Ik keek ’13 Reasons’ Why’ en nog 3 andere dingen waar ik niet vrolijk van werd…

Vandaag deel ik vier kijktips (twee films, één documentaire en één serie) waar ik niet blij van werd, maar die wel stof tot nadenken gaven.
Nou ja, niet alles.
Want bij één film had ik moeite om mijn ogen open te houden en daar werd ik ook niet blij van. Ik had namelijk gehoopt op een lekker-makkelijk-wegkijken-actiefilm, maar dit was helaas een deceptie.

Netflix Serie: 13 Reasons Why

Tenzij je onder een steen leeft, heb je geen idee waar deze serie over gaat.
Sinds een paar weken is ‘ie te bekijken op Netflix en er wordt al VEEL over geschreven, dus ik zal er inhoudelijk niet te veel over uitweiden.

In a nutshell en no spoiler alerts: een tienermeisje pleegt zelfmoord, nadat ze het mikpunt van roddels en pesterijen was op haar middelbare school.
Sowieso is dit hot topic momenteel en iets dat mij ontzettend fascineert.

Over mij werd vroeger op school ook aardig wat geroddeld, maar ik had het geluk dat er in mijn middelbare schooltijd geen mobieltjes met camera’s waren en social media nog niet bestond.
Nog steeds hoor ik wel eens verhalen of beweringen over mij, die compleet verzonnen en gelogen zijn trouwens. Maar ik heb nu het geluk dat ik een leeftijd heb bereikt dat ik echt niet meer wakker lig van wat andere mensen van mij vinden of over mij zeggen.

Maar voor een kwetsbare tiener komen dergelijke pijnlijke opmerkingen en onwaarheden véél harder aan en het helpt ook niet als het in recordtijd buiten het schoolplein verspreid wordt dankzij Facebook en voor altijd op het internet blijft staan.

De serie voelt misschien een beetje ‘High School-achtig’ aan voor 30-something plussers, maar toch raad ik je aan om het te kijken als je zelf kinderen hebt die naar de middelbare school gaan.
Ook als je kids nu nog kleuters zijn: ik vind het verplichte kost voor iedere ouder om wat meer inzicht te krijgen in de belevingswereld van ‘de jeugd van tegenwoordig’ en de om de hoek liggende gevaren.

Oma Maris heeft gesproken…

 

Netflix Docu: Audrie & Daisy

Als je 13 Reasons Why heftig vond, dan kan je tere zieltje deze documentaire wellicht niet aan.
Dit aangrijpende en waargebeurde verhaal gaat over twee Amerikaanse meisjes die een paar jaar geleden rond dezelfde tijd hetzelfde vreselijke drama meemaakten.

Daisy uit Missouri en Audrie uit Californië werden beiden aangerand door medescholieren en de misdrijven werden gefilmd en verspreid op het wereldwijde web. De docu geeft indringend weer wat de extreem verregaande gevolgen van (internet-)pesten zijn en hoe toeschouwers erop reageerden:  massale support voor de aanranders en niet voor de slachtoffers.

Ja: Oma Maris is zoals je ziet momenteel erg geboeid door dit onderwerp. Ik heb immers een zoon die bijna naar de middelbare school gaat, een mobieltje heeft en nog moet leren hoe je wel en niet moet gedragen op het internet/social media.

Ik vind het echt, echt, ECHT heel erg belangrijk dat ouders zich hier meer in gaan verdiepen, immers: wij moeten een voorbeeld geven, beschermen en eventueel ingrijpen wanneer nodig. En ik moet zeggen: als ik soms zie hoe asociaal volwassenen zich op het internet gedragen, vind ik het niet raar dat tieners dit voorbeeld volgen.

Hier wil ik nog wat mee gaan doen (via mijn blog), maar ik ben er nog niet over uit hoe/wat. Wordt vervolgd.

Conclusie: deze hartverscheurende Netflix docu is verplichte kost voor alle ouders, om beter te kunnen inleven waarmee opgroeiende tieners vandaag de dag te maken hebben en hoe vreselijk de gevolgen van cyberpesten zijn.

ZIE OOK: ‘Een lesje opvoeding in Social Media

Film: The Arrival

Ik had op een zaterdagavond na een retourtje vette hap halen bij de snackbar, ontzettend veel zin om onderuitgezakt in mijn joggingbroek een niet al te moeilijke en juist vermakelijke film te kijken.

Deze film bevat leuke acteurs (Amy Adams, Jeremy Renner en Forest Whitaker) én buitenaardse wezens die in ruimteschepen op aarde landen. Wat mij betreft dus veelbelovende elementen voor een avondje uitbuiken in 80% katoen en 20% polyester, met mijn verstand op nul.

Ik vind het knap van mezelf dat ik deze film heb afgekeken. Ik vind het ook knap dat je met eerdergenoemde elementen (halloooo: buitenaardse wezens die op aarde landen!) zo’n strontsaaie en slaapverwekkende film kunt maken.

De film gaat alleen maar over taal. Maar ook voor iemand als ik (met lichtelijk taalneurotische trekjes) kon deze film me echt niet boeien. Er wordt geprobeerd de aandacht erbij te houden en de kijker op een verkeerd spoor te brengen door verleden, heden, toekomst, werkelijkheid en perceptie te mixen, maar het is voorspelbaar en saai.

Conclusie: zeker aanzetten als je de slaap niet kunt vatten.

Film over Natasha Kampush: 3096 Days

Iedereen kent het verhaal over Natasha Kampush, die als tienjarig meisje ontvoerd werd en jarenlang in gevangenschap leefde. Na haar ontsnapping destijds heb ik de interviews met haar ook gezien.

Maar ondanks dat ik de meeste details al wist, is het anders wanneer je het hele verhaal van begin tot eind kijkt. Hoe haar ‘hok’ eruitzag en hoe afschuwelijk slecht ze behandeld en van haar jeugd ontnomen werd.

Het lijkt bijna fictie en als je deze indrukwekkende film hebt gezien kun je bijna niet voorstellen dat dit arme meisje al deze drama daadwerkelijk heeft doorstaan en overleefd.

Conclusie: absolute aanrader, maar niet kijken als je ongesteld, hormonaal of in een pisbui bent.

 

Meer lezen over andere series, programma’s of films die ik heb gekeken?

Klik HIER voor Orphan Black, Designated Survivor, Narcos, Nashville, Gilmore Girls A Year In The Life en Frequency.

Klik HIER voor The Walking Dead, Shooter, Peter Jan & Virginia: Doen ze ‘t of doen ze ‘t niet? en Vier handen op één buik.

Klik HIER voor Sausage Party (animatiefilm voor 16+), Temptation Island (pulp) en The People vs O.J. Simpson (Netflix).

Als jullie nog leuke kijktips voor mij hebben: DO share!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

23 reacties

 1. Zodra ik iZombie heb afgekeken, ga ik zeker 13 reasons why kijken. Ik geloof dat ik onder een steen lag ?

 2. Riverdale is ook een aanrader! Net als 13 Reasons Why echt zo’n tienerding, wat ouders/volwassenen niet snel zullen kijken. Misschien niet net zo realistisch, maar zeker spannend en vermakelijk.
  Nog 2 Netflixtips zijn Please Like Me (stoïcijnse jongen die net ontdekt dat hij homo is, verder is iedereen gewoon raar) en Jane The Virgin (superdramatische Latino serie).

  1. Ik weet niet of ik mijn Netflix Buddy kan overhalen dit samen met mij te kijken, maar ik vind het wel leuk en interessant klinken. Ik ga ze toevoegen aan mijn lijstje, thanks voor de tips!

 3. Oh die 13 reasons moet ik wel kijken dan, dochter, 13, middelbare school en richting uiterlijke verzorging. Heb al zo’n hekel aan dat vrouwelijke kul gedrag… jarenlang kon ik afdoen: speel maar met jongens die zijn eerlijker en zeggen het in je gezicht, maar dat kan nu ook weer niet meer ? Thanks voor de tip… ik zal ‘m maar alleen kijken zonder haar, lijkt mij verstandig je verhaal lezende.

  Mijn tip: outlander! Wat een mooie serie, heel indrukwekkend. Soms zo heftig niet leuk meer maar dat duurt gelukkig niet te lang. Schotland staat nu op mijn lijstje voor een vakantie, prachtig land.

  1. Outlander gaat op mijn lijstje, Thanks! En 13 Reasons zou ik idd zonder je dochter kijken. Ik heb nu al een soort van puberzoon, maar kreeg het toch wel beetje benauwd door deze serie, met het idee dat mijn dochter straks gaat puberen ?

   1. Ik heb 13 reasons why eigenlijk in 1 ruk uitgekeken. Thanks voor de tip. Het is eigenlijk ongelooflijk hoe redelijk onschuldige gebeurtenissen / opmerkingen tezamen zo’n resultaat kunnen hebben. Zelfs dingen die onschuldig bedoelt waren. Denk wel dat het een reële verhaal is, geeft in elk geval genoeg voer om te bespreken met dochterlief.

    1. Ik vond het niet de sterkste/beste serie, maar wel stof tot nadenken en inleven. Ik draai al langer mee op het web en trek me niet snel iets persoonlijk aan, maar ik weet nog wel hoe onzeker ik als puber was en met de impact van nare berichten op het web, heeft zoiets veel meer impact!
     Heb je die docu ook nog gekeken?

 4. Ten eerste: Ik vind die opmerkingen van jou altijd zo hilarisch ‘Wat mij betreft dus veelbelovende elementen voor een avondje uitbuiken in 80% katoen en 20% polyester.’ hahaha! En ookal vond je het een saaie film, ik ben nu toch wel benieuwd. Ik kan dus echt totaal niet tegen spannende films en zeker nu ik zwanger ben krijg ik overal de kriebels van (ik neem je advies over Natasha Kampush maar even aan en sla die even over) dus misschien is een doodsaaie film over aliens wel iets voor mij in plaats van aliens met horror 🙂

  1. Haha, dank je wel 🙂
   Mijn schoonouders (hebben goede smaak wat series betreft) vonden het wél een leuke film. Dus wellicht ligt het aan mijn verwachtingen/mood op dat moment. Als je zwanger bent, dan gelden er trouwens andere regels. Wij keken tijdens mijn zwangerschap 1 aflevering van Game of Thrones en ik heb toen heel hard VETO geroepen, want ik was daar echt niet voor in de stemming. Nu staat ‘ie wel weer op mijn ’to watch’ lijstje. The Walking Dead heb ik ook afgekeurd, maar heb ik nu verslonden. Mocht je ‘Mad Men’ nog niet gezien hebben: dit is helemaal zwangerschaps-proof en heeeeerlijk om non-stop te kijken wanneer je straks in de laatste weken fulltime in 80% katoen en 20% katoen alleen nog maar van de bank/het bed naar toilet waggelt 🙂
   Natasha Kampush moet je even een agenda alert voor maken, om in oktober 2018 te gaan kijken 🙂
   Ik moet nog steeds de laatste 20 minuten van de allerlaatste aflevering van Mad Men kijken: toen begon de bevalling! Ik ben er nog steeds niet klaar voor 🙂

 5. Misschien ga ik 13 reasons why toch maar kijken. Ik word wel nieuwsgierig na alles wat ik erover heb gelezen. De rest heb ik nog niet voorbij zien komen op onze Netflix. Die laatste zou ik wel graag kijken, dus ga even zoeken vanavond.

 6. Ik kende die 13 reasons why ook nog niet, maar ben nu wel benieuwd ernaar. Arrival heb ik wel gezien en vond ‘m juist prachtig gemaakt haha

 7. Ik was ook enorm onder de indruk van 13 Reasons Why en vind het ook verplichte kost voor alle ouders! Over onder stenen liggen gesproken: ik ben net begonnen met Pretty Little Liars, (en VERSLAAFD!) waarvan het eerste seizoen in 2010 werd uitgezonden…ik bedoel maar.

  1. Haha, ik begon niet al te lang geleden aan The Walking Dead: VERY LATE to the party 🙂 Ik dacht dat het stom of eng zou zijn (want: zombies), maar wij waren echt helemaal verslaafd en hebben alle seizoenen in recordtijd gekeken. Pretty Little Liars hoor ik veel enthousiaste reacties over. Heb een stukje van de eerste aflevering gezien tijdens mijn zwangerschap en toen kon het me niet boeien. Maar ik vond toen bijna niets leuk, dus misschien moet ik het nog een kans geven.

 8. Neee Arrival vond ik juist zóóó mooi en goed. Maar 13 reasons why kon ik mij echt niet doorheen worstelen. Dus onze filmsmaak komt niet helemaal overheen denk ik, haha. 3069 Days ben ik heel benieuwd naar, kende ik nog helemaal niet, thanks!

 9. Ik heb het boek van Natascha gelezen en al veel docu’s over haar gezien. Ben benieuwd naar deze film.
  Verbaasd mij dat je 13 reasons why wel goed vond. Ik heb er eigenlijk nog niemand positief over gehoord.

  1. Ik zat ook niet aan het scherm gekluisterd, maar omdat ik een kind heb dat deze leeftijdsfase over niet al te lange tijd gaat bereiken, vond ik het wel een must see om wat begrip en inzicht te krijgen. Tieners groeien nu zoooo anders op dan wij destijds en ik vind het wel goed om er een beetje van up to date te zijn, ook al is het dan een serie met een high-school vibe 😉

 10. Ik heb alleen 13 reasons why gezien, maar de rest maakt me ook wel nieuwsgierig. Op dit moment kijk ik Shadowhunters. Leuke serie (maar haalt het natuurlijk niet bij het boek), bij lange na niet zo jammerlijk slecht als de verfilming, zeker een aanrader als je er van houdt (fantasy/young adult).

 11. Ik heb netflix opgezegd heb er gewoon geen tijd voor. Wij kijken wel vaak films via popcorn time maar helaas staat 3096 days daar niet op, lijkt me erg boeiend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret