Hoe word je een échte 90’s Grunge Girl?

dr martens
Je bent officieel retro, wanneer je op straat loopt en ziet dat de jeugd van tegenwoordig iets probeert te doen met fashion statements, die jij zelf twintig jaar geleden hebt afgezworen.

Laatst keek ik op TV naar Pinkpop 2016 en verzuchtte ik: ‘Wat een bizar JONG publiek zeg…’
Om vervolgens terug te rekenen dat ik zelf als 17-jarige de tijd van mijn leven had bij de beste line up EVER. Namelijk: die van Pinkpop 1996.

Ik moest dit feit even onder ogen komen, met mijn hoofd in een kussen huilen en mijn wonden likken. Maar nu heb ik besloten om wat met deze authentieke kennis te doen, voor de jonge generatie wannabe Grunge Girls.

Dus, lieve jonge lezers die via je stokoude moeder dit artikel onder je neus geschoven kregen: Oma Maris gaat jullie vandaag uitleggen hoe je die échte 90’s Grunge look nou moet rocken alsof je er niet over hebt nagedacht.
Want ik zie jullie op straat lopen en jullie doen het gewoon allemaal helemaal fout.

❤ Flanellen Geruite Blouse

Een beetje zichzelf respecterende Grunge chick heeft een geruite blouse in haar kast hangen. En dan niet zo eentje die je nu vaak voorbij ziet komen bij de grote modeketens. Je weet wel: die mooi getailleerde en nauw aansluitende ruitjes om het ranke lijf van Doutzen of Kate.
Als het echt niet anders kan en je moet een slim fit model kopen (we leven immers in een andere eeuw), koop dan een paar maten groter of check de mannen afdeling.

Het is namelijk de bedoeling dat je NIETS van je rondingen of ultraslanke figuur ziet en dat je met gebogen rug en hangende schouders gekweld rondsjokt in je oversized blouse. Je mag dit overhemd open dragen of een paar knoopjes sluiten, maar het moet vooral losjes ogen.
Het moet eruit zien alsof je het net van de grond af hebt geraapt. Needless to say: strijken is een no-go.

grunge mango ruitFoto via modeketen Mango: Dit is dus té anno nu en he-le-maal fout. Veel te flatteus en kreukvrij.

Wanneer het te warm is voor een flanellen geruite blouse, dan knoop je deze om je middel. Maar ga niet naar buiten zónder je geruite blouse.
Omdat de blouse te groot is, blijf je makkelijker ergens achter hangen. Wanneer deze slijtageplekken krijgt of er komen scheuren in: NIET repareren. Dit is cool.

Overige 90’s Fashion Items & Beauty Statements

Naveltruitjes zijn sowieso goed. Dit hoeft niet per sé een strak topje te zijn. Je kunt ook gewoon een T-shirt afknippen om je navelpiercing te showen. Navelpiercings waren namelijk HOT in de 90’s.
De navelpiercinghype werd teweeggebracht door deze videoclip van Aerosmith:

For the record: de hitjes van Aerosmith zijn weliswaar symbolisch voor de 90’s, maar échte Grunge girls vonden de muziek van deze band te soft. Ook al kopieerden we de looks uit de clips natuurlijk massaal. Spotte je de geruite blouse?

Ook zie je in deze clip een bloemetjesjurk en laarsjes met veters voorbij komen. Deze noem je ‘kistjes‘. Meestal waren deze zwart en lomp, zoals uit het leger.
Vaak kocht je deze ook tweedehands bij een legerdumpzaak. Net als je baggy cargo pants. En daarop droeg je dus een naveltruitje, met je geruite blouse. Maar diezelfde laarsjes, droeg je dus ook onder een girly bloemetjesjurk of ’s zomers onder shorts. Volg je me nog?

Dr Martens waren cool in de 90’s en zijn dit nog steeds. Als je écht tof bent en niet main stream, je weet zelf, dan doe je in één van de twee een andere kleur veter. En doe alsof dit je niets doet. Alsof dit altijd al zo geweest is.
En als iemand tegen je zegt: ‘Hee, je hebt twee verschillende kleuren veters in je schoenen!’ maak dan een eyeroll, kijk gekweld en slaak een zucht. Want die mensen snappen het niet.
Hartstikke f*kking main stream. Sukkels.

fabienne haar
Vroeger hadden we op TV twee populaire muziekzenders: MTV en TMF. Heel anders dan nu. Vroeger werden er namelijk de hele dag door muziekvideo’s uitgezonden op deze muziekzenders. Geen reality programma’s en spelshows en zo.
Op TMF was er een presentatrice en zij heette Fabienne de Vries. Jongens waren verliefd op haar en meisjes wilden haar zijn. Ik was zo jaloers op heur haar. Zij had witgeblondeerd haar met paarse banen erin.

Ik heb dit ook geprobeerd en ben nog maanden bezig geweest om de kale plekken te verhullen. Het zelf blonderen van mijn donkere haar, ging namelijk niet zoals gehoopt.
Om mijn coupe ravage/blamage te verhullen, maakte ik iedere dag 40 knotjes, net zoals de zangeres Björk:

bjork
Zij was ook mega populair in de 90’s. Hoewel niet iedereen haar muziek begreep en veel mensen haar ook hysterisch vonden. Veel mensen vonden haar vreselijk en haar outfits werden vaak afgekraakt. Maar dat hoort er nou eenmaal bij als je niet main stream wilt zijn en wél Grunge, net zoals driekwart van je leeftijdsgenoten.

tattookettingFoto via Tattooketting.nl

Ik zie vandaag de dag veel hippe jonge meiden (en ook jongens trouwens) rondlopen met tattookettingen. Die droegen wij inderdaad ook in de 90’s.
Alleen, wanneer je ziet dat ie-de-reen ermee loopt, ben je eraan toe om er twee boven elkaar te dragen, want je wilt immers onderscheidend zijn. Maak ook een statement door er grote opvallende hangers aan te bevestigen. Denk hierbij aan dolfijnen en Peace- of Yin Yang symbolen. Of een kruis.

Dit geldt ook voor neusbellen. Een ringetje in je neusvleugel is helemaal Grunge. Totdat iedereen ermee rondloopt. Dan neem je twee ringetjes naast elkaar.
En als dan echt iedereen rondloopt met twee tattookettingen én een leren koordje met een symbool, dan ga je zelf een ketting rijgen van paperclips.

Ook kun je tegenwoordig o-ve-ral ripped jeans kopen en zie je er ook gewone mensen in rondlopen. Misschien draagt je moeder ook wel zo’n exemplaar? De horror.
Een beetje Grunge Girl snapt hoe een jeans, legging of panty gescheurd wordt. Newbie? Zoek in Google naar plaatjes van Courtney Love en Drew Barrymore uit de 90’s om deze look te finetunen.

 

Welke Grunge bands waren cool in de 90’s?

Er waren héél veel bandjes en ééndagsvliegjes met een Grungy look & feel in de jaren 90. Toch moet ik namens alle 30-something ex-Grunge girls spreken, dat ze niet allemaal even cool waren.
Er waren maar een paar bands, waar je jouw zuurverdiende zakgeld aan uitgaf.

Beware

Ik hoor je nu hardop denken: ‘Maar Oma Maris: wáár gaf u dan uw geld aan uit?’
Nou: aan CD’s dus. En aan magazines. Want als echte fan, kocht je ieder tijdschrift waar je favoriete band in stond. Dan knipte je daar de foto’s uit om in je schoolagenda te plakken.
Alle Grunge meisjes waren verliefd op Eddie Vedder en we waren allemaal ontroostbaar om Kurt Cobain. Ook om River Phoenix trouwens. Dit was een prachtige en veel te jong gestorven acteur met de échte Grunge look.

Nu vraag ik me dus trouwens af wat jullie met je zakgeld of zuurverdiende centjes van je bijbaantje doen. Waarschijnlijk moet je daar de bundel voor je mobiele abonnementje van betalen. Om al die clipjes te streamen en bandleden te volgen op Twitter, als je zonder Wi-Fi je tussenuur door moet komen.

Bandjes die cool waren en die door iedere Grunge liefhebber gerespecteerd werden, zijn:
The Smashing Pumpkins, Nirvana en Pearl Jam. Daarnaast waren er veel stromingen die geaccepteerd of omarmd werden, zoals punk en Britpop.
Populaire bands waren onder andere: Suede, Blur, Oasis, Green Day en Rage Against The Machine.

Shirtjes van bands, koos je zorgvuldig uit. Je bent namelijk voor Oasis óf voor Blur. Officieel ben je niet voor beide bands. Een beetje zoals fan zijn van The Beatles én The Rolling Stones in de 60’s.
Hm. Dit zegt jullie natuurlijk niets…

Vergelijk het maar met Feyenoord en Ajax. No go dus.
Voordat je trouwens nu een Nirvana shirt aanschaft en gaat rondsjokken in een sloeberige wollen vest die stiekem een beetje prikt, zoek je even in Wikipedia op wie Kurt Cobain was. Show some respect.
En negeer die docu die onlangs over hem is uitgebracht. Dit is niet hoe wij Grunge meisjes uit de 90’s hem destijds ervaren hebben. Toen was hij veel cooler.

Terug naar 2016

Sommige dingen veranderen trouwens niet. Zo zag ik bij het optreden van Skunk Ananasie op Pinkpop 2016 dat mevrouw Skin geen spat veranderd was in de afgelopen 20 jaar. En ze draagt nog steeds Dr Martens:

Ik weet niet wát haar beauty geheim is (botox?), maar ik benijd haar.
Al mijmerend dacht ik terug aan de blauwpaarse plekken op mijn ribbenkast, die ik had opgelopen omdat ik kapotgedrukt werd tegen de dranghekken tijdens dit optreden in 1996:


Deze bakvis heeft tranen met tuiten gehuild (gelukkig niet in beeld, maar ik ben wel naar mezelf aan het zoeken op YouTube: wordt vervolgd) toen mijn twee favoriete bands (K’s Choice & Skunk Anansie) samen optraden met één van mijn destijds favoriete nummers.

Ik stond he-le-maal vooraan mijn plas op te houden, vastbesloten om voor f*kking he-le-maal niemand mijn felbegeerde plek af te staan. Ik bedoel, HALLO: Skunk Anansie! K’s Choice! Alanis Morrisette! The Prodigy! Radiohead! Underworld! Bush! Orbital! Dave Matthews Band! Therapy! Dog Eat Dog! The Chemical Brothers!

Ja echt jongens en meisjes: deze Grunge chick stond bij al deze klassiekers he-le-maal vooraan bij het podium. Wat Woodstock in 1969 was voor de Hippies, was Pinkpop 1996 voor de Grunge fans.

Oma Maris besloot dat het tijd was voor een plaspauze, toen de voor haar destijds nog onbekende band ‘The Fugees‘ het podium opkwam. En het optreden van ‘Bush‘ vond ze een mooi moment om even wat eten te scoren.

En hierover huilt zij nog steeds….
Want die crush op Eddie Vedder, ging in een later stadium over op Gavin Rossdale.

En nu ga ik slapen, want het is al laat.
Maris Maria Renne, zaterdag 2 juli 2016 (22:13)

mevrouwP.s. Lieve jonge lezers van 17 jaar: over die Grunge look van vroeger, vergeet alles wat ik heb gezegd maar gewoon, oké?
Maar laat je me in 2036 wel even weten hoe je terugkijkt op die foto’s van jezelf twintig jaar geleden, yes?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

22 reacties

 1. Hahaha heerlijk weer granny!
  Deze granny mag straks om 11.00uur met de 16 jarige dochter naar de DrMartens winkel voor haar 3 e paar stampers?Maar ik laat haar eerst dit even lezen.

 2. Heerlijk dit! Ik ben na ruim 20 jaar nog steeds verlirfd op Eddie Vedder…hopelijk sta ik volgend jaar op Pinkpop vooraan. Als ik dat zolang volhoud tenminste… ?

  1. Mijn eerste vriendje was een Eddie Vedder lookalike haha? inclusief lang krullend haar, prachtig was ‘ie ❤️
   Ik zat gisteravond recente foto’s van Eddie te kijken, maar die crush is wel een beetje over. Gavin daarentegen ???
   Door die beelden van Pinkpop 2016 ging het bij mij wel een beetje kriebelen, misschien volgend jaar!

 3. Oh ik voel me ook zo vaak ‘oma’. En ik moet opletten niet te vaak tegen mijn leerlingen te zeggen: toen ik 13 was was dit een grote hit ????

 4. Jeugdsentiment! Toevallig deze week voor mijn mini van 1 zijn eerste paar Dr Martens gekocht, eens zien of hij wegkomt met die grungelook anno 2016. Ik moest vroeger verplicht Dr Martens dragen van mijn ouders omdat het degelijke en stevige schoenen waren, maar wat heb ik die krengen vervloekt tijdens het inlopen.
  Gister op een bbq werd ik aangesproken door een opstandige grunge puber uit het jaar 2016 (maar dan met bergschoenen, whut?). Ze vroeg ‘mevrouw, hoe lang heeft u die neuspiercing al’, men wat voelde ik me toen oud, heb dat ding al meer dan de helft van mn leven, gulp!

  1. Oh no, bergschoenen! Naja, het is in ieder geval lekker opstandig volgens de Grunge filosofie 😉
   Ik heb ook eens een groepje altomeisjes gedisst nadat ze mij MEVROUW noemden: https://www.haremaristeit.nl/mevrouw/
   Onbeschoft. Dat doe je toch niet 😉
   Ik had Dr Martens met stalen neuzen, mannnn: die deden ZEER! Ik heb sokjes van vuilniszakken gemaakt zodat het minder stroef aanvoelde en liep kweetniethoelang met pleisters, bloedende hielen en blaren pff… Voor mijn kleuterzoon kocht ik turquoise Dr Martens en ze blijven mooi. Heb ze bewaard en mijn dochter gaat ze over een paar jaar dragen!

   1. Ik hoop dat ze met die bergschoenen meer diepgang probeert te krijgen 😉
    Tsss, hoe durven ze! Haha, maar goed dat “mevrouw” Maris ze goed op hun plaatst zette. Het stomme is dat ik tegen mijn zoontje ook altijd verwijs naar personen die duidelijk geen meisje of jongen meer zijn als mevrouw of meneer. Wachten met oversteken tot die mevrouw op de fiets voorbij is etc. Als iemand daar een vriendelijkere oplossing voor heeft, voordat hij ook zo’n schavuit wordt…

 5. Hahaha! Te zalig!
  Het aantal nota’s die ik had in m’n agenda omdat m’n Dr. Marters nooit in de uniformkleuren waren van de school (en dan hebben w’et nog niet over de rest)… je wilt het niet weten! 😀
  Vond ik mezelf zo bad ass toen. LOL! Anarchie-toestanden enzo 😀
  En nu, met zelf 3 rondhossende koters denk ik maar steeds ‘oh God, ik hoop dat ze niet zoals ik vroeger was worden. Ik trek dat niet’ 😀

 6. “…en dat je met gebogen rug en hangende schouders gekweld rondsjokt in je oversized blouse.” Hahahaha, prachtig dit Maris! Ik moest zo hard lachen! Ben zelf ook echt gek op 80’s en 90’s muziek en mijn kwelling komt vooral op als mensen niet weten wie Kurt Cobain was. Like, how? 😉 De grungelook vind ik ook erg leuk, maar niet aan mij besteed. Neig tegenwoordig meer naar casual-chic. #mainstream haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret