DIY: Vrolijk Gekleurde Babymeubels!

babymeubels Hare Maristeit

Eindelijk is het dan zover: mijn DIY babymeubels project is AF! Als je me op social media volgt, heb je de afgelopen periode al wat previews van mijn vorderingen kunnen zien. Ik heb er uitgebreid de tijd voor genomen en er ook niet iedere week aan gewerkt.
Ook heb ik tussentijds nog wel eens getwijfeld over kleuren verf of printjes plakfolie. Normaal gesproken ben ik helemaal niet zo besluiteloos en doe ik er ook niet moeilijk over als iets toch niet naar mijn zin blijkt te zijn. Zo heb ik de stoelen aan onze eettafel bijvoorbeeld al drie keer in een andere kleur geschilderd de afgelopen vier jaar. Maar met keuzes maken voor de babykamer, ga ik toch wat zorgvuldiger te werk.

Ik heb een bepaald ‘Kawaii thema‘ in mijn hoofd en ik doe echt mijn best om daar niet vanaf te wijken.
Vandaag laat ik jullie zien hoe ik de commode en kledingkast heb opgeknapt, met welke materialen en hoeveel dit heeft gekost.

De totale kosten van deze twee meubels (aanschaf en materiaalkosten) waren €186,40. Ik vind dit niet duur voor twee unieke meubelstukken die ook nog eens echte eyecatchers zijn. Kijk mee naar hoe ik dit gedaan heb:

tweedehands-kledingkast
tweedehands-commode

Dit waren de foto’s van de tweedehands kledingkast en commode die ik op het web had gevonden. Toen ik ze aan mijn vriend liet zien, zei hij dat hij ze ‘vet lelijk’ vond. Maar ik zag meteen dat er leuke vormen, accenten en lijnen in zaten. Dit zijn dingen die veel leuker tot hun recht komen, wanneer ze een vrolijk kleurtje hebben.

Dit heb ik de afgelopen jaren al vaker ervaren met het opknappen van tweedehands meubels. En ik weet inmiddels ook dat 95% van de mensen zijn/haar wenkbrauw optrekt als ik enthousiast begin te kirren over een oud meubelstuk. Maar dat ze na afloop van mijn restyling project verbaasd, verrast of ook enthousiast zijn.

Babykamer-Hare-Maristeit-tweedehands-meubeltjes

Ik kocht deze meubels samen voor €100,- inclusief bezorging. Als je Marktplaats (of een ‘Prikbord’ van je eigen woonplaats op Facebook) regelmatig in de gaten houdt, kun je vaak erg leuke items voor betaalbare prijsjes tegenkomen.

babymeubels in de grondverf

De meubels zijn van kunststof. Dit is lastiger om te schilderen dan hout, maar het is niet onmogelijk. Ik kocht hiervoor een blik met speciale grondverf ( €20,- bij Karwei) en één laag was voldoende voor beide meubels. Ik heb nog wat over, handig voor een volgend project.

plan van aanpak babymeubels

Ik heb al ruim een jaar een voorraadje plakfolie met een grafisch printje van Flying Tiger in huis (€4,- per rol en niet meer te koop), waar ik ook onze keukenkastjes mee heb beplakt. Het leek me leuk om hier de commode mee te beplakken, maar toen ik het appelprintje van Kitsch Kitchen (€7,95 per rol) ontdekte, ging ik toch weer heel erg twijfelen!

Wat mij altijd helpt, is het idee dat ik in mijn hoofd heb te visualiseren op papier, daarom maakte ik een schets op papier. En daardoor besloot ik ook om voor beide meubels de combinatie roze en geel te gebruiken, niet fuchsiaroze en koraalroze, zoals ik eerder in mijn hoofd had.

babykamer under construction

Foto: meubeltjes in de grondverf en plakfolie van Flying Tiger op het tafelblad van de commode. Met een fijn en ultrascherp mesje volgde ik de ronde lijnen van het tafelblad, best een tijdrovend klusje!
Maar als je dit niet goed doet en er zijn randjes die uitsteken, kunnen daar luchtbellen onder het folie komen, je kunt je eraan snijden (paper cuts!) of achter blijven haken. Of nog erger: de baby kan zich eraan verwonden als ze druk beweegt.

plakfolie op kastdeur plakken

Bij Karwei scoorde ik ook nog twee rollen blauwe folie, met witte stippen (€5,- per rol).
Hiermee heb ik de binnenkant van de lades en deuren van de commode beplakt.

commode lade plakfolie

Mijn vriend heeft me geholpen, want bij zo’n groot oppervlak is het fijn om met twee paar handen te werken. De één trekt beetje bij beetje het papier onder de plakfolie vandaan en de ander strijkt de folie glad met een liniaal. Best een tijdrovend klusje en soms moesten we ook een stuk losmaken en weer opnieuw beginnen.

plakfolie kitsch kitchen rimpels

Ik had twee rollen appeltjes plakfolie nodig om beide kastdeuren te beplakken.
De plakfolie van Kitsch Kitchen, was minder plastic-achtig dan de andere folie die ik in huis had.
Het grote voordeel hiervan was, dat rimpels en bobbels uit zichzelf (na een nachtje) waren verdwenen of makkelijker weg te wrijven waren! Kijk maar:

plakfolie kitsch kitchen deur

TIPS: schroef van tevoren alle scharnieren e.d. eruit. Na het beplakken plaats je deze weer terug. Soms is de oppervlakte breder dan de rol folie.
Net als met behangen, moet je er dan voor zorgen dat het printje naadloos aansluit.
Houd hier vóór het plakken rekening mee door op de juiste plekken alvast te meten en knippen. Laat altijd extra ruimte over, want overtollige folie wegsnijden is makkelijker en mooier dan een tekort opvullen!

diy commode schilderen

Dat de commode roze moest worden, daar was ik al metéén over uit toen ik wist dat ik een dochter kreeg. Dit is de kleur ‘Prinsessenroze’ van Karwei (€19,95) en hier heb ik nog een bodempje verf van over. Handig om achter de hand te hebben, mocht het meubelstuk ooit beschadigen.

Over de contrasterende kleur heb ik zo lang gepiekerd… Uiteindelijk koos ik voor geel (HEMA €7,25 per blikje, ik heb er twee gekocht en net niet opgemaakt) en ik ben hier nog steeds blij mee. Ik vind het een vrolijke en frisse combi!

diy babymeubels schilderen

De kleur geel dekt niet erg goed en het lijkt misschien alsof je veel verf nodig hebt voor zo’n grote kast, maar omdat je met een roller werkt valt dit erg mee.

HIER lees je trouwens een leuke budget tip voor schilderklusjes met meerdere kleuren verf.

kledingkast hare maristeit babykamer

kledingkast hare maristeit open

Foto’s: de binnen,- en buitenkant van de kledingkast.

kledingkast Hare Maristeit

Jurkje: HEMA
Baby kledinghangertje met vogeltjes: Kitsch Kitchen (6 stuks, €6,50)

binnenkant kledingkast plakfolie

De bovenkant van de kast is roze geschilderd, dus dit moest aan de binnenkant ook, vond ik. De randen van alle planken en wanden heb ik geel geschilderd.
Ik had nog flink wat folie van Flying Tiger over, dus hier heb ik de bovenste twee planken en zijwanden ook mee beplakt.
Dit kwam mooi uit trouwens, want ik had stiekem wat uitschieters gemaakt met de roze verf aan de binnenkant en daar zie je nu niets meer van 😉

binnenkant kledingkast plakfolie kitsch kitchen

De binnenkant van de kastdeuren heb ik beplakt met het appelprintje van Kitsch Kitchen.
Dit was de laatste plakfolie waarmee ik heb gewerkt en het was door het papierachtige materiaal aanzienlijk fijner om mee te werken dan de andere twee printjes. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik er alles mee beplakt….

babykamer Hare Marsiteit


Het eindresultaat! Twee bij elkaar passende unieke babymeubels die alléén mijn dochter heeft!!!!

babymeubels hare maristeit restyling

binnenkant deur commode plakfolie
Het was geen fijn klusje, maar ik vind het een leuk detail dat de binnenkant van de deuren en lades een verrassend printje hebben.
De roze kapstok is van Pt, het jurkje van HEMA.
De kapstok komt nog uit onze webshop en matcht toevallig perfect in het kamertje! Toch overweeg ik om ‘m groen te verven, ik ben er nog niet over uit…
commode hare maristeit

Op de commode: zilverkleurige ballerina’s van Prénatal, speelgoed Tiara, Paddestoel Push Lamp (€1,99 Dirk), schilderijtjes met zoetigheid (door mij gemaakt in 2010), rammelaar van een diamanten ring (H&M) en een kersjesslinger van RICE.

Het babykamertje is het schattigste kamertje in huis, vanwege de grappige hoekjes. Maar het is tevens de meest lastig te fotograferen ruimte in huis.
Ik kan het geheel niet op één foto vastleggen. Daarom leg ik de vorderingen ook vast met filmpjes, dat geeft een beter idee van hoe het kamertje eruit ziet:

video babykamer hare maristeit


Klik HIER om het filmpje te bekijken.

De meubels staan nu ook op een andere plek, waardoor het kamertje wat ruimer lijkt. Daardoor moeten we de muur die we aanvankelijk lichtblauw wilden schilderen, nu nog een keertje witten en beter afwerken. Dit hadden we niet gedaan, omdat we dachten dat er toch nog een kleurtje overheen zou gaan.

ledikantje Hare Maristeit
peppi panda

Het ledikantje staat nu op de plek, waarvan ik dacht dat we de commode zouden neerzetten.
Dit blijkt nu achteraf een veel betere plek, echt een gezellig ‘hoekje’ of ‘nisje’ om in te slapen. Ik ga nu de muren rondom lichtblauw schilderen en voorzien van kawaii wolkjes en een regenboog muurstickers.

Ook krijg ik veel leuke reacties op de troetelberenlamp! Helaas past hij niet goed in de kamer, mijn vriend stoot er steeds zijn hoofd tegen (verlaagd plafond) en de kastdeuren kunnen nu niet meer goed open.
Ik ga dus nog op zoek naar een leuke lamp. De troetelberen waren ooit van mijn zoon en heeft hij nu aan zijn zusje gedoneerd, lief hè?
Als de muren en al het houtwerk geschilderd zijn, gaan we ook een mooie witte vloer leggen. Can’t wait!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

  1. Het is echt heel mooi geworden <3 leuk! Ik ben ondertussen alweer 2 weken bezig met het project kast verven.. Ik heb tot nu toe alle planken gedaan en mn plakfolie en verf in huis.. Nu nog het frame gaan schuren en schilderen 🙁 Ik wacht er nog even mee haha!

  2. Wat leuk, ik heb van de week de knoop doorgehakt en ga wat meer kleur in huis brengen. Dus ik ga ook een paar meubels/stoelen verven en pimpen 🙂 Thanks voor dit artikel!

  3. Wat een mooie kamer is het geworden, bedankt voor het delen. Ik wil ook een kast beplakken voor mijn dochter hoe heb je de overtollige folie die al geplakt was weg gesneden? Ik wil de deurpanelen beplakken en die zijn niet recht?

    1. Nee, de meubels zijn van kunststof en heb ze eerst in de grondverf gezet. Daarna een klein beetje opgeschuurd waar de grondverf niet gelijkmatig dekkend was en vervolgens een kleurtje erop. Succes met schilderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret