Hallo herfst: de verwarming staat weer aan

Deze zomer werd ik een paar keer onaangenaam verrast door een koude douche. Niet heel prettig natuurlijk, maar het was op zich geen ernstig drama tijdens een hittegolf. Gelukkig is het jaarlijks onderhoud en een eventuele vervanging van mijn cv-ketel inbegrepen in mijn huurcontract en kon ik al snel weer mijn haar wassen met warm water.

Nu het weer kouder wordt en je jouw verwarming waarschijnlijk net als ik sinds afgelopen weekend weer gebruikt, is het niet prettig als je cv-ketel het begeeft. Daarom leek het mij wel handig om wat tips & tricks te delen, om onnodig hoge kosten te voorkomen.

Onderhouden van een CV-ketel

Het onderhoudsschema voor een cv-ketel kan variëren. Dit is mede afhankelijk van het type ketel, de fabrikant en de leeftijd van de ketel, maar over het algemeen wordt aanbevolen om een jaarlijkse service-en onderhoudsbeurt uit te voeren. Dit helpt ervoor te zorgen dat de cv-ketel efficiënt en veilig blijft werken. Een jaarlijkse inspectie kan problemen vroegtijdig identificeren en verhelpen voordat ze tot kostbare storingen leiden.

make over verwarming met roest goud lakken

Foto: De verwarming in mijn keuken staat nu ook weer aan. Bekijk de make over: roestige radiator goud lakken >> >>

Met regelmatig onderhoud zorg je dat een cv-ketel veilig en zuinig blijft werken. Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging.

Tijdens een onderhoudsbeurt zal een monteur de ketel reinigen, de onderdelen controleren, de gas- en waterdruk meten, en ervoor zorgen dat de ketel veilig functioneert. Het is belangrijk om te voldoen aan de aanbevelingen van de fabrikant en de instructies van de monteur op te volgen.

Nieuwe CV-ketel kopen: waar moet je op letten?

Moet je toch een nieuwe cv-ketel kopen? Wat betreft het moment om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

  1. Leeftijd van de huidige ketel: De gemiddelde levensduur van een cv-ketel varieert, maar veel ketels gaan ongeveer zo’n 15 tot 20 jaar mee. Als je ketel aanzienlijk ouder is dan dit, kan het tijd zijn om te overwegen deze te vervangen.
  2. Reparaties en onderhoudskosten: Als je huidige ketel regelmatig reparaties vereist en de kosten oplopen, kan het financieel verstandig zijn om te investeren in een nieuwe ketel die efficiënter en betrouwbaarder is.
  3. Energie-efficiëntie: Nieuwere cv-ketels zijn over het algemeen energiezuiniger dan oudere modellen. Als je wil besparen op je energierekening, kan het zinvol zijn om te upgraden naar een energiezuinige ketel.
  4. Veranderende behoeften: Als je huishouden is gegroeid of als je warmwaterbehoeften zijn veranderd, kan het nodig zijn om een cv-ketel te kopen die beter past bij je actuele situatie.
  5. Veiligheidsoverwegingen: Als je ketel niet langer veilig kan worden gebruikt, bijvoorbeeld vanwege structurele problemen, dan is het essentieel om deze direct te vervangen zodat je gevaar kunt voorkomen.

Voordat je een nieuwe cv-ketel koopt, is het verstandig om een professionele verwarmingsmonteur te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van je behoeften en het kiezen van de juiste ketel voor jouw situatie. Daarnaast kunnen zij je ook helpen met de installatie en het onderhoud van de nieuwe ketel om ervoor te zorgen dat deze veilig en efficiënt werkt.

venstserbank betegelen mozaiek

Foto: nu de verwarming weer aanstaat, moet ik mijn betegelde vensterbank leeghouden, omdat mijn dikke rode kater dit zo’n lekker warm plekje vindt 😉

Bespaartips voor je energierekening

Is je huis goed geïsoleerd? Kijk dan eens naar de opties voor een cv-ketel in combinatie met een hybride waterpompsysteem. Hiermee bespaar je aanzienlijk op je gasverbruik en stoot je veel minder CO2 uit. Een elektrische ketel kan interessant zijn om een kleinere woning of appartement te verwarmen, zeker in combinatie met zonnepanelen. Door je huis te verwarmen met elektriciteit die geproduceerd is uit zonne-energie in plaats van aardgas, verlaag je jouw energiekosten en daarnaast draagt het gebruik van zonne-energie natuurlijk ook bij aan een groenere energievoorziening.

LEESTIP: in 2017 schreef ik het artikel ‘Bespaartips voor je energierekening‘ dat natuurlijk nog steeds handig is om in 2023 te lezen. As we speak, schrijf ik deze blogpost vanaf mijn bank onder een dekentje, want ik ben er mentaal nog niet klaar voor om de verwarming nóg hoger te zetten 😉 .

Dit artikel is geschreven i.s.m. warmteservice.nl

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret