Easy Naaiproject: Twee Rafelige Jeans Sjaals met siersteken

Vandaag heb ik een té makkelijke DIY voor jullie, als je ten minste een naaimachine hebt 🙂
Om deze accessoire te maken heb je geen ingewikkelde patronen nodig en je bent ook lekker snel klaar.

Ik maakte een nonchalante sjaal van twee verschillende soorten jeansstof. Nou ja, het is geen zware jeansstof, maar wat lichter katoen met een jeans-look. Soms vind ik het fijn om weg te kruipen in een sjaal en het kan je outfit ook nét helemaal afmaken. Deze stof is lekker casual, maar je kunt de sjaal natuurlijk ook maken met een wat luxere stof.

Het leuke van een jeansstof echter, is dat het allemaal niet zo netjes hoeft, dat je randjes lekker kunt laten rafelen en de stof niet hoeft te strijken.
Een extra leuke bijkomstigheid: je maakt in één keer twee sjaals! Dus eentje voor jezelf en één om weg te geven aan je BFF.


Benodigdheden & How To

Ik kocht twee verschillende soorten stof van dezelfde dikte, die mooi bij elkaar matchen. Je maakt een vierkante lap, dus als de stoffen 150 cm breed zijn, dan koop je twee stukken van 75 cm lang om aan elkaar te bevestigen. Is de stof 140 cm breed, dan koop je twee stukken van 70 cm lang enz.
jeans sjaal stoffen

Naai de twee stukken stof slordig aan elkaar vast met een siersteek. Ja, je leest het goed: slordig!
Ik gebruikte overigens een contrasterend kleur garen om de siersteek te maken:

jeans sjaal siersteek
Ik gebruikte de siersteek nummer 9 op mijn Bernina Regenboog Naaimachine, maar als je geen siersteken hebt op jouw model naaimachine, kun je ook gewoon een zigzagsteek gebruiken natuurlijk.

Op zich is het mooi om met jeansstof wit garen te gebruiken, omdat de rafels van de jeans natuurlijk ook wit zijn. Maar subtiliteit is niet aan mij besteed: ik houd van kleur en opvallende contrasten en daarom koos ik voor knalroze.

Als de twee stoffen aan elkaar genaaid zijn met de siersteek over het gehele middenstuk, dan vouw je de vierkant diagonaal dubbel en knip je het doormidden. Je hebt dan twee grote driehoeken (twee sjaals dus) die uit 2 helften met verschillende stofjes bestaan.
Werk de sjaals aan de gehele buitenkant af met de siersteek, met weer veel ruimte om de stof te laten rafelen.

jeans sjaal afwerken

Met een tornmesje maak je kleine beschadigingen in de sjaal, door voorzichtig wat draadjes los te snijden. Rafel deze verder uit, maar sla niet te ver door. Hoe vaker je de sjaal draagt en wast, hoe natuurlijker de rafels en beschadigingen zullen worden! Dit heeft een beetje tijd nodig, maar hij wordt alleen maar mooier, hoe vaker en langer je ‘m draagt!
En hij moet dus lekker nonchalant zijn, ga ‘m dus NIET strijken!

jeans sjaal

Dit is ‘m! Hij is lekker lang en ziet er nog nieuw uit. Maar ik zit er lekker aan te pulken als ik bijvoorbeeld in de bus of op de bank zit, dus over een tijdje is ‘ie nog veel gaver!
Hoe vinden jullie het geworden?

 

Maak je een recept of DIY van mijn blog? Deel er een foto van op mijn Facebookpagina, tweet het naar @MarisMariaRenne of deel je foto op Instagram met de hashtag #haremaristeit
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

Wil je iedere week een update ontvangen met de laatste artikelen, behind the scenes foto’s en exclusieve winacties? Vul dan hieronder je e-mailadres in + klik op SUBSCRIBE!


Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

7 reacties

 1. Dat is nog eens een gaaf idee! Ik heb besloten de kerstvakantie vrij te nemen en die voor mijn eigen naaiprojecten te gebruiken, deze komt zeker op de lijst!
  Staat je goed!

 2. Ik wilde eigenlijk al weg klikken toen ik de eerste zin las want I ain’t got no naaimachine, maar mijn schoonmoeder natuurlijk wel 😉

  De sjaal is leuk en wat fijn dat je deze vooral NIET moet strijken.

  1. Haha ?
   Ik heb geen kleding dat gestreken moet worden, want ik ben een luie huisvrouw, je weet toch ?
   De strijkbout raak ik alleen aan wanneer gewassen stofjes voor aanvang van een naaiproject gestreken moeten worden, that’s it.

 3. Ik moet toch ook maar weer eens de naaimachine bij m’n ouders van zolder plukken! Zo veel projecten, zooooo weinig tijd! Leuke sjaal, lekker makkelijk -> I LIKE!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret