Leren Naaien: Wat heb je nodig?

Ik kreeg veel leuke reacties toen ik onlangs bekendmaakte een rubriek met ‘Easy Naaiprojecten‘ te starten (jeej!). Velen van jullie gaven aan graag te willen leren naaien, maar nog weinig of geen ervaring te hebben.
Daarom zal ik af en toe naast (makkelijke) DIY’s, ook wat artikelen met basic info delen, die hopelijk handig zijn om als naslagwerk te gebruiken.
Ik ben zelfs al bezig met het opnemen van heel korte filmpjes (zooo NIET mijn ding!) om handige trucjes en how to’s met naald en draad te demonstreren.

Vandaag laat ik zien, welke naaibenodigdheden je standaard in huis moet hebben en die je bij vrijwel ieder project gebruikt. Ook leg ik bij ieder product uit waar het voor dient en waar je op moet letten als je het aanschaft.
Al deze producten kun je voor een habbekrats op een (stoffen-)markt kopen of bij een stoffenspeciaalzaak, maar waarschijnlijk ook wel bij de meeste hobbywinkels.

Naaibenodigdheden

Op onderstaande foto staat afgebeeld (van links naar rechts):

naaibenodigdheden

❤ Meetlint / Centimeter van 150 cm lang.
Liefst één met een stukje metaal of glasvezel aan de uiteinden, want hierdoor is het lint niet rekbaar. Een metalen liniaal met instelbare wijzer is handig om zomen, plooien en knoopsgaten af te spelden, maar gebruik ik zelf eigenlijk nooit.

 Spelden.
Er zijn zéér veel verschillende soorten spelden voor verschillende soorten stoffen. Laat je niet van slag brengen door het aanbod en houd het in het begin lekker simpel, want je gaat toch niet meteen met fijne, delicate stoffen aan de slag. Ik gebruik daarom vaak balpuntspelden (voor gebreide en synthetische stoffen) en gekleurde kopspelden. Deze zijn handig, omdat de kleurtjes goed afsteken tegen de stof. Niets zo rot als een speld over het hoofd zien en daar pas achter komen wanneer je jouw nieuwe kledingstuk aantrekt. (AUW!)

 Naalden.
Een klein doosje met verschillende maten naainaalden, is erg handig om te hebben voor algemeen handnaaiwerk. Soms moet je kleine afwerkingen van een project met de hand afmaken, maar ook kleine applicaties zijn soms fijner om handmatig vast te naaien, dan met een naaimachine.
De naalden in zo’n doosje zijn vaak genummerd naar dikte van 1-10, waarvan 1 de dikste naald is en 10 de dunste. Neem voor dunne, fijngeweven stoffen een dunne naald en gebruik een dikkere naald voor zwaardere stoffen, zoals bijvoorbeeld jeans.

 Klein schaartje.
Handig bij klein handwerk, draadjes wegknippen, hoeken knippen of als je moet priegelen. Je wilt je zorgvuldig genaaide werk niet verpesten door met een grote stofsschaar te ver door te knippen!

 Garen.
Bij iedere stof, gebruik je bijpassende kleur machinegaren.

TIPS VOOR HET KIEZEN VAN EEN KLEUR GAREN!
Eén tint donkerder garen dan de kleur van de stof komt meestal precies goed uit! Kies bij stoffen met een dessin, ruit of streep een kleur garen dat overeenkomt met de meest opvallende kleur van de stof.
Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik zelf niet zo nauwlettend ben op de keuze van het materiaal garen. In principe moet je er wel op letten dat je katoenen garen gebruikt bij katoenen stoffen en synthetisch garen bij synthetische stoffen, zijde garen voor zijde en wollen stoffen enz.
Het is namelijk belangrijk dat de was- en strijkbehandeling voor stof en garen gelijk zijn, om risico van vervorming (krimpen!) te voorkomen. Dit heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt, maar misschien heb ik gewoon geluk gehad…

 Tornmesje.
Onmisbaar en vaak nodig om foutjes te herstellen. Hiermee haal je de gestikte naden weer uit elkaar, waarna je weer opnieuw kunt beginnen met naaien. Ook gebruik je een tornmesje om bijvoorbeeld knoopsgaten open te maken.

 Kleermakerskrijt / Stofkrijt.
Gebruik bij voorkeur lichte tinten (wit of grijs) want gekleurd krijt kán wel eens vlekken geven, of de lijnen zijn op sommige stoffen moeilijk te verwijderen. Ook te koop in potloodvorm, wat ik persoonlijk handiger vind. Ik ben de mijne kwijt (daarom niet op de foto afgebeeld), dus deze moet ik weer opnieuw aanschaffen.

 Stofschaar.
Gebruik je stofschaar NOOIT voor papier, daar wordt hij bot van! Ik heb een ex vriendje ooit eens uitgefoeterd omdat hij dit toch gedaan had, ondanks dat ik er een labeltje met STOFSCHAAR op had geplakt.
Daarom heb ik op mijn nieuwe stofschaar nu AFBLIJVEN geplakt, het kan maar beter duidelijk zijn voor je huisgenoten 😉

Niet afgebeeld, maar ook erg handig en vaak nodig:

 Veiligheidsspelden van verschillende groottes.
Deze heb je nodig voor het rijgen van elastiek in bijvoorbeeld de taille van een rok of broek, of het binnenstebuiten keren van een smalle strook stof.

 Speldenkussen.
Handig voor het bij elkaar houden van al je spelden en naalden. Ik vind het tijdens het werken op de naaimachine handig om een speldenkussen met polsband te dragen: 
speldenkussen
Strijkplank en strijkijzer.
Ik strijk mijn kleding nooit, ik gebruik ons strijkijzer alleen voor naaiprojecten 🙂 Stof moet kreukvrij zijn voordat je ermee gaat werken en je hebt het strijkijzer ook vaak nodig voor het maken en persen van vouwen, naden, zomen of het aanbrengen van applicaties.

 Rijggaren.
Dit is dikker (en goedkoper) garen en gebruik je om onderdelen alvast ‘losjes/grof’ in elkaar te zetten (i.p.v. spelden), zodat het werk met de naaimachine daarna makkelijker gaat. Ook handig om pastekens aan te geven in patroondelen.
Gebruik altijd een contrasterend kleurtje, zodat je het niet over het hoofd ziet wanneer het verwijderd kan worden en je ook niet per ongeluk de juiste naden beschadigd.

Vlieseline.
Dit is een papierachtige stof, waarmee je stof kunt verstevigen. Ik gebruik het vaak om zelf applicaties te maken, maar het is ook handig voor (zware) zomen. Ook verkrijgbaar in strookjes (voor zomen dus), heel handig, want dan hoef je dit niet zelf te knippen.

Morgen deel ik een erg leuk naaiproject en als je me volgt op social media, dan heb je al een preview kunnen zien 😉
Als je vragen hebt over naaien, stel ze dan in de comments!

[bctt tweet=”Leren Naaien: wat heb je allemaal nodig? Alle naaibenodigdheden op een rijtje!”]

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret