Get Your Game On

spelletjesavond
De donkere maanden staan weer voor de deur. Ondanks dat ik écht een zomermens ben en het liefst hele dagen en avonden op het strand zit, vind ik het wel heel gezellig om ’s avonds knus thuis te zitten met vrienden, mijn kinderen, lekkere hapjes en sfeervolle kaarsjes.

Vaste lezers weten dat ik gek ben op spelletjes spelen (lees bijvoorbeeld DIT oude artikel maar terug) en sinds mijn nieuwe relatiestatus, heb ik deze hobby weer nieuw leven ingeblazen.
Vandaag deel ik daarom tips & tricks voor het organiseren van een spelletjesavond met vrienden, kinderen, of… gewoon lekker in je uppie!

Van 999 Games heb ik een aantal toffe spellen gekregen die ik afgelopen periode voor het eerst heb gespeeld.
Ik ben benieuwd of jullie deze spellen al kennen of leuk vinden om op je verlanglijstje voor de komende feestdagen te zetten!

Tip 1:
Zet dozen met spellen op een zichtbare plek in de woonkamer.
Dit ziet er uitnodigend en gezellig uit!
Wedden dat je visite meteen door je collectie gaat spitten en een spelletje wil spelen?

Sinds ik weer alleen met mijn kinderen woon, ben ik begonnen aan het opknappen en herinrichten van mijn huis.
‘It’s a work in progress’ en één van de eerste dingen die ik heb gedaan, was het leegtrekken van de buffetkast in de woonkamer.

Ligretto
FOTO: het supersnelle, meeslepende en zenuwslopende kaartspel Ligretto is geschikt voor 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar.
Er zijn drie boxen in verschillende kleuren verkrijgbaar, waarmee je kunt combineren en uitbreiden om het ook met een gezelschap tot wel 12 personen te spelen.

Al mijn servies staat nu in de keuken (véél praktischer: waarom heb ik dit niet eerder gedaan!?) en mijn beroemde Duck Egg Blue Buffetkast wil ik nu alleen nog gebruiken voor het displayen van fun stuff zoals kookboeken, knutselspullen, photo props en uiteraard dozen met spelletjes.

Sinds de spelletjes dagelijks in het gezichtsveld staan, speel ik ook vaker spelletjes met mijn kinderen. Mijn peuterdochter ben ik nu (heel geduldig) aan het leren hoe Memory werkt, zo leuk!
We spelen nu nog maar met zes kaartjes en uiteraard ‘wint’ zij altijd 😉
Dit ga ik rustig opbouwen tot acht, tien, twaalf (en meer) kaartjes en ook gaat ze nog de levensles ‘leren omgaan met verlies’ ervaren. Can’t wait hehe….

Tip 2:
Inkoppertje, maar: zet spelletjes met kleine onderdelen of veel kaarten op een hoge plek in de kast, buiten handbereik van erg kleine kinderen met grijpgrage handjes.
Tenzij je het leuk vind om op de grond te liggen en onder de bank pionnetjes en dobbelstenen te moeten graaien.

Inhakend op inkoppertjes, gooi ik er ook nog even de beroemde quote van Johan Cruijff in: ‘Ieder nadeel heb ze voordeel’ (NOTE: dit is zijn grammatica, niet mijnens).

Waarheid als een koe. Want een relatie verbreken, uit elkaar gaan, opeens weer alleen moeten wonen: het is echt niet tof (understatement). Maar zo af en toe ervaar ik wel dat er toch weer een beetje blijheid en gezelligheid mijn nieuwe leven binnenwaait.
Zo heb ik bijvoorbeeld nu veel minder mogelijkheden om (zowel overdag als ’s avonds) de deur uit te gaan en ik moet hier nog heel erg mijn draai in vinden.

spelletjesavond

Des te toffer vind ik het, dat vrienden daarom naar mij toe willen komen! Ik ontvang nu vaker mensen bij mij thuis en heb ook meer quality time met ze: zo fijn!
Ik kook iets lekkers, we drinken een wijntje, kletsen wat en na kinderbedtijd spelen we een spelletje.

Tip 3:
Maak van tevoren verse soep en haal stokbrood en lekkere smeersels in huis.
Dit is zowel lekker als makkelijk om te eten tijdens het spelen van een spelletje!
Ook knapperige groenten (in reepjes of stukjes gesneden) met een frisse dip is een fijne spel-snack.
Zorg er ook voor dat servetjes binnen handbereik zijn, als je geen fan bent van vette vingerafdrukken op spelkaarten of onderdelen 😉

spelletjesavond
Tip 4: sommige spelletjes (zoals Patchwork op bovenstaande foto) nemen veel ruimte op tafel in beslag.
Pas je party snacks hier dus op aan met bijvoorbeeld makkelijk te verschuiven schaaltjes, in plaats van een grote pan soep of veel grote borden. 

Verslavend en verrassend spel: ‘Keer op Keer’

Van alle spellen die ik heb gekregen van 999 Games, vond ik het puzzel-en-dobbelspel Keer op Keer het leukst en meest verrassend. En verslavend 🙂

 keer op keer

Bij dit spel kruis je vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen en gelijkgekleurde gebieden te vullen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen.

Maak steeds de juiste keuze en probeer de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen. Je keuzemogelijkheden stijgen als je jouw speelveld verstandig uitbreidt.
Naast punten voor complete kolommen krijg je ook een bonus als je alle vakjes van één kleur hebt aangekruist. Het spel is afgelopen wanneer een speler twee complete kleuren heeft aangekruist.

De dynamiek van het spel is heel anders, wanneer je het met twee, drie of meer mensen speelt. Je kunt het met maximaal zes personen (vanaf 8 jaar) spelen. Dit heb ik nog niet gedaan en lijkt me een grote uitdaging.

Good to know!
De scoreblokken voor Keer op Keer zijn ook los bij te bestellen of HIER gratis te downloaden.

Wanneer je geen tegenspelers hebt, kun je dit spel ook heel gemakkelijk solo spelen. Je probeert dan nog steeds om zoveel mogelijk punten te scoren en de spelregels van het basisspel zijn nog steeds van kracht.
Alleen werp je in je up steeds maar twee cijfer- en twee kleurendobbelstenen. Na elke worp moet je in één van de lettervelden een schuine streep zetten.

Tip 5: Ga eens wat vaker offline
Ik ben de allerlaatste die oordeelt, want ik kijk graag series en films, speel vaak spelletjes online en loop ook regelmatig even de deur uit om Pokémons te vangen.
Maar het is werkelijk écht heel fijn om af en toe thuis gewoon even schermloos te zijn en/of geen berichtjes of alerts te ontvangen.
Dus heb je eens een avondje voor jezelf? Geef een offline spel zoals Keer op Keer dan echt eens een kans!
Als je net zo fanatiek bent als ik, dan ervaar je dit vast ook als een ’training’ om een volgende keer in gezelschap iedereen ‘af te maken’ 😉 

spelletjesavond

Vertel: spelen jullie ook graag spelletjes?
Welke spellen zijn favoriet bij jou thuis?
Laat het weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

12 reacties

 1. Hele erge spelletjes fans hier! Onze net 4-jarige vindt Otti Panserotti en Regenwormen junior tof, de 6-jarige speelt heel graag Patchwork en de oudste van 8 Qwixx.
  Samen lekker old school Rummikub of Yathzee, maar ga zeker Keer op Keer ook proberen!

  1. Yahtzee is te gek! Denk dat je Keer op Keer dan ook wel leuk gaat vinden! Dat er een junior-editie was van Regenwormen wist ik nog niet, goed om te weten (ze kan er niet vroeg genoeg mee beginnen haha) 🙂

 2. De 999-games zijn idd super leuk, ook na veelvuldig spelen. Wij spelen het liefst Regenwormen. Daar win ik regelmatig, puur op geluk bij de worpen. Mijn man wint juist vaak door tactische acties.
  Natuurlijk ook de klassieker Rummikub. En Taki, een soort pesten. Compleet andere dynamiek (en tactieken ?) wanneer je de spelletjes met meer mensen speelt!

  1. Regenwormen is één van mijn grote favorieten! En ik kwam er dus bij het herinrichten van mijn kast achter dat ik ‘m kwijt ben. Geen ideeeeeee waar het gebleven is, dus die moet op mijn verlanglijstje 🙂 Ken je Crazy Chicken? Dit is geweldig om met z’n tweetjes te spelen, vanaf drie personen raak ik van de leg door alle nieuwe factoren en de andere dynamiek haha

 3. Moet idd de spelen maar eens richting tafel halen. Ze staan nu in de logeerkamer waar ik bijna nooit kom. Maar elke keer als ik ze zie denk ik, oh leuk, moeten we weer eens doen. Wat daarna dus nooit gebeurt…..

  1. Ja, dat is er bij mij dus ook ingeslopen de afgelopen jaren toen ze in een gesloten kast stonden. Sinds ze weer in het zicht staan, zie ik visite ook echt even alle titels nalopen en wordt er vaker iets gespeeld!

 4. Mijn man is spelletjesfanaat, ik iets minder maar we spelen regelmatig spelletjes met onze kinderen van 9 en 10. Na de lunch bijvoorbeeld. Wij spelen qwixx, dat lijkt erg op “keer op keer”, yahtzee en (tip!) phase 10. Toen ze kleiner waren hebben we veel “ge-ezeld”. Als we uit eten gaan nemen we ook graag een spelletje mee voor tijdens het wachten op het eten, zoals de reiseditie van “wie is het”. Tip voor Norah-proof spel: kleurentorentjes of het Dick Bruna kwartet met mega-grote kaarten.

 5. Hier hebben we veel te veel spelletjes om ze te kunnen displayen. ?
  Ik zou vele kunnen aanraden maar zal me beperken tot enkele: qwirkle, Carcassonne (er bestaat ook een junior versie), Elfentocht, Sushi Go, ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret