Mijn kleuter had bedacht dat ze sneeuwpop-cupcakes wilde maken. Dus zo geschiede 🙂 . We maakten carrot cupcakes met daarop sneeuwpopjes van marshmallows.
Merry Carrot Cupcakes
Dit was zo ontzettend leuk om samen te doen! De cakejes zijn best snel klaar (wel zo fijn, met ongeduldige kleuters) en bij de voorbereidingen vond ze het geweldig om zelf te mixen en tussendoor wortels te snoepen. Het decoreren vond ze natuurlijk het allertofst om te doen en dit deed ze heel secuur. Het zijn superleuke cakejes om te maken voor het kerstdiner op school of om samen te bakken in de kerstvakantie!
Omdat dit een spontane bak-actie was en ik mijn kleuter zoveel mogelijk zelf heb laten uitvoeren, heb ik me niet echt bezig gehouden met de styling en de foto’s. Maar die vind ik persoonlijk ook helemaal niet nodig, want de baksels zijn zo ongelooflijk cute geworden! En ook nog eens heel erg lekker. Ook niet onbelangrijk 🙂
Ingrediënten voor 12 Carrot Cake Cupcakes
- 160 gr volkorenmeel
- 50 gr havermout
- 130 gr suiker
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 1 zakje bakpoeder
- mespunt zout
- mespunt kaneel
- 2 eieren
- 130 gr geraspte wortelen
- 180 ml zonnebloemolie
- 50 gr gehakte walnoten
- 50 gr rozijnen
- 130 ml kokosmelk
BRON CUPCAKE RECEPT: het boek Rudolph’s Cupcakes van Rudolph van Veen.
Dit inspirerende en verrassende bakboek is al jaren één van mijn grote favorieten.
Leuke cadeautip voor onder de kerstboom!
VOOR DE DECORATIES
- 12 papieren cupcakevormpjes
- 200 gr roomkaas naturel
- poedersuiker
- 24 marshmallows
- 24 pretzels (rechte stokjes of met kronkels)
- chocolade decoratiestiften van Dr. Oetker
- optioneel: decoratiestrooisels voor de knoopjes of oogjes
- 1 worteltje (om neusjes uit te snijden)
TIP!
In plaats van roomkaas, kun je ook een zakje witte glazuur (bijvoorbeeld van Dr. Oetker) gebruiken.
Persoonlijk vind ik de roomkaas in combinatie met worteltaart te gek, maar zo’n zakje glazuur is wel lekker snel en makkelijk. Vooral als je samen met kleuters bakt 🙂
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180℃.
Meng in een kom het meel met de havermout, beide suikersoorten, de bakpoeder, het zout en de kaneel met een garde door elkaar.
Mix in een andere kom de eieren, de geraspte worteltjes, de zonnebloemolie, de walnoten, de rozijnen en de kokosmelk.
Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze op lage stand tot een glad beslag.
Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand.
Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor driekwart met het beslag.
Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar.
Check de binnenkant van de cakejes, door er een satéprikker in te steken.
Komt deze er droog uit? Dan zijn je cakejes gaar!
TIP!
De cakejes komen ‘bol’ uit de oven.
Laat ze in de cupcaketray zitten en leg er een grote snijplank op.
Zet hier iets zwaars op en laat even rusten.
De bovenkant van de cakejes zijn dan fijn recht en plat: een stuk makkelijker om te decoreren!
Sneeuwpoppen maken van marshmallows
Wanneer de cakejes helemaal zijn afgekoeld, kan je kleuter beginnen aan het leukste gedeelte: het maken en versieren van de sneeuwpoppen! Mijn dochter is een groot Frozen-fan en dol op sneeuwpoppen. Dus tijdens het afkoelen van de cakejes, luisterden we naar Olaf-liedjes.
Meng de roomkaas met poedersuiker in een kommetje.
Ik hou zelf niet van heel mierzoete creamcheese topping, dus je moet zelf even proeven hoeveel poedersuiker jij lekker vindt.
Besmeer de cakejes met de topping.
Meng in een klein kommetje wat poedersuiker met water tot glazuur.
Dit glazuur gebruik je als lijm om de marshmallows op elkaar te plakken, of om armpjes wat steviger in het lijfje te prikken, mochten zij eruit vallen.
Wij maakten eerst alle sneeuwpoppen op een grote snijplank en lieten ze even drogen, voordat we ze op de cupcakes plakten.
Dit bleef prima zitten op de creamcheese topping. Maar mocht je ze gaan vervoeren naar het kerstdiner op school, dan wil je misschien voor de zekerheid Olaf’s bips ook nog even in de glazuur dippen.
Snijd kleine driehoekjes uit een worteltje.
Met de decoratiestiften teken je heel makkelijk en snel oogjes, mondjes en knoopjes.
Wij hebben sommige sneeuwpoppen nog wat meer fancy knoopjes gegeven, door bijvoorbeeld chocoladeparels op de stipjes te plakken.
De marshmallows zijn lekker zacht en makkelijk om pretzels en wortelneusjes in te steken.
TIP!
Als je deze cakejes al ruim van tevoren maakt, wacht dan tot het laatste moment met de neusjes.
Deze kunnen namelijk vervormen als ze een tijdje in de koelkast staan!
Zijn ze niet cute geworden!?
Laat het me weten als je hiermee aan de slag gaat 🙂
Komende weken deel ik nog een aantal toffe kerstbaksels + inspiratie voor het kinderkerstdiner op school.
Wordt vervolgd!
PIN DIT:
Eén reactie
Ze zijn echt superleuk! Ik vind de creamcheese frosting sowieso altijd het allerlekkerste van carrot cake. Zou er zo een bakje van kunnen leeg lepelen, haha!