Mijn eerste haakproject: Rainbow Unicorn Knuffel


Er wordt beweerd dat handwerkzaamheden zoals haken, breien en borduren rustgevend zijn. Helaas heb ik dit niet altijd zo ervaren.
Breien heb ik op jonge leeftijd al geleerd en vind ik inderdaad heerlijk om gedachteloos te doen, maar het leren haken lukte me maar niet.

Uren heb ik gefrustreerd doorgebracht met het kijken naar YouTube tutorials voor beginners, waarin het er ogenschijnlijk zo makkelijk uitzag om te doen. Maar ik kreeg het helaas niet onder de knie en ik kan niet ontkennen dat ik met bolletjes garen door de kamer heb gesmeten…

Ook heb ik basisboeken in huis met toch echt wel duidelijk illustraties en omschrijvingen, maar het lukte me écht niet. Ik snapte het verschil niet tussen lossen, vasten, halve vasten en… het lezen van zo’n patroon was voor mij hogere wiskunde en had altijd errormeldingen in mijn brein tot gevolg.

Ik had de hoop opgegeven, totdat ik op een dag een praatje maakte met een lieve oudere dame in mijn straat. Zij liet mij trots haar zojuist gehaakte konijn zien:

 
Je snapt dat mijn mond openviel van verbazing en dat ik diep onder de indruk heb geapplaudisseerd.
‘Oh meid, kom anders morgenochtend even gezellig een bakkie doen, dan laat ik je zien hoe het moet!’

En zo geschiede. Ik kreeg mijn eerste haakles van een professional:

Nog voordat mijn eerste kop koffie op was, begreep ik ein-de-lijk de basisbegrippen en handelingen!
Ik vind het niet erg om toe te geven: het is me niet gelukt om het mijzelf aan te leren, alle boekjes en fijne YouTube tutorials ten spijt.

Het heeft mij echt geholpen dat er iemand naast mij zat die me instructies gaf, me dingen liet herhalen, fout doen, corrigeren, aanwijzingen en tips gaf: binnen no time had ik het onder de knie!
En nu voor mij de basisbegrippen en handelingen niet meer als Chinees in mijn oren klinken of zorgen voor een halve hyperventilatie-aanval, kan ik YouTube tutorials opeens wél volgen!

Toen ik een tijdje geleden op Instagram enthousiast riep dat ik ein-de-lijk heb leren haken, kreeg ik verzoekjes van volgers of ik alsjeblieft een beginners tutorial wilde schrijven of filmen.
Ik heb er echt over nagedacht, maar besloten om het niet te doen.

Er staan namelijk méér dan genoeg duidelijke video’s en artikelen (met stap voor stap foto’s) online, ik zou dit echt niet beter kunnen uitleggen.
Of je snapt het en pikt het zelf op, of je hebt net als ik even een klein beetje hulp nodig. Als je geen haaklustige buurvrouw of tante hebt, plaats dan een oproepje in een Facebookgroep uit je regio!

Regenboog Eenhoorn Haken

Ik had al een tijdje twee pakketten voor een Rainbow Unicorn van Xenos in huis.
In zo’n handig DIY-pakketje zit alles wat je nodig hebt om een regenboog eenhoornknuffel te haken:

Na mijn eerste haakles ging ik vol goede moed aan de slag en het was zo’n euforisch gevoel om te zien dat het me lukte en dat ik het begreep!
Halverwege het lijf, werd ik overmoedig.

Ik dacht namelijk dat ik niet meer de hele tijd geconcentreerd hoefde te tellen en dus gerust een serie kon kijken tijdens het haken.
Het resultaat?
Een ietwat eivormige romp in plaats van een mooi bol en rond lijfje:

Ik heb best wel veel schoonheidsfoutjes gemaakt, maar het was de wijze Bob Ross die ooit zei: “There are no mistakes, just happy Little accidents!’.

Het beest heeft vier ledematen en ergens tijdens het derde pootje, begon ik in te zien wat ik steeds fout deed en hoe ik het beter kon doen.
Ook kon ik nu wel gericht plaatjes kijken of video’s opzoeken die ik wél begreep: zo fijn!


