Nieuwe Hobby: Schilderen op nummer

Vorige week begon ik aan iets nieuws, namelijk: schilderen op nummer.
Op Instagram Stories deelde ik regelmatig de voortgang van mijn inmiddels alweer twee schilderprojecten. Maar omdat ik nu dagelijks méér vragen krijg dan ik kan beantwoorden, leek het me wel handig om er even een snelle blogpost uit te gooien 🙂

Eerste indruk & tips

Het is fantastisch om te doen! Echt superrustgevend en lekker meditatief.
Breien met Netflix vind ik ook heel fijn om te doen, maar met schilderen op nummer vind ik het fijn om geen scherm te zien en ben ik minder geneigd om mijn telefoon te checken.
Ook zit ik meer rechtop (in plaats van onderuit gezakt op de bank) en sta ik ook regelmatig om bepaalde stukken in te kleuren.

Zelf heb ik wel veel ervaring met schilderen, maar momenteel geen inspiratie om wat te bedenken.
Wanneer je alleen maar lekker simpel nummertjes volgt hoef je lekker niet na te denken, maar tover je wel iets moois tot leven.

Je hoeft ook geen ervaren schilder te zijn om met een ‘Schilderen op nummer pakket‘ aan de slag te gaan.
Als je een beginner bent, adviseer ik je wel om niet een te moeilijke afbeelding met veel kleine vakjes te kiezen.

De meeste canvasdoeken (voor volwassenen) hebben een afmeting van 40 x 50 centimeter. Het zijn geen projecten die je even in twee avondjes gedaan hebt.
Maar goed: met de nieuwe gedeeltelijke lockdown, zoek je misschien ook wel iets waar je een week (of langer) mee bezig wil zijn 😉

Een veelgestelde vraag die ik via DM’s krijg, is of er een frame (houten lijst waar je het doek op spant) en kwasten meegeleverd worden.
Zover ik heb kunnen zien, tijdens het uren scrollen in het aanbod van Oom Bol en Oom Ali, wordt vrijwel ieder pakket geleverd met standaard drie penselen. Het zijn op zich geen slechte penselen, maar ik adviseer je toch om een setje met verschillende penselen te kopen.

Dit is nou eenmaal handiger om secuur kleine vakjes te kunnen inkleuren, of om juist sneller te kunnen werken met grotere vlakken.
Let er bij de aanschaf van zo’n setje op, dat de penselen geschikt zijn voor acrylverf en dat er verschillende soorten in zitten (plat, rond, klein en groot enz.).

Als je kunstwerk af is, kun je het fixeren met vernis (let er weer op dat het geschikt is voor acrylverf).
Verder heb je niet veel meer nodig dan een beker water en een stapeltje tissues om je penselen schoon te maken.

BONUSTIP!
In mijn ervaring kun je een eerste keer inkleuren prima ’s avonds doen met kunstlicht.
Een tweede laag inkleuren lukt mij alleen met daglicht. Ik heb het een aantal keren geprobeerd ’s avonds met een felle fotolamp, maar dit werd niet altijd even mooi of dekkend genoeg.
Dit vond ik wel iets om even mee te geven nog, met het oog op de naderende wintertijd.

Mijn eerste twee schilderprojecten

Ik heb met deze nieuwe hobby nog maar ervaring met twee projecten: Marilyn Monroe en Het Melkmeisje van Vermeer.
Marilyn werd geleverd met een houten frame en een klein voorbeeldplaatje.
Dit voorbeeldplaatje had van mij wel groter gemogen: dit project bevat namelijk zóveel verschillende kleuren én kleine vakjes.

Een aantal kleuren zijn niet dekkend genoeg met één laagje en moeten dus een tweede keer ingekleurd worden wanneer de eerste laag droog is.
Vaak kun je dan het nummertje niet meer teruglezen en met zoveel verschillende tinten van dezelfde kleur, is het soms lastig te achterhalen welk nummer verf je opnieuw moet gebruiken.

Bij het Melkmeisje van Vermeer werd wél een handig groot blanco voorbeeldplaatje meegeleverd, naast een klein ingekleurd plaatje.
Dit vond ik dus wel een groot voordeel. Maar bij Vermeer werd weer geen frame meegeleverd en die moet ik dus nog los nabestellen.

Overigens hoef je zo’n canvasdoek niet per sé op een frame te spannen natuurlijk.
Mijn Blog Buddy Simone van Foodquotes (door wie ik geïnfluenceerd werd om deze hobby eens te proberen) gaat haar op nummer geschilderde kunst namelijk tussen houten latjes klemmen en aan haakjes op de muur hangen.
Dit resultaat gaat ze binnenkort delen op haar Instagram account zei ze, dus volg haar daar om te zien hoe zij dit doet.

Via AliExpress heb ik nog twee pakketten besteld. Over deze kwaliteit kan ik dus nog niet oordelen, maar van verschillende volgers heb ik begrepen dat ze prima zijn.
Bij Oom Ali is de levertijd natuurlijk onduidelijk, dus geen idee of ik deze pakketten in oktober al in huis heb of pas op de valreep voor de feestdagen.
Bestellen bij Ali scheelt flink wat geld in aanschaf, maar als je nu ook enthousiast bent en direct al tijdens deze lockdown aan de slag wil gaan, dan bestel je bij Oom Bol en dan natuurlijk via de ‘webshop’ van Hare Maristeit 😉

Over mijn webshop kreegg ik deze week ook veel vragen: ik heb dus zelf geen webshop, ik verstuur geen producten en kan je dus ook niet helpen met vragen over de voorraad of levering.
Op de pagina van mijn webshop heb ik het allemaal duidelijk uitgelegd, hoop ik.

Je bent gewaarschuwd: schilderen op nummer is verslavend! 
Toen ik bijna klaar was met Marilyn Monroe bestelde ik alvast een tweede pakket, om niet in een diep zwart gat te vallen. Marilyn moet ik overdag afwerken. Ik heb er niet dagelijks tijd voor om hier uren voor te zitten, maar vaak lukt het om haar even een half uurtje een ’touch up’ te geven en dit is echt heerlijk om te doen.
Momenteel werk ik dus ’s bijna iedere avond steeds een paar uur aan het Melkmeisje inkleuren met de eerste laag verf.
En ik overweeg nu om toch alvast een derde pakket te bestellen, omdat ik het Melkmeisje waarschijnlijk ook wel dit weekend af kan krijgen en geen zicht heb op de leveringsdata van Ali 🙂

Een selectie van schilderpakketten en andere benodigdheden

Zoals ik al tipte: als je een beginner bent, kies dan niet direct voor een doek met 872 kleine vakjes en 48 verschillende kleuren.
Ik adviseer je dus ook om een setje penselen aan te schaffen en deze zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën.

Ook ontvang ik veel berichtjes of ik wil adviseren in een keuze voor een schildersdoek, m.b.t. het interieur: dit kan ik natuurlijk niet voor je doen.  De enige tip die ik je kan geven, is om te kiezen voor een afbeelding die je blij maakt of aanspreekt.
Zo zou ik zelf bijvoorbeeld nooit een poster ophangen van ‘Het Melkmeisje van Vermeer’ maar sprak zo’n DIY schilderpakket me wél aan én vond ik de kleuren mooi.

Ik zie het voor me dat ik deze op het toilet hang of in de gang of het trapgat. Wanneer je wel iets prominent in je woonkamer wil gaan ophangen, moet je zelf de afweging maken of je kiest voor bijvoorbeeld een boeket bloemen in kleuren van je interieur, of juist een opvallende en contrasterende eye catcher.
Bovenal is dit gewoon een ontzettend leuk project om te doen en later een leuke herinnering aan iets dat je zelf hebt gemaakt in deze bizarre Coronatijden.

Ik heb een selectie gemaakt van diverse schilderen op nummer pakketten, voor verschillende interieurs en stijlen.
En nog wat kinderpakketten, want ik ervaar nu dat mijn kleuter ook aan de slag wil door mij bijna iedere dag hiermee bezig te zien 😉


Doe je mee?

Hopelijk heb ik met deze uitgebreide blogpost veel prangende vragen kunnen beantwoorden. Ik vind het echt superleuk om te lezen dat zoveel volgers nu ook massaal aan het schilderen op nummer zijn geslagen en het lijkt me leuk om elkaars kunstwerken te kunnen volgen!

Een volger tipte me om een hashtag te bedenken, die we allemaal kunnen gebruiken. Ik zal vanaf nu #heelhollandschildertopnummer gebruiken op Instagram, als ik weer vorderingen deel van mijn projecten.

Wie doet er mee?!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

  1. Ik had er al 1 besteld, maar vergeten het via jouw site te doen. Nu nog maar 1 besteld en dus nu wel via de link op je site! Nu nog beginnen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret