HO HO HO! Ik kwam gisteren al een beetje in de decembersfeer toen ik deze taart bakte en decoreerde samen met mijn zoon. Mijn inmiddels alweer bijna elfjarige zoon, maar hee: je bent nooit te oud om een chocoladetaart te bakken!
Of om de schalen met beslag en de lepels, spatels en gardes af te likken. You only live once: lick the bowl!
Deze Brownietaart met warme kersen en mascarpone is het dessert uit de Allerhande Kerstbox 2016 waarvan ik alvast een voorproefje heb gekregen. En natuuuuuuuurlijk deel ik dit (overigens erg makkelijke!) recept met jullie.
Ik vond ‘m wel best wel machtig en ik kan me ook goed voorstellen dat je na een viergangen kerstdiner een beetje vol zit. Kleine puntjes snijden dus en wie weet blijft er wat over voor je ontbijt op Tweede Kerstdag 😉
Ingrediënten
- 125 gr boter + extra om in te vetten
- 1 vanillestokje
- 200 gr pure chocolade 85%
- 3 eieren
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 bakje mascarpone
- 1 pot kersen zonder pit op siroop (350 gr)
- snufje zout
- 2 el bloem
- 1,5 el maizena
OVERIG: Springvorm met anti-aanbaklaag en een doorsnede van 20 cm, bakpapier en een mixer.
Hoe maak je het?
STAP 1: Verwarm de oven voor op 170℃.
Vet de bodem en rand van de springvorm in met boter en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.
TIP VAN MIJ: ik leerde tijdens een workshop cheesecakes bakken met Miljuschka Witzenhausen dat je de zijkanten óók met bakpapier moet bekleden voor een mooier resultaat!
STAP 2: Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit.
Smelt de boter in een steelpan.
Hak ondertussen de chocolade in stukjes.
Neem de pan van het vuur, voeg de chocolade toe en laat in de boter smelten.
STAP 3: Doe ondertussen het vanillemerg en de eieren in een grote kom en klop met de mixer in 5 minuten licht en luchtig.
Voeg al mixend de basterdsuiker toe door deze aan de rand van de kom erbij te voegen.
Mix 3 minuten tot het mengsel stijver wordt.
Meng 4 eetlepels mascarpone erdoor.
STAP 4: Roer de gesmolten chocolade, bloem en een snufje zout door het eiermengsel.
Schenk dit beslag in de springvorm en bak circa 45 minuten* in het midden van de oven.
*De aangegeven oventijden zijn bedoeld voor een elektrische oven. Het zijn indicaties, de exacte bereidingstijd varieert per oven.
STAP 5: Neem de taart uit de oven, zet op een rooster en laat 15 minuten afkoelen.
Verwijder de rand van de springvorm en laat de taart in 45 minuten helemaal afkoelen.
STAP 6: Meng voor serveren de maizena met 1 eetlepel water.
Doe de kersen met siroop in een pan en meng de maizena erdoor.
Verwarm op laag vuur en laat in 5 minuten binden.
STAP 7: Verdeel de rest van de mascarpone over de taart en schep er een paar eetlepels kersensaus over.
Serveer de rest van de saus er apart bij.
[bctt tweet=”Recept voor Brownietaart met warme kersen en mascarpone uit de AH Kerstbox 2016!” username=”MarisMariaRenne”]
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
10 reacties
De combi van kersen en chocolade is onweerstaanbaar dus dit ga ik onthouden voor kerst. Of gewoon voor een verjaardag haha 😉
Benieuwd wat er nog meer in de AH kerst box zit, wel handig: scheelt weer boodschappen doen in de drukste tijd van het jaar.
Top: ben dol op brownies, kersen en mascarpone dus deze sla ik op!
Super lekker! Wat ook leuk is om dit in kleine glazen potjes te scheppen. Echt een succes op verjaardagen
Oh, zeker een heel leuk idee! Voor een kerstdessert zou ik dan de rand dippen in rood-witte sprinkles en er een candy cane stokje aan hangen 🙂
Lijkt me wel een rotklus om af te wassen haha
Hij ziet er erg lekker uit, van zo’n puntje als toetje zou ik wel blij worden!
Ik at zojuist een puntje als tussendoortje #sorrynotsorry
Het ziet er heeeeerlijk uit! Ik krijg er zowaar trek van 🙂
Wie houdt er niet van de combinatie kersen en chocolade? Dit ziet er heel lekker uit. Blijven de kersen op hun plaats door maizena en water?
Het werd inderdaad iets steviger en de saus werd meer roze dan doorzichtig, wat weer fijn is voor de foto’s 😉
ohhh dat ziet er echt verrukkelijk uit zeg! Mmmm!