DIY: Zelf je broek verkorten, met tips voor beginners!

broek verkorten
Ik kruip niet zo vaak achter de naaimachine als ik zou willen. Zelf kleding en accessoires maken is één van mijn grootse hobby’s, maar het ontbreekt me helaas vaak aan tijd.

Mijn vriend had laatst een broek gekocht waarvan de broekspijpen te lang waren, dus haalde ik mijn naaimachine weer van stal en stofte ik ‘m af. Waarschijnlijk wist je dit niet van mij, maar ik heb een tijdje Design & Styling gestudeerd. Voordat ik hieraan begon, heb ik een jaar in een naaiatelier gewerkt om de fijne kneepjes van het coupeusevak te leren.

Hier heb ik veel, echt HEEL VEEL broeken verkort en zooooooveel kledingstukken stikseltje voor stikseltje uit elkaar gehaald. Oersaai werk, maar ik heb er veel van geleerd, waar ik tijdens mijn opleiding veel profijt van heb gehad. Deze werkervaring heb ik weggelaten in mijn artikel over ‘Mijn eerste baantjes‘ want dit was al zo uitgebreid, maar vond ik toch wel even leuk om nu te vertellen.

Wat heb je nodig?

 • spelden
 • meetlint en/of liniaal
 • stofkrijt
 • stofschaar
 • strijkbout en strijkplank

Aan de slag + tips voor het verkorten van broekspijpen

Trek schoenen aan die je vaak of meestal onder deze broek gaat dragen, om de juiste lengte van de broekspijpen te bepalen. Een broek valt altijd anders met hakken, ballerina’s, laarsjes of slippers eronder.

broek verkorten

Vouw de broek op de juiste hoogte en speld dit vast precies in het midden van de achterkant.

broek verkorten
Meet aan de binnenkant van de broekspijp de exacte positie van de vouwlijn. In mijn voorbeeld, moeten de broekspijpen dus 5 centimeter verkort worden. Meet ook de lengte van de zoom op, deze in mijn voorbeeld is 1 cm.

zelf een broek verkorten

zelf een broek verkorten

zelf een broek verkorten

Markeer met stofkrijt een lijn voor het aantal centimeters dat eraf moet.
Hieronder heb ik 0,5 cm weer een lijn getekend (de helft van mijn zoom) en vervolgens weer een centimeter daaronder.
Is de zoom van jouw broek 2 cm lang, dan teken je dus een streep na 1 cm en na 2 cm.
De bovenste lijn wordt de nieuwe onderkant van je broekspijp, de onderste twee strepen worden naar binnen gevouwen en zijn de zoom.

LET OP: als je deze ruimte niet hebt of je vindt dit te veel gedoe, dan kun je ook gewoon één keer vouwen. De binnenkant is dan minder mooi en stevig afgewerkt, maar in principe is er niemand die dit ziet.

zelf broek verkorten

Knip de broekspijpen af op de onderste lijn.
Niet afgebeeld, maar wel belangrijk: aan beide zijkanten is de naad dikker: knip een puntje schuin af, zodat je het mooier kunt omvouwen!

zelf broek verkorten

Vouw en strijk de bovenste lijn zo strak en recht mogelijk.
Vouw dan de onderkant naar binnen en strijk/pers dit ook zo stevig mogelijk.

zelf broek verkorten
Er is geen randje of rafeltje meer te zien aan de binnenkant, strijk nogmaals alles glad  en strak voordat je het met spelden vastzet.

zelf een broek verkorten

Voor dit soort projecten vind ik het handig om het opzetstuk (tafelblad) van mijn naaimachine te verwijderen, zodat ik de broekspijp er omheen kan schuiven:

zelf broek verkorten

Kies de juiste steekgrootte, de juiste kleur garen en naai een nieuwe zoom. In mijn geval dus op 1 cm hoogte, die aan de achterkant precies aansluit.

  TIP VOOR HET KIEZEN VAN EEN KLEUR GAREN!
Eén tint donkerder garen dan de kleur van de stof komt meestal precies goed uit. Kies bij stoffen met een dessin, ruit of streep een kleur garen dat overeenkomt met de meest opvallende kleur van de stof. Bij jeans kijk je naar het garen dat gebruikt is in de naden en stiksels.

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik zelf niet zo nauwlettend ben op de keuze van het materiaal garen. In principe moet je er wel op letten dat je katoenen garen gebruikt bij katoenen stoffen en synthetisch garen bij synthetische stoffen, zijde garen voor zijde en wollen stoffen enz.
Het is namelijk belangrijk dat de was- en strijkbehandeling voor stof en garen gelijk zijn, om risico van vervorming (krimpen!) te voorkomen. Dit heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt, maar misschien heb ik gewoon geluk gehad…

Verkorten jullie ook zelf broekspijpen of breng je jouw broeken naar een naaiatelier?
Laat het weten in een reactie als er nog verzoekjes zijn voor naaiprojecten die ik kan delen op mijn blog!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

10 reacties

 1. Ha, leuk weer een naaiprojectje van je te zien! Mijn ’to do lijstje’ groeit ook wekelijks maar waar haal ik de tijd vandaan denk ik dan…
  Maar het geeft me wel weer inspiratie om het op te gaan pakken.
  Broeken inkorten heb ik vaker gedaan, ik heb dan wel een andere tactiek want ik vind het behouden van de originele zoom mooier. Maar goed, ieder z’n maniertjes hè! Ik hoop dat er nog veel ‘naaiprojectjes’ volgen!!

  1. Dit is een easy peasy DIY voor beginners hm! ?
   De oorspronkelijke zoom behouden doe ik alleen met bijv. jeans waar een mooie washed of rafelige zoom aan zit, die zonde is om weg te knippen. Moet zeggen dat ik het vaak ook wel zie, wanneer het ‘eraan genaaid’ is (als je begrijpt wat ik bedoel).
   Heb je nog verzoekjes voor naaiprojecten?

   1. Helemaal mee eens Maris ☺
    Ennu, zou weleens een projectje voor gevorderden willen zien dan ?
    Iets van een zomerjurk of zo? Lekker Maris ‘stijl’…

 2. Vraagje, moet de zijnaad ook wat versmalt worden, zodat de zoom niet tegentrekt ? Vooral indien heel wat ingekort moet worden.

 3. Dankjewel voor dit artikel over het inkorten van pantalons. Ik kan me voorstellen dat het belangrijk is na te denken over het schoeisel dat je eronder draagt. Hoge pijpen kunnen juist extra leuk staan met een laarsje bijvoorbeeld.

 4. Hoe kan ik een broekstootband in de zoom naaien ? Dat maakt de zoom aan de achterkant wat slijtvaster. In de winkel betaal ik 8 euro om een broek in te korten, dat is dan zonder stootband en dus wil ik het zelf doen.
  Heb je goede raad ? Dankjewel !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret