Pokémon Go

pokemon go collage

“Hee Mam, zullen we even het oud papier gaan weggooien?”
“Huh…?”

“Of even samen naar de glasbak wandelen? Heb je nog lege flessen of potten ergens?”
“Hoezo?”
“Nou, misschien vangen we onderweg nog een Pokémon!”
“Aah…”

Hoe het ‘vroeger’ (vóór Pokémon Go) ging:

“Kom we gaan even naar de supermarkt!”
“Ik wil niet naar de supermarkt…”
“Liefje, ik zou het leuk vinden als je even met me meegaat naar de supermarkt…”
“Pffff…. ik was vorige week nog in een supermarkt….”

Het is nu drie dagen geleden dat ik Pokémon Go heb gedownload en sinds gisteren pas werkt het goed. Mogelijk ben ik dus té vroeg té enthousiast, maar het overtreft op dit moment al mijn verwachtingen.

Ik heb twee jongere broers en een zoon van tien jaar: natúúrlijk weet ik wat Pokémon is. Nou ja, de grote lijnen dan, want hoe ieder beest heet en wat ze wel of niet kunnen, die informatie heb ik gefilterd.
Toen ik onlangs een persbericht kreeg over Pokémon Go, heb ik de eerste alinea gescand en het vervolgens zonder verder te lezen naar mijn trash folder verhuisd.
Het leek me niet interessant. Nou vind ik Pokémon nog steeds niet interessant, maar dit is anders. Dit is niet zomaar een game, het is een ‘beleving’

En nee: ondanks dat ik op mijn blog eerder heb samengewerkt met Nintendo, word ik er NIET voor betaald om dit soort uitspraken te doen. Ik word er helemaal niet voor betaald om dit te schrijven. Erewoord.
Dit is gewoon een dankbaar en enthousiast artikel van een moeder die zes weken zomervakantie harmonieus samen doorbrengen (zonder iedere dag naar het strand of een pretpark te gaan), opeens als een haalbaar doel ziet.

Ik ben namelijk niet zo’n gamer en vind het soms best lastig dat mijn zoon dit wél is. Toen ik hoogzwanger, dik en moe was en aan de bank gekluisterd zat, heb ik er wel oprecht van genoten om samen met hem onze eigen wereld te bouwen in Animal Crossing (lees HIER terug).
Spelletjes als Tetris, Super Mario en zo vind ik ook leuk om af en toe te spelen, maar die hele Pokémon hype is ondanks twee broers en één zoon, toch een beetje langs me heen gegaan.

pokemon go loading
Ik hoorde afgelopen week al veel goede en enthousiaste dingen over deze game, maar het downloaden ging niet van harte. Het was mentaal voor deze digibeet niet te doen, om met een nerveuze puberzoon (hijgend in mijn nek) een nieuw apple ID aan te maken, om de Australische versie te kunnen downloaden.

Zaterdag was het spel eindelijk op Nederlandse bodem beschikbaar, maar er waren miljoenen Nederlandse enthousiastelingen met ons die het spel ook hebben gedownload, waardoor er niet gespeeld kon worden.
Het bleef deze dag bij downloaden en pas ’s avonds laat ná kinderbedtijd kon ik het spel openen.

pokemon go twitter

Zondag gingen we samen op pad om het spel te testen, nadat we mijn digitale versie (ahum…) een kek en sportief pakje hadden aangemeten:

pokemon go outfit
So far, so good. Het lijkt een beetje op Google Maps en de straten en details zijn erg nauwkeurig:

pokemon go straat2

Ik moest wat spullen kopen in de stad en tijdens onze wandeling, liep mijn zoon met mijn telefoon in de hand. Ik ben een moeke natuurlijk, dus ik zorgde ervoor dat hij nergens tegenaan liep, in de poep zou trappen, of mensen omver zou lopen.
Van tevoren had ik me niet ingelezen in het spel en ik ging er zonder enige verwachting in mee.
Ik had dus niet verwacht dat het spel ons op mooie en bijzondere wetenswaardigheden van onze woonplaats Haarlem zou wijzen!

Ik ken de binnenstad als mijn broekzak, maar ik kijk eigenlijk nooit omhoog naar de schitterende gevels. Deze dingen zijn mij dus nooit opgevallen:

pokemon go haarlem gevel

pokemon go haarlem cone

Het maakt een wandeling door een stad als Haarlem nóg leuker, om zulke leuke feitjes al slenterend te ontdekken.
In de winkelstraten dook er af en toe een Pokémon op die we moesten vangen:

pokemon go Haarlem

pokemon go Haarlem
Dit leverde zaterdag grappige foto’s op, maar ook wat frustraties. Na het vangen van een Pokémon, liep het spel steeds vast en moest mijn telefoon opnieuw opgestart worden.
Daardoor ging de lol er wel een beetje af en ging mijn batterij sneller leeg.

pokemon go kruidvat

pokemon go onderweg
Ondanks deze kleine ergernis van het vele wachten en opnieuw opstarten, hebben we het zondag erg leuk gehad met dit spel. Er dook een beest op in het Kruidvat en we moesten er eentje vangen in een snackbar. Tsja, als je er dan tóch bent, kun je net zo goed een kroketje uit de muur trekken terwijl je telefoon opnieuw opstart.

Gisteren (maandag) wilde mijn zoon zonder enige tegensputtering mee naar de supermarkt. Dit was de eerste keer dat het spel niet vastliep en ons enthousiasme groeide. Want het spel is dus aanzienlijk leuker, als je in één keer dóór kunt.
Hierna wilde hij dus (uit zichzelf) naar de glasbak en nog een rondje lopen voor het oud papier.
Ik stelde voor om na het eten nog een half uurtje te wandelen samen, maar dit werd dus een flinke slentertocht van ruim een uur en bijna vijf kilometer.

Wat heeft Pokémon Go mij gebracht? Een eerste indruk:

– Een onverwachte en spontane wandeling van ruim vijf kilometer, op de eerste dag dat het spel probleemloos werkte.
– Quality time met mijn puberzoon.
– Ontdekking van leuke straten, speeltuinen en bijzondere plekjes in onze buurt, waar ik het bestaan niet van wist.
– Ontdekking van leuke historische feitjes in de binnenstad van Haarlem.
– Een zoon die vrijwillig oud papier en glas wegbrengt en nu een planning maakt voor alle buurten die we nog moeten gaan verkennen.
– Vitamine D. en frisse buitenlucht.

zonnebrand
TIPS!
Als je samen met je kind op pad gaat om Pokémon te vangen, neem dit mee in je rugzak: een flesje water, kleingeld voor een ijsje (of een kroketje uit de muur) en zonnebrand.
Een stevig hoesje voor bescherming van je telefoon is ook geen overbodige luxe.

Maak goede afspraken over veiligheid en het vasthouden van de telefoon, zeker als je met meerdere kids op pad gaat. Spreek bijvoorbeeld af dat je om de tien minuten wisselt, wie de telefoon mag vasthouden. En dat wanneer er een Pokémon opduikt, de persoon die de telefoon vastheeft ook het beest mag vangen. Hiermee voorkom je dat er enthousiast door twee handen op het scherm gemept wordt en deze in gruzelementen op de straatstenen kapot flikkert.
Wij hebben ook afgesproken dat degene die de telefoon vasthoudt, aan de rechterkant loopt en dat de ander waarschuwt voor stoepranden, bomen, voorbijgangers enz.

Conclusie

De hardcore Pokémon fans zullen mij ongetwijfeld maar een stomme oude muts vinden, omdat ik het spel en het doel nog niet snap. Tsja, een typisch gevalletje ‘f*ck it‘. Sorry guys.

Iets zegt me dat ik dit in de komende weken zal gaan leren en dan ook alle figuren en hun krachten weet te benoemen.
Ik ben blij dat Nintendo de release zo goed getimed heeft en mijn verwachtingen voor deze zomervakantie zijn HOOG!
Wordt ongetwijfeld over een paar weken vervolgd 😉

Wat ik ook erg tof vind om te zien, is hoe dit spel ‘verbroedert’. Overal waar wij lopen, worden we aangesproken door mensen. Mensen zien metéén dat wij Pokémon Go aan het spelen zijn en stellen vragen. Buiten op straat (met name in speeltuinen) ziet het er ook een stuk gezelliger uit. Want, let’s face it: muurtjes vol jongeren die stuk voor stuk op hun smartphone staren, ziet er normaal gesproken maar een beetje sneu uit.
En ja: ik realiseer dat ik heel oud klink als ik dit zeg, maar dit is gewoon iets dat mij als moeder irriteert. Ik wil dat mijn kind buitenspeelt, maar ik zie ook dat het straatbeeld verandert. Sorry voor de Oma-vibes.

Maar dit spel is dus anders. Er staan dus inderdaad groepjes kinderen met smartphones in een speeltuin, maar er wordt bij elkaar op het scherm gekeken, er worden tips & tricks uitgewisseld en er is wel degelijk offline interactie.
Ik vond het in ieder geval superleuk om te zien hoe mijn zoon ervan genoot dat een groepje jongens hem riep om er snel bij te komen staan, omdat zij net op die plek een Magikarp hadden gevangen en hem vroegen in welk level hij al was.
En ze hadden het niet alleen maar over die Magikarp, maar ook over bijzondere wetenswaardigheden van de speeltuin en gebouwen eromheen.

Ook word ik er blij van als ik mede-bloggers en Twitteraars enthousiast screenshots zie delen van hun gevangen Pokémon of behaalde resultaten. Ik houd van een beetje competitie en sociaal saamhorigheidsgevoel: makes me happy.
En van vele kilometers lopen, is nog nooit iemand ziek geworden, wel?

Tot slot nog een leuk grapje om dit af te sluiten:

pokemon voor na

Spelen jullie ook Pokémon Go?
Tips & Tricks zijn welkom: wij zitten bijna in level 5 en ik heb begrepen dat het dáárna pas écht leuk wordt 😉

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

27 reacties

 1. Leuk artikel! En wat leuk dat Mika er ook zo van geniet.
  Ik speel het al sinds dag 1. De eerste paar dagen viel het op dat vooral leeftijd 23+ het speelt. Sinds release in NL merk ik okk steeds meer jongeren. Gister vroeg ook nog een meisje aan mij “mevrouw, speelt u ook Pokemon?” Hoe netjes en beschaafd en verbroederend.
  Zelf geef ik weinig om de Pokemongames, geef mij maar leuke Mario games. Maar dit is leuk omdat je op pad bent en spreekt mijn verzameldrang heel erg aan.

  Hebben jullie al een team gekozen? Anders is mijn tip om rond te kijken in de buurt welke kleur veel voor komt. Zo kan je je Pokemon trainen en heb je veel aan ipv aanvallen. En als je geluk heb kan je dan een Pokemon in een vriendschappelijke gym stoppen en zo pokecoins verdienen.

  Ik ben zo jaloers als ik bij jullie de pokestops zie. Hier in het dorp zijn er enkele en daarvoor moet ik best wat km maken, wel goed om eieren uit te broeden. De meeste stops zitten in de Efteling, maar helaas geen abbonement ?.

  Veel speel plezier!

  1. Extra tip: investeer in een batterypack of iets dergelijks. Niks is zo erg als een lege batterij terwijl je nog niet thuis bent. En zorg dat je mobiel helemaal vol is bij vertrek.

   1. Sorry dingen schieten me steeds binnen. Die handy grip waar we het over hadden op twitter is aan te raden. Ik gebruik het nu al een paar dagen en is tijdens de Pokemon hunt ook heel fijn en geeft extra zekerheid. (In mijn geval helemaal als mijn hondje aan de lijn trekt terwijl ik even niet zo goed oplet.)

    1. Fijn juist, al die tips: Dank je wel 🙂
     Zo’n grip moet ik snel kopen ja, heb net twee weken een nieuwe iPhone en nog niet heel relaxt met het uit handen geven buiten op straat 😉
     Ik moet nog flink lezen begrijp ik: eieren uitbroeden? Kleur team?
     Wij hebben inderdaad veel pokestops hier, erg tof en motiverend! We willen nog heel wat Haarlemse buurten aandoen deze vakantie.

 2. Even in een nieuwe comment.
  Bij een pokestop kan je eieren krijgen. Deze vind je in tabje Pokemon en daar rechts van. Je hebt een incubator die oneindig gebruikt kan worden en bij sommige levels krijg je er een voor 3-malig gebruik. Je moet je ei in zo een incubator doen en dan bewegen. Eigenlijk lopen maar rustig fietsen of filerijden werkt ook.
  Eieren van verschillende km. Hoe hoger, hoe specialer de Pokemon. Voordeel aan eieren zijn dat je meer Stardust en Candy krijgt.
  Zoals eerder gezegd niet zomaar evolven maar ook niet de CP (combat power) verhogen. Nu lijkt leuk maar hoe hoger de level des te hogere Pokemon je ook op straat vind. Terwijl Stardust is best kostbaar en hoe hoger de CP, hoe meer je nodig hebt. Dus ga tactisch om met je middelen ?.
  Zie dat jullie ook de AR aan (of uit?) hebben. Je ziet hierdoor de omgeving. Leuk voor foto’s maar om te vangen minder. Als je AR uit (of aan?) doet zie je een omgeving waar de Pokemon altijd in het midden is. Er zijn mensen die zeggen dat het dan ook minder vaak lijkt vast te lopen.

  Hopelijk komt er snel een fix van de 3stap glitch. Hierdoor zie je bij alle Pokemon 3 stapjes. Voor het hier uit was zag je 1, 2 of 3 stapjes en kon je zo Pokemon traceren. Nu kan het in zoverre dat in beeldje de Pokemon links boven het meest dichtbij is en rechts onder verder.

  1. Kijken of het zo lukt want volgens mij wil jou site mijn spam niet meer.. Al meerdere malen dit geprobeerd te posten bij de onderstaande..

   Verdorie een comment kwijt.
   Maar je kan in de vakantie ook uitjes plannen om Pokemon go heen. Bijvoorbeeld dagje Amsterdam, zo krijg je ook meer mee door de pokestops.
   Zoek ook andere omgevingen op. Zo is bij water in de buurt de kans groter op waterpokemon. Maar ga ook een naar de bossen of een meertje.
   En kijk vooral op YouTube samen. Het visuele maakt het misschien makkelijker te begrijpen. Ik kan ook nog we hele verhalen typen hor haha. Mocht je nog vragen hebben kan je me ook aanschieten op twitter of snapchat.
   Zelf vond ik het op het begin juist leuk om zelf te ontdekken omdat er niks bekend was.
   Zoek naar filmpjes over gyms en over de ring bij het Pokemon vangen en wat de kleuren inhouden!

  2. Hopelijk pakt hij m’n comment nu wel omdat hij het al enkele keren mij negeert. Misschien wordt ik aangezien voor echte span.
   Maar je kan in de vakantie ook uitjes plannen om Pokemon go heen. Bijvoorbeeld dagje Amsterdam, zo krijg je ook meer mee door de pokestops.
   Zoek ook andere omgevingen op. Zo is bij water in de buurt de kans groter op waterpokemon. Maar ga ook een naar de bossen of een meertje.
   En kijk vooral op YouTube samen. Het visuele maakt het misschien makkelijker te begrijpen. Ik kan ook nog we hele verhalen typen hor haha. Mocht je nog vragen hebben kan je me ook aanschieten op twitter of snapchat.
   Zelf vond ik het op het begin juist leuk om zelf te ontdekken omdat er niks bekend was.
   Zoek naar filmpjes over gyms en over de ring bij het Pokemon vangen en wat de kleuren inhouden!

   1. Er zaten er inderdaad een stuk of 10 in de spam folder 😉 Heb je er nu handmatig op pc uitgevist, lukte niet op mobiel en had een PC-vrije dag. Vandaag op het strand inderdaad zeester-achtige Pokémon gevangen en al rijdend in het OV ook véél leuke stops e.d. Ging helaas af en toe iets te snel, maar we hebben wel in recordtijd veel beesten erbij haha
    We zitten nu in level 5 dus we kunnen gaan battelen. Yeah 🙂 Morgen instructiefilmpjes kijken en een andere buurt doorlopen. Wordt vervolgd en ik zal je vast nog wel dingen vragen op Twitter 🙂

 3. Om die laatste foto moest ik ook zo lachen aha! heel leuk en goed geschreven.
  Ik geloof echt wel dat het een leuke game is die je aan het lopen brengt en alles maar ik begin er maar gewoon niet aan.. waarom? Ik wil al zoveel doen.. ik heb al zoveel te doen en als ik buiten ben wil ik genieten van de natuur, de stilte en de weg voor mij, op mijn skates of lopend! natuurlijk is het grappig als je onderweg wat vangt maar ik ga nu om andere redenen het huis uit haha! liefs en veel succes met ballen gooien en pokemons vangen!

  1. Ik weet niet of ik het voor mezelf had gedownload. Ik vind het tof dat ik nu dingen BUITEN met mijn zoon samen kan doen! Heb inmiddels begrepen dat er voor bepaalde handelingen (ei uitbroeden bijv) acties nodig zijn als “eerst 2 km lopen” en dat vind ik echt te gek ?
   Win win dus: we leren leuke dingen over Haarlem en onze buurt, doen een competitie spelletje, spelen samen én leggen vele kilometers af ?

 4. Wat een leuk artikel is dit geworden. Ik vind het ook helemaal fantastisch dat iedereen helemaal in de ban is. Vooral de saamhorigheid en de interactie met andere mensen. Dat is toch veel beter als allemaal binnen blijven? En voor de kindjes is dit top. Ik vind dat je er super mee om gaat. Zeker met de veiligheidsregels! En voor je het weet ben je een echte poké-trainer! 😉 Catch them all!!

  1. Thanks ? ik heb echt ook al zo moeten lachen om tips en tricks uitwisselen met mensen. Allemaal zinnen die ik nooit dacht te zeggen tegen een andere volwassene: “Nee je moet dat ei eerst uitbroeden!” ?

 5. Ik vind het zelf echt een fantastisch spel en de schaamte ben ik inmiddels gelukkig voorbij, haha! Bij de pokéstops kom ik veel leeftijdsgenoten tegen, heel bijzonder om te zien. De vorige keer dat ik ‘even snel een rondje deed’ stuitte ik op zo’n twintig spelers bij een stop. Opeens ken je een stuk meer mensen als poké trainer ;).

  Al moet ik wel zeggen dat met de vele spelers het spel me wel te snel gaat hoor. Je kan na level 5 een gym overnemen, maar als ik dat doe is hij na tien minuten al weer gestolen door een andere speler. Om nou elke tien minuten terug te gaan is me iets te veel van het goede ;).

  Bij mij loopt het spel ook vaak vast als er een Pokémon gevangen is en bij mij helpt het gewoon om het spel compleet af te sluiten en opnieuw op te starten. De gehele telefoon herstarten is gelukkig niet nodig, misschien helpt dat bij jullie ook!

  1. Ah, dat van die gym is goed om te weten, nu wij level 5 naderen. Thanks! Ik wil idd ook niet iedere 10 min teruglopen ?
   Spel uitzetten lukt helaas niet, hij loopt echt helemaal vast. Maar gisteren ging alles probleemloos dus laten we hopen dat dit zo blijft ?

  2. Een gym overmeesteren is leuk maar behouden heel moeilijk nu zoveel mensen fanatiek zijn. Wat wel een voordeel is, is dat als je in een gym zit meteen je beloning kan claimen. Je gaat dan naar shop en dan rechts boven in staat een schild daar moet je op klikken. Je krijgt maarliefst 500 Stardust en 10 pokecoins die normaal geld kosten. Dus zo is leuk verdienen. En dat kan ongeveer 21 uur weer dacht ik. Dus af en toe in een gym zitten is zo erg nog niet.

   Vandaag ergens stond ik bij een stoplicht dus kon niet rustig iets inzetten. Snel een bulbasaur van 500+ in gedaan. Wie was er binnen een uur uit maar ik had wel m’n beloning ?. En kon verder m’n reis veilig voortzetten.

 6. Wat een leuk verhaal! 😀 Heb er meteen wat van geleerd want wist eigenlijk niet zo goed wat het inhield. Ben ook een oude muts Haha. Ik ga het niet spelen. Weet ook niet of het beschikbaar is in Colombia. Heb er nog niets van gemerkt in ieder geval. Heel leuk dat je er plezier uithaalt!

  1. Ik moet ook nog heel veel leren en voel me ook een oude muts ?
   Kan me goed voorstellen dat dit een irritatiefactor is bij de hardcore Pokémon fans ? (al die suffe oude mensen die het ook willen spelen maar niet snappen)

 7. Super leuk!! Vind het ook wel een grote plus dat er wat meer offline interactie plaatsvind ja, haha. Zelf speel ik het spel niet. Ben nooit een Pokémon-fan geweest. Vond het wel leuk, maar niet zó leuk, haha. Vriendlief speelt het wel en is erg enthousiast. 😛

 8. Super dat je het bent gaan uitproberen, leuk artikel om te lezen ! Ik ben zelf ook pro pokemon, want mensen krijgen er echt meer contact en meer beweging door en het is nog leuk ook.
  Schaam me er niet voor dit als volwassene leuk te vinden. Je hebt ook weer wat gespreksstof met de jeugd dus ik zie echt veel voordelen.

 9. Wat heerlijk om te lezen! 🙂 En wat leuk dat je op deze manier ook meer quality time met je zoon hebt 🙂 Ik heb Pokémon Go ook gedownload, maar omdat je internet nodig hebt kan ik het in het buitenland vaak niet gebruiken..

 10. Nee geen pokemon go hier, maar wel heel blij met het bestaan ervan! Al jaren enthousiaste geocacher, o.a. ook met mobiel te doen. Mijn neefjes leggen het uit als schatten zoeken met gps. Daar wordt gesproken van dreuzels, ofwel mensen die niet weten wat het inhoudt en waarvoor de schatten verborgen moeten blijven. Nu kan ik ongestoord zoeken, iedereen denkt dat ik pokemons aan het zoeken ben. Top!

 11. Hier ook geen Pokémon Go, ben geen spelletjes speler en geen Pokémon fan…
  Neem daarbij alle mensen die hier rond het huis/complex lopen, nee liever niet.

  Maar mijn dochters hebben het beide met opa en oma gedaan toen ze daar logeerde, dus ben bang dat we er niet helemaal onderuit komen… maar zolang ik niet hoef vind ik het prima 😉

 12. Ik heb de app niet en ik hoor en lees er zoveel over. Normaal gesproken wil ik niet meedoen met zoiets als de hele wereld er opeens zo druk mee is 😉 dan word ik rebels.
  Misschien dan toch maar proberen want zo een vitamine d shot is nodig.

  1. Ja, op die leeftijd is een bezoekje aan de supermarkt of kinderboerderij nog een hele happening en leuk uitstapje. Daar kom ik niet meer mee weg haha, maar ga ik wel weer waarderen straks met mijn babydochter ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret