DIY: Babyjurkjes maken van rompertjes

collage diy babyjurkjes
Tijdens mijn zwangerschap kocht ik ieder cutie cute rompertje dat ik tegenkwam, in de allerkleinste maatjes.
Ook kun je erop rekenen dat kraamvisite vooral babykleding en met name rompertjes, in de maatjes 50/56 koopt om cadeau te geven. Dit is eigenlijk superzonde, want mijn Norah was er namelijk binnen 6 weken al uitgegroeid 🙁

Ze zagen er dus allemaal nog zo goed als nieuw uit en ik vond het jammer om ze allemaal weer op te bergen. Daarom bedacht ik een rigoureuze oplossing om ze te customizen naar nieuwe kleding, die ze nog een langere periode aan kan.
Als je namelijk de onderkant van rompertjes afknipt, kun je ze eenvoudig restylen tot jurkjes!

Ik heb vijf verschillende jurkjes gemaakt om te laten zien hoe je eenvoudig met wat kleine aanpassingen een origineel kledingstuk voor een babymeisje kunt maken.

Benodigdheden

babyjurkje diy rompertjes
Foto: rompertje van de HEMA (€3,50), wit en geel garen, geel lint en een zakje met applicaties van kleine bloemetjes (€0,50 op de markt). De gestreepte stof heb ik uit een stretch shirt van mezelf (dat ik niet meer draag) geknipt.

  • Naaimachine
  • Babyromper
  • Strook stof (stretch) van minimaal de breedte van het rompertje (x 2, voor de voor- en achterkant).
  • Lint, applicaties en de basis naaibenodigdheden.

diy babyjurkjes maken van rompertjes
Foto: rompertjes met flamingo’s en streepjes (kraamcadeau: gekocht bij Sea World in Florida), restjes lint en kant (uiteindelijk niet gebruikt) dat ik nog in huis had en een opstrijkbare applicatie van een ijsje (lang geleden gekocht via eBay).

Op de markt kocht ik een halve meter roze tricot stof van 120 cm breed voor €2,50 en dit was ruim voldoende om drie rokjes van te maken.

Hoe maak je dit?

Knip de onderkant van de rompertjes af, zodat je lange hemdjes overhoudt.

babyjurkje van rompertje diy
Knip een strook stof waarvan je het rokje wilt maken. Voor een recht jurkje, meet je de breedte van het rompertje op en stem je de breedte van het rokje hierop af.

TIP: Ik heb ook oude kledingstukken gebruikt, hier kun je handig een stuk stof uit de onderkant knippen, zodat je geen zoom hoeft te naaien! Dit is vooral handig voor beginners, omdat het kledingstuk dan al meteen mooi afgewerkt oogt 🙂

Voor een rokje met een klokkend model (met plooien) knip je een bredere strook stof uit.
Stik de zijnaden van het rokje en maak een zoom.

Vouw het rokje om het hemdje, met de onderkanten en de goede kanten op elkaar:

babyjurkje diy how to

Speld de zijkanten/naden aan elkaar vast:

babyjurkje how to

Als het rokje breder is dan het hemd, dan vouw je plooien die je met spelden vastzet aan het hemd:

babyjurkje diy spelden

Foto boven: Kleine plooitjes, de breedte van het rokje is bijna net zo breed als het rompertje.

babyjurkje plooien vouwen

Foto boven: heel veel plooien rondom gevouwen en gespeld in het rokje dat meer dan 2 keer breder is dan het hemd.

Hoe breder de stof van het rokje, hoe meer plooien je kunt maken.
Houd er met het vouwen en spelden van deze plooien rekening mee, dat je ze de juiste kant op vouwt. Bedenk hierbij welke kant je naaiwerk onder de machine opgaat en dat je dus de plooien met deze richting meenaait:

babyjurkje plooien naaien

Ik heb het opzetstuk (’tafelblad’) van mijn naaimachine verwijderd, zodat ik het naaiwerk om de machine kon draperen en makkelijker rondom kon naaien.

Naai het hemd aan de rok vast en verwijder de spelden als je merkt dat de plooien niet mooi plat blijven liggen wanneer je dit stukje nadert. Doe dit zorgvuldig, zodat je plooien niet verschuiven!

Plooien van katoenen stof, zijn makkelijker om (met spelden) te naaien, i.p.v. stretchstof.
Keer het jurkje nu binnenstebuiten. Om het model mooi te behouden, kun je nu een naad aanbrengen aan de buitenkant:

 babyjurkje afwerken
Doe dit met beleid en langzaam! Vouw de naden aan de binnenkant naar beneden en naai dan netjes en rustig een naad, zo dicht mogelijk naast de lijn. Hierdoor krijg je geen bobbels of verfrommelde plooien na een aantal wasbeurten.

Wat je ook kunt doen om het model mooi te behouden, is een lint aanbrengen op de naad:

diy babyjurkje lint stikken
Ook deze handeling moet je rustig en met beleid doen, trap dat pedaal niet te hard in!
Trek ook niet aan de stof (dan krijg je rimpels!) en houd met je vingers het lint op het midden van de naad, terwijl je de naden van de binnenkant naar één kant duwt (naar beneden) en het lint aan beide kanten rondom vaststikt.

Variaties, geshowd door Holland’s Next Top Model

Ik heb vijf verschillende jurkjes gemaakt en Norah er een paar aangetrokken om jullie te laten zien hoe ze staan.

babyjurkje rompertje ijsje

babyjurkje rompertje ijsje close up

Dit jurkje maakte ik van een rompertje dat wij cadeau kregen en waar ik een applicatie van een ijsje op heb gestreken.

Het leek me leuk om met een strook schuine stof een rokje met veel plooien te maken. Dit schuine vond ik achteraf toch niet zo leuk, maar je ziet het gelukkig nauwelijks wanneer Norah het jurkje aanheeft:

babyjurkje norah ijsje

Dit was één van mijn lievelingsrompertjes en nu is het een heel vrolijk zomerjurkje! Staat het haar niet super cute?

Voor het rompertje met de flamingo’s, koos ik voor een rokje met klokkend model dat ik wel recht heb afgeknipt. Zeker met stretchstof, is het ook makkelijker om recht te naaien, i.p.v. schuin:

diy babyjurkje flamingo

Ik heb met de roze stof nog een rokje gemaakt aan dit rompertje (Zeeman €1,99) met ijsjesprint:

babyjurkje diy ijsjes

babyjurkje rompertje ijsjes

Deze heeft maar een paar plooitjes en daardoor krijg je dus een meer recht model jurkje. De naad heb ik afgewerkt met satijnlint. Hierop heb ik nog een stuk lint vastgenaaid, waarin ik een strik heb gemaakt.

Dit jurkje vind ik persoonlijk het leukst geworden:

babyjurkje gemaakt van rompertje

babyjurkje maken van rompertje

Maar ook deze vond ik verrassend goed gelukt:

babyjurkje diy rompertje roze

Het roze rompertje is van de HEMA (€3,-) en het rokje heb ik gemaakt uit een stretchrok van de HEMA, die ik tijdens de zwangerschap maar een paar keer aan heb gehad en nu niet meer pas.
Van een stukje satijnlint maakte ik een strikje dat ik op het rompertje heb vastgenaaid.

Als je dit ook wilt doen, naai dit dan écht heel stevig vast nadat je het gestrikt hebt, niet als lintje waar je daarna een strik in maakt. De strik kan dan namelijk losraken en je wilt niet dat het lint in het mondje van je baby terecht komt.

Hopelijk was dit een duidelijke uitleg en vinden jullie het een leuk idee om zelf ook eens te proberen!
Welk jurkje van Norah vinden jullie het leukst geworden?

babyjurkje rompertje norah

Maak je een DIY of recept van mijn site?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verdien je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

[bctt tweet=”DIY: babyjurkjes maken van een rompertje” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

18 reacties

  1. Superleuk! Vooral die roze met het ijsje ?Maar hoelang ben je met zo’n jurkje bezig?!? Het ziet er zo simpel uit maar ik weet niet hoor .. heb ooit in een vlaag een naaimachine gekocht, tot nu toe nog niks mee gedaan ?

    1. Ik was er heel snel mee klaar! Had er binnen no time (2 uurtjes of zo?) een stuk of vijf. Het zijn ook maar kleine dingetjes, je hoeft geen meters stof te stikken ? En de rompertjes zijn al klaar, hoef je alleen maar af te knippen.

  2. Superleuk! Ik kreeg zo’n soort jurkje van m’n schoonzus, maar dan met het rompertje heel gelaten! Ook een leuk idee, maar dan vind ik het zonde van de rompertjes .. zo heeft t een een extra leven als ze de rompers niet meer past!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret