Carrot Cupcakes met Sneeuwpoppen van Marshmallow

 

In een vrij weekend, kijk ik ’s ochtends in bed graag YouTube filmpjes samen met mijn kleuter.
DIY-video’s en kinderkookvideo’s scoren altijd goed bij haar. Ze was rete-enthousiast door een kookvideo van Allerhande Kids, waarin twee kinderen enthousiast een worteltaart bakten.

Enthousiasme werkt aanstekelijk en wanneer een kleuter op eigen initiatief oppert om iets met groenten te maken, ben ik daar natuurlijk altijd voor te porren.
Alleen had ik haar beloofd dat we die zaterdag koekjes met sneeuwpoppen van marshmallows zouden bakken. Dit idee had ze gezien op mijn Pinterest account (check mijn prikbord ‘Jolly Jingles’).

De afgelopen periode ben ik voor een aantal campagnes druk geweest met Kerstige baksels. Hier zat ze glunderend van blijdschap met haar dopneus bovenop: van meekijken op Pinterest, tot bakken in de keuken, rustig toekijken bij de styling en foto’s en na afloop natuurlijk samen proeven.

Ik stelde voor dat we in plaats van één grote worteltaart, een heleboel kleine worteltaartjes zouden maken en daarop dan extra grote sneeuwpoppen versieren.
Dit was zo ontzettend leuk om samen te doen! De cakejes zijn best snel klaar (wel zo fijn, met ongeduldige kleuters) en bij de voorbereidingen vond ze het geweldig om zelf te mixen en tussendoor wortels te snoepen.
Het decoreren vond ze natuurlijk het allertofst om te doen en dit deed ze heel secuur.

Op Instagram Stories deelde ik wat backstage foto’s en filmpjes van ons middagje bakken. Daar kreeg ik superveel enthousiaste reacties op en het verzoek het ook te delen op mijn blog.
Het zijn natuurlijk ook superleuke cakejes om te maken voor het kerstdiner op school of om samen te bakken in de kerstvakantie!

Omdat dit een spontane bak-actie was en ik mijn kleuter zoveel mogelijk zelf heb laten uitvoeren, heb ik me niet echt bezig gehouden met de styling en de foto’s.
Maar die vind ik persoonlijk ook helemaal niet nodig, want de baksels zijn zo ongelooflijk cute geworden!
Oh: en heel erg lekker. Ook niet onbelangrijk 🙂

Ingrediënten voor 12 Carrot Cupcakes

  • 160 gr volkorenmeel
  • 50 gr havermout
  • 130 gr suiker
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • mespunt zout
  • mespunt kaneel
  • 2 eieren
  • 130 gr geraspte wortelen
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 50 gr gehakte walnoten
  • 50 gr rozijnen
  • 130 ml kokosmelk

BRON CUPCAKERECEPT: het boek Rudolph’s Cupcakes van Rudolph van Veen.
Dit inspirerende en verrassende bakboek is al jaren één van mijn grote favorieten.
Leuke cadeautip voor onder de kerstboom!

VOOR DE DECORATIES

  • 12 papieren cupcakevormpjes
  • 200 gr roomkaas naturel
  • poedersuiker
  • 24 marshmallows
  • 24 pretzels (rechte stokjes of met kronkels)
  • chocolade decoratiestiften van Dr. Oetker
  • optioneel: decoratiestrooisels voor de knoopjes of oogjes
  • 1 worteltje (om neusjes uit te snijden)

TIP! 
In plaats van roomkaas, kun je ook een zakje witte glazuur (bijvoorbeeld van Dr. Oetker) gebruiken.
Persoonlijk vind ik de roomkaas in combinatie met worteltaart te gek, maar zo’n zakje glazuur is wel lekker snel en makkelijk. Vooral als je samen met kleuters bakt 🙂

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180℃.
Meng in een kom het meel met de havermout, beide suikersoorten, de bakpoeder, het zout en de kaneel met een garde door elkaar.
Mix in een andere kom de eieren, de geraspte worteltjes, de zonnebloemolie, de walnoten, de rozijnen en de kokosmelk.

Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze op lage stand tot een glad beslag.
Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand.

Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor driekwart met het beslag.
Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar.
Check de binnenkant van de cakejes, door er een satéprikker in te steken.
Komt deze er droog uit? Dan zijn je cakejes gaar!

TIP!
De cakejes komen ‘bol’ uit de oven.
Laat ze in de cupcaketray zitten en leg er een grote snijplank op.
Zet hier iets zwaars op en laat even rusten.
De bovenkant van de cakejes zijn dan fijn recht en plat: een stuk makkelijker om te decoreren!

 

Versieren maar!

Wanneer de cakejes helemaal zijn afgekoeld, kan je kleuter beginnen aan het leukste gedeelte: het maken en versieren van de sneeuwpoppen!
Mijn dochter is een groot Frozen-fan en dol op sneeuwpoppen. Dus tijdens het afkoelen van de cakejes, luisterden we naar Olaf-liefjes.

Meng de roomkaas met poedersuiker in een kommetje.
Ik houd zelf niet van heel mierzoete creamcheese topping, dus je moet zelf even proeven hoeveel poedersuiker jij lekker vindt.
Besmeer de cakejes met de topping.

Meng in een klein kommetje wat poedersuiker met water tot glazuur.
Dit glazuur gebruik je als lijm om de marshmallows op elkaar te plakken, of om armpjes (indien zij eruit vallen) wat steviger in het lijfje te prikken.

Wij maakten eerst alle sneeuwpoppen op een grote snijplank en lieten ze even drogen, voordat we ze op de cupcakes plakten.
Dit bleef prima zitten op de creamcheese topping. Maar mocht je ze gaan vervoeren naar het kerstdiner op school, dan wil je misschien voor de zekerheid Olaf’s bips ook nog even in de glazuur dippen.

Snijd kleine driehoekjes uit een worteltje.
Met de decoratiestiften teken je heel makkelijk en snel oogjes, mondjes en knoopjes.
Wij hebben sommige sneeuwpoppen nog wat fancier knoopjes gegeven, door bijvoorbeeld chocoladeparels op de stipjes te plakken.
De marshmallows zijn lekker zacht en makkelijk om pretzels en wortelneusjes in te steken.

TIP!
Als je deze cakejes al ruim van tevoren maakt, wacht dan tot het laatste moment met de neusjes.
Deze kunnen vervormen als ze een tijdje in de koelkast staan!

Zijn ze niet cute geworden!?
Laat het me weten als je hiermee aan de slag gaat 🙂
Komende weken deel ik nog een aantal toffe kerstbaksels + inspiratie voor het kinderkerstdiner op school.
Wordt vervolgd!

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog?
Maak je er een foto van en zou je het leuk vinden als deze in een volgend artikel met lezersfoto’s verschijnt?

Tweet je foto dan @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit en/of tag @hare_maristeit in je foto.

Laat een reactie achter

Eén reactie

  1. Ze zijn echt superleuk! Ik vind de creamcheese frosting sowieso altijd het allerlekkerste van carrot cake. Zou er zo een bakje van kunnen leeg lepelen, haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop