DIY: Ruim 3 meter lange Therapiesjaal

gekleurde gehaakte sjaal

Ik heb een 321 centimeter (!!!) lange sjaal gehaakt en… ik kan eigenlijk helemaal niet haken 🙂

Beroepshalve zou ik (zoals het een echte blogger betaamt) research moeten doen naar de juiste terminologie, maar: ik kan jullie echt niet navertellen welke steken ik heb gebruikt.
En dat hoeft ook niet, want dat is niet de insteek van deze therapiesjaal.

Ik noem het dus mijn ‘Therapiesjaal‘ en dat is niet omdat ik deze sjaal tijdens gesprekken met een therapeut heb gefreubeld, maar omdat het maken hiervan een lichtelijk therapeutische werking op mij heeft gehad.

Dit proces en de therapeutische knipogen en leermomenten deel ik vandaag met jullie.

Er was eens…

Ooit shopte ik voor een paar centen een bijzettafeltje bij de Kringloopwinkel, die ik knalroze heb geschilderd.
Het scoren van tweedehands meuk en dit restylen tot een opvallend en uniek meubelstuk, is namelijk één van mijn grootste passies.

roze bijzettafeltje

Dit kneuterige tafeltje stond heel gezellig en uitnodigend naast de bank.
Ik had toen nog de illusie dat ik met behulp van YouTube tutorials helemaal zelf onder de knie zou krijgen hoe ik figuurtjes, knuffels en speciale steken zou kunnen haken. In gedachten had ik al een hele Unicorn-familie gehaakt voor mijn dochter.

Met dat tafeltje vol Crafty Stuff binnen handbereik moest me dat wel lukken, dacht ik zo.
Maar in de praktijk bleek ik vaker mijn laptop erbij te pakken, in plaats van een haaknaald.
Ik heb helaas (nog) geen geduld voor haaktutorials op YouTube en smijten met wol en haaknaald en binnensmonds (oké: hardop) vloeken was vaak het resultaat na een poging ‘Basic Haken voor Dummies’.

Ik besloot te beginnen met een simpele sjaal in een toffe knalkleur (Petrol) die mooi contrasteerde bij mijn knalrode winterjas.
Die sjaal maakte ik in de winter van 2015 niet af en verdween dus in het roze bijzettafeltje, bij de onaangeraakte bolletjes wol.

kittens

En toen raakte onze lapjespoes Couscous zwanger en wierp ze afgelopen zomer een nestje met prachtige kittens.
Ultraschattig en zoooo cute!
Vooral die eerste weken, toen ze alleen nog maar krioelden, zachtjes piepten en een beetje suffig om zich heen keken.

kittens

Maar kleine kittens worden groot en na een paar weken, braken ze gezellig met z’n allen de tent af.

Zie ook: Krolse Tijden, Kittige Tijden #7 ‘Trial & Terror’

wol in de knoop

Eén van de eerste dingen die ze sloopten, was mijn voorraad wol in het roze bijzettafeltje.
Achteraf ben ik de kittens #dankbaar voor hun sloopgedrag, want in deze periode heb ik flink opgeruimd.

Op dat moment zelf zag ik het niet zo, maar ik heb zoveel spullen tijdelijk opgeborgen, die ik daarna niet meer miste en dus allemaal heb weggedaan.
Zo ook het roze bijzettafeltje. Nadat de kittens het nest hadden verlaten, plaatste ik wat spullen en meubels terug in de woonkamer en dacht ik: ‘Naaah…’

Ben je bekend met Marie Kondo?
Ik dacht bij terugzetten van het tafeltje: ‘You no longer bring me joy…’ heb het vriendelijk bedankt voor de mooie tijden en vervolgens gedoneerd aan een goed doel.

Dingen afmaken en loslaten

Ik had ergens nog steeds een beetje de ijdele hoop dat ik op een dag op miraculeuze wijze zou leren haken. Mijn voorraad wol wilde ik nog niet wegflikkeren, maar de kittens hadden er echt een grote klittenboel van gemaakt.

Het duurde even voordat ik dingen van elkaar heb kunnen scheiden en ontrafelen en dit ging gepaard met een avondje vermakelijke Trash TV.
Heel ontspannend!

GRAPPIG!
Ken je ‘Knot a Problem‘ al? Dit is een ware cult voor ‘detanglers‘!
Het zal nooit mijn hobby worden, maar ik snap het wel 🙂

bolletjes wol

De inmiddels ruim anderhalf meter lange Petrolkleurige sjaal heb ik afgemaakt (het is een lange colsjaal geworden!) en opgeborgen bij mijn voorraad sjaals.
De knalrode jas draag ik niet zo vaak meer, maar: ‘it still brings me joy’ dus ik kan ‘m niet wegdoen. De sjaal matcht niet met mijn nieuwe winterjas, maar wel met andere truien en vesten en hij is fijn om binnenshuis te dragen op koude dagen.

Aanvankelijk wilde ik ‘m niet meer afmaken omdat ik dit project twee jaar geleden enthousiast begonnen was en ik er nu geen interesse meer in had. Maar ik ben nu toch blij dat ik er even een kwartiertje voor heb vrijgemaakt om ‘m op te poetsen en af te maken.

Losse eindjes aan elkaar knopen en er het beste van maken

En toen had ik dus een aardig voorraadje van verschillende bolletjes kleuren en soorten wol.
Ik besloot een paar maanden geleden om er maar gewoon met eentje te beginnen (in de enige steek die ik ken) en wel te zien waar ik zou eindigen.

sjaal haken

Met een rij van zo’n 30 steken, ben je snel klaar en tijdens een aflevering van een serie of een avondje Trash TV, kun je aardig wat bolletjes wol er doorheen jagen.

sjaal haken

Wanneer het einde van een bolletje naderde, heb ik er een ander kleurtje aan vastgeknoopt.
Deze losse eindjes heb ik later met een dikke naald in de sjaal gehecht.

En door het gebruik van verschillende soorten wol en door mijn onervarenheid, is de sjaal dus onregelmatig en bevat het ook wat foutjes.
Persoonlijk vind ik dit juist wel leuk en ook een fijne reminder van leuke ontspanmomenten tijdens het maken van deze sjaal.

sjaal haken

Zo zijn er een aantal steekjes gevallen tijdens een verrassende plotwending in de serie ‘The Good Place‘.

Dit is echt een serie die ik je van harte kan aanbevelen als je iets luchtigs en vermakelijks zoekt om je hoofd leeg te maken.
Een aflevering duurt ook maar 20 minuten: ideaal dus voor wanneer je bijvoorbeeld de slaap niet kunt vatten of maar weinig tijd voor jezelf kunt vrijmaken.

the subtle art of not giving a fuck
Tijdens het haakproces waarin ik geen f*ck gaf om rechte steken en kleuren netjes laten aansluiten, heb ik nog een andere toffe serie én nog een nieuwe hobby ontdekt: luisterboeken!
Reviews over deze serie én mijn eerste beluisterde boek volgen nog.

Ik heb dus een toffe sjaal gemaakt, ben een beetje slimmer geworden, heb wat shit kunnen overpeinzen, heb kunnen ontspannen én heb veel leuk nieuw blogmateriaal.
Conclusie? Win-win!

gekleurde gehaakte sjaal

De sjaal maakte ik vorige week af. Ik had nog eindeloos door kunnen haken, maar toen ik inmiddels de respectabele lengte van 321 centimeter had bereikt, leek het me wel een goed moment om er toch maar een eind aan te breien haken.

De uiteinden raken nu (met één keer omslaan) namelijk al bijna de grond en dat is niet handig. Vooral niet als het sneeuwt, want dan wordt ‘ie vies.
En afgelopen week sneeuwde het dus en vond ik het een mooi moment om er foto’s van te maken.
Ik gebruikte één van de foto’s als nieuwe profielfoto op social media en veel mensen dachten dat ik mijn haren had laten knippen.

Mijn (lange) haar zit onder de sjaal verstopt, maar op de foto’s lijkt het inderdaad alsof ik nu een boblijn heb. Is dus niet zo 🙂

gekleurde gehaakte sjaal

Ik vind het een erg leuke en speelse sjaal geworden en hij is heerlijk warm. Misschien niet erg praktisch vanwege de lengte, maar ach.

In mijn hoofd heb ik nog steeds de illusie dat ik ooit mooi ga leren haken en heuse unicorn-knuffels in elkaar ga freubelen, maar mijn nieuwste project is eveneens niet erg spannend, maar wel therapeutisch.
Ik ben namelijk begonnen aan Therapiesjaal #2 volgens dezelfde receptuur als zijn voorganger. Maar dan met breinaalden.

Hiermee kun je een minder grof wolwerkje realiseren, maar hoef ik lekker alsnog niet op te letten of na te denken. En dat komt goed uit, want ik ben nog niet klaar met luisterboeken en series kijken.

Wordt vervolgd.

Hoe vinden jullie mijn sjaal geworden?
En als je wel een gevorderde haakster bent en weet hoe deze steek heet: brand los in een reactie 🙂

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

16 reacties

 1. Oh ik herken die steek dat is de “erziteensteekjeloszonuendansteek” Deze steeksjaal staat je enig! Kleurig,rommelig,glimlach opwekkend en doorzettererig( nieuwe woord?)precies je brengt alles met wat losse steekjes weer bij elkaar .Prachtige afsluiter van 2017!

 2. Ik denk dat je gewoon vasten hebt gehaakt. Dit is een basissteek, hier zijn allerlei variaties op: half stokje, stokje, dubbel stokje, triple stokje etc. ? Maar leuk geworden!
  Ik zou je best wat haak-obsessie van mij willen doorstralen? 😉 doe het 7 jaar, zo goed als elke dag. ? Ben nu maar op naailes gegaan, voor een nieuwe obsessie.

  1. Garn studio (Drops design) heeft (via vimeo) wat mij betreft de instructie filmpjes. Ik leerde het van m’n moeder, maar we raakten nogal in verhitte discussies ? Toen dit maar gebruikt.

   1. Haha, ik kan het me levendig voorstellen en ben ook meer van het zelf uitzoeken en instructiefilmpjes 😉
    Thanks voor de tip, ik ga het eens bekijken en wie weet zie je hier nog wel eens een gehaakte unicorn voorbij komen haha

 3. Het levert niet alleen fijne (bezigheids-)therapie op, maar ook een erg mooi plaatje! Enne die bob kan je zeker wel hebben, sexy fietfieuw enzovoorts 🙂

  1. Haha, dank je wel 🙂 Ik heb wel eens een bob gehad en stond leuk, maar ik vind iets langer (minimaal schouderlengte) het fijnst. Ben mijn erg lange haar nu weer een beetje beu, dus binnenkort weer iets anders!

 4. Haha laat ik vorige week ineens begonnen zijn met haken en breien. Snap geen bal van het haken en breien doe ik alleen met een rechte steek, maar het is zo ontspannend. Soort van mindfulness met wat gevloek erbij. Prima! En die sjaal? Ik vind ‘m tof!

  1. Haha, ik snap haken ook nog steeds niet, ken maar 1 steek en weet nog steeds niet hoe het heet 🙂
   Maar het is inderdaad heerlijk ontspannen om te doen! Breien is meer mijn ding en ik overweeg om een video te maken voor beginners! Wordt wellicht vervolgd 😉

 5. Ik zie je sjaal nu pas, maar hij is top! Wat steek betreft twijfel ik tussen “gewone” vasten of misschien zelfs stokjes. Ken je het gezegde al (meestal in het Engels): handwerken is goedkoper dan therapie… 😉
  Groetjes
  Martine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret