How To: Hysterische Kerstboom

hysterische-kerstboom
Mijn voornaamste levensmotto ‘Less is B.O.R.I.N.G.‘ staat in de header van mijn blog en komt vooral goed tot zijn recht in december.

Ik weet dat je beleefdheidshalve moet wachten tot 6 december voordat je een boom in de woonkamer ‘mag’ neerzetten, maar ik ben al lang geleden opgehouden met het in acht nemen van dergelijke etiquettes.
Het optuigen van mijn hysterische kerstboom kost ten minste twee dagen, dus ik begin er graag ruim op tijd mee, zodat ik er de hele decembermaand van kan genieten.

Trouwe lezers kennen het verhaal van de veel te grote en lelijke flatscreen, die Seth op een onoplettend moment van mijn kant ons huis binnen heeft weten te smokkelen.
Ik HAAT dat ding. Sindsdien is het een soort persoonlijke strijd geworden om ieder jaar een nog hysterischer boom te creëren, ter compensatie van het afgrijselijke monster waar ik 365 dagen per jaar tegenaan moet kijken.
Dit jaar schijn ik volgens hem mezelf te hebben overtroffen, want hij gebruikte voor het eerst termen als ‘hyperventilatie’ en ‘migraine’.

Natuurlijk wil ik niet alleen een hysterische kerstboom om hem te pesten (een klein beetje maar). Ik word gewoon oprecht ontzettend blij van zoveel blijheid, kleur en kitsch.
Die ene maand per jaar dat je dan ook he-le-maal los kunt gaan met uitbundigheid, benut ik dan ook volop. In januari heb ik ook altijd zin om weer te ontkersten en geniet ik dan weer dubbelop van een opgeruimd en rustig(er) interieur.

Vandaag laat ik jullie a.d.h.v. stap voor stap foto’s zien hoe je zo’n hysterische kerstboom optuigt en deel ik een aantal shoptips voor kitscherige ornamenten!

Stap 1: Investeer in een mooie kunstkerstboom

Veel mensen zweren op een échte boom, maar ik geloof er niet in.
Ik vind het zonde van de bomen die gekapt en vervolgens afgedankt en verbrand worden.
Daarnaast houd ik niet van al die naalden in huis en is het me regelmatig gebeurd dat ik een in een net verpakte boom kocht, en dat deze thuis (na openknippen van het net) behoorlijk tegenviel.

kerstboom optuigen stap 1

Met een kunstkerstboom ben je ervan verzekerd dat je geen kale plekken hebt en dat de vorm mooi is.
Je zet ‘m eenvoudig in elkaar en kunt de takken mooi fluffy spreiden of aanpassen op je (bijvoorbeeld erg grote) ornamenten.

Ook kun je meteen beginnen met decoreren, een echte boom heeft (nadat je ‘m uit zij net hebt bevrijd) een dag (of langer) nodig om in vorm te komen.
Je kunt natuurlijk kiezen voor een groene kunstkerstboom, maar dit is een handleiding voor het decoreren van een hysterische kerstboom, dus ik adviseer je om een witte of gekleurde boom te kopen.

TIP: na de feestdagen kun je met flinke kortingen een kunstkerstboom scoren. Speur online of struin bouwmarkten af!

 

Stap 2: Verlichting in de kerstboom

Dit is mijn minst favoriete onderdeel van deze klus, maar wel erg belangrijk. Je kunt zo’n snoer nou eenmaal niet achteloos in de boom kwakken, deze moet zorgvuldig in de boom verwerkt, bijna gevlochten worden.

kerstboom optuigen stap 2

De snoeren van kerstverlichting zijn meestal groen of zwart. Dit valt dus extra op bij een witte boom, maar hier zie je straks weinig meer van.
Mijn voorkeur gaat uit naar snoeren waarbij je lampjes rondom een tak kunt klemmen, zodat ze mooi op hun plek blijven zitten. Een monnikenklus, maar het resultaat meer dan waard.

Mijn vorige week nieuw aangeschafte lichtsnoer heeft dit helaas niet, maar hij is gelukkig lekker lang waardoor ik veel takken heb kunnen omwikkelen met het snoer.
Witte lampjes in een witte boom is natuurlijk SAAI, dus kies voor verschillende (of dezelfde) gekleurde lampjes.
Vorig jaar had ik een roze miniboompje met rode lampjes, dit was ook super cute!

TIP: ik kocht mijn nieuwe lichtsnoer met 200 gekleurde lampjes (en 5 verschillende standjes) voor €6,50 bij de Action.

Stap 3: Snoeren van kerstverlichting verbergen 

Deze stap is optioneel, als je een groene boom hebt en je kerstverlichting zit op een groen of zwart snoer, dan valt het niet zo op.
Maar een zwart snoer in een witte boom is natuurlijk niet mooi, dus je kunt eventueel de snoeren omwikkelen met een dunne glitterslinger.

kerstboom optuigen stap 3

Ik had helaas niet genoeg van deze blauwe slinger op voorraad, dus halverwege dit klusje ben ik ermee gestopt.
Mocht je wel genoeg slingers in huis hebben, doe dit klusje dan direct na het aanbrengen van de verlichting. Dit blijft beter zitten als je er vervolgens de ornamenten inhangt!

TIP: je koopt deze gekleurde slingers in verschillende leuke kleuren al vanaf €1,50 bij de Zeeman of Wibra!

 

Stap 4: Grote ornamenten en slingers

Verspreid nu je mooiste, grootste en opvallendste ornamenten over de gehele boom, zodat ze niet te dicht bij elkaar hangen. Voor mij is het een soort traditie, dat ik altijd begin met een lange snoepslinger en vervolgens een flink aantal candy canes rondom.

kerstboom optuigen stap 4

De items die je het allerleukst vindt, hang je zoveel mogelijk in zicht.

kerstboom ornamenten groot

Ik heb een aantal hangers die ik bewust buiten het bereik van grijpgrage kinderhandjes heb gehangen, zoals een breekbare Hello Kitty uit Hong Kong, of een sneeuwpop dat een melodietje jengelt als je erin knijpt.
Mede hierdoor, jengelt hij zijn kitscherige deuntje nog steeds na 5 jaar!

kerstboom close up 4

Onze kat is stokoud en toont geen interesse in wat er in de boom hangt. Maar als je wel speelse en rondspringende huisdieren hebt, houd er dan rekening mee dat je breekbare elementen niet onderin de boom hangt.

Stap 5: Ga los met kerstballen

Vul nu alle overige plekken op met gekleurde ballen van verschillende formaten en verschillende kleuren. Het kan werkelijk niet vol genoeg hangen! Ik koop ieder jaar ook een setje ballen erbij, want er is altijd wel plek voor meer glitter en glans.
Deze koop ik meestal bij de Action, Zeeman of Wibra: niet duur en ze zijn meestal ook onbreekbaar!

TIP: als je boom nu lekker volhangt, kun je een dunne (gekleurde) slinger in kleine stukjes knippen en deze gebruiken om stukken snoer te omwikkelen, die toch nog opvallen.
Ik heb dit met roze glitterslingers gedaan. Dit geeft ook nog eens een extra mooi effect met de gekleurde lampjes als het donker is!

 

What’s In My Tree? Shop The Maris-Look!

De grote blikken ornamenten (vogel, hart en aardbei) komen uit de nieuwe collectie van Kitsch Kitchen.
De knuffeltjes (pinguïn en eland) kocht ik toen mijn zoon nog een peuter was en ik weet niet meer waar ik ze gekocht heb. Ik vond het toen leuk voor hem als er iets schattigs en aaibaars in de boom hing.

kerstboom close up 2

De bonbonnetjes zijn van Kurt Adler en verkochten wij vroegâh in onze webshop.

kerstboom close up 1

Foto boven: de grote blikken ornamenten (bootje, hart, bloem en kersen) zijn van de nieuwe Kitsch Kitchen collectie. Ik weet echt niet meer waar ik de knuffeltjes heb gekocht (dus please: geen smeekmails!) maar je kunt ze vast bij veel (speelgoed-)winkels vinden!
De roze dennenappels zijn van de Wibra.

  kerstboom close up 5

Het ijsje is van de Action, Hello Kitty komt uit Hong Kong en kreeg ik jaren geleden cadeau van een vriendin.

kerstboom close up 6

De ananas, het hart en de druiven zijn ook van Kitsch Kitchen. De gekleurde ballen met stippen kocht ik jaren geleden bij de Action. Het Gingerbread popje (bovenaan) is van Kurt Adler en komt uit onze voormalige webshop.

kerstboom close up 7

De Spongebob hanger (van Kurt Adler) is van mijn zoon en deze hangt hij altijd zelf in de boom. Ik vind het leuk dat er in die bonte mix een verzameling is van al onze ornamenten door de jaren heen.
Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat er op zijn kamer in de onmogelijk door te spitten speelgoedmand nog kerstballen liggen van Angry Birds, die zullen we de komende dagen dus gaan zoeken en krijgen ook weer een plekje in de boom.

kerstboom in donker
En zo ziet de boom eruit als het buiten donker wordt: HO HO HO!

 

Ho Ho Hysterie!

Op Instagram deelde ik een filmpje van de boom waarbij ik de lampjes op standje ‘hyperventilatie’ heb ingeschakeld:

En nog een filmpje van mijn hysterische sneeuwman, veilig hoog in de boom waar kinderhandjes er niet bij kunnen:

Houd mijn blog de komende tijd in de gaten voor een superleuke winactie, want ik mag namelijk een aantal setjes kerstdecoraties van Kitsch Kitchen weggeven!

 

Baas boven baas

Wat vinden jullie van mijn hysterische kerstboom?
Ik deelde via social media al een aantal previews van mijn boom en kreeg superleuke reacties en foto’s van nog hysterischer bomen!

Deze foto’s stuurde lezeres Annelies mij via Facebook en ik ben zowel jaloers als ook een tikkeltje geïntimideerd:

roze boom annelies
roze boom annelies 2

Tag me gerust op social media als je een boom wilt laten zien waar de mijne bij verbleekt, dat vind ik leuk!

Deel een foto van je hysterische kerstboom op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Tag @hare_maristeit dan IN je foto (niet in een reactie/onderschrift) of gebruik de hashtag #HareMaristeit
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

15 reacties

 1. Gaaf! Ben zelf ook de trotse eigenaresse van een witte hysterische boom (staat erg mooi voor mijn blauwe glitter muur) maar bij mij zitten er lichtjes in met een transparant snoer. Was vorig jaar even zoeken online, maar neemt wel erg veel werk uit handen.. Gelukkig maar, want je hebt gelijk: de lampjes zijn het minst leuk om te doen 🙂

 2. Ooh wat een gave boom! Ik heb altijd een boom met zwart/witte ballen ik zou zelf namelijk onwijs onrustig worden van zo’n drukke boom, ondanks dat ik hem wel mooi vind!

  1. Ja ik ben lichtelijk geïntimideerd door die kontschoppende roze boom, geweldig! Ik liet het ook aan Seth zien, zo van: niet piepen, het kan nog erger. Ik vind haar boom geweldig natuurlijk 🙂
   Die ananas kan toch trouwens het gehele jaar shinen op een mooie plek?

 3. Wow geweldig! Wat een slimme tips ook. Ik ben ook fan van de hysterische kerstboom incl.gekleurde lampjes. Wel gebruik ik altijd een echte want ik vind dat zo lekker ruiken. Maar als ik dan ooit voor een neppe zou gaan dan moet ie ook echt nep zijn in een rare kleur, of een witte.

  1. Ik ben dol op de geur van echte kerstbomen, maar niet van de naalden 😉
   En ik vind het jammer dat de boel na een week of wat ‘verzakt’ en dat ik dan ornamenten weer moet gaan verplaatsen. Groene kerstbomen vind ik stom, vorig jaar had ik twee kleintjes (een roze en een paarse), hoe fouter hoe beter 🙂

 4. Ge-wel-dig! Ik wil al jaren een bonte verzameling van kleuren in mijn boom inclusief gekleurde lichtjes, maar het is er nog niet van gekomen haha. We hebben een nepperd, een groene dat dan weer wel.

 5. Aaaarrrrgggg ik had vannacht een andere dino gezien als kerstbal. Ik ben hem kwijt grrrrr. Ik had de winkel route al uitgestippeld bah bah.

 6. Was op zoek naar roze kerstverlichting en google bracht me hier. Eind september en we zijn alweer aan het plannen!

  Goed, ik ben een paar jaar vertraagd hier maar kon het niet laten om hier nog een reactie achter te laten. Je boom was echt supergaaf en hoewel ik minder hysterisch in decoratie ben wil ik wel echt iets bijzonders hebben.

  Afgelopen jaar heb ik de Geode Boom gecreëerd. In een zwarte boom (je hebt wel een grote nodig hiervoor, de mijne is 210cm) heb ik een paar takken eruit gehaald (je moet dus ook een boom met losse takken hebben) en de takken erom heen enigszins zo verbogen dat je ovale ‘gaten’ krijgt. De losse tak er op zijn kop terug in gezet en daar de takken van gebruikt om het gat in de diepte tot aan de stam op te vullen. Vervolgens echt helemaal dicht met ballen bouwen in een soort van de binnenkant van een halve bal vorm (zie ook: geode). Hier grijze, witte en zwarte ballen in 3 maten voor gebruikt (mijn huis is helemaal grijs). Er zaten vier geodes in – maar mijn boom staat altijd voor het raam en 1 geode dus aan de ‘buitenkant’ met in totaal ruim 200 ballen. De rest van de boom had alleen clusterverlichting (1500 stuks). Echt super super gaaf en ontzettend veel complimenten op gehad. Je wil hier overigens wel plastic ballen voor gebruiken, het decoreren is vrij complex en je laat geheid een paar vallen in het proces.

  Voor dit jaar komt er een besneeuwde fir die van binnenuit roze oplicht met traditionele kaarslampjes aan de buitenkant, met poederroze en witte ballen en pioenrozen. Althans, dat denk ik nu. Kan nog veranderen.

  1. Wat heerlijk dat jij dit ook zo serieus neemt, ik snap je helemaal 🙂 Nog even en we kunnen weer lossssss! Ik heb nu bedacht een regenboog-kleurverloopje te maken in mijn grote roze kunstkerstboom, maar wellicht verandert dit ook nog haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret