Gehaakte Kussenhoes in Granny Patroon van Restjes Garen

Eind 2018 heb ik ein-de-lijk leren haken, dankzij de hulp van een lieve oudere dame in mijn straat.
Met gepaste trots showde ik in november mijn eerste haakproject: deze ietwat armzalige regenboog unicorn knuffel, wiens snoet onbedoeld de vorm van een aubergine heeft.
Geeft helemaal niets: ik had immers de hoop al helemaal opgegeven, dat ik ooit nog zou leren haken. Dat het me dan nu eindelijk is gelukt om een haakpatroon te begrijpen en kunnen volgen (ondanks de vele schoonheidsfoutjes), vond ik al een hele prestatie van mezelf 🙂

Al tijdens het haken van dit eerste proefproject, zat ik mij te verheugen op mijn volgende uitdaging: een gehaakte deken van lapjes met Granny Squares.

Granny Squares & Leren Haken voor Beginners

Op Instagram volgde ik altijd met een tikkeltje jaloezie de hashtag #grannysquaretherapy en het leek me zó tof om dit ook te kunnen maken.
Op YouTube had ik al verschillende tutorials voor beginners gevonden, waarin rustig en duidelijk werd uitgelegd hoe je zo’n vierkant patroontje met groepjes stokjes haakt.
Dit was voorheen voor  mij echt niet te volgen, totdat mijn lieve buuf geduldig naast me zat en het verschil tussen stokjes en halve stokjes, lossen en vasten liet zien.

TIPS!

Als jij net als ik het haken maar niet onder de knie krijgt met instructievideo’s of stap voor stap tekeningen, dan raad ik je aan om iemand te zoeken voor een privélesje.
Heb je geen handige tante of buurvrouw die kan haken? Plaats eens een oproepje in een plaatselijke Facebookgroep of hang een advertentie op in de buurtsuper 🙂 

Op het YouTube kanaal van Hare Maristeit (ben je al geabonneerd?!) deel ik niet alleen mijn eigen video’s.
In de afspeellijsten sla ik ook handige how to filmpjes en tutorials van anderen op, waar ik zelf ook écht wat aan heb gehad.
Zie bijvoorbeeld de afspeellijsten DIY (voor de Granny Squares) of FOOD

Het fijne aan het haken van Granny Squares, is dat je al heel snel doorhebt hoe het moet en dat je er dan verder niet meer over hoeft na te denken.
Zo’n klein vierkantje is ook lekker snel klaar, dus je kunt dit gedachteloos doen terwijl je naar een film of serie kijkt. Ik vind het heerlijk om een avondje ontspannen op de bank te hangen, iets leuks te kijken en dan na afloop een heel stapeltje lapjes naast me te hebben liggen!

Op de grootste muur in mijn woonkamer schilderde ik onlangs een diagonaal kleurvlak in de tint oudroze en op mijn verlanglijst staat een nieuw bankstel dat ik hier tegenaan wil zetten (waar nu mijn eveneens nog te vervangen TV-meubel staat).

Ik twijfel nog over de bekleding van het nieuwe bankstel. Mijn voorkeur gaat vooralsnog uit naar okergeel of cognac, maar ik neig ook naar groentinten, petrol of een uitvoering in jeans.

Over de definitieve kleur van de bank ben ik nog niet uit dus, maar al deze kleuren zullen supertof staan tegen mijn oudroze muur. En ik ben dan ook maar gewoon begonnen met het haken van een dekentje dat er ook te gek bij zal matchen.
Ik koos voor vijf kleuren garen: okergeel, donkergroen, grijs, oudroze en lila.
Ieder lapje bestaat uit vier toeren met groepjes stokjes en ik heb er bewust voor gekozen om niet steeds dezelfde kleurvolgorde aan te houden.
Dit vind ik een speelser effect geven en maakt het ook leuker (minder fabrieksmatig) om te haken.

Maar toen was ik dus een flink eind op weg en ontdekte ik dat ik van twee kleuren garen niet meer genoeg in huis had om verder te gaan.
Bij verschillende Zeeman filialen (ik gebruik voor deze deken Royal garen) ondervond ik tot mijn grote horror, dat deze kleuren helemaal uitverkocht waren! First world problems….

Ik ging wat speuren in Facebookgroepjes (er zijn dus clubjes waar je terecht kunt voor dit soort issues, thank god) en besloot in de tussentijd maar wat te freestylen met mijn vele restjes garen in alle kleuren van de regenboog:

Het was superleuk om eens vérder te gaan dan de voor mij bekende vier toeren van een klein lapje in Granny Square patroon.

Leermomentjes: met verschillende soorten/dikte garen werken kan niet altijd even mooi uitpakken.
Een volger op Instagram gaf me ook nog de tip om bij zo’n groot vierkant als deze kussenhoes, om de 3-4 toeren het werk om te draaien.
Daardoor zou het resultaat strakker en netter worden.

En ze had gelijk!
Mijn eerste poging is dan ook wat vervormd en gedraaid en daardoor officieel de achterkant van het kussen:

De voorkant ziet er stukken beter uit:

Tegen de tijd dat mijn kussenhoes bijna af was, had Zeeman gelukkig weer nieuw garen in het assortiment: YAY!

Helaas zijn dit niet de exact zelfde kleuren als ik dusver had gebruikt, maar het verschilt weinig en ik vind het prima.
Ik had nog net genoeg van alle garen op voorraad, om de nieuwste lapjes te mix-en-matchen en aan een klein kleurverloop te beginnen.

Voorlopig kan ik dus weer fijn vele avonden vooruit met mijn therapeutische Granny Square Lapjesdeken, terwijl ik lekker series en films kijk.

In bovenstaande deken en kussenhoes zitten HEEL VEEL afleveringen van Desperate Housewives (dit was te zien op het filmkanaal van Ziggo) en cheesy kerstfilms die op TV uitgezonden werden 🙂

Momenteel kijk ik naar het laatste seizoen van The Good Place en daarna ga ik verder met de nieuwste seizoenen van Ozark, House of Cards en Better Call Saul.
Genoeg te kijken en haken nog dus, terwijl ik piekerpeins over mijn nieuwe bank: wordt vervolgd!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

6 reacties

  1. Jij gaat lekker met haken! Ik ben ook net begonnen, maar ik vind het maar lastig nog 🙂 Denk dat ik ook mijn handige buurvrouw maar eens ga inschakelen.

    1. Het heeft mij echt geholpen om iemand naast me te hebben zitten die het kan. Zowel het met mijn neus bovenop een demonstratie zitten, als feedback krijgen over hoe ik de naald vasthield of waar ik moest stoppen/doorgaan enz. Bij zo’n instructievideo moest ik vaak pauzeren, opnieuw beginnen, zuchten, steunen en kreunen en gaf ik het vervolgens gedesillusioneerd op 🙂
      Nu ik de basishandelingen snap, kan ik patronen van papier (of een scherm) of filmpjes veel beter volgen en zelf oppakken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret