Weekendje Parijs in kerstsfeer

Terwijl Nederland Sinterklaas vierde, dompelden wij onszelf onder in Kerstsfeer en wel… in Parijs! Deze stad is niet nieuw voor me, maar ik was er al een aantal jaren niet geweest en ik had Parijs ook alleen nog maar in de zomer bezocht. Hóe anders was het, in de kou en met zoveel gezellige lichtjes overal: très magnifique!

Kerst in Parijs

Qua periode van het jaar, zou ik je zéker aanraden om Parijs in dit seizoen te bezoeken. De stad op zichzelf is natuurlijk al superromantisch, maar met al die kerstboompjes en decoraties overal: je ontkomt er gewoon niet aan om met een warm & fuzzy feeling ’s avonds weer terug naar je hotel te slenteren.

Hele dagen slenteren is trouwens ook een stuk aangenamer zonder tropische hitte en wij hadden tijdens ons weekend mazzel met precies de goede weersomstandigheden. Geen regen, geen vrieskou of gladheid, maar gewoon heel romantisch précies aangename temperaturen om hele dagen buiten te zijn en de stad volop te ontdekken. Ook troffen wij het trouwens, dat wij tijdens ons verblijf de voetbalwedstrijden van zowel Nederland als Frankrijk in café’s konden kijken, wat echt een heel leuke ervaring was!

Hotel de Roubaix

Mijn vriend en ik zijn nog geen jaar samen, maar hebben het afgelopen jaar al een aantal leuke stedentripjes gemaakt (o.a. naar Londen, Gent en Groningen), waarin we elkaar beter hebben leren kennen. Ik vond het daarom ook zó leuk toen hij me een linkje appte van het Parijse hotel dat hij voor ons had geboekt. De sfeer van Hotel de Roubaix is een mix van oude Franse stijl, stripverhalen en kunstfotografie met een héél groot kleurenpalet. Kortom: VERY Hare Maristeit 🙂 .

hotel de roubaix paris
hotel de roubaix paris
hotel de roubaix paris

Het very Instaproof hotel ligt in een gezellige, bruisende en centraal gelegen wijk. Je loopt binnen no time naar Centre Pompidou en Forum des Halles. De kamers zijn netjes en schoon, het personeel is er supervriendelijk en je wil er het fijne ontbijtbuffet ook zéker bij boeken.

HOTEL DE ROUBAIX
6 rue Greneta
75003 Paris
www.hdroubaix.fr

Cimetière du Père-Lachaise

Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs, gelegen op en rondom de heuvel Champ-l’Évêque in het 20e arrondissement vlak bij het metrostation Père Lachaise.

pere lachaise metro

Met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar is Père-Lachaise de meest bezochte begraafplaats ter wereld en dat komt onder andere doordat er zoveel beroemdheden zijn begraven, zoals bijvoorbeeld Jim Morrison.

In de jaren 90 waren wij allebei Grunge tieners met een liefde voor muziek uit de 60’s en hadden wij al eens (los van elkaar natuurlijk) een ‘bedevaartstocht’ naar Jim’s graf afgelegd. Nu we ongeveertigers zijn en nog steeds dezelfde liefde en passie voor muziek delen (ons muzikale hoogtepuntje dit jaar was Pearl Jam live zien op Pinkpop!) leek het ons leuk om deze wandeling ook samen af te leggen. Het is een prachtige begraafplaats in een heuvelachtig landschap met indrukwekkende tombes en stenen. Heel bijzonder en sereen om daar te wandelen, in zo’n grote en bruisende stad als Parijs.
www.pere-lachaise.com

Musée d’Orsay & Centre Pompidou

Een bezoekje aan Musée d’Orsay was één van de redenen waarom we dit reisje boekten, want hier is momenteel een expositie te bewonderen van Edvard Munch.

Ik heb zelf ontelbaar veel uren gewerkt aan zijn beroemde ‘De Schreeuw‘ (op nummer) en dit doek heeft een speciale betekenis voor me. Het me namelijk met humor en aandacht geholpen om niet door te draaien in een tijd dat de wereld gek leek te zijn geworden en ik op het punt stond om mijn huis te verliezen. En daarom heeft dit doek nu ook een speciaal plekje op het toilet in mijn nieuwe huis 😉 .

Het Musée d’Orsay is gevestigd in het Gare d’Orsay. De collectie in dit voormalige treinstation is gewijd aan 19e eeuwse kunstenaars, met speciale aandacht voor de impressionisten en de pre-impressionisten en prachtwerken van beroemde namen als Pisarro, van Gogh, Renoir, Monet, Millet en Degas. De expositie van Edvard Munch is nog maar heel kort (tot 1 januari 2023) te bezoeken.

Tot 8 januari 2023 kun je de indrukwekkende werken van Kehinde Wiley (de Afro-Amerikaanse kunstenaar die ook de officiële portretten van Barack en Michelle Obama mocht schilderen) nog bewonderen. Zijn enorme en indrukwekkende bronzen beelden en explosieve, moderne en kleurrijke doek maakten echt indruk op mij, in zo’n klassiek en historisch museum.

Het Centre Pompidou is een toonaangevend centrum voor moderne kunst in Parijs en een niet te missen gebouw in het centrum van Parijs. De gevel van het gebouw is een wirwar van glazen pijpen en buizen met roltrappen. Deze ervaring alleen is op zichzelf al een bezoekje waard en het uitzicht over de stad is waanzinnig.

Er zijn meerdere (vaste) tentoonstellingen te bekijken in Centre Pompidou die allemaal de moeite waard zijn, maar tot 16 januari 2023 kun je hier nog terecht voor de indrukwekkende expositie van de eigenzinnige, excentrieke en feministische Alice Neel (1900-1984). Je ziet wat werken van deze expo voorbij komen in de Reels die ik verderop in deze blogpost deel.

Musée d’Orsay: www.musee-orsay.fr
Centre Pompidou: www.centrepompidou.fr

Waar te eten in Parijs?

Toen wij in het voorjaar naar Londen gingen, hadden we van tevoren allemaal leuke vega(n) restaurantjes opgezocht en had ik me al weken verlekkerd aan de menukaarten. Voor dit weekendje Parijs hadden we eigenlijk alleen twee musea uitgezocht en besloten dat we naar Père-Lachaise wilden wandelen.

En dit bleek een goede keuze, want echt al het eten dat wij aten in Parijs was lekker. Zelfs een gewone tosti was phénoménal 🙂 . Loop gewoon rond en strijk neer bij het eerste de beste restaurantje of lunchroom dat er gezellig uitziet en laat je verrassen. Wellicht was het toeval, maar ook overal waar wij neerstreken troffen wij het met super-enthousiast en vriendelijk personeel en waanzinnig goed eten.

Parijs is echt een heel gezellige stad en ‘eten’ staat er duidelijk centraal. Ondanks dat het er groot en druk is, voelde ik in alle horeca-gelegenheden een soort ‘rust’. Iedere maaltijd, zelfs een gewone lunch op maandagmiddag, wordt uitgebreid en rustig genuttigd door de Parijzenaren, inclusief wijn. Het is maar goed dat ik er niet woon, want dan zou ik dagelijks naar de sportschool moeten of ’s middags licht aangeschoten weer achter mijn laptop kruipen 😉 .

Ik vond ons weekendje Parijs echt een fantastische afsluiter van dit jaar en was blij dat ik vóór vertrek mijn kerstboom thuis al had opgetuigd. Ik was zo ondergedompeld in de romantische Parijse kerstsfeer en die vibe zet ik graag nog even voort.

Op socials deel ik vaker foto’s en filmpjes van leuke tripjes die ik heb gemaakt. Volg je @hare_maristeit al op Instagram?

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. Leuke tips van jullie weekend. Wij gaan dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar met kerst naar Parijs. Ga in ieder geval twee tips van je meenemen. Dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret