DIY Kaarsen maken

diy kaarsen collage

Een bekentenis: ik ben verslaafd aan YouTube.
Ik kan er werkelijk uuuuuuren naar verschillende soorten filmpjes kijken (jeugdsentimentjes en bandjes van vroegâh) en het allerleukst vind ik tutorials.

Het maakt me werkelijk waar niet eens uit waar de tutorial voor is. Ik kan gerust een paar uur doorklikken en switchen van een nail art tutorial, naar de ‘maak zelf zeep‘ handleiding en ‘hoe snijd je een mango‘.

Ik ontdek er hobby’s die ik nooit zou willen hebben, maar waar ik wel gebiologeerd naar kan kijken.
Voor Mika zoek ik er how to’s op voor het loomen en uitdagende tutorials voor LEGO-bouwwerken. Tijdens één van die vele kliksessies, vond ik een aantal filmpjes waarin getoond werd hoe je zelf kaarsen kunt maken van restjes kaarsvet.

Dit sprak mij wel aan. Want dat mooie & kwalitatief goede kaarsen best prijzig zijn, vind ik namelijk een ergernis.
In de herfst en winter brand ik iedere avond kaarsen en theelichtjes, maar dit tikt behoorlijk aan. Ik heb daarom alle restjes kaarsvet en halve stompjes verzameld.
Ook waren er een aantal kaarsen verkleurd en verbogen door het felle zonlicht deze zomer. Deze heb ik ook beschikbaar gesteld voor dit experiment.

diy kaarsen maken restanten

Wat heb je nodig?

Voor dit experiment heb ik een aantal bussen poedersuiker leeggeschud, om te gebruiken als mal voor de kaarsen.
Bussen Pringles zijn hiervoor ook geschikt en zou je ook doormidden kunnen knippen voor twee kleinere stompkaarsen.
Ook leek het me wel leuk om een aantal kleinere kaarsen te maken in cupcakevormpjes.
In een muffin bakblik blijven ze mooi in vorm.

Verder heb je nodig:

– satéprikkers
– glazen potjes (ik heb lege jampotten gebruikt)
– een pan

diy kaarsen maken voorbereidingen

Hoe maak je dit?

Sorteer de restjes kaarsen op kleur en doe deze in aparte potjes.
Zet de potjes in een pan met water op het vuur en laat het kaarsvet smelten.
Roer af en toe met een satéprikker door het smeltende kaarsvet en vis restjes lont eruit.

diy kaarsen smelten

Ik had een paar lange (verbogen of verkleurde) kaarsen gesmolten, waardoor ik een paar lange lonten had.
Deze heb ik doormidden geknipt, aan een satéprikker geknoopt en op de lege poedersuikerbussen en cupcakevormpjes gelegd.
Vervolgens giet je in iedere mal een laagje van een kleurtje gesmolten kaarsvet.

diy kaarsen maken

Om het proces wat te versnellen, liet ik de mallen steeds een kwartier in de koelkast afkoelen. De cupcakevormpjes waren binnen no-time hard en droog, de poedersuikerbussen voelden nog lauwwarm aan, dus ik vond het lastig inschatten hoe lang ik nog moest wachten.
Nadat ik het laatste laagje had toegevoegd, heb ik de kaarsen een nachtje in de koelkast laten staan. De volgende ochtend trof ik dit aan:

diy kaarsen fail

Meeeeeh! Er zitten kuilen in…. Domper!
Maar ik had gelukkig nog wat ieniemienie restjes kaarsvet in alle kleuren over, dus daarmee heb ik de boel gecorrigeerd:

diy kaarsen

Daar zie je niets meer van, toch?
Het was trouwens nog best een klus om die poedersuikerbussen open te knippen. Let er op dat je de kaarsen niet tot de rand toe vult, want dan heb je geen ruimte om een inkeping te maken en deze verder uit te snijden of knippen.

Ik heb ook nog een poging gedaan om een mal te maken van wc-rollen en muffinvormpjes. Helaas heb ik dit fiasco niet voor jullie kunnen fotograferen, want ik was te druk bezig met mijn handen koelen onder de koude kraan en kaarsvet onder mijn nagels vandaan pulken.

Dit is uiteindelijk het resultaat geworden:

diy kaarsen eindresultaat

Ik heb nu dus weer een voorraadje kaarsen in mijn favoriete kleurstellingen. Precies op tijd voor de donkere dagen die gaan komen!

diy kaarsen groen geel

Op het web vind je veel tutorials voor het maken van kaarsen en heuse webshops waarin je alle benodigdheden kunt vinden voor het maken van echt professionele kaarsen in de meest bizarre vormen en met de meest uitbundige versieringen.
Hier ga ik niet aan beginnen. Ik vond het leuk om wat te knutselen met mijn voorraadje restjes, maar het blijft denk ik bij deze ene uitspatting.

Hoewel…. het lijkt me wel vet om een mooie ‘Dip Dye Kaars’ te maken! (Wordt misschien vervolgd…)

diy kaarsen roze oranje

Wat vinden jullie van mijn zelfgemaakte kaarsen? En hebben jullie dit wel eens zelf gedaan? Tips voor verbeteringen zijn natuurlijk ook welkom 🙂
Laat het horen in de comments!

Ga je dit maken? Maak een foto en tweet deze @MarisMariaRenne, deel op de Facebookpagina van Hare Maristeit of op Instagram met de hashtag #HAREMARISTEIT
Wie weet zie je jouw foto met credits terug in een volgend artikel met lezersfoto’s.

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

13 reacties

 1. Mooi!
  Zo heb ik nog een doos vol met zelfgemaakte kaarsen in antieke thee kopjes (met bijpassende schoteltjes)
  Ik vond het zo leuk om te maken dat ik denk ik een beetje doorsloeg haha..

 2. Mooi resultaat!
  Branden ze ook goed? Dat was bij ons nl. geen succes, ze rookten erg en dus heb ik het maar opgegeven… Terwijl het toch hergebruikte lonten waren, net als jij nu hebt gebruikt.

 3. Wat zijn ze goed gelukt :D. Ik wel eens vaker kaarsen in voorwerpen gegoten zoals kokosnoten of pompoenen (lekker toepasselijk voor de herfst), maar nog nooit los gemaakt. Heel leuk idee om te proberen.

 4. Mooi zeg!! Ik heb vorig jaar oude restjes in potjes en melkpakken gedaan en op de kachel gezet, lont erin, afkoelen en klaar. Maar ik kreeg ook zo’n rare kuil na het afkoelen. Misschien is dat normaal? Hebben ze je daar niet voor gewaarschuwd, of kun je wellicht op zoek naar een tutorial hoe dat te voorkomen??!

 5. Wat een goed idee om jampotten voor het smelten per kleur te gebruiken! Als je kaarsvet over hebt, gewoon dop erop en volgende keer verder! Overigens kun je het vet heel gemakkelijk netjes gieten door het saté-stokje tegen het jampotje aan te houden (in de gietrichting). Dan loopt het vet alleen langs het stokje (niet over je vingers).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret