Druktemaker probeert Yoga

“Yoga, dat is toch iets voor zweverige muntthee drinkende moekes en hippe fitgirls in flashy yoga pants?”

yoga virus

Om eerlijk te zijn, werd ik er een beetje moe van, dat zoveel mensen tegen mij zeiden: Yoga lijkt me nou écht iets voor jou!’
Ik had namelijk stiekem best wel een vooroordeel en een bepaald beeld van yoga, waar ik mezelf niet in vond passen.

Ook heb ik in de afgelopen jaren wel eens een halve yoga poging gedaan. We hebben een paar jaar een Wii Fit gehad en hierop heb ik ook alle yoga oefeningen geprobeerd. Maar ik vond er geen flikker aan.
Iedere oefening duurde zo’n 2-3 minuten en dan moest ik weer dingetjes selecteren en aanklikken met de controller om aan een volgende oefening te beginnen. Niks geen kalmerende yoga flow dus.

Ook had ik geen idee of ik het wel goed deed, want mijn virtuele Wii trainer applaudisseerde voor alles wat ik deed en bleef me aanmoedigen om het vol te houden. Wat mij dus niet is gelukt:

Genadeloze Wii

Ook heb ik eens een paar verschillende losse lesjes op diverse yogascholen gevolgd, waarbij ik stiekem dacht: ‘Wát doe ik hier?’.
Ik liet het niet blijken, maar ik snapte er niets van. Ik begreep de termen die je tijdens zo’n les om de oren vliegen niet en ik ben nogal snel afgeleid.

Apanasana‘? ‘Anjali Mudra‘?
Wáárom kan dat niet gewoon in het Nederlands?
Naast dat ik snel afgeleid ben, heb ik ook de irritante eigenschap dat ik ALLES wil begrijpen en al snel gefrustreerd raak wanneer iets te snel voor me gaat of als ik het niet snap of kan.
Sla daarbij tijdens zo’n lesje op een zweverige gong of brand een intens geurend wierookje, en je bent me kwijt.

Als na afloop van de les iedereen helemaal ‘Zen’ was, voelde ik me dus juist gefrustreerd. Tijdens zo’n les kwam een yoga docente wel eens bij me staan om me te helpen. Maar ik begreep niet wat ik moest voelen of hoe ik moest ademen.
Ik voelde me ook bezwaard om de rest van de klas op te houden met mijn beginnersgepruts of vragen over bijvoorbeeld buikademhalingen.

‘Voel je de energie stromen door je flanken?’
‘Hm hm…’

Géén idee wat ik moest voelen, dus ik knikte maar braaf ‘ja’.

Ik gaf het dus op. Tot begin dit jaar.
Mijn Seth is redelijk sportverslaafd en behoorlijk gedisciplineerd. Je zou denken dat het aanstekelijk of motiverend werkt om met iemand samen te wonen die vijf avonden per week zichzelf voor jouw neus opdrukt en 300 situps doet terwijl jij uitgeblust op de bank hangt.
Maar helaas: bij mij werkt dit dus averechts.

We hebben zelfs een kleine fitnessruimte (Seth’s Man Cave) thuis, waar ik nog nooit een voet binnen heb gezet (alleen om de hysterische kunstkerstboom te pakken, want die staat hier ook opgeslagen).

inhale

Zo rond de feestdagen maakte ik de deal met hem dat ik in januari IETS zou gaan doen. Een sportschoolabonnementje of zo. Hij wilt namelijk dat we samen gezond en fit oud worden, de schat. En iets met ‘rust in je hoofd en een ontlading van je hoge werkdruk’ of zoiets.

Ik mompelde een belofte dat ik meteen in januari aan de slag zou gaan met een sportschool proefabootje of zo, en hoopte dat het daarmee wel zou overwaaien.
Maar mijn Seth vergeet niet.

En zo gebeurde het dat ik met enige tegenzin besloot om in januari dit jaar mijn goede voornemens waar te maken.
Ik had mezelf aangemeld voor een workshop ‘Yoga voor beginners’ waar ik stiekem helemaal geen zin in had. Maar het leek me minder intensief of vermoeiend dan de sportschool.
En ja: ik ben wat fysieke inspanning betreft echt lui.

Ik had toen niet kunnen bedenken dat er daarna een heel grote knop in mijn hoofd omging en dat ik een leerzame strijd met mezelf aan zou gaan.

Wordt vervolgd!
Een volgende keer vertel ik over mijn Prénatal positielegging waar ik geen afstand van kan nemen en hoe ik mijn eerste effectieve yogalessen heb ervaren.

Hadden/hebben jullie ook een vooroordeel over yoga? Zitten er eigenlijk geoefende yogi’s onder mijn lezers?
DO share & Namasté 😉

Nieuwsgierig naar Yoga en net als ik ook een absolute beginner? Dan is deze video van Yoga with Adriene leuk om te kijken!
Met dank aan mijn lieve collega blogger Olga van Team Confetti, die me dit heeft getipt en uit mijn laatste yoga dip heeft getrokken 

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

18 reacties

 1. Ik ben erg benieuwd naar het verdere verloop. Ik heb zelf ook wel eens yoga geprobeerd en mij pakte het ook niet zo. Maar wat zou het heerlijk zijn om eens helemaal te ontspannen.

 2. Ik heb zwangerschapsyoga gevolgd bij een zeer kundige maar ook zeer down to earth Schiedamse. ‘Hallo wijfies, ga maar lekker op je matje leggen.’ ? Niks geen zweverige gedoe. Maar door haar kundigheid wel een hoop aan gehad. Het heeft me door mn bevalling geholpen. Later bij haar ontzwanger yoga gedaan. Meer soort power yoga maar dan voor de herstellende mama. Mochten we de baby mee nemen en naast ons matje leggen op aankleedkussen ? Daarna gestopt ivm tijdgebrek en dat ik eigenlijk liever in de sportschool wil zijn. Qua zweverigheid? ga ik binnenkort starten met training Mindfulness om beter te leren om te gaan met werkdruk en de ‘stress’ rondom werken-huishouden-peuter.
  Ik ben ook heel benieuwd naar het volgende artikel?

  1. Ik heb een paar lessen zwangerschapsyoga gevolgd, maar ervaarde het op dat moment niet als ‘zinvol’. Tijdens de bevalling echter, bleek dat ik wel degelijk wat aan die paar lessen heb gehad. Het was een flitsbevalling in een recordtijd van slechts 3 uur, van eerste wee tot doorknippen van de navelstreng. Omdat ik mijn ademhaling volledig onder controle had en ultrakalm bleef, durf ik toch wel te zeggen dat dit de mooiste ervaring in mijn leven is geweest. Daardoor raakte ik toch wel een beetje nieuwsgierig naar meer yoga. Immers: als ik tijdens zoiets heftigs en pijnlijks zo kalm en geconcentreerd kan blijven, dan moet dit in het dagelijks leven toch ook lukken? Maar ik vond dat zweverige gedoe rondom yoga toch wel een drempel om me er meer in te willen verdiepen. Maar dit blijkt in de praktijk dus best mee te vallen en daarnaast ook een interessante zoektocht in/naar mezelf 🙂

 3. Ik had het geluk dat mijn lerares in Spanje, waar ik de eerste lessen volgde, een vrouw was die zeer down-to-earth was. Niets gong of wierook, het was heel basic op een matje oefeningen doen. Ik kon ook niet altijd even goed volgen omdat ze nogal ratelde in het Spaans, maar beetje afkijken bij de anderen doet veel, haha. Nu zoek ik een yogaclub in de buurt met dezelfde ingesteldheid, maar dat is moeilijker dan gedacht om te vinden. Ik wil inderdaad ook geen zweverig gedoe… Sport doe ik sowieso al met mijn koersfiets, maar yoga vind ik ook gewoon leuk en elke extra sessie beweging kan maar goed zijn, denk ik dan 🙂

  1. Ik heb de afgelopen maanden verschillende soorten yoga en verschillende docenten (Nederlands- en Engelstalig) uitgeprobeerd, om te ervaren en bepalen wat wél bij mij past. De juiste match vinden is inderdaad best lastig! Zo kwam ik er voor mezelf ook achter dat de ambiance voor mij eigenlijk ook wel bepalend is. Iets waar ik van tevoren echt helemaal niet bij stil heb gestaan. Een mooie witte ruimte (zonder wierook) die rust uitstraalt, beviel me beter dan een gymzaaltje in een buurthuis.
   Maarrrrr een beetje mooie/sfeervolle yogaschool is ook stukken duurder dan een gymzaaltje uit de buurt! Enfin, wordt allemaal vervolgd in de volgende posts 😉

 4. Leuke blog! Vooral mijn omgeving heeft veel vooroordelen over yoga en dat het maar zweverig is. En ik sta af en toe gefrustreerd te zijn op de mat omdat ik het wil kunnen en begrijpen. Wat heel erg lastig is om dan lekker zen te worden.

  Ben benieuwd naar je volgende blog!

  1. Ik kom helemaal terug op mijn vooroordelen, sinds ik heb geleerd mijn eigen grenzen te respecteren en sommige zweverigheid te filteren. Je hoeft niet alles te begrijpen of perfect te kunnen en dat maakt het al een stuk minder frustrerend. En naarmate bepaalde dingen steeds meer ‘eigen’ worden, wil ik me ook steeds een beetje meer verdiepen in zweverigheid. Een beetje dan, geen wierook of een gong in huis voor mij 😉

 5. Haha ik ken de zweverige vooroordelen over yoga. En dat terwijl ik wel enthousiast over mindfulness ben. Daar hangt ook zo’n zweverige reputatie omheen. Komt doordat er veel zweverige types zijn die zich hier ook mee bezig houden en het hebben over ‘glimlachjes in je buik’. Maar als er iets down to earth is is het mindfulness. En zeer waarschijnlijk ook yoga 🙂

 6. Hier een ervaren yogi. Ben je na 2 jaar eigenlijk ervaren ? Dat is wat anders dan bedreven, toch ? 😉 die nog steeds met enige regelmaat gefrustreerd naar huis gaat als het me niet gelukt is mijn kalmte te bewaren tijdens een ingewikkelde oefening. Maar oefening baart kunst en na die twee jaar ben ik wel leniger en relaxter dan ooit. keep up the good work !

  1. Dank je wel 🙂
   Ik weet eigenlijk niet wanneer je ervaren bent. Maar ik heb de goede flow te pakken en vind het een heerlijke uitdaging en bewustwording! Ik ben in januari begonnen en heb ook wat tussenpozes gehad. Het was direct merkbaar/voelbaar, als ik het een korte periode niet had gedaan. Het is nog een heel proces om het tot mijn ‘daily routine’ (of paar keer pw) te maken, maar heb voor het eerst in mijn leven een fysieke activiteit gevonden die bij me past. I like! En dat het goed is voor mijn hoofd, is een grote bonus 🙂

 7. Herkenbaar stukje dit! Ik ben de meest onsportieve persoon op aarde denk ik. Al houd ik het sinds februari al vest goed vol. En ik ben door yoga nog meer sport erbij gaan doen (fietsen en aquarobics, ook zoiets waarover ik vooroordelen had) Ik dacht altijd dat ik te nuchter zou zijn voor yoga en inderdaad die rare termen heb ik ook niets mee. Maar per ongeluk vond ik een betaalbare yogales bij mij in de buurt met een docente die rust uitstraalt en dat ook heel goed over kan brengen. Ik kan deze vorm (integrale yoga) heel goed hebben en ik vind het jammer dat ik het niet eerder een kans heb gegeven. Nu ik dit een paar maanden doe kan ik alleen maar zeggen dat dit het beste kado ooit aan mijzelf is geweest. De combinatie van de soms wel intensieve stilstaande houdingen en de meditatie werkt heel goed voor mij. Ik ben mij bewuster van mijn lijf en zorg er nu ook beter voor. Heb ook iets minder chaos in mijn hoofd sinds ik aan yoga doe. Klinkt als een wondermiddel maar ik probeer het niet te verkopen. Maar voor iemand die zo onsportief als ik is, ben ik oprecht positief verrast in hoe yoga mij helpt. Ik hoop dat jij ook de rust vindt om het vol te houden!!!

  1. Ik ben nog niet zover dat ik mezelf nu sportief durf te noemen, maar nu ik steeds meer met yoga bezig ben, merk ik wel dat ik dingen ‘anders’ wil. Meer naar buiten, even bewegen, anders/bewuster eten. Ik had deze positieve uitwerking zeker niet verwacht en hoop dat het me nog meer gaat brengen!
   Een kadootje ja, dat is het 🙂

 8. Hahaha, zoveel mensen hebben dat ‘zweverige’ vooroordeel bij Yoga. Uiteindelijk gaat het om balans en mindfulness, *zweefzweef*. 😉 Ben benieuwd naar het vervolg en hoe het je nu bevalt. Heb zelf een keer yoga geprobeerd, maar het viel me toch nog best zwaar, die ogenschijnlijk eenvoudige houdingen.

  1. Oh yes, het is behoorlijk confronterend soms! Ik heb ook een paar sessies (thuis) met Seth gedaan en hij (geoefende sporter) beaamde ook dat het heus wel kracht en inspanning vereist. Hierover in één van de volgende posts meer 🙂

 9. Ik ga donderdag weer beginnen met yoga… Waarom? Om mijn spieren te trainen en te ontspannen tijdens de meditatie en ontspanningsoefeningen. En ja, even mijn aandacht daarop houden is erg mindfulness, behalve als ik in slaap ga vallen. Ik vind het wel heel fijn om te doen, al ben ik bang dat ik vrijdag onwijs veel spierpijn heb. Hiervoor heb ik een paar maanden zwangerschapsyoga gedaan en daarvoor deed ik al een jaar aan yoga geloof ik. Ik vind het vooral een vorm van me-time en dat mijn nekklachten er minder door worden vind ik mooi meegenomen. Maar aan de verse muntthee ga ik niet (slurpt aan blikje energydrank, oeps). En het scheelt dat ik een toffe yogadocente heb die zelf ook nog aan bootcamp doet, power!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret