22/09/2016 | 59 reacties

Het leed dat ‘Dr Martens inlopen’ heet…

dr-martens
Ik ben super happy dat de look uit mijn tienertijd weer terug in het straatbeeld verschijnt! En natuurlijk vind ik het ook heel erg leuk om mijn babydochter een 90’s Grunge look aan te meten.
Heerlijk: zo’n kleine aankleedpop die ik he-le-maal kan optutten zoals IK dat leuk vind.

Hier kom ik ook schaamteloos en eerlijk voor uit. Ik heb namelijk ook nog een zoon van tien jaar voor wie ik ab-so-luut NIET mag beslissen wat voor kleding er gekocht of gedragen wordt.
Bij alles wat ik voorstel krijg ik een eye roll en gekwelde blik: ik ben immers een hopeloos ouderwetsch mens en snap niet wat ‘de mode van tegenwoordig’ is.

Ik houd wijselijk mijn mond door maar niet aan te halen dat Mummy Dearest vroegâh dé look rockte die nu in opkomst is, want daarmee bevestig ik voor hem juist alleen maar dat ik oud ben.

En dat ben ik natuurlijk niet.

Nostalgie

Ik was dan ook als een tienermeisje zo blij, toen ik twee paar Dr Martens mocht ontvangen: één paar voor mij en eenmaal het allerkleinste maatje (22) voor mijn dochter.
Diezelfde blijdschap had ik in de 90’s ook toen ik dan eindelijk na vele uren stom en onderbetaald vakantiewerk te verrichten, voor tweehonderd gulden mijn eerste felbegeerde paar Dr Martens had gekocht. Dat was echt afzien, want ik verdiende namelijk vier gulden en vijftig cent per uur.

Zie ook: Mijn eerste baantjes

dr-martensLinks: Mijn nieuwe Dr Martens, rechts die van mijn dochter. De turquoise Dr Martens in het midden waren van mijn zoon toen hij vier jaar oud was en bewaar ik nu voor mijn dochter.

Mijn nieuwe paar lijkt op mijn allereerste paar: de klassieke hoge laars van zwart leder. Alleen had ik vroeger een paar met stalen neuzen en die worden niet meer gemaakt. Ook heb ik nu een model van een soepeler leer dan het klassieke model.

Als een bakvis zo blij trok ik ze meteen aan en werd ik wéér terug geslingerd naar de jaren 90. Déjà-vu: Dr Martens inlopen doet PIJN.

Niet een beetje pijn, maar echt serieus ondraaglijk veel pijn. Mijn diep verdrongen trauma’s kwamen weer bovenborrelen en de vergeten littekens op mijn wreef en hiel werden weer opengereten.
Ik heb als tiener letterlijk wekenlang met bloedende voeten en blaren rondgelopen en ik knipte sokjes van vuilniszakken om mijn zere voeten makkelijker in de laars te persen.

Maar in tegenstelling tot de koppige tiener-Maris (‘Nee hoor, ze lopen echt prima!’) heeft dit thirty something meisje wél beschikking tot het internet en raadpleegde ik Google.
Wat blijkt? Het moeizaam inlopen van Dr Martens is een bekend fenomeen. Ik vond aardig wat gemopper en teleurstellingen op diverse fora en blogs.

Ik besef ook nu dat er destijds als tiener niets mis was met mijn attitude. Ik liep gewoon moeilijk….

Dr Martens inlopen: tips & tricks!

Ga er van tevoren vanuit dat je last gaat krijgen met inlopen en trek ze dus niet meteen aan om er een avondje mee te gaan stappen. Geef het tijd. Patience you must have, my young Padawan!

Heb je geen smalle voeten en kan je schoenmaat per winkel of merk verschillen? Kies bij Dr Martens dan voor een maatje groter.
Ik heb bijvoorbeeld meestal maat 39 of 39,5 en koos nu voor maat 40.

De veters zitten strak vastgesnoerd, wanneer je de Docs uit de doos haalt. Maak de veters zo los mogelijk en draag de schoenen eerst binnenshuis met wat dikkere sokken.
Voel aan hoe lang je dit volhoud en doe ze op tijd uit. Ik kon er niet fatsoenlijk op rondlopen, maakte rare stappen in plaats van een soepele loopbeweging en de schoenen knelden vreselijk op mijn wreef en in mijn hiel. Na ongeveer drie kwartier heb ik mezelf van de pijn verlost en had ik op beide hielen een blaar.

Haal blarenpleisters in huis.

Als je bij het inlopen thuis geen pijn ervaart: good for you! Je behoort tot die lucky few!
Als je dit eerste (half) uurtje in huis wel pijnlijk vond, dan hier een tip die mij geholpen heeft: prop de schoenen vol met natte (warme!) theedoeken en laat dit een nacht erin zitten. Zorg dat vooral de wreef en hiel goed strak volgepropt zitten.

Bovenstaande tip helpt in veel gevallen al na één nachtje, maar ik heb het nog een tweede nacht herhaald. Toen ik na de eerste nacht weer probeerde om ze binnenshuis in te lopen (yes: natte sokken…) was dit met éen voet aardig te doen, maar de andere voet deed nog pijn.
Na het tweede nachtje oprekken, zat één schoen prima en de ander deed de eerste paar dagen zeer met aantrekken, maar niet tijdens het lopen. Althans: het was goed te doen.

Als lopen nog lastig is, trek ze dan aan tijdens het fietsen. Dit doet minder zeer dan ermee lopen, maar het leder wordt al wel wat soepeler en vormt zich naar je voeten.

Onthoud de wijze woorden van je Oma: ‘Wie mooi wilt zijn, moet pijn lijden…’

Op het interwebs heb ik waarschuwingen gelezen over leder dat beschadigt na de behandeling met warme natte theedoeken (zie bijvoorbeeld DIT artikel van Kitteh’s Cupcakes uit 2012), maar deze ervaring heb ik zelf niet. Ik wilde dit toch even meegeven, mogelijk verschilt dit per type leder?

Sinds een paar dagen draag ik mijn Dr Martens ook buiten en loop ik er normaal op. Ze zitten nog niet superfijn, maar het begint te komen. Ik weet gelukkig waar ik het voor doe, want als ze eenmaal ingelopen zijn dan wil je nooit meer andere schoenen aan.
Niet voor niets heb ik vroegâh na alle bloed, zweet en tranen weer eens voor vier gulden en vijftig cent per uur geploeterd om óók nog een geel paar Docs aan te schaffen:
Pinkpop 1996
Foto: hoe cute ben ik, op weg naar Pinkpop 1996 voor The Best Line Up EVER!?
Lees HIER meer over deze festival ervaring en nog meer Grunge gemijmer van Oma Maris over de 90’s.

Heb je jouw Dr Martens eenmaal ingelopen, dan zul je zien dat andere Doc-dragers je soms op straat bescheiden toeknikken. Ze weten wat je hebt doorstaan en je hoort erbij. Vergelijk het met motorrijders of buschauffeurs die elkaar onderweg begroeten. Je behoort tot de groep die heeft doorgezet en niet opgaf. Geef jezelf een schouderklopje.

Dr Martens voor kinderen

Zoals ik al schreef heb ik voor mijn dochter het allerkleinste kindermaatje Dr Martens, namelijk: maat 22.
Ze heeft door dat het dezelfde schoenen zijn als die ik draag en ze vindt het leuk om ze aan te trekken en er op rond te lopen.

Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ze er nog niet goed op loopt. Er is een duidelijk verschil zichtbaar in hoe zij rondloopt op haar gympjes of slippertjes, maar er is progressie.

dr-martens-1

Haar gympjes en slippertjes zijn maat 21 en de Dr Martens hebben nu nog veel ruimte over bij haar teentjes. Dit verschilt dus met de maten voor volwassenen!

Ze zijn dus nog te groot, maar ik laat haar er wel af en toe binnenshuis op rondlopen, zodat ze er al aan kan wennen en het leer wat kan versoepelen.
Ook voor haar heb ik natuurlijk de veters losser gemaakt en de schoentjes twee nachten volgepropt met natte vaatdoekjes (een theedoek is te groot).

Mijn dochter is nu 16 maanden oud en was er vroeg bij met staan en lopen. Persoonlijk zou ik je adviseren nog iets langer te wachten met aanschaffen van de klassieke zwarte harde Docs, wanneer jouw kindje nog niet zo goed of lang loopt.
Die eerste stapjes moeten soepel geoefend kunnen worden en dat gaat lastiger met hoge en stevige (maar erg stugge) laarsjes.

Het is goed om te weten dat bij de kleinste kindermaten van Dr Martens, de maten dus afwijken van de meeste reguliere merken.
Ter vergelijking:

Het regenlaarsje van de HEMA is maat 23, de Dr. Martens maat 22.
Je ziet op de foto duidelijk, dat de zolen van de Dr. Martens (een maat kleiner dus) groter zijn dan die van de regenlaarsjes, maar dat de schoenvorm wel overeenkomt.

Mijn zoon had op vierjarige leeftijd geen moeite met het inlopen van zijn Dr Martens, vermoedelijk omdat dit soepeler materiaal is dan de klassieke zwarte exemplaren.
Zijn turquoise Docs zijn behoorlijk intensief door hem gedragen en ze zien er nog steeds supergoed uit!
Ik ZWEER dus op de kwaliteit en ik vind het leuk dat mijn dochter deze over een paar jaar ook kan dragen.

Mocht je dus ook een klein maatje voor je peuter willen kopen en je twijfelt, dan zou ik kiezen voor een kleurtje in soepeler leder, in plaats van de klassieke stugge zwarte exemplaren.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat jullie je niet mogen verheugen op outfitposts van mijn dochter in Grunge look mét de klassieke zwarte Dr Martens 😉

dr martens kids

Zijn jullie ook zo gek op Dr Martens? En zo ja: hadden jullie ook moeite met inlopen?
Let me know!
En als je andere tips hebt om ze in te lopen: DO share!

Leuk leesvoer: de geschiedenis van Dr Martens! Wist jij dat deze laarzen in de jaren 50 vooral door oudere vrouwen gedragen werden…?

Dit artikel bevat gesponsorde producten. Meer info hierover in mijn DISCLAIMER en op de pagina ADVERTEREN.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

59 reacties

 • Beantwoorden Iris 22/09/2016

  Ohh ik vind ze zo mooi! Ik had ze vroeger ook. En wat een pijn om ze in te lopen inderdaad. Ik zat door jou rond te neuzen tussen de verschillende soorten en zag dat ze ook ook nep-leer hebben! Ik ben nu serieus aan het overwegen om die te kopen. En ik las ook nog dat die van nep-leer makkelijker in te lopen zijn hell yes. Al vraag ik me wel af of de kwaliteit dan net zo goed is hmm. Ik vind ze in ieder geval leuk!

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 22/09/2016

   Ik ben er ook zooooo blij mee! Het was weer even afzien (understatement), maar het is het waard. Het eind is in zicht 😉 Wil je die klassieke zwarte ook?
   Ik herinner me wel dat die gele geen pijn deden met inlopen en mijn zoon had het met zijn turquoise Docs ook niet. Misschien moet je voor ehm.. paars of bloemetjesprint gaan dit keer?

 • Beantwoorden Ellen 22/09/2016

  Gek hoe je dingen kan vergeten. Ik had ze ook, zwart. Daarna nog eens een ander paar gehad, iets met een printje. Dat zag je op een gegeven moment veel meer. Ik was dus vergeten dat ze pijn deden. Maar toen ik dit las dacht ik ooooo jaaaaa, dat deed flink pijn. Erg leuk ze weer eens te zien.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 22/09/2016

   Ik was het ook vergeten maar had binnen een paar minuten een onaangename déjà-vu ?
   Maar ben er superblij mee!!!

 • Beantwoorden Marieke 22/09/2016

  Ja ze zijn zo mooi!! Ik heb dezelfde! Tip: laat de achterkant bij de hielen uitkloppen, echt het helpt meteen! Geen blaren!

 • Beantwoorden Angélica 22/09/2016

  Ik vind ze super gaaf en heb ze van het weekend gepast om de juiste maat te bepalen. Alleen moesten mijn reuma voetjes tijdens het passen al huilen. Ik heb ze nog even geknuffeld en achter gelaten in de winkel mehhh ?

 • Beantwoorden Annelies 22/09/2016

  OMG, ik kom er nu achter dat ik één van the lucky few ben.. Toen ik ze vorig jaar kocht heb ik ze de eerste drie maanden niet uitgedaan, heerlijk zitten (lopen;)) ze! Haha! Nu ook een dinkerblauw paar voor m’n dochter gekocht. Hopelijk is het erfelijk ?

 • Beantwoorden Janske 22/09/2016

  Wat zijn ze cool!ik wilde ze vroeger ook. ..maar ik kreeg met geen mogelijkheid die dingen aan die heb ze nooit gekocht. ..helaas.

 • Beantwoorden Diana 22/09/2016

  Ook nog steeds fan ? En keek ook meteen voor een paar samen met m’n dochter… Maar eerlijk haak dit keer af ivm kostenplaatje ;-)….

 • Beantwoorden Anita 22/09/2016

  Mijn 16 jarige dochter heeft drie paar? klassiek, zwarte snakeprint en witte nooit geen last ,aan en lopen . Nooit heeft ze last van inlopen of pijn aan d’r voeten wat voor schoen of laars ze ook koopt. Snap ik niks van. Ach mam ik heb zoveel paar schoenen dat ik altijd aan het inlopen ben???dan weet je niet beter.

 • Beantwoorden chucky1012 23/09/2016

  Zo tof die wil ik ook 😉

 • Beantwoorden Floor 23/09/2016

  Same here: lang sparen, zwarte exemplaren, eerste avond naar punkconcert, bloedende hielen!!! Heeft ook laaaaang geduurd. Later kwam ik er achter dat schoenen inlopen voor mijn hielen sowieso drama is. Mijn truc, nog steeds dus, wondgaas, dubbelvouwen, soms dubeldik, over hiel en vastplakken met sporttape. Ziet er niet uit, maar werkt geweldig. Je loopt schoenen nl uit, maar beschermt je hielen. In DocMartens zie je het niet eens. In pumps ziet er stom/oncharmant uit maar daarna geen problemen meer. Nu draag ik mn kistjes alleen nog tijdens carnaval. Lekker stevig, goed ingelopen, goed schoon te maken en geen risico op glas in je voet ?

 • Beantwoorden Jeske Souverein 23/09/2016

  Wat zijn ze tof he! Ik had zelf gele lang geleden. Inlopen duurde even… Vorig jaar had mijn oudste een paar zwarte lak Dr.Martens. Ze liep er liefste elke dag op. Helaas ging het lak na een paar maanden bladderen. Heel zonde. Dit jaar komen er wel nieuwe, want ze staan overal cool onder. Veel plezier van jullie exemplaren!!

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 23/09/2016

   Oh, dat is inderdaad zonde! Maar leuk dat ze weer nieuwe krijgt, want wat je zegt: ze staan OVERAL leuk onder! Ik ben er ook echt heel blij mee en ze zitten bijna als gegoten 🙂
   Ik had vroeger ook gele Docs, maar die deden dus geen pijn met het inlopen, in tegenstelling tot de klassieke zwarte. Liep er toen meteen moeiteloos op weg. Gek hè?

 • Beantwoorden Jonna@Burgertrutjes 23/09/2016

  Wat gaaf!! Ik heb ze ook gehad, niet kapot te krijgen!

 • Beantwoorden Nesrin 23/09/2016

  Ik heb ze nooit gehad maar ik vind ze wel heel stoer. Ik zag toevallig en ik moest meteen aan jou denken een klein meisje in Stockholm met roze Dr. Martens, zo lief!

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 23/09/2016

   Aaaaah cute! Norah’s volgende paar wordt ook roze! Of bloemetjesprint, die is ook zo schattig bij kleine meisjes!

 • Beantwoorden Patricia 23/09/2016

  Ook ik was als tiener Dr.Martens fan! Ik had 4 paar waarvan die met bloemetjes m’n favorite waren. Maar inlopen is bij mij nooit nodig geweest, ze zaten meteen als pantoffeltjes…..
  Wist je trouwens dat ze ooit ontworpen zijn als orthopedische schoen? Daarom horen ze zo strak….

