Een avondje Alternative 90’s Grunge met DJ Maris

Iets wat ik graag doe op een zeldzame avond dat ik he-le-maal alleen thuis ben, is naar mijn favoriete muziek luisteren.
Nu is het niet zo dat ik dit niet kan doen wanneer mijn huisgenoten thuis zijn, maar het is gewoon ‘anders’.

Zie ook: Dingen die ik graag doe, wanneer ik alleen thuis ben.

Overdag kan ik gelukkig tegenwoordig weer met mijn blauwe platenspeler spelen, zonder dat mijn lieftallige peuterdochter op de draaiende LP gaat meppen. Het is echt maar een fase! #dankbaar

Maar als ik dus ‘home alone’ ben en bij wijze van spreken de speakers he-le-maal open kan zetten, dan kruip ik het liefst op de bank met mijn laptop en een koptelefoon.

En ja: stiekem zing en beweeg ik mee: dat hoeft ook niemand te horen of zien 😉

Zoals je wel vaker in mijn posts terug ziet komen, heb ik warme, fuzzy en nostalgische gevoelens bij de 90’s en was ik in deze periode (als tiener en jonge twintiger) een échte Grunge Girl.
Inclusief bloedende hielen door het inlopen van mijn Dr Martens met stalen neuzen, blauw en groen geverfde plukken haar in mijn ‘coupe no care‘ (dat ik eerst zelf had geblondeerd en wat niet goed afliep…) en twee kleine ringetjes naast elkaar in één neusvleugel.
Oh: good times 🙂

Ik weet dat ik meer lezers heb die in de 90’s hebben gehuild om Kurt en stonden te springen bij Skunk Anansie op Pinkpop.
Daarom leek het Oma Maris wel leuk om wat nostalgische liedjes op te duikelen en DJ-en voor jullie, mijn leeftijdsgenoten. Uiteraard voorzien van wat persoonlijke praatjes met ervaringen, herinneringen en meningen.

Dussss…. pak je koptelefoon en een glas wijn en…. enjoy!

Natuurlijk trap ik af met Pearl Jam: Eddie Vedder… what’s not to love?
Ik geloof dat het bruine corduroy jasje waarin je hem kon uittekenen het meest gekopieerde 90’s item is EVER. Volgens mij zag ik laatst ook een Eddie lookalike zanger anno 2017 bij DWDD met eenzelfde jasje en coupe. Mijn allereerste echte vriendje is trouwens ook gecast op Eddie gelijkenissen.

Ik ben zwaar verliefd op zijn stem, toen, nu, altijd! Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik onlangs hoorde dat hij in mei 2017 een aantal concerten in Amsterdam gaat geven.
En mijn hart brak in ontelbaar veel stukjes, toen ik zag dat de goedkoopste tickets €179,- PER STUK waren.

We hebben het hier over Eddie Vedder. Dé man die in de 90’s protesteerde tegen de belachelijke prijzen en de idiote macht van Ticketmaster. Hij heeft mede hierom jarenlang geweigerd om videoclips op te nemen en ik bewonderde hem om zijn principes en standvastigheid.
Ik koop dus geen kaartje voor een tweederangs plek à €179,- om de stem van mijn grote idool live te mogen horen. En dit doet toch een beetje zeer, maar ik heb ook zo mijn principes…

Daarom dus (terwijl ik mijn wonden lik en mijn gebroken hart lijm) mijn favoriete nummer van Pearl Jam (Black) in de MTV Unplugged versie om deze Grunge Avond af te trappen.
We hebben gelukkig altijd nog oud materiaal om bij weg te zwijmelen… Wat was ‘ie MOOI hè, toen?
Mocht je het hele MTV Unplugged optreden van Pearl Jam uit 1992 willen terugzien, klik dan HIER.

Als ik Pearl Jam Unplugged deel, dan kan Nirvana natuurlijk ook niet uitblijven.
Ik word nog steeds een tikkeltje droevig bij de laatste beelden van het optreden, wanneer Kurt tijdens ‘Where did you sleep‘ hard uitademt en intens zijn ogen opent en verder zingt.

Als tiener vond ik hem (en Eddie natuurlijk) superstoer, nu denk ik stiekem wel een beetje: “stel je niet zo aan gozert, met je depri prikkelvest en gekwelde houding en blik…”

David Bowie’s nummer ‘The man who sold the world‘ kende ik helemaal niet (sorry, ik ben van een andere generatie…) totdat ik de Nirvana cover had gehoord. Daarom koos ik dit liedje voor dit artikel, want deze versie van de toch wel luide en ruige band Nirvana, akoestisch voorgedragen en mét cello is gewoon fanf*ckingtastic!

Op dit moment luister ik trouwens naar LP’s van David Bowie: ik haal de schade in.

Inhakend op Kurt, kan zijn weduwe Courtney Love natuurlijk ook niet uitblijven. Ik was gek op Hole in de 90’s, nog steeds trouwens: ik vind het echt te gekke muziek en ik houd van Courtney’s rauwe doorgerookte stem.
In de 90’s heb ik me ook vaak laten inspireren door haar outfits en kapsels.

Luistertip: Courtney’s solo album ‘America’s Sweetheart‘ uit 2004.

Eén van mijn favoriete albums uit de 90’s is ‘Mellon Collie and the Infinite Sadness’ van The Smashing Pumpkins.

Ik zocht voor dit artikel even op hoe het nu met Billy Corgan (Courtney’s ex trouwens, voordat ze met Kurt ging: die Grunge scene is ook gewoon een soap!) gaat en dat had ik beter niet kunnen doen…
Lees HIER maar. Arme ziel.

Toen ik het nummer ‘Not An Addict’ van de Belgische K’s Choice hoorde, ben ik meteen naar de winkel gerend om mijn zuurgespaarde veertig gulden uit te geven aan het album ‘Paradise in me‘.

Toen ik hoorde dat zij zouden optreden op Pinkpop 1996, ben ik meteen gaan sparen voor een kaartje. Niet wetende dat er nog veeeeeeel meer fenomenale bands zouden optreden. Lees HIER maar terug.

Garbage!
Deze Schots/Amerikaanse band is na hun doorbraak in 1994 nog lang bezig geweest (tot 2012 geloof ik), maar ik heb ze na het eerste album eigenlijk nooit meer echt gevolgd. Dit album heb ik eindeloos vaak geluisterd en Shirley’s looks heb ik ook schaamteloos gekopieerd.

Blur valt natuurlijk onder de categorie ‘Britpop’ en niet Grunge, maar ach: potatoes, potatoes.
Ik vond de blije nummers van ze eigenlijk niet zo leuk vroeger, de melancholische liedjes waren meer mijn ding. Zoals Beetlebum dus.

En wat was ‘ie leuk hm, die Damon!?!?!
Ik was voor Team Blur dus, niet Team Oasis.


Skunk Anansie! Behoeft geen verdere uitleg, toch? Te gek dat ze vorig jaar weer op Pinkpop stonden!
Skin wordt gewoon NIET oud en ik wil weten hoe ze dat doet…

En we sluiten de avond af met dit very mellow liedje (en grootste hit) van Portishead:

Aan alle 30-something Grunge Girls: is er een liedje dat jullie missen in deze lijst? Let me know!

Zin in nog meer muziek? Bekijk/luister dan ook:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

12 reacties

 1. Ik was ooit met collega’s naar een 90’s feestje, had er helemaal zin in. Maar eenmaal daar, draaiden ze alleen maar stomme muziek uit de jaren 90. Ik was even vergeten dat ik toen ook al geen fan was van discotheken…
  Dus ik ben zooooo blij met alle nummers die jij noemt! Heerlijke muziek!
  Nog een paar leuke:
  Bush – Swallowed
  Pixies – Debaser
  Soundgarden – Black hole sun

  1. Haha, toen hield ik er ook niet van en hing ik rond in donkere kroegen met rockmuziek. Onlangs was op Q-Music de 90’s top 500 en toen vond ik al die foute hitjes juist wel weer heel leuk om te horen!
   Ik wil heel graag weer een avondje dansen op 90’s muziek!

  2. P.s. Mooie toevoegingen! Pixies ontdekte ik pas later, Soundgarden vond ik toen nep (hardcore Eddie-fan hier) maar later wel leuk. En Bush…! Wil je geloven dat ik op Pinkpop 1996 eten ging scoren toen ik zag dat Bush de volgende act was? ‘Die ken ik niet’. Ik huil nog steeds…. Glycerine is mijn favoriet!

 2. Lekkere muziek (of is het lekkeremuziek :p )! Ik ben gelukkig op vakantie wanneer Eddie in NL komt, bespaart me weer de kosten van veel te dure tickets, niet normaal zeg! Maar wel met Glen Hansard in het voorprogramma, dus ik moest stiekem ook wel een beetje huilen.
  Ben dikke week geleden for good old sakes naar K’s choice geweest, wat een stem heeft zij zeg, kippenvel. Vriendlief vond het tegenvallen want die miste al hun golden oldies (ik ook, maar alsnog mooi).
  Ik mis toch wel Incubus – Drive en wat van de Foo Fighters. Qua vrouwenstemmen deed naast K’s Choice en Skunk Anansie ook Tracy Bonham – Mother Mother het niet verkeerd.
  Zo, dit was mijn kleine bijdrage, ga ik nu koken en de kids wat muziekgeschiedenis bijbrengen met een dikke vette grunge afspeellijst door de speakers 🙂

  1. Jaaaaah die stem van Sarah Bettens is geweldig! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nieuwe materiaal (nog) niet ken. Staat bij deze op mijn To Do list, Thanks voor de inspiratie 🙂
   En Eddie…. hij heeft echt mijn hart gebroken met deze actie! Boehoe 🙁
   Alvast een fijne vakantie!

 3. He-le-maal mijn lijst! Hole ook! En kaartjes voor Eddie 179? WTF, is ie gek of zo? Gelukkig heb ik ze een aantal keer live gezien, waaronder het legendarische optreden op Pinkpop (mijn eerste Pinkpop). Dat leverde ook nog een 9 op voor een artikel dat ik hierover schreef voor de Academie voor Journalistiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret