Goedkope Studentenmaaltijd: Pasta met Champignonsaus

pasta met champignonsaus
Toen ik nog een arme student was, had ik niet zoveel geld te besteden en daarnaast beschikte ik over zero skills in de keuken.
Internet stond eind vorige eeuw nog niet vol met foodblogs en kookboeken ontbraken nog in mijn boekenkast.

Ik werkte drie tot vier avonden per week in de horeca (waar ik gevarieerd kon eten), dus ik hoefde maar drie of vier avonden per week zelf een prakkie te bereiden.
Meestal was dat twee keer per week een gebakken eitje of soep uit blik en twee keer per week maakte ik deze pasta met zelfgemaakte champignonsaus.

Mijn lieve pleegmoeder Marijke heeft mij dit supermakkelijke recept aangeleerd toen ik nog een puber was en in de loop der jaren heb ik er zelf nog een beetje aan gesleuteld. Voor mij is dit dus een gerechtje vol pure liefde en nostalgie en ik denk altijd aan haar terug wanneer ik dit maak.

Deze maaltijd staat binnen 10 minuten op tafel en je hebt erg weinig ingrediënten nodig. Lekker low budget dus en makkelijk te bereiden: de ideale studentenmaaltijd!

Ingrediënten voor 2 personen

  • Pasta naar keuze (ik vind Farfalle het lekkerst, maar Penne is ook leuk)
  • 1 bakje champignons
  • scheutje melk
  • lepel bloem
  • peper & zout
  • roomboter

Bereiding

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Maak de champignons schoon en snijd deze in kleine stukjes.
Smelt een klontje roomboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 3 minuten, terwijl je het goed doorschept.
Haal de champignons van het vuur.

Smelt een klontje roomboter in een steelpannetje met dikke bodem en voeg hier een lepel bloem aan toe.
Meng dit totdat alle boter in de bloem opgenomen is.
Giet direct een scheut melk toe (anders brandt de bloem aan!) en roer stevig met een kleine garde terwijl het opwarmt.

pasta met champignonsaus goedkoop en snel

Je merkt dat de saus snel dik wordt. Voeg melk toe als de saus te dik is naar je zin, of een beetje bloem als het te dun is.
Voeg de champignons, peper en zout toe en houd warm op een laag vuurtje.

Giet de pasta af en schep de saus over de pasta.
Ik heb de pasta op blaadjes verse spinazie geschept, het is ook lekker om dit op een klein bedje van gemengde sla of bijvoorbeeld rucola te doen.
Je kunt het makkelijk met één vork eten, dat scheelt weer afwas 🙂

Iets meer te besteden of in het bezit van een goedgevulde voorraadkast?
Maak het dan íets smaakvoller!

  • Vervang de melk door slagroom of koksroom.
  • Pers 1-2 teentjes knoflook uit en bak dit met de champignons mee.
  • Bak de champignons in truffelolie (te koop bij o.a. Xenos): dit geeft een superlekkere twist aan het gerecht.
  • Garneer met peterselie.

pasta met champignonsaus

Hadden jullie als student op kamers ook gerechten die je keer op keer maakte?
Wat voor maaltijden waren favoriet?
Laat het weten in een reactie!

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

[bctt tweet=”Easy & Cheap: pasta met champignonsaus. Goedkope studentenmaaltijd binnen 10 minuten op tafel!”]

Laat een reactie achter

18 reacties

  1. Wij maakten in ons studentenhuis heel vaak spinaziepasta (diepvriesspinazie, kruidenroomkaas, knoflook, spekblokjes en pasta) of champignonpasta (champignons, crème fraiche, spekblokjes en pasta). Als ik nu een off-day heb dan maak ik ze nog wel eens om dan lekker ongegeneerd een flink bord vol weg te kunnen werken… Ohja en de Knorr maaltijdpakken waren ook altijd op voorraad in ons studentenhuis. Dat kan ik nu echt niet meer eten nu ik eenmaal weet hoe makkelijk je die gerechten ook helemaal zelf kunt maken en ze nog gezonder zijn ook zonder al die toevoegingen en conserveringsmiddelen.

    1. Oooh ja, spinazie-kruidenkaas was (is!) ook één van mijn favorieten! En ik vond het heerlijk om deze week weer eens een bord vol weg te kunnen werken ?
      Ik vond die pakken met wereldgerechten altijd fijn, superhandig als je geen kennis van koken hebt. Zelfgemaakt is natuurlijk zoveel lekkerder, maar het heeft me wel geholpen vroegâh ?

  2. Ik lust ook geen champignons maar zal het doorgeven aan mijn collega. Ze is dollll op champignons en eet dit het liefst als we samen gaan lunchen:)

    1. Grappig, ik hoor bijna nooit mensen die neutraal zijn over champignons. Mensen zijn er meestal helemaal dol op of lusten het echt niet ?
      Ik vind de smaak echt fantastisch, vooral als ze gebakken zijn in knoflook, yummmm!

  3. Brrrrrrr, ik hou echt niet van champignons. Mij zou je hier dus niet blij mee kunnen maken. Toen ik nog studeerde, at ik heel vaak spinazie met puree en fishsticks in de pan. Heel snel klaar, superlekker en relatief voedzaam. Héérlijk!

    1. Haha, ik zei net ook al tegen een andere lezer over champignons: you either HATE it, or LOVE it 🙂 Daar tussenin zit niets lijkt wel. Volgens mij heb ik nog nooit iemand gesproken die neutraal is over champignons haha
      Vissticks, dat vind ik dus echt blègh… Mijn zoon vond ze heerlijk en daarom had ik ze regelmatig in huis, maar brrr…. bijna alles met een vissig smaakje is niet aan mij besteed.

  4. Dit lijkt mij ontzettend lekker. Dit is niet alleen een prima studentenmaaltijd maar ook zeker voor iemand die een keukenfobie heeft 😉

    Ik sla dit recept op. Thanks for sharing!

      1. Nee de home made Big Mac nog niet maar we hebben wel andere home made burgers gegeten! We zijn er inmiddels achter dat mijn man best wel een home made burger king is 😉 The man can cook haha.

  5. Niet eens zo studentikoos, pasta wordt vaak als studenten-iets gezien. Vooral als je er niet iets moeilijks meemaakt. Maar hoe dan ook super lekker! Maak het zelf ook vaak (of vroeger thuis) en ik krijg er nu al weer gewoon trek van 😉

  6. Ik houd van eigengemaakte champignonsausjes en dit laat zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ga hem even onthouden voor de dagen dat ik niet veel tijd heb om te koken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop