Tarte Tatin is eigenlijk (heel oneerbiedig) gewoon een fancy naam voor ‘een lap deeg over een berg fruit uit de oven’.
Oftewel: een lazy bake cake 🙂
Tsja: ik ben in de keuken nou eenmaal regelmatig lazy en easy, dus ik maakte er eentje met appels en verse kersen.
En wegens gebrek aan zin om zelf deeg te maken, gebruikte ik gewoon plakjes bladerdeeg uit de vriezer: easy does it/luiheid to the max!
Afhankelijk van het seizoen, kun je ook ander rood fruit gebruiken natuurlijk of iets uit het vriesvak grissen.
Superlekker om als dessert te serveren of om snel in elkaar te flansen als je vlak van tevoren hoort dat je zo visite moet ontvangen en niets lekkers in huis hebt 😉
Ingrediënten en benodigdheden
- 8 appels (geschild en in partjes of kleine stukjes)
- 250 gram kersen (ontpit) of ander rood fruit
- sap van 1 citroen
- 115 gram kristalsuiker
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 ei (losgeklopt)
- 2 el rietsuiker
- 1 tl kaneel
TOOLS:
- zeef + bloem
- appelsnijder
- deegroller (of een glas)
- leeg flesje + chopstick of rietje (voor ontpitten van de kersen)
- bakkwastje
- grote ovenschaal
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 180℃.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Schil en snijd de appels in dunne partjes of blokjes.
Ontpit de kersen (check de video voor een trucje om dit snel te doen!) en snijd in stukjes.
Doe de appels en kersen in een hapjespan en voeg hier de uitgeperste citroen, kristalsuiker en kaneel aan toe.
Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur en roer regelmatig door.
Laat het inmiddels mooi roze gekleurde fruitmengsel uitlekken in een vergiet of zeef en schep het in een grote taartvorm of ovenschaal.
Verstuif wat bloem op het aanrechtblad, plak de vier ontdooide vellen bladerdeeg aan elkaar en rol het met een deegroller (of stevig glas) uit tot een grote dunne lap deeg.
Bekleed de schaal met de lap deeg, snijd overtollige randjes weg en druk goed aan op de zijkanten van de vorm.
Bestrijk het deeg met een opgeklopt eitje en strooi hier de rietsuiker overheen.
Zet het 30-35 minuten in de oven en gluur af en toe of het niet te hard gaat.
Gaat het iets te snel? Dek het dan af met aluminiumfolie!
Laat even afkoelen voordat je het aansnijdt en… eet smakelijk!
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram?
Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag @Hare_Maristeit in je foto!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
6 reacties
Wat geeft dat nou dat jij kant en klare bladerdeeg had gebruikt.
Dat zou ik ook doen 😉
Het lijkt me een heerlijke taart.
Xoxo
Daarvoor is bladerdeeg toch ook?
Lekker! En ook meteen zin in op de late avond…
Het is ook een perfecte late night snack (ik spreek uit ervaring haha) 😉
Heerlijk taartje, het staat op mijn baklijst en wat een leuk filmpje heb je erbij gemaakt.
Dank u, dank u 🙂 Vind het nog een tikkeltje lastig, maar krijg er steeds meer plezier in om filmpjes te maken!