Nog voordat het mormel half afgemaakt was, zag ik al dat het totaal niet op het voorbeeldplaatje van de verpakking leek 🙂
Toch wilde ik ‘m afmaken, want ik was oprecht enthousiast dat het geen totale mislukking werd en omdat ik er zoveel van opstak.

Ik heb veel te losjes gehaakt en zijn hoofd heeft de vorm van een aubergine 🙂
Toch vind ik ‘m leuk en ligt hij gezellig tussen het speelgoed van mijn dochter.

Toen het einde in zicht was, had ik ook geen zin meer om al die losse kleuren te haken voor zijn staart. Daarom heeft hij daar losse draden, net zoals op zijn kop.

Over het Xenos haakpakket kan ik dus geen objectief oordeel geven. Ik vond de instructies duidelijk, maar pas nadat ik een haakles had gevolgd.
Voor het bevestigen van de manen heb ik nog wel een video tutorial opgezocht, omdat ik er niet helemaal uitkwam met de instructieplaatjes in de handleiding voor een koeienknoop.

TIP!
Op het YouTube kanaal van Hare Maristeit deel ik niet alleen mijn zelfgemaakte filmpjes, maar sla ik in mijn afspeellijsten ook video’s op van handige DIY-tutorials en kookinstructies waar ik zelf wat aan heb gehad en die jullie mogelijk ook interessant vinden 🙂 

Ik vind het een best goed geslaagd eerste haakproject en ik houd van Aubergine’s armzalige blik! (Ja: ik heb hem een naam gegeven).
Nu ik snap hoe het moet en nu ik het patroon in huis heb, zal ik vast ooit eens een mooier exemplaar maken. Maar Aubie zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben 😉

Inmiddels waag ik mij aan het haken van Granny Squares en is mijn eerste deken ‘under construction’.
Nieuwsgierig? Op Instagram (Stories) deel ik af en toe sneak peeks!

Kunnen jullie haken?
En zo ja: hoe heb je dit geleerd?
Laat het weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

11 reacties

 1. Mijn eerste set haaknaalden is onderweg, maar ik moet het ook echt nog leren. Een lange sliert kan ik maken, maar daar houdt het mee op. Gelukkig kan mijn buuf haken.

  1. Koesteren, die buuf 🙂 Als ik denk aan al die uren die ik gefrustreerd heb doorgebracht met YouTube en boekjes 🙂 Goede haaknaalden maken ook een wereld van verschil trouwens! Veel fijner en sneller werken als je een merknaald hebt i.p.v. een simpele metalen.

 2. Ik vind hem echt leuk! Heb zelf geen geduld voor haken maar vind de jouwe echt wel goed gelukt. Zeker voor een eerste keer.

 3. Hoi hoi,

  Nope en ik zou t idd willen leren. Maar ik moet dan n speciale naald halen. Voor mijn MS. Dus mmm even nog steeds over nadenken. Maar ik vind Auby leuk hoor! Ik zou t niet beter doen de eerste keer!

  Groetjes Claudia!

  P.S heb jij nu een nieuwe naald voor je platenspeler? Ik kocht heel enthousiast nieuwe LP’S en je 4aad t al. Leuk die MS gatenkaas hihi.

 4. Wat een leuke unicorn!
  Heb je misschien het haakpatroon en overzichtje van de benodigdheden? Ik zou hem ook heeeel graag willen maken 🙂
  Kan hem alleen nergens meer vinden..

  Groetjes, Anneliza

   1. ja dat had ik gezien, alleen bij de xenos is het pakketje niet meer leverbaar. misschien dat jij het patroon nog ergens had?

 5. Hallo, mijn naam is Thea en ik ben ook de unicorn van xenos aan het haken.
  Het lijf, het hoofd en 3 pootjes zijn al gehaakt, nu nog 1 pootje, de hoorn en de oortjes en de rest nog.
  Maar mijn patroon is zoekgeraakt en nu kan ik niet verder, zo jammer.
  Zou u mij kunnen helpen aan het patroon,.
  Hiervoor mijn hartelijke dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret