Bingen op Netflix: Breaking Bad, El Camino + Better Call Saul

Mijn nieuwe verkering keek nooit series, alleen maar films en docu’s. Liefde maakt blind denk ik, want door mij is hij nu lekker Breaking Bad aan het bingen en daarna gaat hij door met El Camino en Better Call Saul ūüôā . Omdat het seizoen van ‘onder een dekentje op de bank kruipen’ nu toch √©cht begonnen is en ik heb ontdekt dat er nog steeds mensen zijn die deze beste serie ooit gemaakt nog niet gezien hebben, breng ik dit oude artikel waarin ik de hele reeks beschrijf nog maar eens onder de aandacht.

El Camino is namelijk fantastisch om te kijken nadat je Breaking Bad hebt gezien en daarna wil je meteen door met de prequel Better Call Saul. No worries voor de mensen die deze reeks nog niet kennen: ik deel in deze post GEEN SPOILERS. All√©√©n voor de mensen die El Camino nog niet gezien hebben en niet alle seizoenen van Breaking Bad opnieuw willen kijken, deel ik een handige compilatievideo met fijne reminders uit de serie. Die moet je dus NIET aanklikken als je nog aan Breaking Bad moet beginnen ūüôā

Beste serie EVER

Toen in oktober 2019 El Camino uitkwam op Netflix, was ik zowel enthousiast als een beetje huiverig.
Breaking Bad is namelijk mijn allerfavorietste serie OOIT en ik vond het einde dra-ma-tisch. Het was een mooi en passend einde, maar ik zat nog met zoveel vragen (en bezorgdheid haha) over Jesse Pinkman.
Ik was bang dat El Camino een sequel zou zijn, die net als bij veel andere series nooit gemaakt had moeten worden, omdat het de mooie herinnering van iets geniaals kapotmaakt.

El Camino gaat dus verder waar Breaking Bad zes jaar daarvoor eindigde. Ik maakte een domme fout, toen ik eind vorig jaar mezelf met mijn bak popcorn op de bank nestelde: ik ging namelijk direct El Camino kijken zónder van tevoren even bij te lezen of een compilatie van Breaking Bad te kijken. STOM!
Want door dat ‘gat’ van zes jaar, ontgingen me veel details en wist ik bepaalde verhaallijnen of karaktereigenschappen van sommige personages niet meer.

Ik was dus een beetje teleurgesteld en vroeg mezelf bijna (BIJNA) af √≥f Breaking Bad wel zo goed was als ik al die tijd had beweerd. Al mokkend besloot ik ‘for old times sake’ de pilot aflevering van Breaking Bad nog eens te kijken en… ik zat er met√©√©n weer in. De hele decembermaand van 2019 heb ik geen kerstfilm gezien: ik was weer he-le-maal verslingerd aan Breaking Bad. Ik blijf dus bij mijn mening: Breaking Bad is de allerbeste serie die ik ooit heb gezien en het is jaren later absoluut weer te gek om opnieuw te kijken.

Breaking Bad (2008-2013)

Walter White is een rustige, brave en vriendelijke man, die veel te hoogopgeleid is voor zijn baan als scheikundeleraar op een middelbare school. Zijn wereld stort in, wanneer hij terminaal ziek blijkt te zijn.

Zijn vrouw is zwanger van hun tweede kind en zijn tienerzoon heeft een handicap. Hij wil hen niet na zijn dood in een financi√ęle crisis achterlaten en hij wil ook zelf voor zijn dure behandelingen kunnen betalen.
Hij besluit daarom zijn scheikundekennis te gebruiken om zelf Crystal Meth te maken. Met hulp van zijn aan lager wal geraakte ex-leerling Jesse Pinkman, bewandelt hij het criminele pad om hun voorraad aan de man te brengen.

De ongekend zuivere kwaliteit van Walter’s meth wordt al snel beroemd en dealers staan te springen om dit goedje bij ze af te nemen. Wat begon met ‘na schooltijd kleine batches maken in een gaar RV-busje’, loopt uit op grootschalige en gevaarlijke drugshandel met professionele laboratoria, immens grote geldbedragen en oorlog met meedogenloze topcriminelen.

Uiteraard heeft alles ook effect op de privélevens van Walter en Jesse. Ze raken verstrikt in de leugens en onveilige situaties en komen steeds vaker en extremer voor moeilijke keuzes te staan.

De cast van Breaking Bad is ijzersterk en niet voor niets heeft de serie zes Emmy Awards gewonnen.
Tijdens het eerste seizoen kun je niet voorstellen hoe karakters en relaties tussen personages drastisch gaan veranderen.

De serie heeft een bepaald sfeertje, dat ik nog niet bij andere series heb gevoeld. De muziek, de manier van filmen en schitterende beelden, de ijzersterke dialogen, onverwachte wendingen en keiharde plots: werkelijk álles is zo gedetailleerd en sterk neergezet. De humor is heerlijk cynisch en vaak ook grof. Het is ook bizar, hoe sommige nare of vieze scènes ook grappig zijn. Maar er is ook volop schokkende drama en heftige emoties: de serie bevat echt alle elementen.

Hier schrijft een fan dus. Can you tell…?

SHOPTIP!
Dit geniale kookboek staat in mijn boekenkast:

Echt een leuke musthave om in huis te hebben als je net als ik zo’n fan van de serie bent.
Lees HIER mijn review van het grappige Baking Bad boek dat ik in 2016 schreef (inclusief het recept voor Blue Meth Cupcakes).

El Camino (2019)

De film El Camino start meteen, daar waar Breaking Bad eindigde en je komt er dus achter w√°√°r Jesse naartoe rijdt. Op de vlucht voor de politie en zwaar getraumatiseerd door alle gebeurtenissen, moet hij nog wat laatste dingen doen om een nieuw leven te kunnen starten.

Maar wat waren al die gebeurtenissen ook alweer? En welke rol had welk personage ook alweer in Jesse’s leven? In onderstaande video worden een aantal belangrijke details uit Breaking Bad uitgelicht, die fijn zijn om weer even als reminder te kijken voordat je aan El Camino begint.

SPOILER ALERT:

Nadat ik Breaking Bad opnieuw had gezien, keek ik met√©√©n aansluitend El Camino ook weer opnieuw. En dit keer was ik w√©l enthousiast. Het is duidelijk dat deze film met passie en liefde voor de fans gemaakt is en ik vind het een waardige afsluiter. Inhoudelijk zal ik er dan ook verder niets over delen: gewoon kijken en van genieten als Breaking Bad ook tot jouw favorieten behoort ūüôā .

Better Call Saul (2015-2022)

In Breaking Bad, worden Walter en Jesse juridisch bijgestaan door de louche, maar sympathieke en grappige advocaat Saul Goodman. Saul is een bekende naam in het criminele circuit en hij is niet te beroerd om buiten zijn boekje te gaan.

In de spin-off serie Better Call Saul zie je hoe de hardwerkende en loyale Jimmy McGill langzaamaan transformeert naar de louche Saul Goodman. Zijn acties zijn meestal niet zuiver en toch sympathiseer je vanaf de eerste aflevering met hem. Hij heeft als eeuwige pechvogel en hardwerkende underdog een enorme gunfactor. Hij is doordacht, geduldig en werkt extreem gedetailleerd en vol overgave aan creatieve oplossingen voor zijn problemen.

Qua tijdlijn speelt alles zich af, zo ongeveer zes jaar vóórdat Breaking Bad begint. De serie is in de eerste seizoenen niet te vergelijken met Breaking Bad. Maar er zijn al vanaf het begin veel fijne overeenkomsten en de verhaallijnen worden iedere aflevering nog beter en sterker. Met name in de laatste seizoenen, voel je hoe de serie steeds meer Breaking Bad wordt en hoe/waarom Saul is wie hij is en doet wat hij doet. Je voelt direct dat de serie door dezelfde makers geproduceerd is. De manier van filmen, de details, de muziek: je herkent het metéén.

De sfeer zal voor veel fans heel herkenbaar zijn en het is erg leuk om bekende personages weer terug te zien! Zo heeft Mike een prominente rol in deze serie en leer je zijn achtergrondverhaal. Ook zien we de leipe gangster Tuco al in de eerste aflevering ‘zijn ding doen’. En n√° de laatste aflevering van Better Call Saul, is het ook echt KLAAR. Geen open einde, maar echt een einde aan alles wat Breaking Bad was.

Hebben jullie Breaking Bad, El Camino en Better Call Saul gezien?
En wat is volgens jullie de allerbeste serie ooit gemaakt?

Praat mee:

Dit bericht bekijken op Instagram

Unicorn legging aan, drankje en breiwerk erbij en… NETFLIXEN! As we speak kijk ik naar de serie ‘Better Call Saul’. Dit is de spin-off van de (naar mijn mening) beste serie ooit gemaakt: ‘Breaking Bad’. Eind vorig jaar kwam de film ‘El Camino’ uit, die verdergaat waar Breaking Bad eindigde. Nadat ik deze had gekeken, ben ik weer helemaal opnieuw aan Breaking Bad begonnen ? Nou heb ik begrepen dat er mensen zijn die Breaking Bad nog niet gezien hebben (whut!?!) dus licht ik de hele reeks even toe op mijn blog vandaag (link in bio ?). ECHT een kijktip om te bingen! Welke serie is volgens jullie het √°llerbeste? P.s. Het resultaat van mijn breiwerk deel ik binnenkort ?

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit) op

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. Er bestaan inderdaad mensen die Breaking Bad nog nooit hebben gezien. En nog sterker: sommige mensen hebben niet eens Netflix…

    Maar ik heb wel Disney+, hoor. Ik ben wel een beetje een moderne millenial :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetari√ęr, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, ros√© en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret