DIY: Gebreide Beanie met Kruissteek


Ik ben al een behoorlijke tijd bezig met het haken van een lapjesdeken met Granny Squares. Dit is erg leuk en ontspannen om te doen, maar…. op een gegeven moment sloeg de verveling bij mij toe.
Het werd een beetje eentonig en mijn handen jeukten om even een ander DIY-projectje op te pakken.
En dan niet iets dat té ingewikkeld is, maar gewoon: ‘even snel voor de afwisseling’.

Op de website van weareknitters.nl kun je terecht voor fijne benodigdheden voor haak-en-breiwerken. Ook vind je er superleuke gratis te downloaden patronen.
Hoog op mijn ‘nog te maken lijstje’ staat de gehaakte Alpaca, maar ik besloot om eerst een eenvoudige beanie te maken.

Ik ben namelijk gek op mutsen, hoedjes en beanies: ik heb er nooit genoeg! Ze zijn niet alleen fijn in de winter, maar ook handig op Bad Hair Days, wanneer je uitgroei nog niet bijgewerkt is of wanneer je verlept uit de sportschool terug naar huis moet sjokken.

Beanie met kruissteek breien

Het gratis patroon voor deze eenvoudig te breien beanie met kruissteek vind je HIER.
Aanbevolen wordt 1 bol Petite Wool van 100 gr en een set breinaalden van 8 mm dikte.
Ik ben voor dit experiment zelf aan de slag gegaan met Royal Garen van Zeeman en breinaalden van 5 mm dikte.

Het patroon is absoluut geschikt voor beginnende breiers en een leuk probeersel om eens iets anders te doen dan alleen recht of averecht breien.
Een kruissteek lijkt wellicht ingewikkeld, maar het is echt heel erg simpel. Zoek op YouTube maar naar tutorials (bijvoorbeeld van Wolplein), het is echt een eitje!

Als je geen kabelnaald in huis hebt, dan is er ook niets aan het handje. Je kunt de kruissteek namelijk ook heel eenvoudig maken met een veiligheidsspeld of een haaknaald.

Wel moet ik bekennen dat je je kop er in het begin goed bij moet houden, want een schoonheidsfoutje is zó gemaakt.
De eerste paar naalden snapte ik de logica niet helemaal: het kwartje viel pas toen ik een paar naalden had gebreid en het gekruiste patroon tevoorschijn zag komen.

Daarna werd ik overmoedig, zette ik een leuke serie op en gluurde ik maar met een half oog af en toe naar de instructies en telde ik blijkbaar niet altijd even goed.
Nou kan ik mijn beanie makkelijk omdraaien zodat je deze imperfecties (f*ck them) niet ziet, maar ik wilde deze ervaring toch even meegeven aan mede-beginners die nu ook meteen enthousiast aan de slag willen gaan 😉

Je zet maar 62 steken op een breinaald.
Na een paar naalden met 1×1 boordsteek hoef je maar per twee naalden een paar handelingen voor de kruissteken te verrichten (en je kop er dus even bij te houden).
Het patroon wordt na 26 naalden nog één keer herhaald en je hebt dus al vrij snel een vierkante gebreide lap.
Bij mij duurde dit ongeveer 3 uurtjes.

Door de laatste reeks steken rijg je dan je garen met een grote stopnaald. Dit trek je stevig aan en vervolgens naai je de zijkant dicht.

Ik vind mijn pastelkleurige beanie echt superleuk geworden! Het model is echt heel erg tof en ik wil ‘m in nog meer kleuren en van verschillende soorten garen.
Mijn garen en naalden waren dus niet van dezelfde dikte zoals voorgeschreven en ik dacht heel even dat mijn beanie iets te krap zat.
Dit was eenvoudig even op te rekken (niet té hard trekken), maar ik denk dat het nog mooier is wanneer je wel met dikker garen en naalden aan de slag gaat.

Ik had nog één bol multicolour garen van Xenos over en vond deze beanie ook wel een geschikt project voor dit leuke kleureffect van het garen:

 Zoals je ziet was ik halverwege weer afgeleid (ik kijk momenteel het nieuwste seizoen van Crazy Ex Girlfriend en raak dus wel eens de tel kwijt…).

Bij dit garen zie je de schoonheidsfoutjes beter dan bij mijn effen pastelkleurige beanie, dus ik ga ‘m uit elkaar halen en opnieuw beginnen.
Shit happens en van foutjes kun je leren: ik ga dus voortaan braaf met een notitieblaadje in de buurt breien, zodat ik de tel niet kwijtraak wanneer Rebecca of Nathaniel weer iets stoms doet 😉

Hoe vinden jullie mijn beanie geworden? 
Laat het me weten als je er ook mee aan de slag gaat!

Is het voor andere hakers/breiers trouwens herkenbaar, dat je heel grote projecten soms wil afwisselen met iets anders of kleins?

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

5 reacties

 1. Wauw….
  Zo mooi 😉
  Kols had ik weleens zelf gebreid.
  Een beanie nog nooit.
  Dit is wel een leuke afleiding om te doen voor het najaar en de winter….

  Xoxo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret