Ik kocht roze Inline Skates

roze skates Roces

Ik besloot om weer aan mijn conditie te gaan werken en om het skaten weer op te pakken. Om mijn goede voornemens extra leuk te maken, trakteerde ik mezelf een paar weken geleden op nieuwe roze-witte inline skates.

Zowel de aanschaf (ik kocht ze online) als de eerste paar keer buiten rollen, ging helaas niet vlekkeloos. Daarom deel ik vandaag wat tips en ervaringen voor het (online) kopen van skates en wat basic weetjes voor de beginnende skater.

Wat vooraf ging

Vorig jaar kreeg ik te gekke retro rolschaatsen cadeau waar ik dolgelukkig mee was. Ze deden me denken aan het eerste paar rolschaatsen, waar ik als kind mee over straat rolde.

Alleen heb ik van mijn achttiende tot ongeveer mijn vijfendertigste op inline skates gerold en als je dan opeens switcht naar rolschaatsen…. Dit was (voor mij althans) geen succes.

Je maakt met rolschaatsen namelijk een héél andere beweging dan met skates. Met skates maak je een soort zijwaartse schaatsbeweging, met rolschaatsen houd je je voeten en benen recht en zet je af met de dop op de neus.

Ik voelde me superonzeker en onveilig op rolschaatsen en besloot na een klein testrondje, dat ik niet het risico ging lopen mijn polsen of gebit te breken.

Het idee om rolschaatsen eens een kansje te geven, kwam omdat mijn vertrouwde skates na zeventien jaar trouwe dienst het loodje hadden gelegd.
Dit ging gepaard met een ongelukkig voorval op een fietspad, waarbij er een wiel losschoot en ik op een grasveldje belande.
Gelukkig droeg ik polsbescherming: safety first kids!

Van het voornemen (vorig jaar) om meteen nieuwe skates te kopen, kwam weinig terecht. En mijn zoveelste mislukte poging om écht thuis cardio-oefeningen te doen, kwam ook (zoals gewoonlijk) niet van de grond.
Yoga-oefeningen en fitnessoefeningen lukken me gek genoeg wél om braaf thuis te doen, maar cardio: ik HAAT het.

Maar mijn conditie wordt alsmaar meer ruk, dus ik moest toch echt in actie komen.
Skaten vind ik te gek en ik word nou eenmaal blij van mooie en vrolijke items die je leven leuker maken. Daarom besloot ik dat mijn nieuwe paar skates dan ook niet saai zwart moesten zijn.

roze skates Roces

Ik koos voor een wit met roze paar inline skates van Roces.
Dit was vroeger al een goed merk en ik zweer er nog steeds op.
Dat ze leuk matchen met mijn roze MP3-speler, is natuurlijk een bonus 😉

Skates kopen: Online of Offline?

Achteraf gezien, had ik beter naar een fysieke winkel kunnen gaan om skates te passen, me goed te laten adviseren en ze ter plekke goed af te (laten) stellen.
Maar ik was een beetje overmoedig (en eigenwijs….) en besloot ze snel online te bestellen zodat ik de volgende dag meteen mijn goede voornemens kon waarmaken.

Ik heb ‘rare voeten’. Zo draag ik meestal sandalen en sneakers in maat 39 (en Adidas sneakers meestal maat 38,5) maar de meeste pumps en ook de Dr Martens in mijn schoenenkast, zijn een maat 40.
Mijn vorige skates waren ook maat 40, dus ik dacht dit wel de goede maat zou zijn.

Maar helaas: ze zaten té krap en ik moest ze dus retourneren en een maat groter bestellen. Maat 41 zit bij mij perfect en al mijn schoeisel heeft dus een onlogische rangorde in schoenmaten.

TIPS!
Als je ook besluit om je skates online te kopen, bestel dan meteen twee maten om de verschillen te testen en stuur één paar terug.
Kies ongeveer één maat groter dan je normale schoenmaat tenzij anders aangegeven in de maattabel.
Test de skates 10-15 minuten om te ervaren hoe ze aanvoelen en doe dit alleen binnenshuis op een gladde en schone vloer.

Skates kopen en passen: waar moet je op letten?

Er zijn verschillende soorten skates, waaronder fitness skates, rolschaatsen, skeelers, aggressive, freeskates en derby rolschaatsen.
De verschillende soorten skates zijn allemaal ontworpen met een specifiek doel in gedachten. Sommige zijn geschikt voor regelmatig gebruik en om lekker in beweging te blijven of om voor een relaxte rit te gaan (bijvoorbeeld fitness skates en rolschaatsen), anderen zijn ontworpen voor meer ervaren gebruik en/of competitie (zoals speed skates/skeelers, aggressive, freeskates en derby).

TIP!
Nieuwsgierig welk type skate of rolschaats voor jou het meest geschikt is? Kijk dan op de website van Skatepro voor een uitleg van alle soorten.

Ik heb zowel speed skates als rolschaatsen wel eens geprobeerd, maar dit is echt niets voor mij. Ook heb ik geen ambitie om te gaan stunten op een skatebaan of hoge trappen, dus ik koos voor  fitness skates.
Hier hoop ik de komende jaren nog vele relaxte ritten op te rollen en om eens mee te doen aan een Haarlem Night Skate!
Mijn uiteindelijke doel is om eens mee te doen aan een rit in Parijs of een andere mooie Europese stad. A girl can only dream, right?

Mijn vorige skates waren overigens freeskates.
Deze zijn vooral geschikt als je graag door de stad rolt of freestyle slalom wilt doen. Ze zijn speciaal gemaakt voor scherpe bochten, wat goed van pas komt in drukke steden. Ze zijn zeer manoeuvreerbaar en meestal niet uitgerust met een rem en geschikt voor de meer ervaren skater.

GOOD TO KNOW: Als je meer dan 100 kilo weegt en wilt gaan skaten om in beweging te blijven of gewoon voor de lol wilt gaan rollen, kun je ook beter kiezen voor freeskates in plaats van fitness skates.

Ik koos nu voor fitness skates omdat ik ondanks dat ik (ooit, kuch….) redelijk ervaren was, een rem toch wel miste op mijn freeskates. Ook rol ik liever niet in de drukke stad, maar kies ik altijd voor rustige fietspaden tussen de weilanden en hoop ik ook ooit nog eens op en neer naar het strand te skaten.
De prachtige omgeving van de duinen is heerlijk rustgevend en ik zie mensen er wel eens skaten. Maar in zo’n heuvelachtig landschap wil je of heel erg vergevorderd zijn of tenminste een rem hebben. Ik durf het nu nog niet aan, maar het staat op mijn doelenlijstje om hiervoor te trainen 🙂

Over de pasvorm:
Je moet in staat zijn om je tenen een klein beetje te bewegen. Je tenen mogen de neus van de skates niet aanraken. Als je skates al knijpen vanaf het begin, zullen ze op de lange termijn pijn gaan doen. Skateschoenen gaan op den duur iets uitwijden. Softboots wijden iets meer uit dan hardboots.

De eerste keer rollen: hoe ging het?

De grotere maat skates zaten meteen goed en ik rolde vol goede moed en heel veel zin naar buiten op een mooie zonnige middag.
Ik had de illusie om een testrondje van ongeveer een half uur te maken, maar al binnen 10 minuten, wist ik dat dit ‘m niet zou worden.

Wanneer ik ons huis verlaat, moet ik eerst een kleine vijf minuten verkeer trotseren voordat ik een rustig fietspad bereik. Ik merkte meteen al dat ik klotsende oksels kreeg en me niet zo zeker voelde, maar wuifde het weg met: ‘ik moet er gewoon weer even rustig inkomen’.

Maar na nog geen vijf minuten op een rustig fietspad zonder tegenliggers, kreeg ik acute pijn aan één enkel. Even dacht ik nog: ‘ik moet er écht weer even inkomen en gewoon doorzetten’ maar al snel besloot ik maar om naar mijn lichaam te luisteren en niets te forceren.
Ik zocht een bankje op en heb de skate aan de betreffende enkel wat strakker aangetrokken, maar dit had geen zin. Blijkbaar is mijn conditie in de afgelopen jaren zo verslechterd en is mijn enkel flink verzwakt.

Teleurgesteld draaide ik dus na tien minuten weer om en ook al rolde ik in een rustig tempo, mijn skate leek niet goed te zitten, mijn enkel wiebelde en ik voelde me erg onstabiel en onzeker.
De terugweg ging voor mijn gevoel houterig en knullig en ook voelde het alsof mijn polsbescherming (die draag ik altijd trouw) niet voldoende zou zijn als ik nu onderuit zou gaan. Het is dus vrees ik tijd voor een lelijke helm en kniebeschermers….

roze skates Roces

De volgende dag heb ik binnenshuis nog wat geoefend met remmen en het afstellen van met name de skate aan mijn zwakkere voet. De daaropvolgende dag rolde ik weer naar buiten, maar met wat minder enthousiasme en geen verwachtingen.
Mijn vreugde was dan ook groot toen ik na vijftien minuten nog steeds geen last had van mijn enkel en ik me een stuk zekerder en stabieler voelde.

Rollen in de buitenlucht is echt heerlijk, vooral als het niet te warm is en er een zonnetje schijnt. Als einddoel had ik voor deze dag een specifieke brug in gedachten en toen ik deze onverwacht moeiteloos had bereikt, overwoog ik om nog een stuk verder te skaten.

Maar met de enkelpijn nog vers in mijn geheugen, besloot ik toch maar weer om te draaien en ik voelde een grote euforie dat het vandaag zo goed ging.
Halverwege de terugweg, kwam de pijn weer terug en was ik opgelucht dat ik toch niets had geforceerd. Het laatste stukje ging weer houterig en schokkend en zag er vast allercharmanst uit, maar fuck it.

Mijn aanvankelijke doel om in juli al mee te doen aan een twee uur durende night skate heb ik dan ook maar even voor me uitgeschoven. Het lijkt me niet haalbaar, verstandig of veilig. Stiekem ben ik wel een beetje teleurgesteld, want ik dacht werkelijk dat ik binnen no-time weer op mijn oude niveau zou zitten.

Maar ik blijf rustig verder gaan met opbouwen van mijn persoonlijke tijdsduur en conditie en hoop dat het snel weer beter gaat. Net als wanneer je begint met hardlopen, wandel je de eerste (korte!) runs ook meer dan dat je lange afstanden rent. En als je er een lange tijd uit bent geweest, kost het nou eenmaal tijd om er weer in te komen.
Beter drie keer per week een rondje van 20-30 minuten skaten, dan één keer over je grenzen gaan en op de behandeltafel van een fysio belanden.

Wat laatste tips voor beginnende skaters:

 • Forceer niets. Stop op tijd als je ergens pijn voelt.
 • Lees de gebruiksaanwijzing die met je skates meegeleverd wordt goed. Hierin staat hoe je ze moet onderhouden en kunt afstellen.
 • Bezuinig niet op goede bescherming en draag dit altijd.
 • Fiets naar een rustige plek, parkeer daar je fiets en trek dan pas je skates aan.
  Je eerste rolritjes wil je niet op moeilijke stoepen of in druk verkeer doen. Ook voel je je minder ongemakkelijk als je nog wat houterig op je skates staat en je het gevoel hebt dat ie-de-reen je aankijkt.
 • Absolute beginners doen er goed aan om één of meer proeflessen te volgen, waarbij je o.a. leert om te remmen, de juiste bewegingen leert maken of hoe je op/af een stoep rolt.
 • Het wordt afgeraden om voorwerpen te dragen waardoor je minder goed kan horen of zien. Tegen zonbescherming kun je dan ook beter een petje dragen, in plaats van een zonnebril. Persoonlijk luister ik alleen naar muziek, wanneer ik de stadsdrukte uitgerold ben en een autovrije zone bereikt heb.
 • Als skater volg je de gewone verkeersregels. Dus je rolt aan de rechterkant van de weg en haalt links in. Je hebt geen bel, dus het kan in sommige situaties wel handig zijn om te waarschuwen dat je eraan komt en gaat inhalen.

Zitten er skaters onder mijn lezers?
Rollen jullie vaak?
Laat het weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

13 reacties

 1. Als je de auto hebt zou ik het er op wagen om naar Schoteroog te rijden ( ik oefen daar ook met landpaddling) makkelijk parkeren en uitpuffen bij paviljoen Loef. Voor jou is t vlakbij.
  In Spaarnwoude kan je ook fijn rollen gun je zelf gewoon dat uurtje??

 2. Ik hou van skaten!
  Nu alweer een jaar geleden, maar ik zeg wekelijks tegen mezelf dat ik eraan moet beginnen.
  Inmiddels waag ik me niet meer in het centrum van mijn woonplaats ivm trams, bruggen en onregelmatige fietspaden. Het park daarentegen is mijn place to be!!

  Wat leuk om te lezen dat er een speciale skate avond bestaat, dat wist ik niet!

  Heel goed van je dat je naar je lichaam luistert, als ik het zo lees heb je binnen no time weer de smaak te pakken en rol je dapper door!

  1. Ik vind het ook echt heel leuk dat ze hier in de zonnige seizoenen zulke avonden organiseren! Dit is inclusief politie-escort en je mag dan rollen op de weg, auto’s zijn dan tijdelijk niet toegestaan. Wil ik heel graag eens aan meedoen, maar dan moet ik wel eerst weer in conditie zijn en mijn skates helemaal ingereden hebben. Toen ik 100 jaar geleden begon met skaten in mijn vorige woonplaats (Breda) deed ik ALLES op de skates. Maar die binnenstad is ook veel toegankelijker. Lekker veel asfalt, brede wegen en fietspaden. In Haarlem zijn er vooral veel nauwe en drukke wegen met slecht asfalt of keien/stenen: superirritant! Maar tussen het verkeer door skaten, ga ik sowieso niet meer doen. Qua parkjes is het hier helaas schaars wat skatevriendelijk betreft. Wel mooie natuurgebieden net buiten Haarlem en natuurlijk de duinen, maar dat heuvelachtige landschap durf ik nog niet aan 🙂
   Komende week wordt het lekker weer: misschien een goede reden om je skates weer af te stoffen?

 3. Ik vind skeelers geweldig maar mijn voeten staan iets naar binnen dus na 10 minuten ben ik bek af! dus ik heb rolschaatsen aangeschaft waardoor ik nu mega snel ga en het veel langer vol hou! ik heb natuurlijk nu balans aan twee kanten dus ik ga als een speer op die dingen. De frisse lucht de stilte soms opzoeken is inderdaad heerlijk. Ik ga de dijk bij ons op en die dan ook weer naar beneden haha iedereen verklaart mij voor gek.

  1. Dat gevoel dat mijn voet/enkel naar binnen klapt, heb ik nu dus ook (voorheen op mijn oude skates niet). Rolschaatsen leken me zo tof, maar het lukte me maar niet om die beweging vooruit onder de knie te krijgen. Levensgevaarlijk 😉 Hardlopen is me helaas ook nooit gelukt en vind rollen zoveel fijner: wel de beweging en de frisse lucht / vitamine D, maar niet de belasting op je gewrichten. Hier in Haarlem had ik ook een vast skate-rondje tussen de weilanden met op de finish een afdaling en een stukje dijk: zo te gek!

 4. Ook ik probeerde na een rolschaatsjeugd begin dit jaar het opnieuw. Nee, dank u. Geef mij maar skeelers! Ben nu druk bezig een blessure weg te werken met de fysio, en dan ga ik weer los met mijn nieuwe skeelers.
  Heb ooit een skeelercursus gevolgd, en dat is inderdaad een must.
  Veel plezier met jouw flitsende paar!
  Groetjes
  Mar10

  1. Dank u, dank u 🙂
   Rolschaatsen is echt raar hm, als je skates gewend bent? Ondanks dat ik niet onervaren ben, denk ik dat een opfriscursus voor mij ook geen kwaad zou kunnen 🙂 Jammergenoeg is het na een pauze van een paar jaar en nieuwe type skates, toch weer even wennen. Hoop dat je snel weer op de been/de skates bent! Veel rolprezier 🙂

 5. Fijne tips!
  Prachtige skates.
  Ik heb een paar inline skates.
  Jaren geleden had ik diverse keren geskate en met een paar goede hand- en polsbeschermers
  maar ook knie en elleboogbeschermers.
  Nu durf ik niet meer te skaten.

  Xoxo

 6. Ah ontdek net je blog na een Google sessie op skaten /rolschaatsen. Je hebt me echt weerhouden van de aanschaf van rolschaatsen, bedankt daarvoor! Was bijna een hele slechte impulsaankoop geweest, puur en alleen omdat ik zag dat er een rolschaats-disco in mijn stad is dit weekend ?

  Vorig jaar heb ik m’n skates weer van zolder gehaald, en inmiddels heb ik leren remmen zonder rem, dat raad ik je echt aan om ook te leren, schijnt veel veiliger te zijn.

  Nou, succes en ik blijf je blog volgen, je schrijft leuk!

  Groetjes,
  Anne

  1. Hi Anne,

   Dank je wel 🙂
   Als je al kunt skaten dan raad ik je idd echt af om te willen gaan rolschaatsen haha! Le-vens-ge-vaarlijk 😉
   Fijn om te horen dat mijn bijna doodervaring (nog een knipoog) je van deze impulsaankoop heeft kunnen weerhouden.

   Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret