Horizontaal kleurvlak schilderen in een kleine woonkamer

horizontaal kleurvlak op kleine muur in woonkamer

Ik schilderde een horizontaal kleurvlak op de muur en de aangrenzende gekke hoekjes en wandjes in mijn kleine woonkamer. Hierdoor ontstond er veel meer sfeer én de kleine ruimte lijkt hierdoor ook nog eens optisch groter!

Kleine woonkamer praktisch inrichten

Ik heb het in andere blogposts ook al eens gezegd: dit nieuwe huis is véle malen leuker, hoger en lichter dan mijn vorige huis, maar ik heb wel flink ingeleverd in woonoppervlakte. Dit was behoorlijk passen en meten, vooral tijdens de eerste periode van klussen en verhuizen tijdens een lockdown. Veel dingen heb ik daarom maar even ‘gelaten’ omdat ik bijvoorbeeld geen mogelijkheid had om meubels te bekijken of kleuren verf in daglicht te vergelijken.

Wanneer ik klaar ben met de láátste dingetjes finetunen (hoewel: ben je ooit écht klaar met het inrichten en stylen van een huis…?) zal ik nog een aparte blogpost delen waarin ik de volledige woonkamer laat zien en hoe ik deze kleine ruimte zowel praktisch als leuk heb ingericht. Voor deze post hou ik het even bij het horizontale kleurvlak op de muur. Dit was namelijk één van de laatste finishing touches en echt een game changer!

Voor & Na foto’s van witte muur + horizontaal kleurvlak

Ik moest even 95.472 foto’s doorscrollen op mijn filmrol, maar ik vond toch nog wat foto’s van de zithoek uit de periode dat ik hier nét kwam wonen:

woonkamer voor foto
woonkamer voor foto

In mijn vorige huis had ik meer blauwtinten in mijn interieur, maar dit voelde al vrij snel niet echt passend in dit nieuwe huis. Ik kocht daarom een andere kleur bekleding voor mijn bank en nam ook afscheid van de fauteuil en salontafel, want die namen helaas veel vloerruimte in beslag.

Mijn grote massieve eettafel met zeven stoelen verruilde ik vrij snel na mijn verhuizing voor een kleiner en luchtiger exemplaar met één bankje en twee stoelen, maar echt blij was ik hier niet mee. Een paar maanden geleden werd ik verliefd op een mooie ronde tafel met zwarte metalen gekruiste poten. Ik kocht er oudroze velvet stoelen bij én pimpte de muur aan deze kant van de woonkamer met een nieuw behangetje. Pas toen ik deze mini make over gedaan had, voelde ik welke kant ik op wilde gaan met de rest van de woonkamer en de saaie witte muur achter mijn bank.

Kleurvlak of lambrisering schilderen op een witte muur

De witte muur achter de bank ‘mistte iets’ maar ik wist al die tijd niet wat. Een strakke witte muur kan mooi en rustig zijn, maar door te spelen met kleur kun je met het inrichten van een kamer met uitdagingen wel een grootser effect bewerkstelligen.

kleine woonkamer

Ik wilde niet de hele muur van plafond tot vloerplint schilderen, want dan komt het zo ‘in your face’. Ook heeft deze muur aan beide zijden rare kleine wandjes én gekke hoekjes, die je juist weer benadrukt wanneer je alléén de grote muur in een kleur schildert.

horizontaal kleurvlak op muur in woonkamer
horizontaal kleurvlak op muur in woonkamer

Door een horizontaal kleurvlak (of ‘een lambrisering’) juist over de gehele breedte te schilderen, maakte ik de kleine ruimte optisch groter. Dat ik de aangrenzende hoekjes heb meegeschilderd, geeft het geheel een speels en levendig effect. Ook valt hierdoor de hoogte van de ruimte juist éxtra op en ik heb daarom ook nog een tweede zwevende plank (nog hoger) op de muur bevestigd.

skogsta planken ikea XL LEGO bloemen

Mijn bank en ladekast ‘poppen’ veel meer nu met een kleurtje erachter: veel meer knusheid en sfeer! Maar doordat de ruimte erboven nog wit is en ook benut wordt, ‘breek’ je de muur in losse elementen en creëer je meer mogelijkheden om te spelen met accessoires en styling.

horizontaal kleurvlak op muur in woonkamer

Ik heb een verticale lijn getrokken op de muur met het raamkozijn, zodat de betegelde vensterbank wel in een ‘los wit vlak’ staat. Ik had precies uitgekiend dat de lelijke elektra-shizzle op de muur in een roze én wit vlak zouden komen te staan. As we speak (na het maken van deze foto’s) is dit mooie effect helaas verpest door werkzaamheden van de installateurs van mijn glasvezelnetverbinding. Ik zoek nog naar een creatieve oplossing om deze doorn in mijn oog te camoufleren 🥶 #wordtvervolgd

Mooi roze is niet lelijk

Op Insta krijg ik veel vragen over de roze kleur op mijn muur, die op verschillende foto’s ook wel anders overkomt. Daarom benoem ik ‘m nog een keertje extra in deze alinea. Ik koos voor de kleur ‘Sweet Sunset’ van Flexa. Het is een warme oudroze tint met een vleugje terra en de kleur verschilt per moment van de dag en is ook afhankelijk van de weersomstandigheden en de lichtinval.

tegels op vensterbank kleurvlak muur

’s Avonds met sfeerverlichting en kaarsjes aan, lijkt het kleurvlak een beetje bruinig. Overdag als het zonnetje schijnt, is het fris roze. Het matcht mooi met al mijn meubels en accessoires en mijn woonkamer voelt echt veel meer ‘af’ sinds deze kleur op de muur zit!

PIN DIT:

horizontaal kleurvlak

Ik ben bijna klaar met het inrichten en stylen van mijn woonkamer en ondertussen nog druk bezig met het schilderen van andere ruimtes in mijn nieuwe huis. Als je het leuk vindt om mijn geklus, DIY + shoptips te zien, kun je mij volgen op Instagram!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret