Vorige week ging ik uit eten met mijn BFF Sarah.
Sarah is al een vegetariër sinds haar tienertijd en sinds ruim een jaar eet zij volledig veganistisch.
Zelf ben ik een flexitariër en eet ik maximaal eens per week een gerecht met vlees.
Vinden wij trouwens helemaal prima van elkaar. Respect en zo.
Maar wanneer wij samen uit eten gaan, gaan wij natuurlijk wel op zoek naar een restaurant waar Sarah ook volop keuze heeft en de menukaart niet alleen beperkt is tot brood (zonder smeersels), patat of salades waar nog ingrediënten voor haar uitgevist moeten worden.
Klinkt gek misschien, anno food-hipster-tijdperk-nu, maar het zal je verbazen hoeveel teleurstellingen wij al samen hebben ondervonden in de horeca.
We hadden van tevoren geïnformeerd bij de Meierij in Santpoort-Noord en werden enthousiast te woord gestaan. Op de kaart staan al volop vegetarische keuzes, maar het was voor de kok geen probleem om rekening te houden met een veganistisch menu. Ze vonden het fijn dat we het van tevoren even aangaven, zodat ze wat speciale ingrediënten konden inkopen.
Tof, nietwaar!?
Restaurant eigenares Anita en ik kenden elkaar nog niet persoonlijk, maar we volgen elkaar al jaaaaaaren op het interwebs.
Trouwe lezers zien haar wel eens vaker voorbij komen in mijn rubriek met lezersfoto’s. Anita maakt namelijk wel eens een recept van mijn blog, maar dan ehm…. mooier 🙂
Samen met haar dochter Anniek deelt zij een Instagram account, waarop zij dagelijks de meest fantastische food creaties spammen:
Als jij ook van lekker eten houdt, dan ga je ze NU ook volgen op Instagram: @anita_anniek_koken_bakken_eten want… dat wil je 🙂
Mede door hun fabulous food foto’s spam en de enthousiaste reactie op onze vraag of er een vegan menu mogelijk was, gingen wij dus met hoge verwachtingen naar Anita’s restaurant in Santpoort-Noord.
Bomvol, ROLLEND en met een Doggy Bag gingen wij ’s avonds laat weer naar huis, na een zeer geslaagde avond en VERRUKKELIJK eten!
Benieuwd naar wat wij allemaal hebben gegeten? Kijkt u mee 🙂
Amuse: Doperwtensoep met Munt
De Meierij is een charmant dorps restaurant en speciaal voor ons (en de food foto’s) hadden ze het tafeltje met het meeste daglicht gereserveerd.
We werden vriendelijk en gastvrij ontvangen aan een mooi gedekte tafel, waar meteen versgebakken brood, olijfjes en (vegan proof) smeersels uitgestald werden:
Hij was HEERLIJK!
Voorgerechten
Sarah’s voorgerecht was zo mooi, dat ik het gewoon van twee kanten heb gefotografeerd:
Sarah at een ‘Coeur de Boeuf‘, wat bestond uit flinterdun gesneden tomaat met gegrilde gemarineerde groenten zoals aubergine, groene asperges, courgette en witte asperges.
Ik weet niet wat het is, maar zodra ik garnalenkroketjes op een menukaart zie staan dan WIL ik ze!
Hoofdgerechten
Stiekem zat ik na de amuse en het voorgerecht eigenlijk al een beetje vol…. Maar ik had licht geluncht en mijn zinnen gezet op een lange avond ongegeneerd tafelen, dus ik heb doorgezet 😉
Zoals ik al schreef, respecteer ik het natuurlijk he-le-maal dat Sarah volledig veganistisch eet. Maar dit betekent helaas voor mij dat ik geen kaasfondue-buddy meer heb. Snik.
Kaasfondue is mijn lievelings. Ik ben GEK op gesmolten kaas. Alle soorten kaas. Vooral stinkkaas. Maar bijna niemand in mijn omgeving deelt helaas mijn liefde voor kaasfondue en dit is in restaurants vaak een gerecht voor twee personen. (Snik!)
Dit is een halve camembert uit de oven, gekaramelliseerd met rietsuiker en geserveerd met een frisse Mesclunsalade, appel en een zoete compote van vijg, dadel, abrikoos, rozijn, een vleugje anijs en citrusfruit.
Ik heb een groot zwak voor combinaties van zoet en hartig, dus ik was echt intens gelukkig met mijn hoofdgerecht, ondanks dat ik eigenlijk al best wel vol zat.
Sarah at een Thaise rode curry. Voor dit gerecht van de menukaart kun je kiezen tussen tofu of kip en de saus wordt niet op smaak gebracht met vissaus. Helemaal vegan proof dus!
Burp…. propvol, dus… Doggy Bag please!
Ik kreeg mijn hoofdgerecht niet op. Zo jammer!
Een volgende keer skip ik het voorgerecht en ga ik mezelf een hele dag uithongeren voor de Camembert Brûlée.
Sarah kreeg haar Thaise Curry ook niet op en vroeg om een Doggy Bag. Zo cool!
Ik ben heel erg tegen verspilling en mijn eigen koelkast puilt ook altijd uit met bakjes leftovers. Ik heb alleen nog nooit het lef gehad hier in een restaurant om te vragen en ik had ook niet het idee dat het in Nederland (in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Amerika) al best wel gebruikelijk is.
Ik vind dit echt een goede zaak én een compliment voor de kok!
Dessert: vegan proof Oreo IJs
We hebben na het hoofdgerecht nog lang water (en wijn) genipt, voordat we klaar waren voor het dessert. Anita had ons al verteld wat haar dochter Anniek voor ons had gemaakt en dit wilden we écht niet over slaan. Ik bedoel….<insert tromgeroffel>….. OREO IJS!!!!
We hebben nog net niet de bordjes afgelikt, wát was dit lekker!
Over De Meierij en De Bokkesteeg in Santpoort-Noord
Restaurant De Meierij is te vinden in de niet te missen Hoofdstraat (nummer 204) van het idyllische dorpje Santpoort-Noord, vlakbij Haarlem. Wij noemen het trouwens altijd ‘Santo Porto’ 🙂
Het restaurant heeft een dorps karakter met een huiselijke sfeer en bijzonder vriendelijk en professioneel personeel.
Geloof me: ik kom oorspronkelijk uit Brabant en ik vind niet al het horecapersoneel in Noord-Holland even vriendelijk.
Iedere gast wordt hartelijk verwelkomd en ook weer net zo vriendelijk uitgelaten en uitgezwaaid. De gerechten waren overduidelijk kakelvers en met veel liefde en mooie producten bereid.
Het is bij De Meierij geen probleem om dingen aan te passen wegens een allergie of vegetarische/veganistische verzoeknummers. Meld het van tevoren even en zij zullen met liefde het menu voor je aanpassen!
De zaak heette al De Meierij, toen Anita en haar man het 22 jaar geleden kochten. In het zijstraatje van het restaurant zit ook een ingang, waar je eetcafé De Bokkesteeg betreedt.
Tussen de twee restaurants zit een grote ruimte met onder andere de toiletten. De zaken horen dus bij elkaar, maar zijn wel van elkaar afgesloten. Maar het is wel mogelijk om iets van de kaart uit de andere zaak te bestellen, om je keuzeprobleempjes nog wat te vergroten.
Ik ben gek op kneuterigheid, dus ik kon het niet laten om ook wat foto’s te maken van de hilarische tegeltjes in de toiletten:
Eigenlijk is het trouwens helemaal niet slim dat ik deze nog onontdekte hotspot deel op mijn blog, want straks gaan jullie hier massaal naartoe en moet ik maanden van tevoren reserveren…
Maar ik houd heus niet al het moois in de wereld voor mezelf, dus als je hier eens in de buurt bent en je wilt GOED eten, dan wil je zeker hierheen!
Kijk voor meer foto’s, info en de menukaart op www.meierijsantpoort.nl
De Meijerij en De Bokksteeg zijn geopend van woensdag tot en met zondag, vanaf 17:00 tot wanneer de laatste gast het pand heeft verlaten (geen sluitingstijd dus).
Volgen jullie Anita & Anniek al op Instagram?
En wie van jullie vraagt er ook wel eens om een Doggy Bag in een restaurant?
[bctt tweet=”Restaurant Review De Meierij in Santpoort-Noord: aanrader voor lekkerbekken, ook vegans!” username=”MarisMariaRenne”]
Bewaren
Bewaren
4 reacties
Wat heerlijk ziet dit eruit!! Ik ben ook een enorrrrme kaas liefhebber maar helaas ook thuis de enige die zover gaat te willen fonduen! Als ik ooit eens in Haarlem ben staat dit op de planning!
Hier in onze buurt (zuid Limburg) zit een heerlijk restaurant waar je als je de wijnfles niet op krijgt je die mee mag nemen! Heeerlijk ??
Oh, klinkt ook als een restaurant naar mijn hart ?
Jammer hè, dat kaasfondue in de meeste restaurants vaak een gerecht voor 2 personen om te delen is? ?
In Haarlem zit ook een geweldig kaasfonduerestaurant (ik droom regelmatig over hun Gorgonzolafondue!) maar krijg weinig mensen overgehaald om met mij mee te gaan boehoe ?
Nou, wij zijn gék op kaasfondue en maken het toch vaak één keer per jaar (is best machtig) en dan vaak in de winter. Vind het meer een wintergerecht. Ik maak het dan wel helemaal zelf met drie of vier soorten kazen en de nodige witte wijn en kirsch. Echt lekker.
Dat restaurant hierboven ziet er ook erg gezellig uit en je ziet aan de gerechtjes dat er zorg aan is besteed. Ik ben zelf ook soort van flexitariër, ofwel ik eet wat ik op dat moment lekker vind of in huis heb. Ik hoef ook niet iedere dag vlees.
Anita, pluim op jullie mooie werk.