Kijktip: Roseanne Seizoen 10 (uit 2018)

Roseanne

De Amerikaanse serie Roseanne werd op TV uitgezonden van 1988 tot en met 1997.
Ik ben dus letterlijk opgegroeid met de Conners en was als kind/tiener een groot fan van de show. Roseanne was mijn eerste kennismaking met sarcasme, zelfspot en humor 😉

Toen ik een paar jaar geleden hoogzwanger op de bank was beland, leek het me leuk om de serie weer terug te kijken.
Dit viel helaas een beetje tegen, ondanks dat het nostalgische gevoel wel éven leuk was om weer te beleven.
Na een paar afleveringen had ik het wel gezien: het gat van 20-30 jaar was voor mij nu té groot om alle negen seizoenen weer opnieuw te willen zien.

Meestal vind ik revivals van oude series ook niet zo geslaagd (zoals Gilmore Girls bijvoorbeeld: wat een horror….), maar (het halve) seizoen 10 van Roseanne (dat in maart 2018 uitkwam en helaas nu abrubt eindigt) heeft me positief verrast.

Normaal gesproken deel en tip ik alleen series en films die legaal te kijken zijn, maar ik had geen geduld om af te wachten tot het eindelijk eens in ons kikkerlandje in goede kwaliteit en met ondertiteling uitgezonden zou worden. En naar alle waarschijnlijkheid zal het ook niet meer ergens legaal te kijken kunnen zijn, dussss…..
Als je het ook wilt zien, moet je even Googlen op ‘Watch Roseanne Online’ en dan vind je vanzelf genoeg zoekresultaten met matige kwaliteit (zonder ondertiteling) van de in Amerika reeds uitgezonden afleveringen (in totaal negen stuks).

Roseanne: Toen.

Roseanne & Dan Conner zijn (eind 80’s en begin/midden 90’s) de ouders van de tienermeisjes Becky & Darlene en hun jonge zoon DJ.
Ze zijn een hardwerkende en eenvoudige arme ‘working class’ familie, woonachtig in het (fictieve) troosteloze gehucht ‘Lanford‘ van de staat Illinois.

Ze knopen de eindjes aan elkaar en delen lief en leed met de kijkers, van de perikelen met opgroeiende tieners, geldproblemen, werkloosheid, huwelijksproblemen tot overige familiedrama’s.

Leuk weetje: Roseanne was één van de eerste series waarin een homohuwelijk (1995) plaatsvond en de serie stond ook bekend voor het doorbreken van taboes en het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen met humor.

Ook was de serie één van de eerste rollen voor de toen nog onbekende George Clooney.
Als tiener was ik vooral fan van de melancholische Darlene. Haar kleding en houding: zij was mijn evenbeeld 🙂

Roseanne: Nu.

In de laatste aflevering van seizoen 9, blijkt Dan overleden te zijn. Dit blijkt 30 jaar later gelukkig (heel simpel en zonder poespas of rare verhaallijnen) niet het geval.
Spoiler alert: de familie blijkt ook NIET de loterij gewonnen te hebben. Zo jammer, dit had ik ze namelijk echt gegund 🙂
Een tigtal jaren later, hangt dus nog steeds hetzelfde iconische armoedig gehaakte kleedje over dezelfde versleten pauperbank.

Ik ben geen fan van Dan Conner (ik vind het een verbitterde en onsympathieke man), maar wel van de geniale acteur John Goodman (die dus een steengoede Dan Conner neerzet).
In seizoen 10 is hij weinig veranderd en als Opa is hij net zo star en stug (met een klein hartje) als hij destijds als vader was.

In 2018 is Darlene een alleenstaande moeder van twee kinderen, die weer tijdelijk bij haar ouders in Lanford komt wonen. Darlene’s dochter is ongelooflijk goed gecast, ze lijkt echt sprekend op haar!

Becky is weduwe en werkt als serveerster in een Mexicaans restaurant. Ik vond het pijnlijk te leren dat haar TV-husband (eveneens grote tienerliefde Mark, gespeeld door Glenn Quinn) ook in het echte leven is overleden (door een drugsoverdosis in 2002).

Hier wordt (subtiel) aandacht aan besteed door een foto van hem in de woonkamer en een liefdevolle aftiteling met ‘In loving memory of’ tot de vernoeming van Darlene’s TV-zoon (Mark).

mark becky

De rol van Becky werd vroeger na een paar seizoenen door een andere actrice overgenomen, omdat de eerste (in real life) ging studeren.
Beide Becky’s hebben in seizoen 10 een rol en dit is erg grappig toegepast: Becky 1 biedt zich aan als draagmoeder voor Becky 2.
Alleen zijn de Becky’s nu 40-something jaar oud en zijn de eitjes…. niet zo rijp meer.

Anno 2018 hebben de zussen Roseanne en Jackie elkaar een jaar niet gesproken, na een helse ruzie over de verkiezingen. Jackie stemde voor Hillary Clinton en Roseanne voor Donald Trump.
De manier waarop ze hier in de serie op ingaan, is tekenend voor de toon en sfeer van de eerdere seizoenen. Roseanne weet een bepaalde snaar te raken, waar veel andere series niet bij in de buurt komen of zich aan zouden durven wagen.

Voor Nederlandse kijkers is het wellicht een ‘ver van mijn bed show’ maar ik denk dat je het zou kunnen vergelijken met ‘De Pietendiscussie‘ op een pijnlijke doch grappige manier in een komische TV-serie verwerken, zonder dat er te groot een bepaald statement ingenomen of te veel met een belerend vingertje gewezen wordt. Al zijn de meningen hierover verdeeld 🙂

In Amerika maakte de serie in ieder geval een hoop emoties en discussies los. Ik vind het een zeer geslaagde reboot, al had ik niet gepleit voor een elfde seizoen: een compleet seizoen 10 was perfect geweest.
Gezien de commotie en sancties na Roseanne’s recente tweets, zullen we nooit weten hoe het tiende seizoen zou aflopen. Ik begrijp het statement dat ABC wilde maken door de show per direct te stoppen, maar ik vind het wel ongelooflijk zuur dat de complete crew en cast van de show en de wereldwijde fans hier de dupe van zijn.

Los van Roseanne Barr’s persoonlijke misstappen en terug naar de serie: ik vind het tof om te zien dat de makers na zoooooveel jaren erin geslaagd zijn om het oude gevoel nieuw leven in te blazen, met de sfeer en toon van nu.
Zo draagt Darlene’s zoon Mark bijvoorbeeld graag rokjes en is hij niet ‘jongensstoer’. Iets waar Opa Dan moeite mee heeft, maar moeder Darlene niet. En zijn hun moslimburen nou wel of geen terroristen…?

Nog wat laatste voetnootjes, zonder al teveel spoiler alerts: Bev (de moeder van Roseanne & Jackie) leeft nog en is nog even hilarisch en fabulous als altijd.
Ze is nu 90 jaar oud, maar lijkt geen jaar ouder te zijn geworden! En ze is geen lesbienne meer (want: verzorgingstehuis uitgetrapt na het hebben van veel sex met veel mannen: erg verwarrend…).

Darlene’s ex David ( I loooooove David!) heeft ook een rol in één aflevering en hierin is hij weer de vertrouwde oude David:

Ik vond dit een geniale rol van hem (Johnny Galecki) en veel andere rollen die hij na Roseanne heeft gedaan (vooral die in The Big Bang Theory) vond ik eigenlijk maar ‘mwâh’.

Kortom: echt een kijktip voor wat jeugdsentiment-revival! DO watch!

Keken jullie vroeger ook naar Roseanne? En heb je seizoen 10 ook al gezien of wil je ‘m gaan kijken?

Meer kijktips?
Bekijk HIER alle films & series die ik heb besproken op mijn blog!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

  1. Ik heb de nieuwe afleveringen gezien en vond het heerlijk. Zo jammer dat dat verpest moet worden door zulke domme tweets. Ik ben het met je eens dat 1 reboot seizoen genoeg zou zijn geweest, maar nu was het nog niet af, voor mijn gevoel en dat vind ik erg spijtig.

    1. Spijtig inderdaad! Het is zo’n geniale serie. Ik begrijp de beslissing + het statement dat ABC wilde maken. Vind het zo zuur voor de rest van de crew/show en de fans. Het is nu inderdaad niet ‘af’ en ik betwijfel of een spin off zonder Roseanne (daar las ik iets over) hetzelfde succes zou zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret