Tips om rekening met je buren te houden tijdens een verbouwing

trap roze lakken

Niemand wordt denk ik echt blij van een verbouwing. De herrie en de troep zijn niet leuk, maar wanneer het er eindelijk eenmaal op zit heb je wel een mooiere of grotere woning. Jij dan, je buren hebben met een beetje pech alleen mogen meedelen in de overlast.

Natuurlijk is dit ‘part of life’. We maken het allemaal wel een keer mee en je ontkom meestal niet aan enige (of heftige) overlast van geluid of puin. Maar je kent het gezegde ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ en dit cliché is helemaal waarheid als een koe. Daarom deel ik vandaag wat tips en eigen ervaringen, die ik als buur heb ondervonden toen mijn buurhuis maandenlang volledig gestript, gesaneerd en gerenoveerd werd.


Voor de volledigheid en zonder ál teveel uit te wijden over mijn persoonlijke situatie: ik woonde in 2020 in een klein rijtjeshuis dat ik huurde van een woningcorporatie. Toen mijn buurvrouw overleed, werd haar eveneens kleine en verouderde huisje maandenlang compleet gestript, gesaneerd en gerenoveerd. En daar heb ik veel, héél veel schade en overlast aan ondervonden.
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je buren te ontlasten tijdens jouw verbouwing. Ik deel graag mijn tips en ervaringen met je en hoop dat jou een burenruzie of juridisch conflict bespaart blijft 😉 .

8 tips om je buren te ontzien met jouw verbouwingsoverlast

 1. Informeer je buren.
  Communiceer ruim van tevoren met je buren over je verbouwingsplannen. Leg uit wat je gaat doen, hoe lang het kan duren en wanneer je verwacht dat het meeste lawaai en overlast zal plaatsvinden. Geef ze de gelegenheid om eventuele zorgen of vragen met je te bespreken.
  Dit lijkt misschien een inkoppertje om als eerste punt te delen, maar ik werd door mijn woningcorporatie van tevoren NIET op de hoogte gebracht van de renovatie in mijn buurhuis. Ik schrok op een ochtend om 07:00 wakker door helse geluidsoverlast en heb zelf in de daaropvolgende dagen moeten achterhalen wat er gebeurde. Dat ik zelf maan-den-lang overvallen werd met nieuwe/andere en onaangekondigde werkzaamheden en overlast (waardoor ik niet thuis kon blijven), heeft de verstandhouding niet bepaald goed gedaan.
 2. Vastgestelde werktijden.
  Stel duidelijke werktijden in voor de verbouwing en houd je zo veel mogelijk aan deze planning. Probeer lawaaiige werkzaamheden te beperken tot normale werktijden (bijvoorbeeld tussen 8.00 uur en 18.00 uur) en vermijd werkzaamheden in het weekend of ’s avonds laat.
  Deze afspraken heb ik helaas niet met mijn woningcorporatie kunnen maken, maar wel met enkele werklui die in het buurhuis bezig waren. Een aantal waren gelukkig erg vriendelijk en begripvol, zoals toen bijvoorbeeld de basisschool van mijn dochtertje weer deels openging na de eerste lockdown. Met deze werkmannen had ik bijvoorbeeld afgestemd dat zij pas zouden starten met lawaai maken, wanneer ik haar naar school had gebracht, zodat zij in deze toch al stressvolle tijd in ieder geval ’s ochtends rustig haar halve schooldag kon starten. Dit heb ik toen oprecht énorm gewaardeerd. Daarna keerde ik dan weliswaar terug naar een huis vol herrie waarin ik moest thuiswerken, maar een beetje begrip en vriendelijkheid, haalt al meer dan de helft van de frustratie en wanhoop weg.
 3. Beperk lawaai.
  Investeer in geluidsbeperkende materialen en gereedschappen. Gebruik waar mogelijk bijvoorbeeld elektrisch gereedschap in plaats van luidruchtige machines. Als er werkzaamheden zijn die veel lawaai maken, probeer deze machines dan zo ver mogelijk van de gemeenschappelijke muren met je buren te plaatsen.
  Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik diep ongelukkig werd van een asbest-apparaat dat tweemaal een week lang dag EN nacht aan moest staan en mijn hele huis liet trillen. Ook heb ik noodgedwongen een paar dagen naar een hotel moeten uitwijken met mijn dochtertje, omdat de geluidsoverlast tijdens het funderingsherstel té heftig was.
 4. Beperk stof en puin.
  Neem maatregelen om stof en puin te beperken. Ga je een puincontainer huren? Overleg indien nodig met je buren op welke plek deze komt te staan. Zeker in drukke steden met weinig parkeerplekken voor auto’s en fietsen of gebrek aan brede stoepen, kan zo’n container hinderlijk zijn. Plaats waar mogelijk ook nog afdekzeilen en gebruik stofafscheiders. Zorg ervoor dat gemeenschappelijke ruimtes schoon blijven en ruim regelmatig op om te voorkomen dat puin zich ophoopt. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat mijn frustratie over de maandenlange geluidsoverlast er niet minder van werd, toen al mijn ramen dagelijks onder een dikke laag stof zaten en mijn hele tuin onder het gruis lag (bloemen, zwembad, speelgoed enz.).
 5. Bescherm gemeenschappelijke ruimtes.
  Zorg ervoor dat gangen, trappenhuizen en andere gemeenschappelijke ruimtes vrij blijven van bouwmaterialen en gereedschappen. Houd deze gebieden schoon en veilig, zodat je buren er zonder problemen doorheen kunnen.
 6. Bied compensatie aan.
  Overweeg om je buren een vorm van compensatie aan te bieden voor eventuele overlast die ze ervaren tijdens jouw verbouwing. Dit kan bijvoorbeeld een klein geschenk zijn of hulp aanbieden bij het oplossen van eventuele problemen die jouw verbouwing heeft veroorzaakt. Zoals ik al schreef woonde ik in een klein rijtjeshuis. Door de bijna gewelddadige renovatie-werkzaamheden in mijn eveneens kleine buurhuis, waren o.a. ook mijn muren gescheurd, sprongen er leidingen met lekkages tot gevolg, knapten mijn jaloezieën uit de raamkozijnen, trok mijn laminaat krom en was zelfs mijn toiletpot kapot gebarsten. Mocht jij dus ook een dergelijke woning gaan betrekken en compleet gaan renoveren, check dan even bij je buren wat de staat van hun woning is en zorg dat je vooraf goed verzekerd bent om schade te compenseren.
 7. Regelmatige updates.
  Houd je buren regelmatig op de hoogte van de voortgang van de verbouwing. Geef updates over welke werkzaamheden zijn voltooid en wat ze kunnen verwachten in de komende dagen of weken. Dit helpt om hun zorgen te verminderen en begrip op te bouwen.
 8. Wees attent en respectvol.
  Ik gaf het al aan bij een eerder punt: duidelijkheid, vriendelijkheid, begrip en respect voorkomt zóveel problemen. Wees attent op het comfort en de behoeften van je buren. Probeer onnodig lawaai, bijvoorbeeld door luide muziek, te vermijden en respecteer hun privacy.
trap roze lakken

Door rekening te houden met je buren, open communicatie te onderhouden en maatregelen te nemen om overlast te beperken, kun je de impact van jouw verbouwing op hun dagelijks leven verminderen.
Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt, aanvullingen zijn natuurlijk welkom in de reacties hieronder. Succes met je verbouwing en ik wens jou en je buren nog veel woongenot toe!

Dit artikel is geschreven i.s.m. afval.nl

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret