AUW! Ik ben retro….

grunge hm

Ik spitte vandaag de reclamefolder van mijn mailbox door en dat voelde toch een beetje als een klap in mijn gezicht. Wat álle modeketens in hun nieuwsbrieven afgelopen week namelijk voorspellen als dé trend dit najaar is… 90’s Grunge!

Dit deed me stiekem wel een beetje pijn. Kijk, dat de 60’s en 70’s steeds terugkerende trends zijn op modegebied, dat begrijp ik. Ik was namelijk zelf als tiener en twintiger ook geïnspireerd door al die retro stijlen, liep loud and proud op plateauzolen onder mijn flared jeans en rockte die hippie look. Want dat was namelijk ‘oldskool’. Kortom: fashion van vroegâh. Lang geleden. Oud. In een nieuw jasje.

80’s & 90’s looks revival

Met de 80’s heb ik nooit wat gehad, ook al zou je dat misschien wel denken gezien mijn leeftijd. Ik ben geboren in 1979, maar ik heb de jaren 80 niet (mode-)bewust meegemaakt. In mijn garderobe vond je geen schoudervullingen of opgestroopte colbertmouwtjes en in mijn haar geen poedelpermanentje. Met de revival van de 80’s heb ik de afgelopen jaren ook niet echt meegedaan. Hier en daar een neonkleurtje kon ik wel waarderen, maar het past niet echt bij mijn stylo.

De look die ik het langst heb gehad en die ik het meest trots heb gedragen, was de Grunge look in de jaren 90. Net als ieder ander alternatief tienermeisje, heb ik mijn Dr. Martens volgejankt toen Kurt zichzelf van het leven beroofde en veegde ik daarna mijn loopneus af aan mijn Nijntje T-shirt. Op mijn suède colbertje (uiteraard van mijn zuurverdiende centjes geshopt bij een overpriced tweedehands winkel) pronkten buttons van Nirvana, Pearl Jam en Sesamstraat. Dit colbertje wisselde ik regelmatig af met mijn tweedehands legerjack, dat ik had gekocht bij een dumpzaak.

Ik voelde me he-le-maal de shizzle met mijn look en oh-zo-uniek, want ik stak trots mijn middelvinger op tegen de main stream. Niet doorhebbende dus, dat ik net zo’n schaap was als de rest, alleen dan in een alternatief jasje en later met een vleugje invloed van de Spice Girls. Oh ja, dat ik stiekem fan was van Take That hield ik natuurlijk geheim, want hier hoefde ik niet mee aan te komen in de underground scene van downtown Breda. Aight…

Terugblik op de 90’s en jeugdsentiment

Onlangs keek ik de documentaire ‘Montage of Heck‘ over het leven van Kurt Cobain, met nooit eerder vertoond materiaal en ik was een beetje teleurgesteld na afloop. De film had iets ongemakkelijks en ik vond Kurt eigenlijk maar een beetje sneu… Hierna heb ik urenlang videoclips en interviews bekeken op YouTube van andere bands en mensen die ik te gek vond in de 90’s en ik kwam tot de pijnlijke conclusie, dat je de wereld heel anders bekijkt wanneer je jong bent.

En ja, ik realiseer dat ik nu heul oud klink, wanneer ik dit schrijf, maar ik ben dan nu ook officieel retro als de look uit mijn hoogtijdagen een comeback maakt dit najaar. Ik vond Eddie Vedder vroeger een God, ik vond hem zo intelligent en artistiek. Ik viel als een blok voor mijn allereerste vriendje, omdat hij op Eddie leek, inclusief lang krullend haar. Ik had een lijstje van zangers uit de Grunge scene waar ik een zwak voor had. En nu, als ik het terugkijk op YouTube, snap ik niet waarom. Ik vind er nu niks artistieks meer aan, maar beschouw het meer als aanstellerij… Hoe ik nu mekker over het aanstellerige gedrag (en de looks) van One Direction en andere hipster sterretjes van nu, dat deden dertigers en veertigers in de 90’s vast over Kurt en Eddie….?

Hoe rock je de originele 90’s Grunge look anno NU?

Ik ben benieuwd wat er allemaal in de winkels komt te hangen dit najaar en ik verwacht wel flink te gaan shoppen, want ondanks de pijnscheut in mijn retrohart, vind ik de 90’s Grunge look nog steeds een leuke stijl. Bij deze zal ik als echte expert wat tips delen hoe je de originele look kunt rocken, inclusief wat beeldmateriaal van mij uit de oude doos, dat eigenlijk het daglicht niet zou mogen zien. Gelukkig krijg ik deze herfst een herkansing om het wat stijlvoller te presenteren.

 Koop bloemetjesjurken altijd een maatje te groot. Je wil je mooie figuur niet accentueren, nee: baggy en sloeberig, dát wil je uitstralen.

mevrouw

 Strik de veters van je kistjes (liefst Dr. Martens) niet netjes vast. Laat ze loshangen alsof je te moe was om ze te strikken. Of laat nonchalant één schoen ongestrikt, zodat het lekker achteloos staat. Doe in ieder geval je best om uit te stralen alsof je er niet over hebt nagedacht. Je kunt ook in één schoen een andere kleur veter doen, denk er niet teveel over na.

 Shop ook op de kinderafdeling, liefst onder de leeftijd van 6 jaar. Mix je donkere outfits met buttons, rugzakjes en haarelastiekjes van Bert & Ernie of Nijntje. Niet Hello Kitty, dat is namelijk weer een heel ander statement.

 Kleur je haar ten minste twee tinten lichter of donkerder en wacht zo lang mogelijk met het bijwerken van je uitgroei. Deze look rock ik de afgelopen jaren trouwens ook al, nog vóórdat het trending is deze herfst. #influencer

Gekleurde plukken in je haar (denk aan Geri Halliwell in de glory days!) kun je natuurlijk in een dure kapsalon laten aanbrengen. Maar voor de ‘coloured hair, don’t care’ look kun je het beste een vriendin vragen om dit bij je te doen. Dit ziet er dan veel achtelozer en niet main stream uit.

Ik spotte bij H&M en Mango al een aantal items waar ik een warm en fuzzy gevoel van binnen kreeg:

plateaulaarsjes hm

Foto: Plateauboots van imitatiesuède met een vetersluiting. Plateau voor 2,5 cm, hak 10,5 cm. €39,99 H&M. Ik spotte hier nog meer 90’s accessoires, zoals rugtassen, hoeden, petjes (zie eerste foto in dit artikel) en bijoux die ik vroeger ook gedragen heb.

grunge mango ruit

Over je statement T-shirt trek je een geruite blouse aan, die je niet dichtknoopt. Je kunt de blouse ook nonchalant om je middel knopen:

Lieve leeftijdsgenoten: hadden jullie deze look vroeger ook (en zo nee: welke look dan wel)? En wat vinden jullie ervan dat ‘ie nu terugkomt? En als mijn lieve jongere lezers nog vragen hebben aan Oma Máris over vroegâh, stel ze dan gerust in de comments 

Bronnen foto’s: Mango, H&M en mijn oude foto albums. 

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

7 reacties

 1. Ooooh ja, dr Martens, legerkistjes, geruite blouse…. check check check. Maar als ik die foto’s terugzie denk ik zo dat ik deze ronde oversla ;D

 2. Ooow ja, Dr Martens had ik in de brugklas met meer dan de helft van de andere brugklassers, de alto’s :’)
  De andere helft droeg nike air max….. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nu geen leuke stijl vind, maar misschien kan het ook beter, leuker, mooier. Ik ben benieuwd naar je ervaringen 😉

 3. Dr. Martens: check, te wijde broeken: check, bloemetjesjurken: check. En op gekleurd haargebied: weet je de haarmascara nog? Ik heb een hele tijd plakken lavendelblauwe verf in mijn haar gehad, supersexy. En ofcourse: een denim hoedje met een bloem erop, clllllassic!

  1. Check en check. Ik heb alle kleuren haarmascara geprobeerd, maar op mijn donkere haar zag je dit niet zo goed, dus ging ik eerst zelf met waterstofperoxide aan de slag. Dit was geen succes…
   Ik heb nog foto’s van mij met spijkerstofhoedje mét bloem uiteraard ?
   Matchte mooi met mijn strakke suède halsbandketting waar een niet subtiele hanger aan bevestigd was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret