Sinds ongeveer een jaar eet ik geen vlees meer en krijg ik veel bezorgde vragen. Of ik wel aan alle benodigde vitamientjes kom bijvoorbeeld, of ‘al die groenten’ nog niet mijn neus uitkomen en of ik stiekem toch geen vlees mis.
Mijn eerste vegetarische stappen maakte ik door te experimenteren met vleesvervangers, waardoor ik al snel opmerkte dat ik me fysiek zoooooveel beter voelde. Ik merkte echt dat mijn lijf protesteerde, wanneer ik wél een gerecht met vlees had gegeten.
Nou ben ik persoonlijk nooit echt een groot vleesliefhebber geweest, dus voor mij was het niet heel moeilijk om dit langzaamaan steeds meer uit mijn dagelijkse menu’s te schrappen.
Oude vertrouwde en makkelijke recepten (zoals gevulde wraps, pasta’s of lasagnes) die ik regelmatig maakte op snelle dagen met veel haast en weinig zin om te koken, zijn nog altijd prima te bereiden met bijvoorbeeld vegetarisch gehakt of kipstuckjes.
Maar een wat meer inspirerende maaltijd op tafel toveren waarbij groenten centraal staan: dat was stiekem voor mij toch nog best wel een zoektocht.
In juli 2018 kwam het kookboek ‘Superveg‘ uit en ontving ik een exemplaar van de uitgever. Op mijn blog heb ik er al een paar lekkere en eenvoudige recepten uit gedeeld en ik blader het boek nog steeds regelmatig door.
Ik ben dus oprecht enthousiast over dit boek en wilde het graag met jullie delen: zet ‘m op je verlanglijstje voor de komende feestdagen of geef het cadeau aan een kookliefhebber of newbie vega!
Foto: Mexicaanse wraps met guacamole, mais en bonen, naar een recept uit Superveg
Superveg
Ik merk door de vele vragen die ik krijg, dat vegetarisch eten toch nog vaak een imago heeft van ‘smaakloos, kleurloos, saai en niet vullend genoeg’.
Dit is inderdaad zo, wanneer je niet weet wat je allemaal met groenten kunt doen. Groente is heus echt meer dan een side dish of de verplichte onsjes per dag, wanneer je eenmaal wat nieuwe technieken onder de knie hebt 🙂
In het boek Superveg vind je dan ook geen standaard gerechten met een portie flauw gekookte groenten en een bergje aardappeltjes, gegratineerd met kaas of noten.
De auteur selecteerde 25 groentesoorten waar ze verschillende recepten mee heeft uitgewerkt. Bij elke groente vertelt ze welke stoffen deze groente zo gezond maken, legt ze de basistechnieken voor de bereiding uit en geeft ze aan waarmee het een goede combinatie vormt.
En dit vond ik fijne tips om te lezen, die veel inspiratie gaven voor het zelf verder experimenteren met nieuwe gerechten!
Titel: Superveg
Aantal pagina’s: 280
Auteur: Celia Brooks
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: €24,95
Toevallig deelde ik onlangs al een recept op mijn blog voor Spicy Bloemkool Buffalo Wings (naar een recept uit een ander tof kookboek) en dit werd bij mij thuis en door vrienden ontzettend enthousiast ontvangen.
In Superveg staat ook een fijn recept voor dit gerecht dat je écht een keer wil proberen:
Niks geen muffe of suffe bloemkool, maar écht een verrassende, smaakvolle en crispy snack die het goed doet op feestjes of bij kinderen die groenten haten.
Ik vind het stiekem dus heel leuk om sceptische mensen hiermee te f*cken. Want ze zien en ruiken het gerecht, nemen een hap en zijn vervolgens in de war:
‘Huh, dit zijn geen kippenpoten? Wat is het?’
‘Vind je het lekker?’
‘Ja, maar WAT is het?’
‘Bloemkool!’
‘NIET? Ik HAAT bloemkool….!’
‘Maar je vindt het dus lekker?’
Love it (insert evil laugh).
De recepten in het boek zijn helder, inspirerend, toegankelijk voor minder vergevorderde keukenprinsessen/prinsen en ook overzichtelijk vormgegeven.
De gerechten zijn allemaal kleurrijk, verrassend en zien er smakelijk uit.
Persoonlijk vind ik de styling van de foto’s in het boek een tikkeltje saai en gewoontjes, maar dit is een kwestie van smaak en ik val nou eenmaal in de categorie ‘liefhebber van kleurenblindtestfoto’s en zoekplaatjes’.
En tja: het gaat uiteindelijk om de gerechten, en die zijn allesbehalve saai of gewoontjes.
Ik vind het dus echt een heel fijn kookboek voor mensen die graag koken en meer groente willen eten. De ruim 100 recepten zijn allemaal vegetarisch, maar er wordt wel zuivel en ei gebruikt. Bij ieder recept is aangegeven of het zuivelvrij, glutenvrij of veganistisch is.
Voor sommige recepten moet je soms wat meer tijd voor de voorbereiding uittrekken of even goed inlezen als een bereidingswijze nieuw voor je is. Maar ze zijn door deze ‘gemiddelde keukenprinses’ goedgekeurd voor de dagelijkse keuken. Het zijn echt smakelijke gerechten waarvan ik denk dat ze bij veel mensen in de smaak zullen vallen, of je nu wel of niet vegetariër bent!
Foto: Citroenspinazie met spaghetti naar een recept uit het kookboek Superveg
6 reacties
Dit lijkt me zo een mooi en fijn kookboek!
Veel lekkere gerechten.
Xoxo
Tjeeee die citroenpasta lijkt mij wel wat! Heb echt een zwak v pasta met citroen & ricotta net geluncht en toch kwijlindenbekmomentje?
Maar jij hebt altijd trek haha 😉 Die Buffalo Bloemkool moet je echt eens proberen! Erg benieuwd wat je daarvan vindt!
Ja ga ik zeker doen had al 2 bloemkolen in huis maar geen tijd gehad zo vlak v Mn vakantie.
Nieuwe kans nu ik weer terug ben!
De recepten zien er heerlijk uit. En het boek is prachtig vormgegeven, zeg. Helaas heb ik nog heel veel kookboeken staan die ik nog niet heb uitgekookt. Dus ik heb mezelf voorgenomen om even geen nieuwe kookboeken te kopen. Als je ook van de Arabische keuken houdt dan is Vegarabia nog een absolute aanrader. Dat is momenteel mijn favoriet.
Hoor en lees heel veel goede dingen over Vegarabia! Misschien zet ik ‘m op mijn verlanglijstje voor de feestdagen 🙂 Maar ik herken wel wat je zegt over een overschot aan kookboeken, hoewel ik er wel eindeloos in kan bladeren 🙂