Mijn liefde voor fietsen zit diep. Dit viel mij op tijdens het scrollen op mijn filmrol, waar ik een tigtal fietsfoto’s vond die als een soort rode draad door mijn leven lopen. Ik heb weliswaar een rijbewijs, maar al jaren geen auto meer voor de deur staan. Die enkele keer in het jaar dat ik een auto nodig heb, dan leen of huur ik er eentje.
Jong geleerd is oud gedaan
Mijn dochter weet niet beter, dan dat we vrijwel overal met het OV of liever nog op de fiets ergens naartoe gaan. In de lente en zomer fietsen we iedere vrije zonnige middag door de duinen naar het strand: instant vakantiegevoel! Voor haar zesde verjaardag kreeg ze dan ook een stoere en stevige fiets cadeau:
Sinds vorig jaar fietst ze ook vaker langere afstanden naast mij en zit ze niet altijd meer achterop. Vind ik soms wel ongezellig, maar… we gaan daardoor wel een stuk sneller 😉 . Inmiddels is ze al bijna te groot geworden voor deze fiets en ben ik weer op zoek naar een nieuwe. Ik denk dat het weer een zelfde model wordt (Volare) want dit is de afgelopen jaren erg goed bevallen.
Altijd en overal op de fiets
Tijdens het scrollen door mijn filmrol, vond ik dus héél veel fietsfoto’s terug. Sowieso van onze eindeloze fietsritten door de duinen naar het strand (en een bomvol fietskrat met koeltas en strandspeelgoed), maar ook van ons op de fiets in nog onontdekte plekken:
Op bovenstaande foto cruise ik op een gehuurde fiets langs de Spaanse Costa, met mijn toen bijna vierjarige dochter achterop.
Onderstaande foto, maakte mijn inmiddels alweer 18-jarige zoon vorig jaar tijdens onze city trip naar Berlijn, waar ik verdorie nog steeds een blogpost over moet schrijven (sorry, ik loop gruwelijk achter 😅 ):
Het is ZO leuk om een onbekende stad op de fiets te ontdekken! Veel leuker dan reizen met de tram of metro, want je kunt ergens stoppen of zomaar afslaan waar je maar wilt, maar bent veel sneller dan wanneer je wandelt en niet beperkt tot OV-tijden.
Tijdens een weekendje in Friesland vorig jaar, had ik heel ambitieus een tandem gehuurd. Dat is stiekem toch wel next level fietsen en zou ik niet gevorderde fietsers niet zomaar aanraden om te doen 😉
Fietsen is a way of life
Je kunt dus wel stellen dat ik een fietsliefhebber ben. Ik hou van de (nodige 😅) beweging, maar ook van de vrijheid die het mij geeft. Zelf heb ik een stevige transportfiets (van Cortina) met een comfortabel zitkussentje achterop voor mijn dochter en een fietskrat op mijn stuur, waarvan ik iedere keer weer verbaasd ben HOEVEEL daarin past.
Bovenstaande foto is een oudje, inmiddels heb ik deze roze City Cruiser van Sparta niet meer, maar hij heeft vele jaren trouwe dienst geleverd, ook toen ik bijvoorbeeld moest verhuizen in Coronatijd en ik van hot naar her moest fietsen voor ophaalafspraken.
Fun facts over fietsen
Nederland staat bekend als een fietsvriendelijk land en heeft tal van interessante feiten en weetjes over fietsen. Hier zijn er een paar:
- Nederland is een van de meest fietsvriendelijke landen ter wereld. Er zijn uitgebreide fietspaden en speciale voorzieningen om fietsen te promoten, zelfs in grote steden. Steden zoals Amsterdam, Utrecht en Kopenhagen (niet in Nederland, maar toch relevant) worden beschouwd als enkele van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld.
- Er zijn meer fietsen dan inwoners in Nederland. Het wordt geschat dat er meer dan 22 miljoen fietsen zijn, terwijl de bevolking ongeveer 17 miljoen mensen telt.
- Helaas is fietsdiefstal een veelvoorkomend probleem in Nederland. Het wordt aangeraden om altijd je fiets op slot te zetten, zelfs als je maar even weg bent. Een fietsverzekering dekt de kosten van vervanging of reparatie als je fiets gestolen wordt. Fietsen kunnen ook beschadigd raken door ongelukken, vallen, of andere onvoorziene gebeurtenissen. Een fietsverzekering zorgt ervoor dat je niet zelf de kosten hoeft te dragen voor reparaties of vervanging.
- Veel Nederlanders gebruiken de fiets als hun dagelijkse vervoermiddel naar het werk. Bedrijven bieden vaak faciliteiten zoals fietsenstallingen en douches voor werknemers die met de fiets komen.
- Nederland heeft een uitgebreid knooppuntennetwerk voor fietsers. Dit systeem van genummerde knooppunten op fietspaden stelt mensen in staat om hun eigen routes te plannen door simpelweg van knooppunt naar knooppunt te fietsen.
- Nederland investeert continu in de fietsinfrastructuur. Er worden innovatieve oplossingen bedacht, zoals fietspaden met zonne-energie, fietsbruggen en speciale stoplichten voor fietsers.
Kortom…. Fietsen maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en levensstijl. Het wordt gezien als een gezonde en duurzame manier van transport. Hopelijk vind je deze feiten en weetjes over fietsen in Nederland interessant!
Dit artikel is geschreven i.s.m. unive.nl