Winactie LEGO Expo ‘The Art Of The Brick’

Op tienjarige leeftijd wilde Nathan Sawaya (nu 40 jaar) heel graag een hond. Toen hij dit aan zijn ouders vroeg, was hun antwoord duidelijk: ‘Nee, je krijgt geen hond’.

Dit was een kantelpunt, want hij brak een groot deel van zijn LEGO-stad af en maakte zijn eigen, levensgrote hond van LEGO.
Op dit moment besefte Nathan dat je met LEGO-blokjes letterlijk alles kunt maken wat je verbeelding je ingeeft. Er zijn geen grenzen!

 nathan sawaya dogFoto van Nathan Sawaya via Twitter: “My real dog met my LEGO dog. #awkward”

 


Dertig jaar later is hij inmiddels door LEGO uitgeroepen tot heuse ‘Meesterbouwer’ en zijn kunstwerken worden in galerijen over de hele wereld getoond.
handtekening nathan sawaya
The Art of the Brick werd door CNN uitgeroepen tot één van de top 10 exposities ter wereld die je gezien moet hebben.
De 75 kunstwerken, opgebouwd uit ruim één miljoen LEGO-steentjes zijn nu tijdelijk (van 29 mei t/m 14 september) te zien in Amsterdam EXPO.
Een groot deel van de kunstwerken is herkenbaar voor iedereen. Nathan is namelijk gestart met alledaagse voorwerpen, zoals appels en potloden, van LEGO na te maken.

lego cello
lego apple nathan sawaya

Een andere inspiratiebron is kunst geweest. Bij The Art of the Brick zie je bekende klassieke kunstwerken die met LEGO nagebootst zijn. Iconische kunstwerken en archeologische topstukken zoals de Mona Lisa en De Venus van Milo zijn direct herkenbaar. Bij sommige kunstwerken is Nathan de uitdaging aangegaan om bij een klassiek 2D schilderij met LEGO 3D elementen toe te voegen, waar De Schreeuw van Edvard Munch een mooi voorbeeld van is:

the scream LEGO
the scream LEGO close up

Dit grappige 3D effect vond ik ook schitterend bij het stuk ‘Arrangement in Grijs en Zwart nr. 1’ dat in 1871 is gemaakt door de Amerikaanse schilder James McNeill.
Op dit doek heeft hij zijn moeder geschilderd in een formele en conventionele zittende houding. We zien haar van opzij, ze zit roerloos met haar handen in haar schoot en kijkt recht vooruit.

Nathan’s LEGO-replica is op ware grootte nagemaakt (145 x 163 cm) en het is ontzettend grappig om de moeder van alle kanten te kunnen bekijken. Ze kijkt overigens niet erg blij:

LEGOarrangementgrey

Bijzonder indrukwekkend vond ik ook het zes meter (!!!) lange skelet van een dinosaurus, gebouwd van 80.020 LEGO-steentjes:

LEGO dinosaurus

Je mag de LEGO-kunstwerken niet aanraken, maar bij dit stuk had ik er moeite mee. Ik heb er met mijn neus dicht bovenop gestaan om alles goed te kunnen bekijken (met mijn handjes op de rug). Wat is dit on-ge-loof-lijk mooi gemaakt!

Naast 3D LEGO-kunst, is er ook schitterend 2D werk te zien. Zo heeft hij van LEGO steentjes de Mona Lisa gepuzzeld, Jimi Hendrix, Micky Mouse en nog veel meer iconen. Fascinerend vond ik het, en wat een priegelwerk!

LEGO portraits 
In een eerder artikel schreef ik al dat mijn zoon op school had geleerd dat kunst ‘geen discussiepunt’ is, maar ‘een kwestie van smaak’.

“Ik houd van kleur, ik houd van LEGO, ik houd van gekkigheid en bovenal houd ik van mensen die hun hart durven te volgen en hun dromen najagen.”

Al deze dingen kwamen bij elkaar toen ik op de pers opening van deze expo rondliep en ik Nathan hoorde praten over zijn werk.
Jaren geleden durfde hij namelijk zijn carrière als advocaat aan de wilgen te hangen om zich volledig op het kunstenaarsschap te storten.
Over de gehele tentoonstelling kom je diverse spreuken van hem tegen, die je inzicht geven in dit (soms erg spannende en onzekere) proces. Dit is voor mij persoonlijk natuurlijk iets dat me enorm aanspreekt: ik heb immers onlangs zelf mijn bedrijf verkocht om fulltime te focussen op wat ik wil doen!

Maris Maria Nathan quoteFoto: Ik, bij een spreuk van Nathan die me aanspreekt.

lego courtney

Foto: Nathan’s echtgenote, vereeuwigd in een LEGO-schilderij.

 

Nathan maakte ook twee schitterende LEGO-schilderijen van zijn vrouw Courtney, die hij zijn ‘muze’ noemt.
Ik vroeg hem waarom zij hem zo inspireert, en hij zei daarop: Zij laat me mijn gang gaan. Ik hoor haar nooit klagen, ze tolereert een man die de hele dag met LEGO-blokjes speelt en ze heeft me nog nooit gevraagd om een andere baan te zoeken! Ze steunt me in alles en reist overal met me mee naartoe.’

Superlief dat hij dit zei over zijn vrouw, en voor mij ook weer zo herkenbaar. Om je dromen na te kunnen jagen heb je niet alleen begrip en ruimte van je thuisfront nodig, maar soms ook steun en hulp, vooral van je partner!

Ik kwam ogen en oren tekort om alles in me op te nemen, dus ik ga zeker nog een keer kijken, uiteraard met mijn Mika.
Wil je meer foto’s zien die Minke en ik gemaakt hebben op de Expo? Kijk dan in ons LEGO album op Pinterest of in het ‘The Art Of The Brick’ album op de facebookpagina van Hare Maristeit.

lego expo broodje Foto: LEGO broodjes bij het buffet op de pers opening.

maris en minke op lego expo 2Foto: Het is vrij donker in de expositieruimte. Minke en ik hadden zoals een gids het noemde een ‘intiem blokkenmomentje’.

 

Winactie

‘The Art Of The Brick’ is van 28 mei tot en met 14 september 2014 te zien in Amsterdam Expo en ik mag twee mensen blij maken met twee toegangskaarten!
Ik verloot deze kaarten onder de volgers van Hare Maristeit op Facebook, die een berichtje OP de pagina achterlaten, waarin zij laten weten waarom zij willen gaan en wie ze dan graag willen meenemen.
De winnaars worden op woensdag 18 juni 2014 op Facebook bekend gemaakt.

Kun je niet zo lang wachten?
Bestel dan snel HIER online je tickets. Een audiogids is inbegrepen bij de ticketprijs en voor kinderen is er een speciale kinderaudiogids en een leerzame speurtocht beschikbaar.

Regelmatig worden gegidste rondleidingen georganiseerd. Info en exacte data van deze rondleidingen verschijnen op de website van Amsterdam Expo.
Kleine en grote bezoekers kunnen na afloop zelf creatief aan de slag met LEGO-blokjes en LEGO-games in de Play Zone, geinspireerd door alle bouwwerken die je in de tentoonstelling hebt gezien.

artofthebrickheader2

Via deze link vind je lesmateriaal over ‘The Art Of The Brick” voor docenten en leerlingen van het basis of voortgezet onderwijs. Leuk om te printen voor je kids, voordat je naar de tentoonstelling gaat. Hierdoor kunnen ze voorafgaand aan het bezoek al veel nadenken en enthousiast worden over de dingen die ze gaan zien.
Het lesmateriaal sluit onder meer aan bij lessen beeldende vorming, kunstgeschiedenis en techniek en is natuurlijk ook superhandig om te gebruiken voor je spreekbeurt!
De opdrachten laten leerlingen nadenken over kunst, kleuren en vormen. Het laat hen kennis maken met kunstgeschiedenis en het stimuleert ze om zelf creatief aan de slag te gaan.

Lees hier het verslag over het bezoek aan deze expo, samen met mijn zoon!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Eén reactie

  1. Ik zou graag kaartjes winnen en zou mn vriend Arie Verweij meenemen en mn dochter Sanne van zes jaar. Die is helemaal gek op bouwen met lego

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret