In mijn tweede Eetdagboek van een Flexitariër had ik ehm… een burgerweek 😉
Hierin vertelde ik al dat jullie het recept voor de zelfgemaakte bonenburgers met kikkererwten en feta nog tegoed hadden van mij: bij deze!
Zelf groentenburgers maken is iets dat ik dit jaar pas heb ontdekt en ik ben fan.
Ze zijn smaakvol, vullend en vegetarisch: iets wat ik ook probeer om bewuster en vaker te eten.
Zelf vegaburgers maken: GOOD TO KNOW + TIPS VOORAF!
- Als je nog nooit zelf veggie burgers hebt gemaakt, moet je er een beetje rekening mee houden dat ze nooit écht superstevig worden.
Het heeft geen vleesstructuur, het is meer een ‘stevige puree’. - Het helpt als je de vegaburgers ten minste een uur laat opstijven in de koelkast, dan worden ze steviger.
Nog beter: maak ze ‘s ochtends alvast, of een avond van tevoren! - Je kunt zelfgemaakte vegaburgers die te vochtig of slapjes zijn verstevigen door er wat havermout, paneermeel of maïzena aan toe te voegen. Ik vind havermout persoonlijk het fijnst, want dit geeft ook een beetje structuur en een kleine ‘bite’ aan je home made vegaburger.
Ingrediënten voor 4 bonenburgers
VOOR DE BONENBURGERS:
- 400 gr zwarte bonen (= groot blik)
- 60 gr kikkererwten (= klein blikje)
- 50 gr feta
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl komijn
- 5-7 el havermout
- olie naar keuze (ik gebruikte zonnebloemolie)
VOOR DE TOPPING EN HET BOUWEN VAN DIT FABULOUS BROODJE:
- 4 broodjes
- handje slamelange
- handje cherrytomaatjes
- 125 gr crème fraîche
- takje verse munt
- peper
Oké: aan de slag met die zelfgemaakte bonenburgers!
Giet de zwarte bonen en kikkererwten af en spoel goed af met koud water.
Laat goed uitlekken en dep droog met een schone theedoek.
Snipper de ui en bak dit even in een koekenpan op hoog vuur, samen met de fijngehakte (of uitgeperste) knoflook, cayennepeper en komijn.
Meng het uienmengsel met de uitgelekte bonen, voeg hier de feta aan toe en pureer alles samen in een keukenmachine of met een staafmixer.
LET OP: je wilt het mengsel niet té veel pureren, maar juist wat structuur behouden.
Als je er het geduld (en de kracht) voor hebt kun je het mengsel ook prakken met een stamppotstamper 🙂
Kneed er met je handen havermout doorheen.
Voeg wat extra toe, als je denkt dat het mengsel nog te vochtig is.
Maak een bol van het bonenmengsel, rol hier een ‘staaf’ van, verdeel dit in vier gelijke delen en maak er burgers van.
Dek de burgers af met huishoudfolie en laat ze ten minste een uur rusten in de koelkast, maar liefst nog langer.
Grill de broodjes kort in de oven en snijd doormidden.
Snijd de muntblaadjes fijn en meng met de crème fraîche en een snuf versgemalen peper.
VARIATIETIP: vervang de munt met een beetje geraspte komkommer!
Besmeer de broodjes met de crème fraîche en beleg met een handje sla.
Bak de burgers ongeveer 5 minuten aan elke kant en leg ze op de sla.
Beleg de burgers met wat (doormidden gesneden) cherrytomaatjes en eventueel nog een klodder crème fraîche.
Eet smakelijk!
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram?
Tag mij ( @hare_maristeit) in je foto of gebruik de HASHTAG #HareMaristeit in je onderschrift.
Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s ?
[bctt tweet=”Zelf Maken: Vegaburger van Zwarte Bonen, Feta & Kikkererwten!” username=”MarisMariaRenne”]
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
2 reacties
Zo leuk om dit zelf te kunnen maken…..
Het lijkt me yummie 😉
Xoxo
Ziet er heerlijk uit!