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 23/09/2016

   Ik heb er nog een linkje aan toegevoegd, met de geschiedenis van Dr Martens en waar ze ieder decennium bekend mee waren. Echt leuk om te zien! In de 50’s werden ze vooral door oudere vrouwen gedragen en later waren het echte ‘arbeidersschoenen’ voor postbodes en zo. De zanger van The Who was de eerste die ermee liep en toen volgde de meute 🙂

 • Beantwoorden Anneke 23/09/2016

  Z.A.L.I.G! Ik was (en ben) helemaal gek op Dr. Martens! ‘In den tijd’ (sweet Lord, I’m getting old) had ik er legergroene en zwarte. En het is zoals je zegt: een hel om ze in te lopen! Maar eens ze zijn ingelopen…. man, zitten die goed! 🙂
  Die van je zoon vind ik echt wel super in dat turquoise! Zouden ze die in mijn maat hebben…. 😉

 • Beantwoorden Paul 23/09/2016

  Ik vind het mooie schoenen, maar na alle verhalen over het inlopen van jou koop ik nooit een paar. Verschrikkelijk zeg, zoveel moeite voor een paar schoenen. De meeste schoenen die ik koop zitten gewoon meteen prettig (al ga ik er niet direct 5 kilometer mee wandelen)

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 23/09/2016

   Haha, geloof me: het is het waard!
   Toen ik na jaaaaaaren windows overstapte op een Mac, heb ik ook gehuild. Ik snapte er niets van. Maar… once you go Mac, you never go back 🙂
   Dit jaar switchte ik ook na jaren van Samsung naar iPhone en vond het eerste week ook stom. Nu ben ik iPhone verslaafd. En zo is het ook met Dr Martens: zodra ze eenmaal ingelopen zijn, trek je ze nooit meer uit.

 • Beantwoorden Jeanien 24/09/2016

  Ik heb een paar weken geleden nieuwe dr.Martens gekocht (donkergroen, supertof), maar ik stel het steeds uit om ze goed in te lopen. Met deze tips bij de hand zal ik er maar eens mee beginnen. Bedankt!

 • Beantwoorden kIM 24/09/2016

  Ik beken, ik ben een mietje… Back in the old days had ik 2 paar Dr Martens (bordeaux rood en blauw) en allebei heb ik nooit de kans gegeven die ze verdienden door die verdomde pijn op de hiel en dat stomme gekraak. Nu ga ik mijn 2 jarige zoon kwellen met zo’n stug zwart paar (met tof printje), dus je tips komen goed van pas, eens zien of hij meer bikkel is dan z’n moeder.

 • Beantwoorden Sjoukje - meergeldminderstress 24/09/2016

  Ik had ze ook! Ik was er zo blij mee! Ik had zowel zwarte als blauwe.

  En ook leuk, mijn dochter heeft ze al een paar jaar, maar dan de goedkope neppers van de H&M. Zien er bijna hetzelfde uit (ok, niet echt, voor de kenners) en ze zitten prima.

 • Beantwoorden Lottes Anekdotes 25/09/2016

  Ik heb nooit Dr Martens gedragen en als ik jouw artikel zo lees, dan ga ik het ook nooit doen. Ik krijg al pijn als ik nog maar alle mogelijke pijntjes lees, haha.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 25/09/2016

   Haha, misschien behoor jij tot de ‘lucky few’ die er zonder enige inlooppijn meteen op weghuppelt? Hier en daar lees ik verbaasde reacties van mensen die zeggen dit probleem niet te kennen: jaloers!

 • Beantwoorden Nikki 27/09/2016

  Haha jaaaaa, dat doet pijn! Doorbijten en dikke sokken, het enige wat bij mij helpt. Het is bijna net zo’n hel als het inlopen van nieuwe leren paardrijlaarzen, alleen die hebben dan ook nog als leuke extra dat je er ook nog eens knalblauwe gekneusde knieholtes van krijgt omdat ze moeten inzakken. Man, man, man.
  Ik heb nu stoffen nep-Dr Martens aan, die zaten meteen prima 😉

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 27/09/2016

   Er zijn mensen die ons voor gek verklaren dat we dit ervoor over hebben, maar…. Het is het zoooo waard ? Als ze eenmaal ingelopen zijn, trek je ze nooit meer uit. Het leed van paardrijlaarzen inlopen klinkt nog erger, brr!

 • Beantwoorden Nathalie 27/09/2016

  Ik heb mijn eerste paar nog steeds. Ik zat in de trein destijds verliefd naar mijn voeten te kijken. Maar die pijn de eerste keren… Daar kan ik me eigenlijk niks van herinneren. Het was in ieder geval niet zo heftig dat ik blaren had.

 • Beantwoorden Dewi 29/09/2016

  Oh jaaa! Echt te cute he voor die kleintjes! Ik heb ze voor beide meiden gekocht. Maar even serieurs, is het echt zo’n drama met inlopen? Ook voor die kids? Dan vrees ik het ergste …

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 29/09/2016

   Het is wel een bekend fenomeen ja, internet en fora staan er vol mee. Maar ik lees ook hier in de comments en op mijn social posts dat mensen dit helemaal niet zo hebben ervaren. Denk dat het ligt aan het type laars dat je koopt en wat voor voeten je hebt. Als je ranke smalle voetjes hebt, dan zal het vast makkelijker zijn 😉
   Ik heb vroeger twee verschillende soorten gehad: met het gekleurde (soepele) leder had ik geen inloopproblemen en met de stugge (zwarte) klassieke wel. Ik heb nu een iets soepeler model en iets minder inloopdrama, maar nog steeds lastig. De natte theedoeken hebben bij mij wel geholpen en heb ik uit voorzorg bij de Dr Martens voor mijn dochter ook gedaan. Succes met overwegen 😉

 • Beantwoorden Roos 02/10/2016

  Wat zijn die kleintjes schattig om te zien!! Klinkt wel echt hels trouwens, dat inlopen… Heb ik ook altijd met pumps, dus besloot ik die gewoon niet meer te dragen, haha. Wat ook helpt is om een zakje met water te vullen, in je schoen te stoppen, en de handel dan in de vriezer te leggen. Bevroren water zet uit en rekt je schoen dus ook wat op.

 • Beantwoorden Marloes 03/10/2016

  Ik wilde ze dus al toen ik 12 was met puistjes. Maar er was geen geld voor… En toen ik geld had, was de liefde over. Maar nu heb ik ze dus gekregen van mijn liefde. Zo blij mee. Dag 1 niks aan de hand, ik nog een beetje grinniken om dit artikel. Zondag de hond uitgelaten, na 500 meter geen vel meer op mn hiel te vinden… Alleen die theedoeken, dat durf ik dus nie… eerst maar eens iets met dikke sokken proberen…

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 03/10/2016

   Arme jij! Heb je blarenpleisters in huis? Bij mij hebben de natte theedoeken echt geholpen hoor! Succes ?

 • Beantwoorden Lonneke 16/11/2016

  Ik heb ze nooit gehad, maar ik droeg wel andere kistjes. Oh wat vond ik dat stoer haha. Ik zou zo graag dr. martens kopen voor mijn dochter, maar ik vind het wel lastig dat ze blijkbaar zo in moeten lopen. Ik weet niet of mijn dochter dat gaat doen 😉

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 16/11/2016

   Mijn zoon had met de turquoise Dr Martens geen moeite met inlopen, misschien een keertje passen in een winkel? Norah’s stuggere zwarte Dr Martens (zijn nog te groot) heb ik preventief dezelfde natte doeken behandeling gegeven en ze loopt er vaak (uit zichzelf) op rond binnenshuis. Ik verwacht wel dat ze ingelopen zijn wanneer ze deze past ?

 • Beantwoorden Nienke 18/01/2017

  Herkenbaar haha! Ik heb twee paar Docs, maar merk tussen die twee paren ook een wereld van verschil wat betreft inlopen. Het ene paar heeft nooit heel oncomfortabel gelopen, en kan ik nu al uren op lopen, terwijl ik het andere paar langer heb en daar nog steeds met een uur lopen zere voeten van krijg. De een is ook veel stugger leer dan de ander.

 • Beantwoorden anne 22/02/2017

  Ik heb echt DE oplossing gevonden voor het inlopen van dr.marters (ik zat ik de categorie mensen die zelfs door de blarenpleisters heen nog blaren kreeg). Een inlegkruisje in je schoen plakken tegen de achterkant! Echt mijn redding geweest na weken bloedende voeten en een heleboel pijn. Ik had zelfs van libresse ‘ so slim ‘ (groen doosje). Deze zijn zo dun dat je ze niet voelt, maar voorkomen een hoop narigheid. Sindsdien lopen ze heeeerlijk! (Gebruik deze tip trouwens ook bij andere schoenen).

 • Beantwoorden Marijn 19/04/2017

  Hee hee,
  Ik heb mijn eerste paar aangeschaft, mijn moeder was er vroeger gek op die is nu 60 en gunt dr martens geen kans meer. Ik vroeg mij af hoe erg de schoenen pijn moeten doen want lees dat veel mensen een maatje groter nemen( ik heb zelf 37). Bij mij zit de schoen veder goed alleen de wreef is een enorme killing. Van nikies naar dr martens is een groot verschil! Moet denk je een maatje groter of moet ik er gewoon vochtige theedoeken in doen. Ik heb trouwens de orginele met dat zachte leer.

  Groetjes!

 • Beantwoorden Priscilla 15/08/2017

  Ik draag sinds m’n elfde Dr. Martens. Toen kreeg ik mijn eigen stijl en moest en zou ik Dr. Martens dragen. Ik kreeg mijn eerste paar (paarse) van mijn vader. Ik was dolblij. Met inlopen heb ik trouwens nooit problemen. Ik koop vrijwel ieder jaar een nieuw paar (ookal is dat helemaal niet nodig, maar ze zijn zo leuk!) en heb nog nooit blaren gehad van Dr. Martens. Ik vind ‘t net pantoffeltjes, alsof ze voor mijn voeten gemaakt zijn.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 18/08/2017

   Oh wow, lucky you! Ik hoor het wel eens inderdaad, dat er mensen zijn die er meteen op kunnen weglopen, bofbips 🙂 Ik behoor helaas tot de meerderheid die veel moeite moet doen om ze in te lopen, maar als dit eenmaal gedaan is, wil je ze nooit meer uittrekken. Ze lopen zooooo lekker en ik vind ze zo leuk! Draag ze onder bijna alles 🙂

 • Beantwoorden Mariska 24/08/2017

  Ik heb in 1995 mijn eerste paar gekocht. Hier heb ik echt wekenlang blaren van gehad. Toen ik ze tijdens de verhuizing vorig jaar weer heb gevonden heb ik ze aangetrokken en ik voelde me gelijk weer 16. Ik heb vandaag mijn tweede paar ontvangen. De 1460 in het wit. Ze lopen heerlijk! Lucky me. Maar er is toch nog wel een dingetje. Ze kraken enorm. Is er iemand die voor mij een tip heeft om dit te verhelpen? Ik heb nu het idee dat ik bij elke stap boven op een pak koekjes ga staan 😂

  Groetjes Mariska

  • Beantwoorden Mariska 24/08/2017

   Even een kleine aanvulling. Het is het leer wat zo kraakt.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 26/08/2017

   Haha, hoe oud ben je nu?
   Bij mij hetzelfde verhaal: blaren in 1995 en in 2017 gestrompel en gekraak. Nu niet meer, even doorzetten!

   • Beantwoorden Mariska 26/08/2017

    Haha ik ben 38. Ik heb vandaag de hele dag op mijn doccies gelopen. Heerlijk! Op het kraken na 😊 Ik heb nu wel wat last van mijn bovenbeen spieren en rug maar ik vermoed dat dat komt omdat ik normaal hele dag op sneakers met platte zool loop. Straks even leerbalsem op de doccies smeren en dan zijn ze morgen denk ik wel wat soepeler.

    • Beantwoorden Maris Maria Renne 28/08/2017

     Hier ook 38 (boks) en ik liep de eerste paar keren op mijn nieuwe docs ook ‘raar’ en anders dan normaal op hakken of sneakers. Maar het went gelukkig snel (die natte theedoeken hebben bij mij echt geholpen!) en nu lopen ze als pantoffeltjes 🙂

 • Beantwoorden Coraline 07/09/2017

  In 1996 wilde ik perse paarse Dr Martens! Duur natuurlijk en in het economisch kader werd een groter paar dan m’n schoenmaat aangeschaft. Maat 37. Geen pijn gehad, maar ook amper gedragen omdat de neus zo groot was dat ik overal tegen aanstoten. Helaas zo blij als ik ermee was, heb ik er nooit plezier van gehad. Vandaag de zwarte lak editie aangeschaft, maat 36 en ben er dolgelukkig mee, maar inderdaad. Een afknellende wreef en tintelende tenen!!! In de winkel kon ik zelfs maat 35 kinderen aan, maar wilde de ritssluiting niet en ze zijn lager. Nu twijfel…. gaat deze pijn echt weg?!?!

  Bedankt voor het leuke artikel! Denk dat ik maar eens theedoeken warm ga maken 😉 😉

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 07/09/2017

   De pijn die jij beschrijft, had ik precies zo! Maar twee sessies met de theedoeken heeft mij echt geholpen 🙂 Daarna was het een paar keer gevalletje ‘dagdeel inlopen’ en nu lopen ze echt heerlijk!

 • Beantwoorden Karin 26/09/2017

  Vraagje….ik vind ze ook super gaaf maar….
  Ik heb steunzolen en diegene die ik wil kan de zool niet uit. Aangezien ze naar je voeten gaan staan…is hier iemand die ze ook zonder zolen gebruikt????

 • Beantwoorden Christine 18/11/2017

  Als tiener (ongeveer 1994) heb ik altijd Docs willen hebben maar helaas waren de financiële middelen er niet naar. Al die jaren een stille wens geweest. In 2013 m’n eerste paar gekocht voor m’n verjaardag. Serena’s met zwart bont er in. Wat een enorme pijn heb ik gehad met inlopen. Doorbijten…. 2 weken afzien. Maar…. daarna lopen ze zo lekker! Ik wil nooit meer anders. Een jaar later de rode 1460 gekocht. Ook deze waren echt heel lastig inlopen. Zo veel pijn! Maar die lopen daarna ook geweldig…. het zijn echt toppers. Ze zijn bijna 3 jaar oud en nog krijg ik er complimenten over! Zo leuk.. 🙂
  Vandaag m’n 3e paar gekocht. Weer voor m’n verjaardag. Blauwe 1460. Wauw het afzien gaat weer beginnen maar ik weet dat ik bij de trouwerij van mijn beste vriendin over drie weken, er top uitzie met m’n nieuwe Docs. M’n oudjes van 4 jaar oud lopen het allerlekkerst dus die heb ik net maar weer eens ingevet. En ik weet dat 2 weken inlopen niet erg is als je weet dat ze vervolgens jaren lang meegaan…..

 • Beantwoorden Marcha 28/12/2017

  Goedemorgen, leuk stuk heb je geschreven! Goed om te horen dat de pijn het waard zal zijn en je er erg veel plezier van kunt hebben. Ik probeer te vinden welke je precies hebt. Is dit nu van de originals de 1460 smooth of de vintage? Weet je überhaupt het verschil? Ik denk zelf het leer maar het is lastig om het te zien op het internet kan ik er niet echt wat over vinden qua verschil.

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 28/12/2017

   Ik durf je dit niet te zeggen! Denk dat je het best naar de klantenservice kunt mailen die beide soorten verkoopt (en dan het verlossende antwoord hier delen haha 😜)

 • Beantwoorden Kairen 18/01/2018

  Net mijn eerste paar ontvangen en was meteen teleurgesteld over de stugheid van het leer. Gelukkig kwam ik je blog tegen en in plaats van ze weer in de doos retour te stoppen, ga ik ze toch een kans geven. Hopelijk gaat het goed……. maar ik hou mijn hart vast LOL 🙂

  • Beantwoorden Maris Maria Renne 18/01/2018

   Feel your pain 😉 Letterlijk en figuurlijk haha, snap je he-le-maal! Houd vol en heb geduld! Ik wandel er inmiddels op rond alsof het pantoffeltjes zijn, maar het begin is voor veel mensen erg lastig.

 • Beantwoorden Ellemieke 05/02/2018

  Ik kwam op je blog terecht door op Google in te tikken ‘tips voor het inlopen van dr Martens’ (ja, ik zit hier nu op de bank met poten die strak staan van de blaren). Leuk geschreven en ik zal de theedoeken-tip zeker uitproberen!

 • Laat een reactie achter