Easy Naaiprojecten!

easy naaiprojecten
Honderd jaar geleden, ben ik gestopt met mijn studie ‘Design & Styling’. Kritiek dat ik toen regelmatig van mijn docenten te horen kreeg, was dat ik teveel op het internet gefocust was en niet op kunst. Ook vonden ze mijn werk te commercieel, te blij en vooral: te kleurrijk.
Het waren andere tijden en ik ben blij dat ik altijd mijn eigen weg heb gevolgd. Voordat ik deze studie ging volgen, heb ik in een naaiatelier gewerkt, om de basistechnieken van het naaien te leren. Hier heb ik misschien nog wel meer van opgestoken, dan van mijn opleiding!
Voor deze post heb ik lang gezocht naar foto’s uit die tijd, maar helaas deed ik toen nog niet alles digitaal en heb ik slechts één (heul erge…) foto kunnen terugvinden, kijkt en huivert:

2003 visitekaartje
Jullie mogen gerust lachen, dat deed ik ook, nadat ik de schrik te boven was gekomen. In my defence: deze afbeelding maakte ik vóórdat ik les kreeg in Photoshop en ik rockte dit Spice Girls kapsel 🙂

Ik ben niet zo arty farty aangelegd en vond het veel interessanter om draagbare items te bedenken en op maat te maken. In plaats van me te verdiepen in het hoe en waarom een vierkant hoeken heeft en of ik daar 36 (kleurloze) varianten op kon bedenken (ja echt: dit was een opdracht in het eerste jaar…), maakte ik liever (zelf) een website, waarop ik mijn zelfgemaakte kleding promootte en verkocht:

marisrennecom
Voor mij waren dit de eerste stappen naar mijn uiteindelijke webshops en nu dit blog. Tijdens de laatste fase van mijn zwangerschap, waren er wat kleine dingetjes die ik wilde maken voor Norah, zoals een rond boxkleed en een kawaii wolkenknuffel. Ik besloot ze zelf te maken, omdat ik online niets kon vinden wat ik leuk genoeg of betaalbaar vond.

boxkleed hare maristeit
Mijn naaimachine stond al jaren ongebruikt in een kast stof te happen en hij doet het niet heel goed meer, maar vanaf het moment dat ik erachter zat, was het alsof ik er nooit mee was gestopt. Ik had er geen idee van dat ik dit zo ongelooflijk had gemist! Het opgewonden gevoel wanneer je een nieuw stuk stof in je handen hebt, om daar de schaar in te zetten, om iets helemaal zelf te maken en de daaropvolgende blijdschap als het vervolgens ook nog precies zo wordt zoals je van tevoren in gedachten had!
Kennen jullie dit gevoel?

Ik heb maar een paar kleine dingetjes gemaakt voordat de naaimachine weer opgeborgen werd voor mijn laatste loodjes van de zwangerschap. Zo maakte ik heel eenvoudig twee Baby Badcapes, twee wolkenknuffels en een Sushi Rompertje voor Norah, waarvan ik de how to’s heb gedeeld op het blog.
Hier kreeg ik superleuke reacties op en sindsdien is er weer een vuurtje in mij aangewakkerd.
De afgelopen periode heb ik daarom met een aantal leuke bedrijven en merken gesproken voor samenwerkingen, voor Easy Naaiprojecten die ik zal gaan delen op mijn blog. Ook lig ik trappelend van ongeduld bij de voordeur te wachten op de postbode, want: er is een spiksplinternieuwe naaimachine onderweg naar mij!!!!

Voor deze nieuwe ‘Easy Naaiprojecten’ rubriek heb ik ook jullie feedback nodig!
Wat ik graag van jullie wil weten:

 Heb je een naaimachine?
Werk je vaak op de naaimachine en wat voor dingen maak je graag?
Wat voor DIY’s of tutorials zou je graag van mij willen zien? Denk hierbij aan fashion accessoires, babykleding, het vermaken, repareren of customizen van kleding, het inzetten van een rits enz.

Hebben jullie nog leuke ideeën voor deze rubriek? Laat het horen in de comments, zodat ik er wat mee kan doen!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

26 reacties

 1. Ooh dit ga ik denk ik een hele leuke rubriek vinden. Ik heb zelf nog geen naaimachine (staat wel hoog op mijn verlanglijstje) maar ik mag er wel 1 van mijn vriendin lenen om wat dingen te proberen. Bij mij zal het in het begin vooral om kussentjes gaan in de nieuwe stijl en kleuren van mijn woonkamer. Ik ga denk ik alles waarover je gaat bloggen leuk vinden omdat het voor mij allemaal nog nieuw is het naaigebeuren.

 2. Mijn naaimachine staat ook onderin de kast stof te happen. Maar ooit, hopelijk binnenkort, mag ie weer tevoorschijn komen. Ik heb zelfs een paar jaar naailes gehad, toen maakte ik vooral tassen en kussens voor in huis. Ik wil nu leuke keukenschorten gaan maken, zoveel ideeën die iedere keer opborrelen.
  Qua DIY zou ik vooral het repareren en vermaken van kleding leuk vinden, omdat ik dat zelf niet kan. Maar andere DIY zijn natuurlijk ook gewoon welkom! 😉

  1. Door het repareren en vermaken van kleding in het naaiateliers, heb ik zoveel geleerd over hoe kleding in elkaar steekt! Hierdoor werd het makkelijker (en inzichtelijker) om zelf from scratch iets te maken.
   Ik zal er zeker wat mee gaan doen op het blog!

 3. Leuke foto van je om terug te zien 😉
  Ook ik had vroeger zelf mijn fashion gemaakt!
  Ben zo benieuwd naar je nieuwe projectjes en de nieuwe naaimachine.
  Je had zoveel moois gemaakt voor je dochter.

  Xoxo

 4. Wahaha, ik heb ook een naaimachine gekocht in m’n zwangerschap/verlof periode! zal het een dingetje zijn? Tijdens het verlof van m’n eerste kindje heb ik leren haken. en nu bij de tweede een naaimachine :). Mij lijken babykleertjes leuk om te maken, een zonnehoedje misschien? Of een heel eenvoudige quilt deken (van babykleertjes waar je geen afstand van kan doen).

 5. Hele mooie naaimachine van mijn schoonmoeder gekregen, maar staat ook te verstoffen. Ik moet mij er echt toe gaan zetten hier eens naar te laten kijken en er dan achter te kruipen. Vraag me alleen af of ik hier wel echt het type voor ben. Freubelen met een haakwerkje vind ik wel weer erg leuk, maar achter het naaimachine…?? En je ziet..de dwarse types..die hun Eigen koers volgen zijn vaak veel succecsvoller omdat het origineel is! Een rits inzetten vind ik wel heel interessant. Bijvoorbeeld in een tas!

 6. Wat een leuke post weer!! Creatief ook! Krijg zelf zin om aan de slag te gaan. Ja ik heb een naaimachine, 4? Jaar terug voor mn verjaardag gekregen, nog nooit uit de doos gehaald of gebruikt…. (Te erg voor woorden, ik weet t….) Dus ook nooit genaaid. Jammer genoeg. Iets wat mij heel leuk lijkt maar ik de rust tijd zin en durf niet voor weet te vinden. Met durf bedoel ik, ik heb er geen klap verstand van en naailes in de buurt is of heel duur of op dagen dat ik werk. Dus easy how-to’s zijn meer dan welkom. Mijn interesse gaat toch wel uit naar babyspul. Heb m meisje van bijna 9mnd en zie leuke simpele dingen voorbij komen waarbij de uitleg mist….. Hahah succes met je nieuwe onderdeel en kennismaken met je nieuwe vriendin: de naaimachine!

  1. Ok, zal er ook een lesje met handige links, filmpjes en feitjes ingooien!
   Het is echt niet moeilijk en juist heel erg leuk, als je eenmaal begrijpt hoe je machine werkt.
   Wat voor naaimachine heb je?

 7. Jaaaa leuk! Ik heb een naaimachine en heb het van mijn tante geleerd.
  Omdat ik nu zwanger ben maak ik vooral baby dingen zoals bnadcapejes speelkleed, maxicosi deken etc.
  Maar ben ook geïnteresseerd in vermaken rits inzetten etc. Super leuk!

 8. Lijkt me erg gaaf!
  Ik heb een naaimachine en gebruik ‘m zelfs af en toe . Van mij mag er veel afwisseling zitten in de items van knuffels, kussens en pimpen van kleren.
  Groetjes Soledad

 9. Wat leuk! Ik heb een oude naaimachine staan en alleen basisschoolnaailes.
  creatieve makkelijke manier voor gaten in de broek (jongens en broeken…zucht…).

 10. Heb mijzelf leren naaien maar maak alles zonder mouwen. Dus dat wil ik wel eens leren. En stukje handigheid. Draad die lust. Welke naald voor welke stof etc..

  1. Mouwen inzetten vond ik ook erg lastig in het begin! Wat mij heeft geholpen is het uit elkaar peuteren van een shirt met een tornmesje en het daarna weer in elkaar zetten. Ik voelde en zag toen beter waar je op moet letten en sindsdien is het eigenlijk bijna altijd goed gegaan! Af en toe heb ik wel een voorkant van een mouw aan een achterkant van het shirt vastgestikt, maar dat hoort erbij 🙂

 11. Ik heb ook een naaimachine. Vond jouw projecten vroeger al leuk. Na het boxkleed van Veerle was ik om 🙂 Vond dat zo’n mooi en persoonlijk kraamcadeau en ik wilde dat ook zelf kunnen. In originele en eenvoudige kraamcadeautjes, knuffels (met tips waar je de gebruikte materialen en stof kunt vinden 😉 of andere ‘cadeauprojecten’ ben ik altijd geïnteresseerd. Leuk dat je het weer oppakt!

  1. Oh ja, die was ik alweer vergeten! Dat kleed was zeker met liefde gemaakt 🙂 Leuk dat jij het daarna ook bent gaan doen en natuuuuurlijk zal ik alle bronnen vermelden van producten en materialen die ik gebruik 🙂

 12. Leuk! Ik heb wel een naaimachine, maar gebruik hem niet zo vaak.
  Wel zou ik willen leren hoe je kussentjes maakt, of leuke dingen met papier die ik tegenwoordig wel vaak maak met behulp van de naaimachine. (slingers, of op mijn scrapbookpagina)
  Ben heel benieuwd naar deze nieuwe rubriek.
  Groetjes, Rensina

 13. Ikzelf kan niet naaien, maar ik wou toch even zeggen dat ik erg jaloers ben op die mooie knuffel van Jan, Jans, en de kinderen. Beroemd tot in België!

 14. ik ben best wel creatief en handig maar naaien…. Nee, dat is niet voor mij weggelegd… Maar vind het we leuk om dit te blijven volgen, leuke ideetjes voor mijn moeder die al jaren naait!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret