Je sh!t helder op een rijtje krijgen met een Bullet Journal

Ik ben uit balans. Momenteel zit ik goed in mijn vel (YAY!), maar ik ben wel helemaal ontregeld.
De paniek sloeg deze week toe, toen ik realiseerde dat over twee weken mijn leven positief en drastisch gaat veranderen.

Het afgelopen jaar werd ik een alleenstaande ouder en ging mijn peuter maar slechts 2,5 dag naar de kinderopvang. In die dagen prop ik dan ALLES wat ik écht niet in haar bijzijn kan of wil doen (zakelijke afspraken en telefoontjes, sporten, therapie, intense klusdagen in huis enz.). Nou werk ik zelfstandig, dus kan ik gelukkig (redelijk) flexibel zijn met mijn werktijden.

Dit betekent in de praktijk dat ik meestal na kinderbedtijd (en in de weekenden) nog zit te werken of dat ik vaak helaas moet werken in het bijzijn van mijn kind. Het betekent ook dat mijn ontspanmomenten ’s avonds laat en ’s nachts zijn: de enige momenten dat ik mijn hoofd ‘uit’ kan zetten.

Dit vond ik niet fijn (en ook vaak frustrerend), maar ik dealde ermee en raakte eraan gewend. Want mijn wekker ging toch bijna nooit vroeg én ik wist ook dat het tijdelijk zou zijn. Maar echt gezond (of leuk voor mijn kind) is het natuurlijk niet dat ik een jaar op deze manier heb geploeterd en het werkt niet meer voor mij. Dit merkte ik de afgelopen periode ook aan mijn lijf: ondanks dat ik me happy voel en dat dingen goed gaan, zegt mijn lijf: ‘Doe maar niet’.

Ik luister tegenwoordig beter naar mijn lichaam en neem de signalen serieus. Ik ben moe, ga vaker over mijn grenzen heen, ga ongezonder eten, vergeet dingen en maak steeds vaker fouten (met werk) die ik niet zou maken als ik uitgeruster ben.

Daarom heb ik een nieuwe Bullet Journal aangeschaft en ben ik met een schone lei begonnen.
Het bijhouden van een BuJo / Self Care Journal heeft me namelijk tijdens een donkere periode geholpen om inzichten en weer grip op mijn leven te krijgen en om heldere doelen te formuleren én behalen.
Het afgelopen half jaar heb ik dit niet meer bijgehouden en ik realiseerde deze week weer dat ik dit miste en nodig heb.

Met behulp van Habit Trackers en Mood-kleurplaten, wil ik bijvoorbeeld mijn slaappatroon en ochtendroutine gaan veranderen. Binnenkort moet ik namelijk vijf keer per week om 08:15 een schoon, gevoederd en aangekleed kind met rugzak en gevulde broodtrommel op het schoolplein afleveren.
En dit zou ik fijn vinden om te doen zonder donkere kringen onder mijn ogen of wallen die op mijn wangen hangen.

Ik heb deze week overzichtelijke schema’s gemaakt om af te vinken, zoals ‘iedere avond een kwartier vroeger naar bed’ en ‘mijn telefoon steeds eerder wegleggen of uitzetten’ enz.

Eerder dit jaar deelde ik een blogpost met mijn ervaringen en tips voor het starten en bijhouden van een BuJo / Self Care Journal. Deze post deel ik vandaag opnieuw met jullie. Het heeft mij eerder zó geholpen en ik tip het ook altijd aan iedereen die me vraagt hoe ik ‘sh!t op een rijtje of voor elkaar krijg’ of destijds (burn out & overspannen) dingen heb aangepakt om weer beter te worden.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Xxx

Waarom ik begonnen ben met een BuJo

Vorig jaar ben ik best wel door een diep dal gegaan. Niet eerder in mijn leven heb ik zo machteloos toegekeken naar hoe alles door mijn vingers glipte: ik had nergens meer grip op. Ik was kapot. Verlamd. Doodmoe. Ik voelde me depri, overspannen, uitgeblust: You name it, I had it.

Ik heb hulp gezocht en gelukkig ook mogen ontvangen. Maar er was één ding dat ik op eigen initiatief zelf heb ondernomen en wat me ontzettend heeft geholpen toen ik in mijn diepste dal zat, namelijk: het bijhouden van een Bullet Journal/Selfcare Journal.

En dit is iets wat ik nog steeds trouw doe. In mindere mate weliswaar, maar het geeft me nog steeds houvast, inzicht en tegenwoordig ook regelmatig momenten van trots en blijdschap.

Het was tijdens die rotfase echt niet tof om dagelijks geconfronteerd te worden met hoe slecht ik eraan toe was, maar het was wel een eye opener. Ik zag door het eerlijk bijhouden van verschillende schema’s écht in dat er dingen moesten veranderen. Het heeft me geholpen om steeds verschillende dingen met kleine stapjes aan te pakken.

Inzicht krijgen en het erkennen van problemen of verbeterpunten is al de eerste grote stap. Maar sommige zaken zijn zo ingewikkeld of heb je mogelijk niet zelf in de hand: schroom er dan ook echt niet voor om hier professionele hulp bij te zoeken.

Het afleren van slechte gewoontes of aanleren van nieuwe patronen: dit soort dingen hebben veel tijd nodig en zijn ook niet altijd drastisch of snel te veranderen. En wanneer je er niet al te best aan toe bent, zijn zelfs de allerkleinste dingetjes soms heel moeilijk om te verwezenlijken.

Inzicht krijgen in mijn eigen gedrag en beginnen met kleine stapjes, heeft mij heel erg geholpen om wél grote veranderingen succesvol door te voeren en me veel beter over mezelf te voelen.

DISCLAIMER:
Alle foto’s in dit artikel zijn fictief en dus niet afkomstig uit mijn eigen persoonlijke BuJo.
Ik heb de illustraties wél zelf gemaakt als toelichting op de onderwerpen die ik aanhaal.

Habit Tracker

Een Bullet Journal (BuJo) is inmiddels geen al te onbekende term meer. Voor de mensen die het nog niet kennen een heel korte omschrijving: het is een blanco notitieboek dat je kunt invullen en bijhouden naar eigen wens en behoefte.

De één gebruikt het als een soort dagboek, de ander als mind-map of voor het gerichter focussen op doelen. Je kunt erin schrijven, plaatjes plakken, tekenen, kleuren, stempelen: wat jij wil of nodig hebt.
Het wordt ook wel ‘Selfcare Journal‘ genoemd en deze titel vind ik ook erg toepasselijk. Ik gebruik het zelf namelijk zowel privé als zakelijk: het helpt me om sh!t op een rijtje te krijgen, op alle vlakken.

Ik leef op lijstjes en ik ben nogal visueel en digitaal ingesteld. Mijn agenda is digitaal en ook mijn To Do lijstjes houd ik bij in een app (TIP: Wunderlist). Voor brainstormsessies gebruik ik Pinterest (één van mijn grootste verslavingen: ik kan uuuuuren pinnen).

Toch helpt het mij om ook een papieren versie te hebben voor persoonlijke doelen. Voor mij werkt het beter om dagelijks even een paar minuten met een kleurpotlood te reflecteren op een checklist.
Ik ben (omdat ik voor mijn werk al hele dagen online bezig ben) immuun geworden denk ik, voor ‘ping’-geluiden die aanduiden dat iets afgevinkt is. Ik vind het fijn om er even ‘mindfull’ voor te kunnen zitten en lekker dingen te kunnen doorstrepen of inkleuren.

Ook is zo’n lijstje in een app nooit klaar of leeg: er komen altijd weer nieuwe punten bij. En een bladzijde heeft een einde: superlekker om een nieuwe/verbeterde versie te kunnen starten of om te zien dat alles is doorgestreept! De grootste eye opener van mijn bullet journal, was het bijhouden van een Habit Tracker:

Toen het met mij een langere periode niet goed ging, had ik het gevoel en idee dat ik nooit toekwam aan ‘gewone dagelijkse dingen’. Ik liep altijd achter de feiten aan en ging iedere avond naar bed met een ontevreden gevoel. Dingen die ik belangrijk vond om regelmatig te doen of nodig had om te kunnen ontspannen lukten me vaak niet. Daarom maakte ik een overzicht waarin ik de (voor dat moment) allersimpelste dingen had opgesomd.

TIP VAN MIJ:
Begin met een habit tracker voor zeven dagen. Waarschijnlijk kom je er tijdens je eerste week al achter dat je wat onderwerpen mist of dat sommige punten meer of minder aandacht nodig hebben dan je van tevoren dacht.

Schrijf in zo’n habit tracker alles op wat je belangrijk vindt om dagelijks of regelmatig te doen.
Ik kleurde iedere avond voordat ik naar bed ging de vakjes in en vond het irritant als ik iets niet kon aanvinken. Al vrij snel merkte ik dat kleine/relatief eenvoudige dingen overdag door mijn hoofd schoten: ‘zometeen niet mijn vitamines vergeten’ of ‘straks écht even de kattenbak schoonmaken’ omdat ik het op eerdere dagen vervelend vond deze vakjes niet in te kunnen kleuren.

Voor mij kleine dingetjes (zoals dagelijks vitaminesupplementen innemen of vijf glazen water drinken) werden hierdoor al heel snel weer een routine.

Gewoontes Aanleren & Afleren

Na het bijhouden van een habit tracker, ontdek je ongetwijfeld een paar punten die de meeste aandacht verdienen. Deze kun je dan vervolgens nog gerichter gaan bijhouden in een meer specifieke tracker.

Houd bijvoorbeeld bij hoeveel uren je per nacht slaapt met een sleep tracker. Of misschien geef je wel veel teveel geld uit aan koffies of lunches buiten de deur?
Wil je minderen of stoppen met roken of alcohol? Drink je niet genoeg water op een dag of eet je te weinig fruit? Toen ik dit iedere dag ‘moest’ bijhouden met een gezellige kleurplaat, ging ik hier veel bewuster mee om.

Maak dus een leuke tracker met in te kleuren appels, sigaretten, bolletjes wol, glazen water of uren slaap of wat het ook is dat je wil verbeteren of juist verminderen.
Wanneer je hier iedere dag bewust bij stilstaat, gaat deze bewustwording écht een gewenning worden waar je niet meer over na hoeft te denken. En het geeft een kick om iedere dag een positief resultaat in te kleuren 🙂 .

Op Pinterest heb ik ook een leuk bord aangemaakt met inspiratie voor invullingen van een Bullet Journal.
Inspirerende schema’s en illustraties voor bijvoorbeeld spaardoelen, fit goals of checklists voor het huishouden: je kunt echt álles in kaart brengen om jezelf te motiveren!

Ik zal nooit een Domestic Godess worden, maar mijn huishouden is nu al zoveel meer op orde dan een jaar geleden. Ook heb ik veel meer inzicht in/beheersing op mijn uitgavenpatroon: dit vind ik persoonlijk echt leuke schema’s om bij te houden. Ik ben niet teleurgesteld in mezelf als het eens een week minder goed is gegaan: maar het helpt me wel bij een daaropvolgende week om te weten dat er punten zijn die even wat meer of strengere aandacht verdienen.

Mood Tracker

Een Mood Tracker is een kleurplaat die je gevoelens weerspiegelt. Hiervoor weer dezelfde tip van mij, als die ik bij de habit tracker ook gaf: begin eerst met een kleurplaat voor zeven dagen, in plaats van meteen een hele maand.

Je kunt vrij invullen welke kleuren je voor welke emotie gebruikt, maar waarschijnlijk bedenk je al snel dat je nog iets mist of dat één benaming het niet treffend genoeg omschrijft.

TIP VAN MIJ:
Koop een BuJo waarin ook al een agenda voorgedrukt staat. Of maak zelf een overzicht voor iedere maand 😉 
Schrijf in dit agendagedeelte de belangrijkste hoogte-en dieptepunten van zo’n dag, zoals: ‘ruzie met partner/collega, ongesteld, gezellig gelunched met buurvrouw enz.
Grote kans dat je na verloop van tijd een patroon gaat ontdekken van sombere gevoelens op je mood tracker in combinatie met steeds terugkerende gebeurtenissen in het agendagedeelte.

 

Nog een tip voor mensen die menen zelf niet zo creatief te zijn: bij Flying Tiger kocht ik voor een habbekrats een Mood Colouring Book.

Hierin staan leuke kleurplaten van verschillende afbeeldingen, die al in kant en klare vakjes (voor een week of maand) zijn opgedeeld. Deze kun je overtrekken in je BuJo en indien nodig uitbreiden of aanpassen.

Ook fijn, wanneer je zelf iets tekent of overneemt (een kleurplaat of een tracker): je bent niet gebonden aan cijfers of dagen. Besluit jij op de 5e van de maand of op een random woensdag ergens mee te willen beginnen? Geen stomme niet in te vullen vakjes of dagen, want je begint wanneer JIJ dat wil 🙂

Je hoeft dus echt geen Crea Bea te zijn en je hoeft ook geen professionele spullen in huis te hebben om met een BuJo aan de slag te gaan. Bij HEMA, Xenos of Flying Tiger bijvoorbeeld, koop je voor weinig geld al een handig blanco notitieboek (of pagina’s met ‘dots’). Verder heb je niet veel meer nodig dan wat kleurpotloden, een liniaal, gum en puntenslijper.

In het begin lijkt het misschien veel werk of een hele klus, maar je hebt echt al heel snel je draai gevonden. Houd het in het begin vooral simpel, dus bijvoorbeeld met trackers die je maar een week hoeft bij te houden of doelen die je leuk vindt.

Denk hierbij aan het bijhouden van een lijstje met Netflix films die je nog wil zien of een aantal items die je in een maand tijd op Marktplaats wil verkopen en wat dit je aan doekoes heeft opgebracht.
Dit is leuker en makkelijker om bij (en vol) te houden dan een wat pittiger hardloopschema of slaapschema.

Ik houd inmiddels al meer dan een jaar een BuJo bij en vind het verbazingwekkend om te zien hoeveel er is veranderd in die tijd.
Het geeft een kick om te zien dat ik op sommige vlakken gegroeid ben en het is ook tof om steeds weer nieuwe doelen voor mezelf op te stellen.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

10 reacties

  1. Wat fijn dat het jou zo geholpen heeft!
    Ik gebruik ook een bujo, maar meer als agenda. Ik heb er ook to do lijstjes in. En bv een ‘draaiboek’ met brainstorm voor Bente haar kinderfeestje of het kerstdiner. Ik plak er foto’s in, observaties. Eigenlijk alles wat anders op een los blaadje ging. Heb ook wel een paar trackers voor sporten, dierentuin bezoek bij abbo, boekenkast. En in december kwam ik erachter dat er nog genoeg ruimte was om 2019 ook plek te geven. En zelfs 2020. Dus is een kleine bijbel geworden ?

    1. Ik heb ook een tijdje aangepaste agenda’s gemaakt in mijn BuJo: heeft me echt geholpen om meer regelmaat en rust te krijgen! Duurde even voordat ik weer ‘gewoon’ mijn digitale agenda kon gebruiken en het overzicht niet opnieuw kwijt te raken.
      Voor gebruik van abo’s (Netflix, magazines, Spotify, luisterboeken enz.) is het ook heel handig inderdaad. Ik heb een aantal dingen opgezegd nadat ik zag hoe weinig ik het eigenlijk gebruikte.
      Voor brainstorms en feestjes e.d. vind ik Pinterest dan weer fijner om te gebruiken, maar als ik iets op papier spot dan scheur ik het eruit en plak ik het idd ook in mijn BuJo haha 🙂

  2. Wat fijn dat het zo lekker werkt. Ik ben nu ook een paar maandjes begonnen met een bujo en houd er ook veel in bij maar gebruik het ook als agenda. Ik vind het fijn om terug te lezen hoe ver ik ben met bepaalde doelen of hoe het is gegaan met de slaap. Super fijn, ik ben verliefd en voor mij werkt het ook zeker.

    1. Het heeft mij ook echt geholpen om het een tijdje als (aangepaste) agenda te gebruiken! Daarna kon ik weer met mijn oude vertrouwde digitale agenda in de weer, zonder het overzicht kwijt te raken. Het is gewoon fijn dat je zo’n BuJo helemaal kunt personaliseren naar je eigen wensen en behoeftes: op werkvlak heeft het me ook meer rust en structuur gegeven. En teruglezen is zo leuk om te doen: heerlijk om te zien hoe ver je bent gekomen of van sommige dingen geen last meer ondervind 🙂

  3. Ik wil er al zeker 10 maanden aan beginnen. Heb ondertussen 5 bujos thuis liggen. Plus veel potloden/pennen/washitape/stencils etc etc. Maar ik kan mij er gewoon niet toe zetten. Vind altijd de bank of de hangmat leuker. …… excuustruus is my middle name….. Misschien dit weekend.

  4. Fijne tips en tricks…..
    Hier moet ik ook eens aan beginnen…. 😉
    Jij bent zo goed bezig en RESPECT……..
    Oeps dat zal flink wennen worden wanneer je prinses naar school gaat….

    Een fijne avond Xoxo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret