof.
Om je nog verder op weg te helpen staat het boek vol baktips en informatie om ingrediënten te vervangen zodat ze aansluiten op jouw voedingspatroon of wensen.
Zo wordt suiker vaak deels vervangen door ahornsiroop, vruchtenpuree, appel- of dadelstroop of zoetstoffen. Jam wordt gemaakt van fruitpuree, verdikt met chiazaad.
In plaats van boter wordt olie of kokosvet gebruikt en vaak deels vervangen door appelmoes of Griekse yoghurt. Van volle kokosmelk wordt slagroom gemaakt.
Kokosslagroom had ik al eens eerder geprobeerd te maken, maar was niet een heel groot succes. Met de tips uit Mariette’s boek is het me wél gelukt (tadaa: foto hierboven!) en het was echt superlekker!
Ik probeer zelf regelmatig (en niet altijd met succes, kuch…) het één of het ander te vervangen in een gerecht om het wat gezonder of verantwoorder te maken. Uit dit boek heb ik echt wat handige tips gehaald (qua vervangers en hoeveelheden enz.) waar ik op eigen houtje mee verder kan experimenteren.
Het boek is absoluut geen dieetboek, maar pleit wel voor ‘verantwoord zondigen’. Of beter genoemd: Gezondigen 🙂
Ik vind de recepten ook toegankelijk voor niet gevorderde keukenprinsessen: lekker laagdrempelig en uitnodigend. Je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig en het nodigt écht uit om meteen de keuken in te willen duiken.
Last but not least: de foto’s zijn prachtig! Nou ben ik natuurlijk een sucker voor frisse of smakelijke foto’s met zoete kleurtjes, maar ik weet zeker dat de stijl van de fotografie velen van jullie ook zullen aanspreken.
Kortom: zoek je nog een tof en uniek kookboek om cadeau te geven of vragen deze Kerst, dan is dit bakboek een absolute aanrader!
Titel: Puur Zoet
Auteur: Mariette van Tuyl
Aantal pagina’s: 192
Uitgeverij: Forte Culinair
Prijs: €24,99
3 reacties
Maak me gek… ik heb mezelf een kookboek koop verbod opgelegd maar deze maakt mij dan weer zó nieuwsgierig.
Dit lijkt me een mooi kookboek!
Wat is jouw favoriete Vega kookboek?
Groet Siger
Het boek ‘Superveg’ kwam dit jaar uit en daarover ben ik erg enthousiast! Zie: https://www.haremaristeit.nl/kookboektip-superveg/ Heb er al een aantal recepten uit gemaakt, erg lekker en origineel + niet ingewikkeld 🙂